Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Aceste mini amandine super-apetisante ii sint dedicate, cu toata dragostea, lui mami a mea iubita pentru ca amandina e prajitura ei preferata!!! De fapt, cred ca ar putea trai linistita numai cu amandine, atat de mult ii plac :D

Dar va este dedicata si voua, evident :)

Ingrediente:

Blat:
– 6 oua
– 150 g. zahar
– 30 ml. apa
– 30 ml. ulei
– 20 g. cacao
– 8 linguri faina
– 1 lingurita praf de copt (optional)

Sirop:
– 400 ml. apa
– 100 g. zahar
– 2 plicuri cappuccino de ciocolata/caramel
– 1 sticluta esenta de rom

Crema:
– 3 galbenusuri
– 100 g. zahar pudra
– 300 g. unt
– 3 linguri cacao

Mod de preparare:
Separati albusurile de galbenusuri; bateti albusurile spuma (tare-bat :P), cu un praf de sare si de preferinta intr-un bol de sticla, perfect curat si uscat. Adaugati zaharul, apa si galbenusurile frecate cu ulei si amestecati totul cu o spatula/lingura (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.
Dupa ce incorporati albusurile, adaugati cate putin din faina amestecata cu cacao, in prealabil cernute, si praful de copt, daca vreti sa fiti siguri ca blatul creste indeajuns (desi daca albusurile sint batute bine, nu exista aceasta problema). Amestecati usor intreaga compozitie.
Turnati aluatul intr-o tava de aprox. 34 cm lungime/ 23 cm. latime, tapetata cu hartie de copt apoi o bagati la cuptor pt 30-35 de min la 175 de grade; ultimele 5 minute ridicati temperatura cuptorului pana la 180 de grade. Blatul se lasa la racit si apoi se taie in 2.

Se pregateste siropul: se pun toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara la fiert si din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.

Crema: se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zahar pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care adaugam galbenusurile, rand pe rand, si cacaua; mixam pana obtinem o crema spumoasa.
Daca nu va place ideea de galbenusuri crude in crema, nu le adaugati! Crema iese minunat si fara ele.

Asamblare: se aseaza pe un platou prima jumatate de blat. Se insiropeaza bine cu siropul rezultat apoi se adauga trei sferturi din crema. Se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra cremei si se insiropeaza din nou.
Se glazureaza cu crema ramasa, din care punem in prealabil 4, 5 linguri deoparte pentru aveline :P
Prajitura se tine la frigider, pentru minim 3 ore sau cel mai indicat -peste noapte.
Se taie apoi in patrate si se orneaza cu ciocolata topita, alba sau neagra, ori cu ambele, cum am facut eu ;)

Cu drag, pentru voi!!!

Pozele vechi :)

 

Reteta preluata de la Pokha’s

Tags:
About the Author

  • Pingback: Tort cu 3 feluri de ciocolata | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Kele Ana

    Buna Laura, iti multumesc pentru aceasta reteta minunata, demult mi-am dorit sa fac amandine si acum am reusit au iesit perfecte si fff delicioase, am sa mai fac si altadata!!!!
    LA MULTI ANI!!!!

  • Anonymous

    ..si totusi amandina de la mama ei e cea cu fondant ,din pacate nu,l putem gasi in comert :( , tot ce postezi arata demential de bine , atata pasiune si rabdare, multeeee felicitari

  • Anonymous

    Sunt superbe! Sunteti o artista in ale bucatariei!
    Si in familia mea sunt apreciate amandinele! Problema mea este ca, invariabil, crema de unt se taie. Reusesc sa o repar intotdeauna dar, acest neajuns imi da emotii de cate ori vreau sa fac amandine. Aveti vreo sugestie?
    V-as fi recunoscatoare!!!!!!!! Si baietii mei (sotul si fiul), bineinteles.
    Va multumesc pentru ca ne incantati si ne …….indulciti!

  • http://www.farcasgelu.eu Farcas Gelu Danut

    Ma innebunesc dupa mini amandine! Nevasta si medicul nu ma prea lasa, dar mai scap si eu la bunatati!

  • Daniela

    Laura spune-mi te rog cum topesti tu ciocolata.

  • Anonymous

    nemaipomenita………….

One Pingback/Trackback