Tare aromata aceasta tarta cu visine si branza dulce cu care ne-am indulcit noi astazi!!! 😀
Am folosit branza dulce, proaspata, facuta de maicutele noastre dragi de la manastirea Bistrita si cele mai savuroase visine din toate timpurile, direct din gradina. Ce a urmat, cred ca va puteti inchipui. Da, n-a mai ramas nicio firimitura din ea 😀
Ingrediente pentru o tarta cu diametrul de 24 cm:
Pentru blatul de tarta:
- 220 g faina
- 50 g zahar
- 150 g unt rece
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 200 g visine fara samburi
- 300 g branza dulce de vaca
- 2 oua mari
- 2 linguri iaurt
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita suc de lamaie
- 2 linguri gris, cu varf
Mod de preparare:
Pentru aluatul de tarta, se framanta un aluat din faina, un praf de sare, zahar si unt (taiat in bucatele). Se infasoara in folie si se da la rece. Minim 30 de minute, preferabil 1 ora. Ideal peste noapte, cum am facut eu :). Daca il lasati peste noapte, trebuie sa il lasati la temperatura camerei cca. o ora inainte de a-l intinde.
Se imparte aluatul in doua bile. Una dintre ele, un pic mai mare decat baza formei de copt, se intinde pe o planseta pudrata usor cu faina (nu exagerati cu faina, pentru ca intareste aluatul). Ca sa il puteti intinde mai bine, tineti sucitorul cateva minute in frigider. Sau adoptati tehnica asta, cu intinsul aluatului intre doua folii (pungi de plastic): Prajitura cu visine si palarie de bezea.
Eu am folosit o forma cu diam. de 18 cm., care s-a dovedit mult prea mica pentru cantitatea de aluat rezultata. Daca aveti o forma cu diam. de 23-24 cm, folositi-o cu incredere. Si daca doriti, puteti adauga la umplutura inca 100 g. branza dulce, 50-60 g. visine, 1 lingurita iaurt, una de zahar si o lingurita gris.
Decupati o baza din aluat, cu ajutorul formei de copt. Taiati cu un cutit ascutit surplusul:
Intoarceti cu grija planseta si inlaturati folia:
Impartiti bila de aluat ramasa in 3 parti egale. Intindeti-le pe rand, nu foarte subtire:
Asezati-le in forma de copt, pe marginea formei, sub forma de floare 🙂
Intepati aluatul cu o furculita in mai multe locuri, pentru ca aluatul sa nu creasca excesiv in timpul coacerii. Lasati la copt cca. 15 minute:
Scoateti apoi forma din cuptor dar nu stingeti cuptorul, pentru ca trebuie sa pregatiti delicioasa crema de branza 😛
…dar pana atunci, trebuie sa va arat cateva poze cu (unul dintre 😀 ) visinii nostri bogati:
…siiii, din nou la crema 😛
Se separa ouale. Se amesteca galbenusurile cu branza de vaci, iaurt, zahar, suc de lamaie si gris. Se inglobeaza albusul batut spuma. Jumatate din compozitie se repartizeaza pe blat:
Deasupra se aseaza visinele, bine spalate si scurse:
Se aseaza apoi restul de compozitie de branza, se niveleaza si se coace aprox. 45 de minute. Se lasa sa se odihneasca in cuptorul stins, cu usa deschisa, cca. 15 minute, dupa care se poate felia si servi. Eu am pozat-o in maaare graba, deoarece norii cenusii care s-au strans deasupra casei pareau din ce in ce mai amenintatori 😀
Sfat: Tarta se poate face si cu coacaze!
1 comentarii
super reteta, doar o mica adaugire: poti coace aluatul „orb” – n-am stiut cum sa traduc altfel „blind” punand peste el o foaie de hartie de copt iar deasupra ei boabe de fasole, destule incat sa nu permita aluatului sa se lase, dai la o parte dupa 10-15 minute si mai lasi sa se zvânte