Tort cu blat de nuca si fructe de padure

1 comentarii

 

Prieteni dragi, cu aceasta postare imi iau la revedere de la voi, dar nu pentru mult timp, ci doar pentru cateva zile. Cateva zile pliiiiiiine cu soare (sper 😛 ) si valuri inspumate!!! Plecam la mare, in Grecia, dar n-o sa va uit! O sa va trimit toata caldura, veselia si aromele Greciei!!! O sa va port in ganduri, si inot, pana dupa geamandura 😀  Pana ma intorc, va las in compania acestui tort cu blat de nuca si fructe de padure, aromat si cremos. Va imbratisez cu drag si va urez o vara, nu excesiv de calda, cu muuulta inghetata si povestiri tarzii in noapte. Ramaneti sanatosi si plini de bucurie!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri apa fierbinte
  • 100 g zahar
  • 150 g nuci macinate sau alune
  • 50 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Pentru crema:
  • 800 g branza dulce de vaci
  • 150 g zahar pudra
  • 80 ml lapte
  • sucul de la o lamaie
  • 3 foite gelatina sau 5 g gelatina granule
  • 200 ml smantana pentru frisca
In plus:
  • 500 g fructe de padure asortate

 

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 24 cm.

Pentru blatul de nuca, se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar si apoi cu apa fierbinte. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se amesteca faina cu alunele sau nucile macinate si praful de copt. Se inglobeaza in compozitia de galbenusuri, impreuna cu albusul batut (ar fi indicat sa folositi o spatula/lingura de lemn). Aluatul se toarna in tava si se coace 20-25 de minute. Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat, in multa apa rece, timp de 5 minute (daca folositi gelatina granule, puneti doar 100 ml apa rece peste ele si le lasati tot 5 minute sa se hidrateze). Foitele de gelatina se scot din apa, se scurg si se se topesc la microunde sau la bain-marie. Gelatina granule nu se mai scurge ci se topeste cu tot cu apa care ramane in bol. Foarte important: nu lasati gelatina la topit decat cateva secunde, pana se lichefiaza, pentru ca altfel isi pierde calitatile de inchegare. In niciun caz nu o lasati sa fiarba, sa dea in clocot! Se lasa apoi cateva secunde sa se racoreasca.  Se amesteca branza dulce cu zaharul pudra cu ajutorul mixerului de mana (vertical). Daca nu aveti, treceti branza prin sita. Se adauga laptele, sucul de lamaie si gelatina topita si se amesteca totul foarte bine.  Se bate frisca, nu foarte tare, si se inglobeaza in crema.

Blatul se taie pe doua nivele. Blatul inferior se inconjoara cu inelul detasabil; se aseaza jumatate de crema si deasupra al doilea blat. Se aseaza apoi restul de crema. Se da tortul la rece cel putin 3 ore. Daca aveti timp, lasati-l mai mult pentru ca aromele sa se imprieteneasca mai bine 😛

Se curata fructele de padure si se repartizeaza peste stratul de crema, dupa fantezie 🙂

Racoritor si delicios!!!!

Va pup dulce pe toti!!!!!! Ne revedem peste vreo doua saptamani 🙂

 

Sfat: Gelatina nu e obligatorie. Mai ales daca aveti o branza grasa si deloc zemoasa.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

1 comentarii

Eater.ro 26 iunie 2013 - 13:55

O reteta delicioasa…

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.