Steluta de Craciun

5 comentarii
Dragii  mei, daca doriti ca pe masa festiva de Craciun sa se regaseasca un tort delicios, cu arome de poveste si miros de portocale, va sfatuiesc sa incercati aceasta steluta de Craciun, extrem de atragatoare!!!
O puteti lasa asa cum o vedeti in poze, adica simpla, doar un picut “ninsa” cu zahar pudra si ornata cu stelute rosii de martipan, sau o puteti orna cu ciocolata (vedeti sugeatia de la finalul postarii)

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20g)
  • 2 lingurite coaja de portocala
  • 120 g faina
  • 60 g unt (moale)
Pentru umplutura:
  • 100 g dulceata sau gem de portocale
  • 1 lingura lichior de portocale
  • martipan
  • colorant alimentar rosu

 

Mod de preparare:

Se pregateste tava in forma de stea, daca aveti :)…daca nu, coaceti blatul intr-o forma de prajitura, dreptunghiulara, si apoi decupati, direct sau cu ajutorul unui sablon, o stea.

Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc mediu). Ungeti forma cu unt, apoi presarati-o cu putina faina.Bateti spuma timp de 5 minute ouale, zaharul, zaharul vanilat si coaja de portocala. Cerneti faina si adaugati-o, treptat, peste crema de oua. Taiati untul in bucatele (lasat din timp la temperatura camerei) si incorporati-l in coca. Turnati aluatul in forma, neteziti-l si coaceti prajitura cca. 30 de minute:

Lasati steluta cateva minute sa se racoreasca, dupa care scoateti-o din forma si lasati-o sa se racesca complet:

Pregatiti umplutura:
Eu nu am gasit gem de portocale ci dulceata de portocale intregi (chiar si mai bine 😛 ) pe care am mixat-o (pentru a o putea intinde mai usor pe blat). Taiati steaua in doua, pe orizontala si ungeti primul blat cu gemul de portocale si lichior, incalzite in prealabil. Asezati deasupra cel de-al doilea blat si presati usor.

Ornati steluta cu zahar pudra din belsug, si cu stelute din martipan (amestecati o bucata de martipan cu cateva, destule, picaturi de colorant alimentar rosu, intindeti intre doua folii ca sa se poata decupa usor si stantati stelute cu o forma speciala de fursecuri).

Serviti-o  langa ornamentele de Craciun facute de mine si Cipi: lumanari din portocale!!!

 

P.S. Varianta cu glazura de ciocolata si stelute de zahar suna cam asa:

  • 200 g zahar fin cristalizat
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 3 linguri apa
  • forme mici de stelute

Topiti ciocolata si turnati-o uniform peste tort. Lasati glazura sa se raceasca, apoi ornati cu stelute de zahar, pe care le preparati astfel: amestecati zaharul cristalizat fin cu apa si umpleti formele de stelute. Lasati-le sa se intareasca, apoi scoateti-le si ornati tortul.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

5 comentarii

bbwex 24 decembrie 2011 - 06:33

Steaua arata exact ca si Steaua lui David in Ivrit se numeste MAGEN DAVID si se potriveste bine acum cind se sarbatoreste HANUKA la Evrei in toata lumea…mersi pentru reteta..worthwoman

Raspunde
Anonymous 4 octombrie 2011 - 11:43

Buna,

Arata foarte bine lumanarile din portocale, ca si prajitura, de altfel. Poti sa postezi, te rog, si modul in care ai “confectionat” lumanarile?

Multumesc anticipat!

Raspunde
Laura 27 ianuarie 2009 - 12:43

Te pup, Maria!!! 🙂
Ma bucur ca ti-au placut lumanarelele noastre din portocala! 😛
Au fost tare de efect si nici nu le-am facut greu… 🙂

Iti multumesc pentru mesaj, caci cu ocazia asta am observat ca in post am omis sa arat modul de confectionare al lor…asa ca va trebui sa iau masuri! 😛
Te pup si te mai astept pe la noi! 🙂

Raspunde
Maria 9 ianuarie 2009 - 12:44

Super! Si mie mi-a placut mult ideea ornamentelor din portocale si cuisoare, ms ca mi-ai adus aminte de asta.

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.