Stele de ciocolata

18 comentarii

Fortez iarna cu aceste stele de ciocolata, desi nu mi-e chiar dor de ea (Bogdi, insa, abia o asteapta 😀 ).

Adevarul este ca voiam sa refac aceste stelute minunate inainte de a intra in postul Craciunului.

Le-am facut si anul trecut, in sfanta seara de Ajun, pentru colindatori , alaturi de aromatele prajiturele cu vin rosu, numai ca s-au dus inainte de a apuca eu sa le imortalizez.

Acum, insa, va invit sa le savuram impreuna sau, daca vreti, puteti doar sa retineti ideea si sa le puneti in practica peste o luna, cand va fi, de fapt, momentul lor de glorie!!!

 

Ingrediente pentru cca. 12 „stele” de ciocolata:

Pentru blat:
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 100 g nuci macinate
  • 225 g unt moale (la temperatura camerei)
  • 175 g zahar
  • un praf de sare
  • 4 oua mari
  • 400 g faina
  • o lingura cacao
  • 2 lingurite praf de copt
  • 6 linguri lapte
In plus:

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o tava de aprox. 40 cm. lungime si 28 cm. latime (cea de la aragaz).

Pentru blat, bateti untul cu zaharul si sarea (cat luati cu 3 degete); inglobati pe rand ouale, amestecand compozitia cu mixerul, la viteza mica.

Topiti ciocolata si adaugati-o in compozitie:

Amestecati faina cu praful de copt si cacaua si cerneti deasupra compozitiei de ciocolata; adaugati apoi laptele si nucile macinate:

Aluatul se aseaza in tava si se niveleaza:

Se coace cca. 25 de minute (puteti face si testul scobitorii :P…il stiti, nu?!…daca atunci cand introduceti o scobitoare in mijlocul blatului, aceasta iese curata, inseamna ca blatul e copt).

Se stropeste blatul cu visinata si se lasa la racit. Eu n-am mai facut asta, fiindca am vrut sa pape si Bogdi, dar pentru cei mari, de sarbatori, e ideala varianta asta cu alcool :)))

Se stanteaza apoi 12 stele mari si 12 stele mici:

Eu am facut treaba asta direct in tava deoarece blatul are o textura minunata, dar e un pic prea fraged, prea pufos pentru a putea fi manevrat ca un blat normal…

Se aseaza stelele mari pe platou:

Se picura un pic de dulceata de visine sau miere, cum am facut eu (am observat prea tarziu ca borcanele mele cu dulceata de visine s-au dus 😀 ), pentru ca stelutele sa se lipeasca unele de altele:

…ceva in genul asta 😀

Se picura si pe stelutele mici un pic de miere, asta asa, ca sa adere mai bine ciresele mele glasate, caci altfel nu e nevoie :))

Daca folositi dulceata de visine, e simplu…doar asezati o visina in centrul stelutei 🙂

La final, se pudreaza stelele cu zahar pudra, ca o ninsoare dulce 😛

Se savureaza langa un vin fiert, fierbinte…cu care am sa va ademenesc in curand!!!

Foarte fine si gustoase, si mai mult de-atat, foarte potrivite pentru atmosfera de vis a sarbatorilor de iarna ce vor veni 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

18 comentarii

Anonymous 8 decembrie 2011 - 15:21

Urmaream „din umbra” de cateva luni bune. Dar cat poti sa mai stai „in umbra” cand toate retetele tale,draga Laura, sunt pur si simplu geniale?Am incercat( si culmea,mi-au si reusit) multe dintre ele iar acum am in cuptor aluatul din care voi „mesteri”( cu succes,sper) minunatele tale stele cu cioco’!Le probez inainte de Craciun 🙂 Multumim pentru tot ce impartasesti cu noi! O zi frumoasa. Daniela

Raspunde
Vanilla 15 noiembrie 2010 - 15:33

laurica, faci pregatiri pentru craciun????

Raspunde
Nemes Andra 15 noiembrie 2010 - 12:14

Draga Laura,

„Navighez” si eu prin seite-ul tau de ceva vreme si am facut multe bunatati dupa retetele tale..
Am vazut ca ai mers si tu la manastirea Prislop. Eu merg lunar. Luna asta voi merge la parastas.
O zi frumoasa iti doresc si felicitari pentru seite!
Andra

Raspunde
cirmicica 14 noiembrie 2010 - 23:36

arata foarte bbine prajitura ta,precum si altele de pe blogul tau,esti o gospodina de clasa 10 cu trei stele si pozele tale sunt de calitate precum si blogul tau,cand intru pe blogul tau ma simt foarte bine citindu-l,te pup: Anita

Raspunde
Lilly.RO 14 noiembrie 2010 - 19:51

E superfain blogul tau, abia descoperindu-l am ramas uimita de diversitatea retetelor….probabil scrii (si bucataresti) demult timp pe blog!! Felicitari! Te-am votat cu placere ptr Bucataras.
Iar reteta asta e super!

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2010 - 16:58

Ionela, ma bucur ca vrei s-o incerci, e delicioasa 😉
Tava este una obisnuita de aragaz (cea din dotarea cuptorului)
La multi ani!!! 🙂 …si sa auzim doar vesti bune 😛

P.S.Mi-ai mai trimis undeva un mesaj si nu-l mai gasesc…despre ce era vorba, improspateaza-mi, te rog, memoria :))

Raspunde
Laube 14 noiembrie 2010 - 16:56

Riquísimas estas estrellas de chocolate!. Y además son preciosas.
Me quedo mirando tu blog.
Un besote desde las Islas Canarias

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2010 - 16:11

Pansy, multumesc frumos!!! 🙂

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2010 - 16:03

Te pup, Nico 🙂 …ma bucur mult ca stelutele noastre ti-au facut cu ochiul 😛
Mi-ar fi placut mult mai mult sa le fi ornat cu dulceata de visine, cred ca ar fi aratat si mai ademenitor …cu dulceata aia ce s-ar fi scurs, usor, pe ele 😛

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2010 - 15:04

Boabe de cafea, ma bucur mult ca-ti plac 🙂
…ar merge de minune langa o cafea mare cu frisca, asa-i?! 😛

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2010 - 15:02

Anonim, mi-ai inseninat ziua (si pe cea de ieri, de fapt :P)
Te pup dulce tare pentru cuvintele frumoase cu care mi-ai gadilat orgoliul :))
Te-astept cu mare drag, oricand, la noi 🙂

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2010 - 14:56

Alinutza, esti tare scumpa, iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase!!! 🙂
…m-am amuzat de numa’ de faza cu lesinul, hihi…

Raspunde
ionelah 14 noiembrie 2010 - 13:45

Cred ca sunt delicioase!Felicitari! Am o rugaminte. Vreau sa incerc pt marti Kinder Pingui
( ziua mea si a fetitie prietenilor). Cat de mare ar trebui sa fie tava pt foi?

Raspunde
pansy 14 noiembrie 2010 - 01:33

sunt aratoase si aromate !

Raspunde
nicoleta 13 noiembrie 2010 - 20:25

Ce dragute …si cu siguranta bune! O sa le fac si eu de sarbatori.
ciao…o duminica placuta!

Raspunde
Boabe de Cafea 13 noiembrie 2010 - 19:29

Foarte faine! 🙂

Raspunde
Anonymous 13 noiembrie 2010 - 18:03

Intr-adevar, esti o maestra a artei culinare. Am gatit deja unele dintre retetele tale si sunt delicioase. Multumim ca ne impartasesti si noua asa minunatii gastronomice.

Raspunde
alinutza 13 noiembrie 2010 - 17:12

Ce bine arata! Multumim de idee, o voi nota pentru Craciun. lesin cand intru pe blogul tau 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.