Spic cu pui

12 comentarii

Dragii mei, astazi am pentru voi o surpriza delicioasa, o placinta cu pui, un spic cu pui, de fapt, ce se prepara rapid si e extrem de savuros. Perfect pentru un sfarsit de saptamana relaxant 🙂
…tot aluatul de tip foitaj va fi vedeta care ne va scoate din incurcatura, adica nu ne va tine prea mult prin bucatarie 😀

Resturile de friptura pot fi folosite cu succes in aceasta reteta!!!

 

Ingrediente:

  • 400 g aluat foitaj
Umplutura:
  • 1 piept de pui intreg (sau doua pulpe mari)
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura ceapa verde
  • 2, 3 catei de usturoi
  • 50 g unt
  • 120 g ciuperci (optional)
  • 200 g crema de branza sau branza dulce cremoasa
  • 1 lingura frunze de patrunjel, tocate
  • 1 ou batut
  • sare, piper

 

Sfat: crema de branza (gen Philadelphia, Almette, etc) poate fi simpla sau cu verdeata. Si, daca vreti, puteti folosi un amestec de crema de branza si branza dulce de vaci. Iar daca nu aveti branza dulce de vaci la indemana, folositi 100 g branza Ricotta + 100 g branza sarata, cum ar fi Feta sau telemea.

Poza noua:

Si doua poze vechi 🙂

 

Mod de preparare:

Dezghetati aluatul (scoateti-l, cu o ora inainte de a va apuca de treaba, din congelator). Incalziti cuptorul a 190 grade C (foc mare). Tapetati cu hartie de copt o tava mare (cea de la aragaz e perfecta sau una mare, de fursecuri).

Pentru umplutura, caliti carnea, taiata dinainte in fasii potrivite, in 2, 3 linguri ulei, la foc potrivit, pana isi schimba culoarea. Lasati sa se raceasca si taiati-o cubulete. Puneti deoparte si acoperiti-o cu un capac. Caliti ceapa cu usturoiul in unt pana se inmoaie, apoi adaugati ceapa verde si ciupercile taiate marunt. Lasati la foc potrivit 5 minute. Lasati sa se raceasca.

Amestecati carnea cu crema de branza (daca folositi branza dulce, scurgeti-o, daca e cazul, si sarati-o dupa gust sau folositi 100g branza dulce+100g branza sarata). Adaugati apoi ceapa calita si patrunjelul verde cu sare si piper.

Asezati foaia de aluat direct in tava tapetata cu hartie de copt si subtiati-o putin cu sucitorul. Eu, initial (si in pozele vechi aveti varianta asta) am intins aluatul pe o suprafata infainata, dupa care l-am transferat in tava, dar se manevreaza greu si e stresant, pentru ca in orice moment se poate rupe, asa ca va sfatuiesc sa adoptati prima varianta 😀

Puneti cu o lingura toata compozitia pe mijlocul foii, lasand loc sus si jos si cate 10 cm. de-o parte si de alta. Taiati lateralele in diagonala pana la compozite, in fasii de cca. 2 cm:

Trageti fasiile de aluat una peste alta (nu prea strans):

…alternand in cruce pana jos:

Dupa ce ati „impachetat-o”, lasati-o putin sa se odihneasca. Doar pana cand bateti oul 😛

Ungeti cu oul batut (puteti adauga o lingurita de lapte caldut pentru a a-l fluidiza) toata suprafata placintei:

Coaceti 15 minute la foc mare (190 grade C), apoi scadeti putin temperatura cuptorului, la foc potrivit (180 grade C) si mai coaceti 16-18 minute, sau pana cand placinta este crocanta si aurie:

Dupa ce o scoateti din cuptor, asteptati 10 minute sa se racoreasca (aveti voie sa „testati” un capat aburind 😀 )

Feliati placinta si mutati feliile pe un platou. Serviti simlu sau cu o salata!

Foooooarte gustoasa!!!
Data viitoare fac, clar, portie dubla!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

12 comentarii

Dalia 25 octombrie 2013 - 13:02

Astazi fac si eu reteta ! ! ! Nu mai am rabdare :-))

Raspunde
ANDREEA 25 ianuarie 2013 - 01:18

Buna laura,de curand am dat de blogul tau sa zic asa si am probat cateva din retetele tale si sunt minunate.spicul l.am facut on seara asta si a iesit super,doar ca am inlocuit ceapa verde cu ardei rosu tocat marunt.felicitari!

Raspunde
Ana Maria 22 ianuarie 2013 - 21:03

Laura … arata bestial… si merita realizat.Multumim pentru retete, esti una din persoanele care ma face sa stau mai mult timp in bucatarie…. si prin faptul ca pui niste retete .. si pozele lor atat de deosebite ai facut din mine … o persoana careia ii place sa gateasca si sa isi surpinda sotul sau prietenii nostrii cu diferite mancaruri.

Raspunde
Stefana 5 ianuarie 2013 - 13:18

Buna Laura, multumim frumos de reteta, a fost foarte apreciata 🙂 am totusi o rugaminte, pentru cei nu foarte initiati, ne impartasesti, te rog, cum ai transferat totul de pe suprafata infainata in tava? Eu acolo m-am blocat si dupa jumatate de ora de nervi si aluat lipicios am reusit sa mut un spic oarecum deformat pe o foaie de copt 😀 a iesit foarte bun, dar nu mai fac pana nu ma lamuresti care-i secretul :))

Raspunde
Geanina 6 octombrie 2012 - 18:42

e in cuptor si spicul acesta:)nu ma mai satur de retetele tale laura.sunt grozave!

Raspunde
Anonymous 30 martie 2012 - 21:23

Buna Laura!Parca te cunosc de o viata, prin retetele pe care ni le impartasesti cu atata drag!Iti multumesc pentru aceasta reteta, si nu numai, si vreau sa te felicit pentru asta!O descriere a spicului cu pui: usor de preparat, savoare deosebita, aspectuoasa si delicioasaaaaa!!!!Eu am presarat si seminte de susan pe deasupra aluatului.

Raspunde
Ali 6 noiembrie 2011 - 10:04

Nemaipomenit de bun!!! L-am facut si al meu barbat a mancat pe nerasuflate.

Raspunde
tabita 29 aprilie 2011 - 10:37

laura mult sucres in ceia ce faci! sunt departe ce casa din bruxel si aici sunt apreciate retetele tale! eu am facut placinta cu pui numai ca mi se pare ca are un pic gust a ceapa aici o legatura de ceapa vrede are cam 10 cepe si erau destul de marisoare si foaie asa de greu am gasit si nu este patrata eu am facut cu rotunda atit am gasit orcum a esit perfect!

Raspunde
Zsuzsa 30 ianuarie 2011 - 22:39

Buna,
ai o surpriza pe blogul meu

Raspunde
Nanita 29 ianuarie 2011 - 20:19

Оле…колко вкусно изглежда!Поздрави Nanita!

Raspunde
Da & Mer 29 ianuarie 2011 - 16:34

Una delicia! una receta estipenda!
Saludos Da & Mer

Raspunde
me and you 29 ianuarie 2011 - 15:19

cred k este fff buna si receee!arata super si eu as face reteta aceasta!pupici si la caaat mai multe reteteee!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.