Poate ca unii dintre voi cunoasteti aceasta gustoasa mancarica sub un alt nume, insa noi acasa i-am zis mereu spanac cu lapte, fiindca asa ne-o pregatea mami, de cand eram prichindei, cu lapte muuult si usturoi 😉
Si desi o fac intotdeauna „din ochi”, am sa incerc s-o prind in gramaje, pentru ca nimeni sa n-o ocoleasca.
Deci, reteta ar suna cam asa, cu aproximatiile de rigoare:
Ingrediente pentru 4 persoane:
– aprox. 1 kg. spanac
– 5-6 linguri ulei
– 5-6 catei de usturoi
– 3-4 linguri faina
– 800 ml. lapte
– sare dupa gust
Mod de preparare:
Se alege spanacul, se spala in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare; se lasa sa dea cateva clocote si se strecoara.
Se toaca marunt, cu un tocator de genul astuia, pe care l-am folosit la chiftelutele mele de urzici 🙂
Se incalzeste uleiul intr-o cratita; se dau cateii de usturoi prin presa de usturoi si se calesc pentru cateva secunde in uleiul incins, dar doar atat cat sa-si dezvolte aroma. Nu trebuie sa se maroneasca, pentru ca vor da un gust neplacut, amar, mancarii.
Se adauga imediat faina si se amesteca totul bine. Faina, insa, trebuie sa se rumeneasca un picut 😛
Se stinge apoi cu lapte rece (nu adaugati toata cantitatea deodata, ci mai degraba jumatate). Lasati sosul alb sa fiarba pentru cca. 1 minut, dupa care adaugati spanacul tocat. Amestecati din nou, si adaugati, putin cate putin din laptele ramas (va opriti la consistenta dorita).Se sareaza si se lasa pe foc pana ies aburi.
La final, daca vreti, puteti adauga o lingurita de zahar si una de otet sau suc de lamaie, dintr-o jumatate de lamaie (varianta asta o stiu de la soacra mea, si desi am pus-o de nenumarate ori in practica, dat fiind faptul ca asa ii place lui Cipi 😛 …eu am ramas fidela variantei mele, simple)
Spanacul astfel pregatit se serveste neaparat cu oua ochiuri 🙂
20 comentarii
Multumesc
Din experienta va spun ca este…BESTIAL
Mulțumesc pt ideea cu lămâia. Nici eu nu făceam asa și ma bucur ca am adăugat un truc la rețeta aceasta. Pofta buna la toți! 🙂
Foarte bun! Tocmai azi am facut spanac cu lapte. Spanacul este printre favoritele mele.
cel mai bun spanac care la m mancat
Andreea
Tocmai am terminat spanacul si a iesit absolut delicios!!! Nu stiam ca poate fi atat de cremos si bun:))
Multumesc!!!
Delicios!
Ptr cineva cu Intoleranta la lactoza ai solutii
?
Laur424242@yahoo.com
buna,calesti ceapa in margarina vegetala,adaugi spanacul fiert in prealabil si la urma usturoiul,iese delicios si nu ai nevoie de lapte ,plus ca si pastreaza cularea lui verde
Arata extraordinar 😀 Chiar astazi am mancat spanac cu lapte, numai ca fara usturoi. Nu cred ca am mancat vreodata cu usturoi. Dar cred ca este una dintre mancarurile mele preferate, mancarea pe care mi-o facea bunica in copilarie cand vroia sa imi faca o bucurie 🙂
Buna voua tuturor!E foarte buna reteta, insa eu o fac putin altfel:
2kg spanac
2 cepe
2-3 linguri faina
1 cana si jumatate lapte (sau mai mult)
sare, piper sau/si delikat
2-3 catei de usturoi pisati – care se pun dupa ce s-a stins focul. Are un gust mult mai intens si mai bun.
Si eu nu calesc, inabus…
Oricum, esti inspiratia mea de fiecare zi… Multumim.
trebe sa fie foarte gustos
Laura, in ce ai pregatit ochiurile? Sunt deosebite….
Ella, cand aud ca puiutii papa cu pofta…”inspirati” fiind de vreo reteta de-a mea, sint in culmea fericirii :)))
Te pup si sper sa-i mai gasesti pe la mine cate ceva cu care sa il ispitesti 😛
Draga Alina, iti multumesc mult pentru varianta apetisanta 🙂
…am s-o pun in practica negresit, ca suna prea bine 😛
Loredana, te pup pentru cuvintele frumoase!!! 🙂
Ma bucur mult ca ma urmaresti si pui in practica retetele mele…inclusiv acest spanac delicios, de care mi-e dor…
Bianca, si eu pun usturoi o tona, da’ am zis sa nu se sperie careva :)))
Ma bucur ca esti familiarizata cu versiunea asta cu mult lapte, ce-mi place si mie la nebunie 😛
I l-am facut azi piticului meu care, de cand a facut un an, s-a facut tot mai mofturos. Nu mi-a venit sa cred ca a mancat un castronel plin. Foarte rar mananca asa de mult.
Eu i l-am amestecat si cu peste si a fost un deliciu!
daca vreti sa incercati si reteta mea 🙂 adaug doar 2 ingrediente..si iasa ffffffffffffff bun..in sos de lapte sa puneti si iaurt natural 400 de gr si cat mai mult marar verde,,, iasa decicios:)..laura imi plac f mult retetele tale:) bafta in continuare..alina
Salut Laura!
Te urmaresc de f mult timp si nu cred ca pana acuma ti-am lasat vre-un comentariu dar vreau sa sti ca te admir f mult pt tot ceea ce faci…Am incercat cateva din retetele tale si am fost f multumita…eu sunt mai ,,incepatoare„ in bucatarie.
Vreau sa iti spun ca arata f bine spanacul tau chiar asea il fac si eu:)
Al tau arata mmmm yumy yumyyy:)
Sapatamana viitoare o sa fac si eu o portie!
Week placut!
Exact asa fac si eu spanacul!!! La 1 kg de spanac aproape 1 l de lapte. E asa de bun cu mult lapte!! Dar eu pun mai mult usturoi ca noua asa ne place:))
Weekend placut Laura.
Apropo..am pus si eu sa fac siropul de soc, m-au ajutat copii mei sa curat florile..asa cum te-a ajutat pe tine Bogdi:)