Coliva ca-n Banat

6 comentarii

In zona noastra, si peste tot, in tara, cu o saptamana inainte de intrarea in postul Pastelui, de „Mosii de iarna” se face pomenirea celor adormiti si se pregatesc retete traditionale, cum ar fi coliva sau racituri (sau cotoroage, cum zic banatenii 😀 )
Este pentru prima oara cand facem, eu cu mami si cu Ralu cea frumoasa (nepotica mea cu Barbie) o cantitate atat de mare de coliva, deoarece am avut de curand un eveniment trist in familie…
In amintirea tuturor celor plecati dintre noi, asadar…
Dumnezeu sa-i odihneasca!

 

Ingrediente pentru cca. 60 de persoane:

  • 4 kg arpacas sau grau
  • 2 linguri sare
  • 15 litri apa
  • 3 kg zahar
  • 2 kg nuca macinata (1 kg se poate praji usor la cuptor)
  • 200 g migdale/alune prajite
  • 200 g cacao
  • 15 sticlute esenta de rom
  • 2 sticlute esenta de vanilie
  • 10 pliculete zahar vanilat
  • stafide inmuiate in rom (optional)
  • coaja de lamaie, portocale
Pentru ornat:
  • nuca de cocos
  • biscuiti macinati
  • cacao
  • jumatati intregi de miez de nuca
  • migdale
  • bombonele colorate

!!! La cantitatile date aveti nevoie de o oala de cca. 25 de litri si e recomandabil ca arpacasul sa se fiarba seara, pentru ca dimineata sa fie rece si sa se poata finaliza si orna.

 

Cand nu se fac pomeniri, arpacasul fiert cu zahar se poate servi si ca desert!!!

Mod de preparare:

Se alege arpacasul (se curata de impuritati) si se spala in 7 ape (asa e traditia).
Se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Foarte important: apa sa fie intr-adevar clocotita!!!
Se fierbe la foc mic si se amesteca rar. Se spumeaza, daca e cazul.
E bine de stiut ca arpacasul se poate si inmuia cate ore bune, caz in care se va reduce cantitatea de apa de la 15 litri la 12 litri!
Se lasa la fiert cca. 3 ore sau chiar mai mult, pana cand bobul „infloreste”. Apa, in stadiul asta, e destula, dar nu va ingrijorati, asa si trebuie sa fie deoarece dupa ce sta ajunge sa „inghita” toata apa. In niciun caz nu aruncati apa ce pare sa prisoseasca!

Se adauga zaharul si se amesteca intruna, sa nu se prinda de oala, pentru cca. 30 de minute.

Se lasa la racit pana dimineata, cand se amesteca cu esentele si mirodeniile afisate mai sus, dupa gust.

Se orneaza dupa plac, ori numai cu ingredientele afisate mai sus, obtinand astfel o coliva simpla ori ajutandu-va de un model in forma de cruce, cum am facut noi…

Raluca cu buni s-au ocupat de ornat 🙂


Cam asa arata, asadar, o coliva traditionala, facuta in casa, pentru pomenirea celor adormiti:

Foarte buna!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

Anonymous 10 aprilie 2012 - 19:04

draga laura ,,in visiunea mea,,esti femeiea perfecta sa ti de a dumnezeu sanatate sa poti posta incontinuare,,,,,,,,,, sarbatori fericite

Raspunde
Lucia 5 august 2011 - 15:48

Buna ziua, tuturor!
Imi pare rau ca abia acum am descoperit blogul asta, e un adevarat deliciu!
Dumnezeu sa-i ierte pe toti cei dusi dintre noi si sa aiba grija de sufletele lor. Am si eu cateva bucati de suflet pe acolo…
Arpacasul nu se macina, deoarece, bobul de grau fiind deja decorticat ar iesi doar o mamaliga moale.
La mine la tara se face coliva de grau si intr-adevar, se macina graul fiert. Insa acesta se leaga altfel, nu ca arpacasul.
Imi place reteta ta, e aproape ca cea pe care o fac eu, singura diferenta fiind faptul ca mie imi place sa folosesc nuci, nu alune. Am un fetis cu nucile, le-as pune in orice…

Raspunde
Anonymous 7 martie 2011 - 19:43

Buna seara
MULTUMIM FRUMOS PTR RETETA!
Arpacasul fiert nu se macina? Nici macar jumatate din cantitate?

Raspunde
Ernestina tina777 28 februarie 2011 - 14:51

Guauuuuuuuu que delicia y que hermosura te han quedado todas preciosas y la cruz maravillosa.

saludos.

Raspunde
felicia (mangalia) 27 februarie 2011 - 22:32

D-ZEU SA-I IERTE,SA-I ODIHNEASCA IN PACE ,IAR VOI SA TRAITI SI SA-I POMENITI.Imi place coliva mult de tot dar fara evenimente triste.Laura;in zona Banatului la mosii de vara ce se imparte,la noi in Dobrogea se face orez cu lapte se pune in vase de pamant,iar la cana de pamant se pune cirese si flori.

Raspunde
Elena 27 februarie 2011 - 19:52

Mie imi place coliva, insa doar ca desert, fara sa o asociez cu evenimente nefericite. Insa, cand ducem la biserica, mama face crucea din patratele de ciocolata (mai ale aia cu rom merge de minune)… si cand eram mica… ghici cine era prima la luat coliva?:)) Acum am inlocuitor de nadejde!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.