Jumari de porc sau jumere, cum le zicem noi in Banat, nu mancam decat foarte rar. Foarte rar spre deloc 😀
Anul asta insa am primit o „tablita” de slanina impanata cu carne si m-am gandit ca ar fi o ocazie buna de a o transforma in niste jumari proaspete si crocante, din care sa prepar mai apoi un minunat guguluf sarat (vin cu reteta imediat).
Mi-a ramas si de o portie de pogacele cu jumari, asa ca in final m-am bucurat ca am retrait o parte din copilaria mea frumoasa, alaturi de bunici.
Ingrediente:
- 2 kg slanina de porc
- 200 ml apa sau lapte
- 1 lingurita sare
- 1 ceapa mica (optional)
Mod de preparare:
Slanina (in special grasimea de pe burta), curatata de sorici si carne, dar care sa aiba totusi vinisoare de carne, se taie in patratele egale de 3-4 cm. lungime si 2-3 cm. latime. Sau cat o jumatate de cutie de chibrituri, daca nu aveti de gand sa stati cu rigla langa ele 😀 E important ca bucatile sa fie cat mai egale, pentru ca cele mici se vor arde.
In continuare, bucatile de grasime se pun intr-o cratita incapatoare sau intr-un ceaun (ceaunul folosit al bunicii e perfect! ) si se adauga putina apa. Se pune vasul la foc mic si se amesteca des, sa nu se prinda. Cand grasimea s-a topit iar jumarile s-au format (nu trebuie sa se rumeneasca foarte tare), se sareaza si se stinge focul.
Noua ne plac mai crocante, asa ca le las sa prinda mai bine culoare:
Jumarile se scot cu o spumiera, scurgandu-se bine de grasime, sau se strecoara prin strecuratoarea metalica, apasandu-le usor in strecuratoare pentru a elimina grasimea in exces:
Untura rezultata se pune in borcane si se consuma cat mai repede, ori direct pe paine, presarata cu boia -metoda barbara 😀 , ori la diferite preparate din carne, in loc de ulei.
Daca folositi lapte (laptele se adauga pentru albirea unturii) in loc de apa si nu sarati jumarile decat dupa ce le-ati scos din untura, puteti folosi untura (racita si intarita) la diverse aluaturi (foitaje). In special, la haios!!!
2 comentarii
si cu ceapa ce se face ?
Cum sa rezisti?!
Da,amintiri din copilarie……