
Ingrediente:
- 125 g unt
- 100 ml zahar (aprox. 80 g)
- 250 ml faina (aprox. 130 g)
- 2 lingurite praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 50 ml ulei
- 50 ml smantana
- 3 oua mari
- 500 g fructe de sezon, taiate cubulete, proaspete sau din congelator
- 1 lingura alcool (facultativ)
!!! Ca la reteta de Savarine, am transformat „mililitri”, cu care se masoara toate retetele Tupperware, in grame (pentru cei care nu poseda aceste forme).
Retineti, deci, ca toate aceste retete pe care vi le-am aratat pana acum se pot prepara si in oale, forme conventionale de copt…deci curaj! 🙂
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la temperatura potrivita (180 grade C); scoateti gratarul din cuptor, daca folositi o forma de silicon.
Puneti intr-un bol zaharul si untul topit si mixati bine. Untul nu trebuie sa fie fierbinte!
Adaugati apoi faina, praful de copt si varful de sare (cernute).
In Magic Mixer (aici il aveti pe cel mare, pentru exemplificare 😛 ), agitati uleiul, smantana si ouale intregi, dupa care turnati totul peste ingredientele din bol. Inchideti bolul si agitati energic. Daca nu aveti asa ceva, folositi mixerul clasic .
Asezati forma rotunda, cu diam. de 26 cm. (de silicon sau jena), pe gratarul (rece). Turnati coca, adaugati fructele (le puteti amesteca cu compozitia daca doriti, eu doar le-am presarat deasupra si-apoi le-am indesat putin in aluat (sa nu fuga, hihi!) si introduceti in cuptorul incalzit.
Prajitura se coace cca. 30 de minute.
Se pudreaza cu zahar vanilat (pudra) si se poate servi cu frisca batuta sau sos de ciocolata.
Demonstratia in imagini 🙂
Pentru voi, cu mare drag!!!
Sfat: Daca alegeti varianta cu visine, folositi visinata pentru „marinarea” lor (reteta noastra de visinata va va fi dezvaluita cat mai curand…adica atunci cand o s-o trag pe mami de limba ce si cum 😀 )
P.S. Sa nu uitati cumva sa scoateti samburii visinelor inainte de a le folosi :)))
16 comentarii
Buna Laura. Sa zic sincer am fost cam neintrezatoare în rețeta când m am uitat la cantitatea de faina. Am încercat o totuși am zis ca mai adaug faina dacă e cazul. Dar a fost perfect aluatul și foarte simplu de făcut. Am făcut o cu corcoduse congelate. A ieșit minunat. Mulțumesc pentru rețetă.
Buna Laura!
Sunt fascinata de retetele tale si de blogul tau! Chiar acum am facut aceasta prajitura care miroase si arata foarte bine si sunt convinsa ca e delicioasa!!..
Am totusi o nemultumire, si anume faptul ca „s-a lasat”.. Adica dupa ce a crescut foarte frumos in cuptor, dupa ce a fost gata si am oprit focul din cuptor a inceput sa se lase. Am lasat-o in continuare inauntru, la cald, pentru ca ma gandeam ca se va lasa din cauza schimbarii bruste de tempertura, dar tot degeaba :(.. Asta mi se intampla de obicei cu cam toate prajiturile pe care le fac: dupa ce sunt gata, „se lasa”, desi inainte sa opresc focul din cuptor erau foarte frumos crescute..
Ai idee de ce mi se intampla asta?
Iti multumesc frumos!! O zi minunata sa ai!
Arata foarte bine si mie mi-a cam lasat gura apa.
a iesit sssuper buna !!! deja jumate a disparut !!!!
ciaooo, eu doar ce am bagat-o in cuptor . Am facut-o cu smantana de gatit ,si cu bucatele de ciocolata printre visine (care erau din congelator)… o sa iti scriu cum iese ,,,dar pare grozava ,,,asa prin usa cuptorului :))))
Buna, sunt incepatoare si as vrea sa fac si eu aceasta reteta dar am o intrebare.Smantana e cea normala sau trebuie dulce pentru prajituri?
Wow…arata foarte bine prajitura asta…, dar ce faci ca sa nu „cada” fructele pe fundul tavii? Eu am incercat mai multe solutii…adica am presarat inainte gris, am scurs bine fructele de zeama (daca a fost cazul!)…dar tot degeaba…Mereu aceeasi poveste…fructele jos!
Arata superb!
Ai primit si un mic premiu aici 🙂 : http://camynails.blogspot.com/2010/03/am-primit-un-premiu-ive-been-tagged.html
Arata excelent!! As vrea si eu sa o fac, dar aici nu am vazut deloc deloc visine..O sa incerc cu alte fructe.
Imi aduce aminte de prajitura bunicii mele :).
Va scriu sa nu patiti si voi la fel.
Dar ce-si face omul cu mana lui……….Rabdarea mea e pusa la incercare acum, ca trebuit sa-mi sterg blogul si sa-l refac – la aceeasi adresa – pentru ca n-am avut ce face si am vrut sa incerc un nou template; odata instalat, mi-a stricat site-ul. (vezi ce mi-a facut si pe retete123.blogspot.com. de care inca nu m-am ocupat sa-l refac)
Am salvat continutul, dar e pacat ca am pierdut atatea contacte si trafic, stabilite in mai mult de 1 an.
Te rog sa te inscrii din nou in randul celor care ma urmaresc. Multumesc.
Acuma verific listele de favorite.
Tot nu-mi explic ce s-a inamplat.
Laura draga iti multumesc mult pentru vizita.Cand am vazut Laura, am tresarit, dar n-am indraznit sa cred ca esti tu.Ma bucur ca-ti face plecre sa ne intalnim, si-ti multumesc mult pentru aprecieri.
Iti doresc numai bine, o duminica placuta cu familia ta, si un pupic lui Bogdi, pe care l-am urmarit pe blogul tau, si e un mare scump.
Asta e o praji de suflet a mea.
Merge si cu tot cu samburi! Nu ai incercat,Laura? Mai ales vara, la curte, e super prajitura asta, fac intrecere copiii, cine arunca…cu gura, normal, samburele mai aproape de groapa. Sa-l inveti pe Bogdi jocul acesta, sigur ii va placea. Dar,la vara!
Pt. Andreea: forme de silicon am vazut in Carrefour si in Auchan! Bne, nu la fel! Si de la alta firma!Si eu am auzit ca sunt foarte bune cele ale Laurei!
wow ma super golosa!! complimenti!
arata foarte bine!
Laura, unde gasesc si eu forme de silicon?
De unde iau eu acum visine?:)
Ca pe cele din congelator le-am terminat, compot nu mai am…:(
Cred ca o sa cumpar un borcan cu compot de visine fara samburi…scap si de o parte din munca astfel si ma bucur si de fructele mele favorite.
Multumesc frumos pentru reteta! O voi face negresit.