Prajitura Diplomat cu portocale si ciocolata

4 comentarii

Dragii mei, am inceput de cateva zile incoace sa-mi rasfoiesc cu frenezie teancul de retete de Pasti (macar de-ar fi aranjate 😀 ) si desi am ochit muuulte minunatii (si nu doar dulci, deci nu intrati in panica! 😛 ) am hotarat sa va arat prima si prima data aceasta prajitura diplomat cu portocale si ciocolata. Si nu cred ca am ales deloc rau, avand in vedere viteza cu care a disparut de pe platou!!!!!

O puteti face si cu mandarine sau piersici din compot …asta fiind, desigur, varianta rapida si comoda :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 90 g ciocolata amaruie
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 5 linguri lichior de oua sau rom
  • 100 g faina
  • 100 g alune sau nuci macinate
  • 2 lingurite praf de copt
Pentru crema diplomat:
  • 7 foi gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 3 portocale
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lamaie
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 40 ml lichior de portocale sau lichior de oua
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 200 g ciocolata amaruie sau cu lapte, rasa
Pentru ornat:
  • 4 portocale

 

Prajitura cu crema diplomat, pentru voi 🙂

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapetetaza o forma cu dimens. 25 x 35cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, se topeste ciocolata la bain marie sau la microunde; se lasa apoi sa se racoreasca bine. Se bat ouale cu zaharul si romul sau lichiorul de oua timp de 2-3 minute. Se inglobeaza ciocolata topita si se amesteca bine. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern; se adauga impreuna cu alunele sau nucile macinate in compozitia de oua si se amesteca totul foarte bine.

Eu am copt blatul intr-o forma mai mica, asa ca blatul a iesit un pic cam inalt, iar crema a avut nevoie de „sustinere”, dar in final a iesit tare bine si asa.

In continuare, se toarna aluatul in forma pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 18-20 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca bine. Se rastoarna apoi pe un gratar de bucatarie si se desprinde hartia de pe fund.

Gelatina se pune la inmuiat in apa rece pentru cca. 10 minute (daca aveti foite, puneti-le intr-un bol incapator cu multa apa rece, dar daca aveti gelatina granule, puneti apa doar cat sa treaca peste granule cu doua degete).

Se spala foarte bine, cu apa fierbinte, o portocala (cea mai frumoasa) si se rade coaja. Se storc toate cele 3 portocale si lamaia.

Pentru crema, se freaca galbenusurile in bain-marie cu zahar, lichior si coaja de portocale. Se lasa pe foc timp de aprox. 5 minute, amestecand des. Se toarna apoi sucul de citrice si se dizolva inauntru gelatina scursa de apa. Se amesteca totul foarte bine (gelatina se topeste instant in contact cu crema fierbinte), dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Se da compozitia pentru 10 minute la frigider. Intre timp, se bate frisca si se inglobeaza in crema.

Blatul se pune inapoi in forma (cu inel detasabil), se acopera cu jumatate din cantitatea de crema si se presara deasupra ciocolata rasa (tineti-o 3-5 minute la frigider pentru a o putea rade mai usor). Eu am maruntit-o la robot.

Se repartizeaza peste stratul de ciocolata restul de crema si se niveleaza usor. Se incrusteaza in crema feliile de la cele 4 portocale, curatate pe cat puteti de pielita alba si taiate in bucati potrivite. Prajitura se da la rece pentru minim 4 ore (ideal este sa o lasati in frigider peste noapte). Cand o serviti, o taiati in cuburi.

…cam asa 🙂

O adevarata prajitura de iarna…sau primavara, cum e acum 🙂 …usoara, colorata, savuroasa!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

Laura Sava 6 iulie 2014 - 01:07

Draga Octavia, imi pare nespus de rau ca aceasta prajitura nu a fost una care sa te incante. E adevarat, cantitatea de gelatina granule e prea mare. Am gresit, fara indoiala, din graba, din neatentie, dar am corectat acum.Totusi, chiar si asa, crema nu ar fi avut de suferit la gust, ci numai la consistenta.
Iti multumesc pentru ca mi-ai adus la cunostinta si sper ca si pe viitor sa te bucuri de retetele mele.

P.S. Folosesc si am folosit si gelatina granule, iar la reteta asta chiar am detaliat modul ei de preparare (reciteste cu atentie postarea). De fapt, gelatina granule se prepara exact ca cea foite, nu poti da gres. Ambele se pun in apa rece 10-15 minute, pana se umfla, se scurg de apa si se topesc, fara insa a fierbe. Se incorporeaza in crema si atat.
Sa ne auzim cu bine!!!

Raspunde
Spac Cristina 8 aprilie 2013 - 14:05

Buna Laura!Spune-mi te rog,daca merge sa o fac in forma de tort de 26cm,si daca tb sa prajesc alunele/nucile care merg in blat!Iti multumesc!

Raspunde
Rocsy Ciobanu 3 aprilie 2013 - 15:46

Cat de buna si delicioasa este!

Raspunde
aurelia 1 aprilie 2013 - 14:35

chocolata amaruie, crema diplomat, exact ceea ce imi trebuia pentru un fiu cam mofturos si in loc sa …. fumeze, doamne fereste, e moooort dupa ch si crema diplomat , si acuma le voi face la un loc in curand.
mersi, laury.
aurelia

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.