Prajitura cu visine si palarie de bezea

19 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15070″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragii mei, am realizat ca am ramas restanta cu o prajitura extraordinara, o prajitura cu visine si bezea…foarte yummy!!! :D. Sper sa o incercati, daca nu acum (desi s-ar putea sa mearga si cu visine din congelator), macar la anu’ 😉

 

Ingrediente pentru cca. 20 de bucati

Blat:

– 300 g. faina
– 1 galbenus
– 200 g. unt
– 100 g. zahar

Umplutura:

– 800-900 g. visine
– 300 g. smantana
– 5 linguri lapte
– 80-100 g. zahar
– 3 galbenusuri
– 1 ou
– 5 linguri suc de lamaie

Palarie de bezea:

– 4 albusuri
– 250 g. zahar
– 100 g. nuci prajite si macinate (optional)

 

Mod de preparare:

Se framanta un aluat din faina, galbenus, fulgi de unt si zahar. Se infasoara in folie si se da la frigider pentru cca. 30 de minute:

Cuptorul se incinge la 200 grade C. (foc puternic).

Se intinde aluatul. Eu l-am intins intre doua folii de bucatarie, speciale pentru copt, cea de jos ramanand intr-un final ca baza pentru prajitura…dar  daca nu aveti asa ceva, va recomand foliile transparente si subtiri de bucatarie, cu care de asemenea veti putea manevra foarte usor aluatul, ramanand ca dupa ce l-ati intins, sa inlaturati folia de deasupra si sa rasturnati aluatul in forma de copt unsa cu grasime sau tapetata cu hartie de copt (cea de-a doua folie va fi, bineinteles, si ea, inlaturata)

Prea lung si nu foarte explicit?! 😀 …sper totusi ca ati prins ideea 😛

Se ridica o margine si se inteapa cu o furculita in mai multe locuri; se coace la cuptor, intr-o forma de cca. 25/35cm., tapetata cu hartie de copt, cca. 15 minute:

Se spala visinele, se indeparteaza coditele si samburii si se repartizeaza pe blat.
Temperatura cuptorului se reduce la 175 grade C. (foc potrivit). Se amesteca smantana cu lapte, zahar, galbenusuri, ou si suc de lamaie. Se repartizeaza aceasta compozitie pe visine si se coace 40 de minute:

Se bat albusurile impreuna cu zaharul pana ce bezeaua straluceste; se inglobeaza apoi nucile prajite si macinate (eu nu le-am mai pus)
Se aseaza bezeaua pe prajitura, in forma de valuri:

Se coace la cuptorul incins, la temperatura cea mai inalta cca. 5 minute, pana se rumeneste:

Se lasa sa se racoreasca si se taie bucati:

Faina tare 😛

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

19 comentarii

Mihaela 12 februarie 2020 - 18:14

Draga Laura, cum faci sa iasa bezeaua crocanta deasupra? Mie mereu imi iese moale, neaspectuasa si cade. Este vreun secret anume?

Raspunde
Sabreen Ana 14 octombrie 2013 - 01:25

am pregatit prajitura aceasta minunata de cateva ori si am impresionat mult un numar considerabil de oaspeti. toate gospodinele mi-au cerut reteta :p Multumesc Laura !

Raspunde
elena 11 martie 2013 - 19:05

laura, eu am incercat cateva retete de la tine si am fost multumita de rezultate.
apreciez acuratetea exprimarii, corectitudinea cantitatilor indicate in r
etete si nu in ultimul rand, indicarea dimensiunilor corecte ale tavilor de copt. toate sunt lucruri extrem de importante in reusita unor retete.
multumesc frumos.

Raspunde
Ancuta 10 septembrie 2012 - 04:25

Laura, mi-a ieșit demențială prăjitura ta. 🙂
Mama mea o făcea asa când eram mici, iar eu nu găseam rețeta asta de ani de zile.
Mersi din suflet !

Raspunde
Mihaela C 20 iulie 2012 - 22:50

Super prajitura! Multumesc de reteta!Eu am inlocuit smantana cu frisca lichida si a iesit foarte buna.

Raspunde
Anonymous 7 iulie 2012 - 15:07

Am facut si eu pentru micutul meu . Dar nu am avut 1 kg de visine , am facut jumate visine si jumate caise. Trebuie sa recunosc ca blatul este putin. Acum este la cuptor . Si voi vedea ce iese.

Raspunde
Anonymous 30 iunie 2012 - 11:14

Super prajitura ! Multumesc!

Raspunde
Madalina.. 16 iunie 2012 - 20:05

Am o intrebare: in loc de zahar as putea adauga miere in compozitia pentru bezea?

Raspunde
Lavi 14 septembrie 2012 - 23:01

Nu pune miere,am pus eu si a avut un gust ciudat….azi o fac iar si renunt la nuci,nu se potrivesc cu visinele.O sa o fac jumatate cu prune,jumatate cu visine,blatul o sa-l coc 30 mi,ca e cam subtirel si se arde,sau micsorez temperatura la 150.In rest,succes total!

Raspunde
Anonymous 15 iunie 2012 - 13:58

Smantana poate sa fie de orice tip sau una anume?
Multumesc

Raspunde
oana 15 iunie 2012 - 12:46

draga Laura, oare cum as putea adapta continutul umpluturii ca sa pot folosi lapte condensat in loc de smantana?

Raspunde
Iuliana 17 august 2010 - 12:56

Arata delicios dar mie nu mi-a iesit prea bine … blatul era extrem de subtire pentru ca a iesit destul de putin si tot bagand-o la cuptor s-a cam ars

Raspunde
birdutmasali 14 august 2010 - 23:35

delicious pictures !!!

Raspunde
Anonymous 14 august 2010 - 21:58

Acum e in cuptor prajiturica mea cu visine si bezea.Abia astept sa vad ce gust are!
Multumesc mult pentru reteta!

Weekend placut!

Roxana

Raspunde
diamond 14 august 2010 - 13:46

mi-ai facut o pofta de zile mari…arata imbietor pana la ultima visina!:D te pup, Laura!

Raspunde
Amalia 14 august 2010 - 12:42

Ma crezi ca am salivat instant cand am citit reteta? Imi plac prajiturile care au bezea (dar facute de casa nu de cofetarie). Am sa o fac cu prune, cred ca merge.Te imbratisez!

Raspunde
Carmen 14 august 2010 - 11:55

Arata super, chiar am albusuri ramase la congelator, asa ca o s-o incerc, dar cu caise sau piersici. Multumesc de idee! Weekend placut 🙂

Raspunde
Madalina 14 august 2010 - 10:55

Sigur merge si cu visine din congelator. Eu de cativa ani buni fac iarna…un deliciu.

Madalina

Raspunde
adizzy 14 august 2010 - 02:45

oare ar merge si cu alte fructe? grindina cea rea a distrus toate fructele de pe aici si nu stiu daca gasesc visine de cumparat acuma..

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.