Prajitura cu mere si bezea

79 comentarii
Asta este, cu siguranta, cea mai buna prajitura cu mere si bezea pe care am mancat-o vreodata!!! Iar asta datorita Lissei, care este o artista culinara dar care, iata, nu ne uita nici pe noi, cei carora nu ne plac prajiturile prea complicate 😀 , ci cele rapide si super gustoaseeee!!!
Daca aveti mere prin casa si nu stiti ce sa faceti cu ele, nu mai stati, asadar, pe ganduri!
V-o recomand din tot sufletul!!! E copia fidela a acesteia: Prajitura rapida cu branza dulce, pe care si eu am primit-o tot de la mama-soacra 😀 , careia eu ii spun simplu, dar cu drag, Nuti!

Ingrediente:

Blat:
  • 4 galbenusuri (oua mari)
  • 80 g zahar (6 linguri)
  • 60 ml ulei (10 linguri)
  • 60 ml lapte (10 linguri)
  • 150 g faina (12 linguri rase)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Umplutura:
  • 1 kg mere
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 50 g zahar (2, 3 linguri)
  • 1 lingurita scortisoara (optional)
Bezea:
  • 4 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 100 g zahar (8 linguri)

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aproximativ 20×30 cm (sau se unge cu ulei si se pudreaza cu faina).

Prima data se pregateste umplutura: se spala merele, se decojesc si se dau pe razatoarea mare. Se stropesc cu zeama de lamaie (in felul asta, isi pastreaza culoarea si nu se innegresc). Se adauga zaharul si se amesteca bine. Se pune compozitia la foc potrivit si se amesteca din cand in cand, cca. 5 minute, apoi se lasa deoparte sa se raceasca. Se adauga scortisoara pudra.

Pentru blat, se freaca galbenusurile spuma cu zaharul (cca. 2 minute). Se toarna uleiul ca la maioneza, amestecand cu lingura de lemn sau cu mixerul, pe treapta cea mai joasa. Se pune laptele alternand cu faina in care am pus praful de copt (se cern printr-o sita).
Se toarna aluatul in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 15 minute ( nu trebuie copt decat pe jumatate). Se scoate din cuptor blatul si se aseaza deasupra lui merele calite si bine racorite.
Pentru bezea, se bate albusul spuma tare cu praful de sare si zaharul (daca intoarceti castronul, nu trebuie sa pice). Puteti sa pregatiti bezeaua cu cca. 3 minute inainte de a scoate blatul din cuptor, pentru a o putea imediat intinde. Daca o faceti mai devreme, se va lasa la copt!!!
Se aseaza bezeaua cat mai uniform deasupra merelor, apoi se da iar la cuptor pana se rumeneste (cca. 15 minute).
Prajitura se taie numai dupa ce se raceste. Noi, insa, am dat-o gata inca din primele 10 minute 😀
Priviti cat am reusit eu sa salvez din mainile pofticiosilor mei:
Bogdi a papat vreo 2 bucati, asa caldute, ca n-a mai avut rabdare sa se raceasca!!!

„Bucatica” asta este pentru voi, toti cei care ma vizitati!!!
Virtuala, din pacate, desi mi-ar placea sa va pot servi cu cate o feliuta din fiecare „dulce” pe care-l fac 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

79 comentarii

Anonymous 12 septembrie 2010 - 22:32

draga Laura,in primul rind vreau sa-ti multumesc pt toate retetele delicioase.As vrea sa te intreb…in Italia cu ce anume as putea sa inlocuiesc praful de copt??Multi pupici si multa sanatate!!

Raspunde
just me 28 august 2010 - 18:49

Azi am facut si eu aceasta prajitura. Mi-a iesit foarte bine. Multumesc pentru reteta.:)

Raspunde
Anonymous 19 august 2010 - 14:31

eu plec astazi la mare copii mei sant inebuniti dupa prajituri si am cautat o prajitura usoara si rapida in momentul in care va sc eu am prajitura in cuptor dar asa de incantata sant cum a crescut ca imi vine sa o mananc asa cruda .va multumesc pentru aceasta reteta si va doresc o zi buna si pufoasa la fel ca prajitura mea .va pup dulce iuliana

Raspunde
Anonymous 9 august 2010 - 23:19

Draga Laura, mi-ai luminat viata (partial). In copilarie am mancat parijitura asta si mi-a placut foarte mult, si nu am stiut nici o data cum se numea:)) si mereu m-am gandit la ea. Si in sfarsit am dat peste ea pe blogul tau. Multumesc mult mult mult mult mult :)) mult de multe ori 😛

Raspunde
Laura 10 iulie 2009 - 12:15

Mii de multumiri pentru felicitari si cuvintele frumoase, anonim! 🙂
Ma bucur nespus de mult cand „aud” ca va ies prajiturile mele…

Raspunde
Laura 10 iulie 2009 - 12:13

Ceau, Marina!!! Ma bucur ca ai descoperit minunea de prajitura :))
Si noi i-am dat acelasi verdict: delicioasa peste masura! 😀

Te pupam si te-asteptam, cu drag, sa testezi si alte retete… 🙂

Raspunde
Anonymous 10 iunie 2009 - 19:01

Felicitari ptr reteta de prajitura cu mere,demult tot am cautat ceva reteta cu mere,asa dupa gusturile mele,azi am facut reteta de la tine ,si a iesit nemaipomenita,si ca aspect, dar si f.delicioasa.Inca odata felicitari.

Raspunde
Marina 3 iunie 2009 - 14:57

buna. yammy tare buna a mai iesit prajitura asta … imi plac tare mult retetele tale si te vizitez mereu cand vreau sa mai fac ceva bun… dar bunnnn 😀 te pup dulce, pe tine si pe baietelul tau

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 22:14

Super, super, Ana draga!!! 🙂
Ma bucur mult ca ti-a iesit delicioasa, ca pe vremea bunicii!
Si da, are dreptate mamica ta, iese o bunatate de prajitura daca o faci cu branza dulce, ceva in genul celei de aici: http://savalaura.blogspot.com/2007/02/prajitura-rapida-cu-branza-dulce.html
Te pup si de-abia astept sa apari cu noutati! 😛

Raspunde
Ana 24 martie 2009 - 10:11

exact ca a bunicii mi-a iesit 🙂 dar dupa ce a mancat toata lumea cu pofta mi-ai spus mami ca bunica in loc de mere punea uneori branzica de vaca si este si asa delicoasa si am spus ca trebuie sa incerc si cu branza 🙂
e foarte folositor blogul tau si imi este de ajutor 😀 asa mai invat si eu sa gatesc … 😛
multi pupici :*:*:*

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 01:04

Ana, cat de draguta si tinerica esti!!! 🙂
Bine-ai venit!!!
Mi-ai facut o mare bucurie incercand prajiturica asta, nu tocmai usor de realizat! 😉
Felicitari din toata inima!!!

…si, ia zi, cum ti-a iesit?! …ca a bunicii? 🙂

Raspunde
Liz 23 martie 2009 - 08:06

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Raspunde
Ana 21 martie 2009 - 16:01

tocmai am terminat si eu prajiturica asta si toata lumea asteapta sa se raceasca i-am avertizat sa nu se atinga de ea 🙂
la noi in familie de ceva vreme e un obicei in fiecare vineri sau sambata facem eu sau mami ceva dulce 🙂
ei prajitura asta o facea bunica mea pe vremea cand traia, dar atunci eram prea mica sa pot intelege ceva si cand am vazut poza am spus ca pe asta trebuie sa o fac 🙂
tin minte ca ea punea deasupra si zahar topit..
multumesc ca mi-ai amintit de bucuria copilariei 🙂 desi nu a trecut chiar foarte mult de atunci 😛

Raspunde
Laura 12 martie 2009 - 17:41

Anca draga, am citit si recitit mesajul tau de cateva ori…pana am ajuns la concluzia ca altul era subiectul la care ai fi vrut sa-l trimiti 😛 …la topicul cu tortul-aniversar mai degraba, asa-i!? …sau la cel de nectarine, nu?! 🙂
http://savalaura.blogspot.com/2008/01/tort-de-nectarine.html
Oricum ar fi, eu iti multumesc ca te-ai gandit la mine si te pup dulce pentru frumoasele urari!!! 🙂

In ce priveste „complexitatea” vreunei retete de-ale mele, iti spun sincer ca e doar o aparenta 😛 …pentru ca, in fapt, multe dintre ele se realizeaza foarte usor!
Uneori si pozele dau impresia de „dificil”…pentru ca eu mereu exagerez cu ele! :)))

Raspunde
Anca 8 martie 2009 - 02:27

Am facut si eu un tort cu nectarine, asemanator, dar blatul era din pricomigdale sfaramate. Altfel semana ca un tort diplomat. Al tau mi se pare mai dificil de montat.
O sa mai incerc dar cu piersici caci nectarine pe aici nu am vazut.
La multi ani Laura si la cat mai multe bloguri de succes!

Raspunde
Laura 4 martie 2009 - 11:49

Wow, Ralu, dar tu chiar te-ai pus pe treaba, hi, hi…
Bravo, asa va vreau, fetelor!!! 🙂
Toate retetele de muffins sint minunate, vei vedea…
…si ce mult ma bucur ca ai „degustatori” atat de incantati de rezultat! 😛
Te pup si te astept cu noutati, la topicul cu muffins…si la asta, cu mere, bineinteles! :)))

Raspunde
Laura 4 martie 2009 - 11:39

Te pup, Dana!!! 🙂
Ce mult ma bucur ca iti este deja cunoscuta minunata prajiturica!
Eu chiar ieri am refacut-o! 😛

Esti o scumpa si iti multumesc pentru frumoasele urari primavaratice! 🙂
Asemenea iti doresc si eu, cu toata dragostea!

Raspunde
Raluca Octavia 3 martie 2009 - 22:58

Ah,si in weekend e randul celor cu cafea si nuci si ….a prajiturii cu mere.Ii vin eu pana la urma de hac!!! Mai ales ca amintirea ei e inca proaspata in memoria unor pofticiosi!!!

Raspunde
Raluca Octavia 3 martie 2009 - 22:51

Azi a fost randul celor cu banane si ciocolata.In urma degustarii,sotul a ajuns la urmatoarea concluzie:am prea putine forme de muffins,asadar trebuie ori o tava,ori mai trebuie alte forme!!!!

Raspunde
Dana2dor 3 martie 2009 - 13:10

Ooooh! E tare buna prajiturica!
Si eu o faceam deseori, dar n-am mai produs-o cam de multisor!
Am venit sa-ti urez o primavara insorita si plina de dragoste!

Raspunde
Laura 3 martie 2009 - 11:34

Ralu draga, nu esti absolut deloc stresanta 🙂 …din contra, ma bucura mult faptul ca vrei sa intelegi ce n-a mers bine, caci asta inseamna ca ti-a placut cu adevarat prajitura…si ca o vei mai face! 😛
Si eu cred ca cauza a fost: mere prea zemoase! 😀 …fara insa, sa fi contat faptul ca s-au racit…

P.S. Ce-ai mai pregatit bun?! 😛

Raspunde
Raluca Octavia 3 martie 2009 - 00:08

Ahh,mi-am dat seama,nu le-am calit destul,cred.Deci,pana scad.Ale mele aveau destul sirop,si mai erau si reci.
Puteti sa radeti cat vreti,dar asta am invatat de la fiica-mea.Sa fiu insistenta,pana inteleg.Si eu, in ale culinaritului,sunt in etapa lui „DE ce?”

Raspunde
Raluca Octavia 3 martie 2009 - 00:03

Sper sa nu devin,Laura,prea stresanta,cu merele mele!!!Eu le-am dat la rece,dupa ce le-am calit,pe aragaz.Le-am pregatit primele.Oare asta sa fie cauza? Ca le-am pus reci?
Gata,ultima intrebare..Dar mi-e asa o ciuda!!!

Raspunde
Laura 2 martie 2009 - 23:11

Didona draga, si eu sint mare fan mere 😛 …si mereu m-au tentat tartele cu mere dar cum nu prea sint prietena cu tartele, in general :))
S-o incerci pe asta negresit, vei fi super-incantata!!!
Te puuuup!!!

Raspunde
Laura 2 martie 2009 - 22:54

Ralu, ma bucur ca ai revenit si m-ai dumirit 😛
Deci, totul decurge exact asa ca in reteta: se face blatul, se da la cuptor pana se coace pe jumatate…
Intre timp se rad merele, se calesc cu zahar si scortisoara dar nu la cuptor ci pe aragaz, pana scad…si de-abia apoi se pun peste blat.
Imediat se pune si bezeaua si se lasa la cuptor pana cand se rumeneste bezeaua.
Eu am facut-o de atunci de atatea ori si am avut si mere mai scazute si mai putin „scazute” fiindca ma grabeam…dar tot timpul am avut acelasi rezultat: Super-deliciosss!!! 😛
…si fara bezea-lipsa! :)))
…dar, cum iti spuneam, cel mai important e faptul ca ti-a iesit gustoasa si ati savurat-o cu totii!

Ma bucur ca ai facut deja si briosele cu cascaval! 🙂
Si te pup pentru „calificativ”! :))
Noapte buna si voua, dragilor!!!

Raspunde
Raluca Octavia 2 martie 2009 - 22:12

1.Cred ca am pus albusul batut (tare,ca doar robotul a lucrat)direct pe merele insiropate tare.Eu asta intrebam:merele se pun la cuptor un pic,se scot,si apoi se bune albusul?
2.Au iesit briosele din cuptor!!!! Cele cu cascaval si branza.Eu am avut branza feta.Au iesit suuuper la gust.Chiar daca sunt numai 7.Prima s-a sacrificat de dragul tau,si-ti multumeste.CEle cu banane si cioco,maine.Ah,as sta toata noaptea sa fac muffins,numai ca nu stau la casa….
Noapte buna,si sa-i spui lui Bogdanel ca are o mamica…cu calificativ „Foarte Bine!!!”.

Raspunde
Laura 2 martie 2009 - 21:46

Sint tare perspicace, asa-i, Ralu draga?! :)))
Vad ca esti in forma si ma bucur mult, nu pot decat sa iti urez: spor la bucatarit! 🙂
Cat despre muffinsuri, eu zic ca poti linistita inlocui ciocolata cu visine confiate, daca va plac…eu as fi pus din compot, fara samburi, de ex. 😛
…si totusi cu bezeaua aia nu inteleg ce s-a intamplat…nu-s eu specialista in bezele (doar sub forma de pupici! :D)…da’ chiar nu imi imaginez cum de-o putut sa se topeasca???
In fine, important este ca v-a placut prajiturica si ca a papat si domnisoara ta! 🙂
Astept noutati!!! 😉

Raspunde
Didona 2 martie 2009 - 20:25

Mi-ai luat-o inainte. Si eu am vrut sa fac prajitura cu mere si bezea. Am mai facut acum vreo 2 ani – putin altfel, cu un aluat cu unt. De fapt, inlocuisem gemul, de la o reteta de tarta, cu merele. A fost foarte apreciata si de atunci tot vreau sa repet figura. Acum, daca am vazut-o si la tine, sigur o trec si eu la treaba.

Raspunde
Raluca Octavia 2 martie 2009 - 20:19

Uite ca mai dau un semn.Tot eu eram,pt.ca era deschis mailul sotului si uite-asa a aparut Sebastian.Mersi pt.sfat.Dar eu cand zic cazuta,inseamna topita.Dar e super gustoasa,domnisoara mea a lins tot.(am pus si scortisoara).
Chiar acum incep muffins cu cascaval…si ca desert cele cu ciocolata de la Teo.In week-end,le fac din nou pe cele cu portocale si ciocolata,de la tine.Ma intreb,oare pot sa pun in loc de ciocolata visine confiate?
Gata,am plecat la bucatarie.

Raspunde
Laura 2 martie 2009 - 19:36

Raluca, tot tu esti si Sebastian, asa-i?! 😛
Ma bucur ca te-ai linistit in legatura cu bezeaua! 🙂
N-am ajuns eu sa-ti raspund pana acum, ca ti-as fi spus sa nu te ingrijorezi din cauza asta, caci si la mine a „picat” putin bezeaua dar asta n-a schimbat cu nimic gustul extrem de delicios al prajiturii, cum de altfel ai observat si tu 😛

Sint incantata de faptul ca petreci atata timp pe blogul meu dar cel mai mult ca te si ajuta! 😉
Te pup fiindca incerci atatea retete si ma bucur mult sa stiu ca ai succes cu ele! 🙂
Sa mai dai, din cand in cand, cate-un semn de viata, bine!? …mi-ar placea mult!

Raspunde
Laura 2 martie 2009 - 19:23

Ruxi, ce mult ma bucur ca te-a captivat prajiturica Lissei!!! :))
Ai facut-o?! …si daca da, ce zici?
Asa-i ca e addictive?! 😛

Raspunde
Laura 2 martie 2009 - 19:16

April, bine-ai venit la festin! :)))
Te mai astept…mereu, cu drag!

Raspunde
Laura 2 martie 2009 - 19:15

Piperlina, Iulia si Isa, va pup dulce-foc 😛 …pe toate trei!!!
…si va multumesc pentru gandul frumos indreptat catre mine, acum in prag de primavara! 🙂
Si eu va doresc, din toata inima, tot ce e mai bun si curat in primavara asta…si nu numai! 😛

Raspunde
Laura 2 martie 2009 - 19:08

Draga Sorin, nu am cuvinte sa-ti multumesc pentru prea-frumoasa „chemare” la primavara…
Tu ai fost primul care mi-a dezghetat inima…de-atata iarna plina 🙂
…si mi-ai reamintit ca a venit, din nou, timpul sa renastem, caci iata -a venit primavara, cu martisorul ei curat si vesel!
Foarte tare m-ai induiosat…
Dumnezeu sa te binecuvanteze!!!

Raspunde
Sebastian 2 martie 2009 - 16:23

Gata,mi-am dat seama unde am gresit,cred ca dupa ce am pus mere trebuia sa dau la cuptor si dupa un timp,sa le scot din nou,cand s-au uscat un pic,si sa pun bezeaua.Asa nu se mai topea.Oricum,azi dimineata,reci,erau delicioase de tot.
Sa stii ca am facut muffins cu portocale si cioco de la tine si au iesit bestiale.Problema e ca se termina repede,chiar dacva venim satula de la gradi.La vederea lor,ne apuca o foame…Azi o sa le fac pe cele cu branza si cascaval si sunca.
Pupici.

Raspunde
ISABELA 2 martie 2009 - 01:36

O primavara insorita si calduroasa iti doresc

…………
XOX
Isabela

Raspunde
Ruxel 1 martie 2009 - 22:37

@Laura: maine o fac si eu. Doamne ce pofta mi-ai facut :)))

Raspunde
Raluca Octavia 1 martie 2009 - 21:32

Buna,Laura,te citesc de ceva timp,si sunt deja dependenta.Am incercat si eu azi prajitura,blatul a iesit super,merele,calite(poate trebuiau scurse?),insa bezeua s-a topit,cu toate ca a iesit foarte tare.Oare unde am gresit? Am facut si intr-o tava mica,ca sa iasa blatul mai inalt,ma asteptam sa iasa si o bezea super.

Raspunde
Iulia 1 martie 2009 - 16:12

Laura,sa ai o primavara frumoasa si plina de bucurii ! Te pupicesc!Sa ai o zi minunata asa ca tine!

Raspunde
April 1 martie 2009 - 15:22

Chiar ca e gustoasa, yami, yami, mersic.

Raspunde
Piperlina 1 martie 2009 - 14:41

Laura, o primavara frumoasa iti doresc…si numai bine..intregii familii…:*:*:*

Raspunde
Sorin Micutiu 1 martie 2009 - 13:43

AS DORI SA POT TRIMITE CATRE TINE,
PLIN DE CANTEC, DE LUMINA SI DE DOR
ADEVARUL FRUMUSETILOR DIVINE,
IMPLETIT IN BUCURIILE SENINE..
MINUNAT, IUBIT SI VESNIC MARTISOR…

SI-AS DORI CA MANA MEA SA TI-L ASEZA
NU PE INIMA, CI-ACOLO-ADANC IN EA..
CA FRUMOASA SI CURATA S-O PASTREZA,
CA UN SOARE MINUNAT SA-TI LUMINEZE
SI SA-TI FACA FERICITA VIATA TA…

C-ADEVARUL E PODOABA MINUNATA
MAI DE PRET DECAT ORICARE TALISMAN
CARE NU SE INVECHESTE NICIODATA
SI-I DIN CE IN CE MAI BINECUVANTATA
SI-I DIN CE IN CE MAI SCUMPA, AN DE AN..

IAR IN ZIUA RASPLATIRII FERICITE
CAND VEDEA-VOM VESNICIA RASARIND
CAND CA MIILE DE STELE STRALUCITE
STRALUCI-VOR INIMILE PREAIUBITE
CERURILE MINUNATE-MPODOBIND.

PRINTRE ELE SI-AL TAU SUFLET SA RASARA
MINUNAT SI BINECUVANTAT ODOR
STRALUCIND CA PRIMA ZI DE PRIMAVARA
PE FRUMOSUL SAN AL CERULUI COMOARA,
UN CURAT, IUBIT SI VESNIC M A R T I S O R!!!!!!

de TRAIAN DORZ

Raspunde
Laura 1 martie 2009 - 00:55

Len, tocmai ce m-am intors de pe blogul tau…foarte impresionata, I may add! 😛
Mersi fain pentru linkul…aratos! :))
Spor in continuare la bucatarit! 😛
Te mai astept pe-aici!

Raspunde
len 28 februarie 2009 - 17:43 Raspunde
Laura 27 februarie 2009 - 20:49

Deea scumpa, pai tu ce crezi ca am facut eu, la un moment dat?! :))))))

Raspunde
Deea 27 februarie 2009 - 20:37

As manca bezeaua aia de deasupra asa goala hihi:P Eu sunt mai rau ca Bogdi 😛

Raspunde
Laura 27 februarie 2009 - 18:54

Lissa scumpa, te pup pentru minunatia de reteta!!! 🙂
Maaare succes a avut la noi! 😛
…si iti multumesc pentru aprecieri dar nu mi-a iesit nici pe jumatate atat de frumoasa ca a ta, hi, hi…
Tava mea a fost mai mare, cred…si nu mi s-au delimitat atat de frumos straturile, asa cum se vad la tine: blat, mere, bezea…dar nu-i bai, important este ca a fost delicioasaaaaaaa!!! :)))
Multi si dulci pupici de la noi toti!!!
…si da, sa ne traiasca socrelele! 😛

Raspunde
Laura 27 februarie 2009 - 18:50

Eufemia draga, ce mult ma bucur ca ai venit sa savuram impreuna o bucatica de prajitura!!! 🙂
Te pup cu drag! Sa mai vii! 😉

Raspunde
Lissa's Cakes 27 februarie 2009 - 12:35

Laura draga mea ,da’ce bine ti-a reusit!Sa va fie de bine!
Ma bucur ca va place,sa sti ca nici la noi nu reuseste sa se raceasca ,pt ca nu avem rabdare..ha..ha.La blatul asta fac si cu branza,am vazut si reteta ta ,e usor de facut si e la fel de buna ,deci…sa ne traiasca soacrele!Pupici si multumesc ca ai incercat-o!

Raspunde
matuska Eufemia 27 februarie 2009 - 12:10

multumesc pentru bucatica de prajitura! a fost delicioasa 😉

Raspunde
1 2

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.