2,7K
Aceasta prajitura cu mac si caise e atat de buna, ca pana si Bogdi a papat cu mare pofta, asa ca sper sa va placa si voua!!!
Are un blat „bogat”, cu unt, si o crema cu mac seducatoare! (eu ador macul, de aici exclamatia admirativa 😀 ).
Jumatatile de caisa aduc un plus de gust…si de culoare. Asa ca e musai sa le folositi!!! :))
Alte retete delicioase cu mac gasiti aici: https://www.laurasava.ro/etichete/mac/
Ingrediente pentru cca. 20 de bucati
Pentru aluat:
- 200 g unt
- 180 g zahar
- 1 plic zahar vanilat (10 g)
- 4 oua mari
- 280 g faina
- 50 g amidon
- 1 plic praf de copt (10 g)
Pentru glazura:
- 350 ml lapte
- 50 g unt
- 250 g mac macinat
- 80 g gris
- 3 linguri rom
- 170 g zahar
- 3 oua
In plus:
- 1 compot de caise (850 g)
Pentru ornat(optional):
- 1 plic gelatina transparenta
Detaliu 🙂
Foarte gustoasa!!!
Mod de preparare:
Pregatiti prima data glazura de mac, pentru a avea timp sa se raceasca. Astfel, dati in fiert laptele si untul:

Adaugati macul si grisul si lasati sa fiarba putin impreuna. Apoi, amestecati romul cu zaharul si inglobati in compozitie:

Luati vasul de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Pentru blat, ungeti cu unt/ulei sau tapetati cu hartie de copt o tava de aprox. 35 cm. lungime si 25 cm. latime.
Puneti caisele intr-o sita si lasati-le sa se scurga.
Intr-un castron, amestecati bine, cu mixerul, untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul (si zaharul vanilat). Adaugati ouale, pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare.
Eu, in vartejul sesiunii foto…le-am pus pe toate impreuna 😀 Nu faceti ca mine, urmati reteta pas cu pas!

Separat, amestecati faina, praful de copt si amidonul si cerneti amestecul uscat deasupra compozitiei; amestecati pana la omogenizare:


Aluatul se aseaza apoi in tava si se niveleaza:

Ouale se inglobeaza, pe rand, in crema de mac racita. Eu, din nou, l-am prins doar pe ultimul in poza 😛

Crema de mac se repartizeaza deasupra blatului necopt:


Jumatatile de caise se aseaza peste crema, cu gaura in jos:

Prajitura se lasa la copt cca. 35 de minute:

Se lasa sa se raceasca si se poate felia.
Dar daca vreti sa aiba o tinuta mai festiva, o puteti „decora” cu un strat de gelatina (mai mult pentru aspect).
Glazura transparenta se amesteca impreuna cu 250 ml apa si 2 linguri zahar si se fierb. Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin si se toarna pe prajitura fierbinte:

Se lasa sa se intareasca si se taie prajitura:

10 comentarii
am facut si eu sambata prjitura asta. nu mi s-a parut cine stie ce …. mi-a iesit exact ca in poze doar ca am pus deasupra gelatina cu compot de piersici si a avut un pic de culoare si deasupra. mie nu prea mi-a placut in schimb sotul a mancat numai macul si piersicile, iar musafirii au topit-o pe toata.la aspect mi-a iesit de nota 20 , la gust(blatul de mac avea gust de rom si cel de jos de vanilie ;atata tot; si un pic de piersici)
Buna ziua,
E pentru a 2 oara cand fac tarta. E excelenta, dar, de fiecare data mi se imbina straturile si nu reusesc sa fac sa iasa ca cea din foto. Unde gresesc, un mic sfat te rog?
Scuze, am citit din nou si am vazut ca ai dat dimensiunea tavii.Scuze!!!!!!!!
Raluca
Te rog, dimensiunea tavii????
multumesc,
Raluca
Buna Laura, am facut si eu prajitura asta. Sunt o incepatoare in „domeniul prajituri”, dar a iesit fooaarte buna. Intr-adevar, cum zice si Andra, nu asa frumoasa ca a ta, dar tare buna!
Multumim pentru reteta!
Salut,
Am facut si eu prajitura ,desi nu a iesit asa frumoasa ca a ta 😀 ! E foarte buna , cel putin pt mine ,pt ca-mi place foarte mult macul!
Andra, te felicit pentru avant 😛
Zaharul si romul il poti adauga si in timp ce compozitia fierbe si dupa, nu prea are importanta…
Poti sa adaugi zaharul primul si romul la sfarsit, pentru o aroma mai puternica 😉
Te-astept cu vesti bune!!! 🙂
Laura, vreau sa ma apuc acum de prajiturit:D. Am ales prajitura asta dar am o nelamurire in ceea ce priveste glazura.
Zaharul si romul vor fierbe impreuna cu compozitia din mac si gris sau se pun dupa ce fierbe compozitia?
Multumesc anticipat si astept raspunsul tau; ca sa ma pot apuca de prajitura.
Andra
Draga mea, ce mult ma bucur ca iti place praji!!! Si eu sint lesinata dupa mac… :)))
Te pup si astept impresii!
P.S. …si orice ar fi, nu ma ocoli, please 😛
Gata..nu mai intru aici la tine si la Lily..prestati niste praji de nota 10*.sint fan mac,asa ca se presta.
Felicitari Laura!!