Prajitura cu ciocolata

4 comentarii

Am inceput anul cam fara vlaga, va spun sincer, dar cu o pofta incredibila de ciocolata! Atat de incredibila, incat am creat prajitura cu ciocolata suprema!!! ­čśÇ

Blatul e atat de bun si umed, incat poate constitui o prajitura in sine.

Nu are nevoie de insiropare si merge de minune cu crema spumoasa de ciocolata cu lapte.

Glazura neagra, amara, incheie apoteotic acest festin de ciocolata ce ne-a indulcit intrarea-n noul an.

Asa sa ne fie tot anul, din partea mea!!!!!! :))

 

O alta prajitura pliiina cu ciocolata va asteapta aici: Prajitura Duo de ciocolata 

 

Ingrediente:

Blat umed de cacao:
  • 200 g unt (80 % grasime)
  • 140 g zahar
  • 2 oua intregi
  • 4 oua, separate
  • 200 g ciocolata amaruie (50 % cacao)
  • 150 g faina
  • 2 linguri cacao (sau nes)
  • 2 lingurite praf de copt
Crema de ciocolata:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 100 g unt (80 % grasime)
  • 1 lingura lichior ciocolata sau cafea (ori rom)
Glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu 50 % cacao┬á (sau 65 % cacao)
  • 2 linguri lapte (de cocos)
  • 50 g unt (80 % grasime)

 

Mod de preparare:

Inainte de toate va trebui sa pregatiti crema de ciocolata, care trebuie sa stea la frigider minim 4 ore. Eu va sfatuiesc sa o faceti seara si sa o lasati la rece pana a doua zi, cand veti continua cu prepararea retetei.

Astfel, rupeti ciocolata in bucati sau tocati-o cu cutitul; amestecati-o cu smantana si untul taiat in bucatele. Puneti totul pe foc foarte mic sau in bain-marie si amestecati des, pana se topeste ciocolata si se obtine o crema lichida si onctuoasa. Aveti grija sa nu dati crema in clocot!!!

La sfarsit, adaugati lichiorul (sau rom) si lasati la racit. Cand e rece, se pune in frigider, acoperita cu folie transparenta (direct pe crema, ca sa nu faca pojghita).

A doua zi, incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o forma de cca. 20 x 30cm. (daca vreti ca blatul sa iasa mai subtire, folositi o tava mai mare).

Pentru blat, se bate untul moale, scos din frigider cu cateva ore inainte, cu 70 g zahar. Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste  pe foc foarte mic sau in microunde. Se amesteca des. Se toarna apoi, incet, peste untul spumos, amestecand mereu.

Separat, intr-o craticioara, se bat ouale intregi si cele 4 galbenusuri impreuna cu un praf de sare. Se adauga in compozitie si se amesteca pana cand este perfect omogena.

Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua (sau nesul) si se cern deasupra compozitiei. Se amesteca usor.

Se bat cele 4 albusuri spuma cu restul de zahar (70 g) si se incorporeaza, amestecand usor, cu o spatula, de jos in sus. Se toarna aluatul in forma pregatita si se baga la cuptor. Se lasa cca. 15 de minute, dupa care se reduce temperatura la 170 grade C (foc mic) si se mai coace 10 minute. Blatul se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Glazura de ciocolata se pregateste acum, pentru a se putea racori inainte de a o turna peste prajitura: se pun toate ingredientele impreuna (ciocolata se rupe bucatele) si se lasa la foc mic pana se topeste ciocolata. Se amesteca mereu.

Finalizare prajitura: puneti blatul inapoi in forma de copt (tapetata cu folie transparenta de bucatarie). Bateti crema de ciocolata, rece, cu mixerul, timp de aproximativ 3 minute sau pana cand vedeti ca prinde consistenta. Intindeti crema peste blat si nivelati. La final, turnati glazura din mijlocul prajiturii catre margini. Nivelati cu un cutit cu lama lata si lasati sa se intareasca la frigider.

Cand e gata, lasati prajitura sa stea la temperatura camerei cateva minute, dupa care o puteti felia cu un cutit zimtat, de paine sau cu un cutit foarte ascutit, tinut sub jet de apa fierbinte (se sterge lama cutitului inainte de a taia).

Va doresc sa aveti parte numai de bucurii in acest an, ce abia a inceput, si sa ne bucuram impreuna de cat mai multe bucati din astea ­čśÇ

 

Sfat: Daca vreti, puteti folosi blatul ca blat de tort, injumatatind insa ingredientele (pentru o forma cu diam. de 26 cm.)

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

Florentina 14 februarie 2017 - 14:50

Este intr-adevar prajitura suprema (asta incluzand si nr de calorii). Daca o faci o data cu siguranta nu o vei uita. As incerca sa pun si niste nuca in blat.

Raspunde
cristina 13 martie 2015 - 19:28

Buna Laura as dori sa te intreb de ce pui blatul inapoi in tavacu hartie ?

Raspunde
Cristina 16 ianuarie 2015 - 15:21

Buna Laura,

Ciocolata folosita la blat de care trebuie sa fie? Neagra sau cu lapte?

Raspunde
Laura Sava 17 ianuarie 2015 - 18:18

Cristina, multumesc de intrebare. Am uitat sa mentionez ­čÖé
Eu am folosit neagra, dar poti folosi si cu lapte. Va fi un pic mai dulce doar…
Pofta maaaare, daca o faci!!!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.