Prajitura cu bezea si crema de nes a fost, fara niciun dubiu, inventata pentru mine!!! 😀
Ador cafeaua, nesul, chiar si Inka, atunci cand ii musai 😛 , si bezelele aproape la fel de tare, asa ca aceasta prajitura era predestinata sa apara. Intr-o frumoasa zi de vara, cum e astazi!!!!!!
Ingrediente:
Pentru blatul de bezea:
- 6 albusuri
- 280 g zahar
- 8 linguri pline cu nuca
Pentru crema:
- 6 galbenusuri
- 6 linguri zahar pudra
- 3, 4 lingurite nes
- 200 g unt gras (80% grasime)
Pentru ornat:
- nuci maruntite
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 150 grade C (foc mic spre mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 25 x 35c.
Pentru blatul de bezea cu nuca, se bat spuma albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat si se mai bat cca. 3 minute pana cand spuma e tare, ca la bezele. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca usor, cu o spatula, nu cu mixerul!!! Se toarna compozitia in tava pregatita (tava se poate unge cu unt si presara cu nuca macinata, daca nu aveti hartie de copt) si se niveleaza. Blatul se coace timp de 35 de minute. Se lasa apoi la racit:
Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu zaharul la bain-marie cca. 5-8 minute, din momentul in care apa de dedesubt incepe sa clocoteasca. Tineti minte ca apa din vasul de jos nu are voie sa atinga fundul vasului in care este crema. Doar aburii au voie 😀 Se adauga apoi untul rece, taiat in bucatele si nesul, si se mai lasa inca vreo 8 minute sau pana cand compozitia se ingroasa. Se amesteca des. Crema se lasa apoi la racit timp de minim 3, 4 ore. Eu am facut-o seara si dimineata de-abia am asamblat prajitura. Va sfatuiesc sa faceti la fel!!!
La final ar trebui sa arate cam asa:
In continuare, se taie blatul pe jumatate, cu un cutit zimtat:
Jumatatea de blat, care este putin mai groasa, ramane ca baza pe platou. Cu tot cu hartia de copt.
Se pune apoi jumatate de crema pe foaia de bezea, se niveleaza si se acopera cu blatul ramas, in asa fel incat marginile (mai groase) sa fie opuse. In felul asta, prajitura are tinuta (blaturile se intercaleaza perfect 😛 )
Acum se indeparteaza hartia de copt de pe blaturi, daca ati folosit asa ceva, desigur, prin procedeul numit: pensulare cu apa 😀 , cum am aratat si aici: Rulada trenulet. Prima data o indepartati pe cea de sus, dand de cateva ori cu pensula de bucatarie uda pe intreaga suprafata (in felul asta, hartia se dezlipeste foarte usor) iar apoi printr-o miscare ferma rasturnati prajitura, si o indepartati si pe cea care era jos, si acum a ajuns sus. Ati inteles ceva?! 😀 Sper ca da!!!
Se intinde crema ramasa deasupra si se niveleaza:
Se presara nucile maruntite:
Tocate cu cutitul sau date prin blender cateva secunde…la fel de impresionant 😀
Prajitura se tine la rece cateva ore. Cu cat mai multe, cu-atat mai bine, dar nu cred ca e omeneste posibil sa rezisti atat de mult in fata unei asemenea ispite 😀 Eu am tinut-o doar 2 ore, dupa care am feliat-o. Cu un cutit zimtat!!!
Muuult prea buna!!!!!!!!!
…dar totusi, v-am pastrat si voua si o bucatica 😛
Pupici dulci tuturor!!!!
22 comentarii
Blatul este perfect, dar rețeta cremei nu e bună. Dacă pui untul în amestecul de ouă cu zahăr el se va topi și va curge. Untul se bate separat până se spumează, iar amestecul de ouă se încorporează în unt în fir subțire abia atunci când untul și ouăle au aceeași temperatură, adică temperatura camerei. Eu am făcut varianta dvs și s-a tăiat. În varianta cu unul spumat separat nu am avut niciodată probleme. Am zis totuși, din comoditate, să încerc varianta dvs. Păcat de ingrediente.
am respectat toti pasii, crema a lasato la rece iar cand sa o montez era prea tare am puso inapoi 3 min pe abur si s-a taiat..
Daca ti-a iesit atat de tare, ai fi putut sa o mixezi scurt, cu mixerul la viteza mica…
La bain-marie nu se taie niciodata, din contra, isi revine!
Incearca sa pui 2, 3 linguri de apa foarte rece sau un cub mare de gheata in crema taiata si amesteca bine, bine. Ar trebui sa isi revina!
O rugaminte am si eu nu mia reusit blatu mi sa lasat si nui uscat cum trebuie da fie bezeaua.Multumesc
Lia draga, eu cred ca blatul tau e chiar reusit, pentru ca nu trebuie sa fie uscat cum e bezeaua 🙂 Suprafata e uscata, dar interiorul umed.
Tot tu mi-ai scris si de crema, nu?!
Draga Laura, abia te-am descoperit si ma bucur pentru asta!! E o placere doar sa citesc retetele tale nu mai zic sa le si gatesc!! Ai un stil deosebit de aparte de a prezenta retetele ceea ce ma determina sa incerc si eu, desi nu am reusite in ale prajiturilor. Multumesc!! Succes !!
ca de obicei, esti un inger! am intrat pe google sa caut o prajitura cu bezea si nuca si te-am gasit pe tine! nu stiu de ce nu am intrat direct pe site-ul tau! tu esti google-ul meu!!
Mama face prajitura asta, doar ca dupa o reteta cu alte cantitati si ea ii spune „Alcazar”. Foarte dragut site-ul tau. 😀
Si mie pe dimineata mi-a curs toata crema prin frigider. Nu stiu de ce nu s-a ingrosat, dar in rest e gustoasa.
crema nu s-a ingrosat ? de ce ?
am respectat pasii.
Si eu fac crema asta, cateodata cu cacao in loc de ness, cand am si copii invitati. Mie mi-a curs crema din cauza untului – acum nu mai folosesc decat dorna 80% grasime si e ok. Si cum zice cineva mai jos, nu il pun pe aburi, ci cand e crema la temperatura degetului. Bafta!
Crema mea nu s-a ingrosat , desi am respectat intocmai indicatiile din reteta . Am fost nevoita sa adaug un pic de amidon . Oare , ce sa fi facut gresit ?
Intr-adevar , are un gust delicios !
si eu fac aceasta prajitura de ani de zile dar eu crema nu o amestec cu untul pe aburi,eu frec untul spuma si il amestec cu crema doar cand crema e racita. si crema nu o tin pe aburi 2,3, sau 5 minute!eu o tin pana vad ca are o consistenta ca si o budinca sau umezesti degetul si atingi crema si daca nu se lipeste de deget atunci e gata sigur….
e splendida si foarte buna
am pus si eu crema la frigider pentru 2 ore dar in momentul cand am vrut sa o pun pe blat am constatat ca era taiata de ce oare?…cand am pus-o in frigider nu era taiata…
….dar prea putinaaaa
Tentanta rau … :d
bunnn
Oare nu as putea inlocui untul cu margarina? 😀 Poate e o intrebare stupida dar nu ma prea pricep in bucatarie, de asta am zis mai bine sa intreb.
Sigur ca se poate inlocui untul cu margarina, si nu, nu e deloc o intrebare stupida 🙂
Sa ma fi vazut pe mine acum 8 ani!!!!!!!!!!!!! 😀
Multumesc mult! :* Blatul e deja in cuptor. 😀
Mie mi s-a inmuiat cand am folosit margarina…Tu de care margarina folosesti?