Stie toata lumea ca atunci cand tii post, nu trebuie sa spui ca tii post, ca sa-l poti trai pe deplin, in smerenie, in adunare de ganduri si in bucurie (trebuie sa mai stii si ca ispitele se dubleaza), dar eu constransa fiind de frumoasa-mi meserie, iata, va pricinuiesc un pic de sminteala cu retetele mele de post, care, dupa parerea unora, sunt prea apetisante. Cu toate astea, indraznesc si-acum, ca altadata, sa va invit sa savuram impreuna o portie de placinta de post cu ceapa verde si orez. Buna tare si-asa simpla, dar si mai incredibila cu-n sos gros de marar!!!! Sos de marar, tot de post, fiindca aici il am pe cel cu lapte, pe care il adoram cu totii 🙂
Ingrediente:
Pentru placinta:
– 200 g foi de placinta (jumatate de pachet)
– 3 legaturi de ceapa verde (mari)
– 80 ml ulei
– 150 g orez (bob rotund)
– sare, piper
– 250 ml apa fierbinte
Pentru sosul de marar:
– 2 legaturi marar
– 50 ml ulei
– 2 linguri faina (rase)
– 1 lingurita zahar
– sare dupa gust
– 250-300 ml apa (rece)
– 1 lingura otet (sau zeama de lamaie)
Mod de preparare:
Se decongeleaza foile de placinta, daca folositi foi congelate. Orezul se spala in cateva ape si se lasa deoparte. Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Se toaca marunt ceapa verde, cu tot cu codite, si se caleste cca. 3 minute in uleiul incins. Se amesteca des, sa nu se prinda. Se adauga orezul si se mai lasa pe foc cateva secunde, apoi se adauga sare si piper dupa gust si 200 de ml din cantitatea totala de apa fierbinte. Se lasa sa fiarba sub capac 2-3 minute, dupa care se adauga restul de apa fierbinte: 50 ml. Se amesteca bine si se lasa deoparte, pana se umfla orezul (10-15 minute). Nu se mai amesteca!
In continuare, se unge cu ulei o forma termorezistenta de aprox. 25 cm. x 16 cm. Se desfac foile de placinta. Nu le desfaceti mai repede, pentru ca se usuca si se rup…da’ nici atunci nu pica ceru’ 😀 Si eu am folosit acum foi care s-au zdrentuit, dar pe care le-am asezat frumos, ca pe un puzzle. Ceea ce va recomand si voua sa faceti!!! Asadar, se aseaza la baza formei, rand pe rand, jumatate din cantitatea de foi, ce vor fi unse cu putin ulei (cu pensula de bucatarie) si stropite cu putina apa rece (luati apa cu mana dintr-un pahar). Cand sunt gata, turnati umplutura de orez si ceapa verde si nivelati. Asezati deasupra restul de foi, in acelasi mod ca cele de la baza. Nu uitati sa le „picurati” cu un pic de ulei si apa! La final, portionati placinta cu un cutit bine ascutit, pentru a va fi mai usor sa o taiati cand e gata. Stropiti cu putin ulei suprafata placintei si dati la cuptor pentru cca. 20 de minute. Intoarceti placinta si micsorati temperatura la 160 grade C (foc domol). Mai lasati cca. 15 minute la copt. Dupa ce e gata, se poate acoperi cu un prosop cateva minute.
Momentan, cateva poze (o multime de poze 😀 ) cu placinta:
E delicioasa atat calda cat si rece, iar daca va hotarati sa preparati sosul de marar, iata ce trebuie sa faceti: puneti uleiul la incins intr-o cratita; tocati marunt mararul in acest timp. Adaugati-l in ulei si amestecati de cateva ori, sa isi dezvolte aroma. Presarati deasupra faina si amestecati energic. Turnati apa rece si lasati la fiert cca. 2-3 minute. La sfarsit, adaugati sarea, zaharul si otetul si apoi luati de pe foc. Eu am lasat vreo doua fara sos, pentru Bogdi, dar pe restul am turnat din belsug!!!! :))
P.S. Daca vreti sa simplificati toata treaba asta cu mararul, adaugati-l, tocat fin, in umplutura.