
Ingrediente:
- 1 pachet foi de placinta (400 g)
- 1 kg iaurt
- 7 oua
- 300 g zahar
- 1 lingura (cu varf) gris
- 100 ml ulei
- 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
Delicioasa placinta refacuta astazi, 14 Mai 2022, cu mici modificari 🙂
Am adaugat in plus stafide inmuiate in rom (50-80 g) si am folosit unt topit la unsul foilor. Am pus „in straturi” foile si crema: am asezat cate 4 foi, unse cu unt, un strat de crema, din nou foi, crema…tot asa, pana la final, cand a aratat asa:
O alta idee minunata cu foi de placinta si iaurt sau smantana, plus fructe, gasiti aici: Placinta cu smantana
Mod de preparare:
Dezghetati foile de placinta (le scoateti din congelator cu aprox. o ora inainte de a va apuca de treaba ).
Bateti ouale cu 7-8 linguri de zahar (le „sustrageti” din cele 300 de grame). Adaugati iaurtul, scurs in prealabil de zer, grisul si zaharul vanilat.
Ungeti o tava, de preferat mai intinsa, in care foile sa se aseze bine (nu-i bai nici daca e mai mica, cum am avut eu, numai ca atunci va trebui sa rupeti capetele foilor si sa asezati bucatile de aluat in asa fel incat sa obtineti un strat)
Asezati, pe rand, in tava, 6-7 foi, presarand pe fiecare, in momentul in care le asezati, ulei si-apoi zahar. Eu uleiul l-am pus cu pensula de bucatarie…am pus uleiul intr-un pahar, am „inmuiat” pensula in ulei si am stropit uniform foaia. Zaharul l-am presarat cu o lingura, tot asa, ca sa ajunga pe toata foaia.
Turnati umplutura peste foi, neteziti si acoperiti cu foile de placinta ramase, suprapunandu-le in acelasi mod.
Ungeti ultima foaie cu ulei si presarati zahar.
Introduceti tava in cuptorul preincalzit. Coaceti placinta la foc mijlociu (180 grade C.), pentru cca. 40 de minute sau pana cand se rumeneste frumos.
Scoateti tava din cuptor si acoperiti-o cu servet umed. In felul asta, placinta va deveni si mai gustoasa (zemoasa 😛 ), caci aburii vor topi zaharul si o vor face super-savuroasa!!!
Dupa ce s-a racit, taiati-o in bucati potrivite.
…sau maaaari, cum am facut eu:
Foooarte, foooarte yummy!!! 🙂
18 comentarii
Draga Laura iti multumesc pentru toate retetele tale ,de mai bine de un an sunt apriape zilnic pe blogul tau si am incercat o mare parte din retetele tale si toate au iesit incredibil. Acum e la cuptor placinta cu iaurt. felicitari !!!
tocmai am devorat vreo 5 bucati…super, super buna,
problema e ca nu am avut 1kg de iaurt , am pus 600 gr cu 6 oua si tot atata zahar, plus stafide, rezultatul e ca a iesit prea dulce, dar tot e buna….si culmea a iesit si fff frumoasa
buiuc, poti sa o tai si inainte , dar eu nu am taiat-o ci am aplicat metoda laurei cu prosopul umed, se mai sfarma la taiat din prima foaie dar nu se mi pare asa o problema…eu una am mai facut odata placinta asta (dupa alta reteta) si mi s-a ciufulit rau ultima foaie, acum nu si clar din cauza umezelii din prosop.
In umplutura cu iaurt nu as putea pune oare si zmeura? Ce spui Laura? 🙂
Este un desert minunat!
Hmmmm yami yami…arata super si cred ca e la fel de buna…
Am incercat cateva din retetele tale de aici de pe blog si am fost foarte incantata, vreau sa iti spun ca m-au marcat chiftelutele de mazare…super gustoase, si am facut si mini-pizzele hihi….Sa revin la prajiturica!
Am sa o fac si eu acum in weekend vreau sa stiu daca e ok sa o tai inainte sa o bag in cuptor asa cum se taie si baclava-ua? Imi este frica ca se va rupe toate foile sau ca nu voi reusi sa o tai cum trebuie. Ce spui Laura merge taiata inainte sa o bag in cuptor???
Acum e in cuptor,,,ne invartim pe langa ea …asteptam…arata foarte bine sa vedem gustul..
arata foarte bine si sigur o voi incerca! te anunt cum a iesit!
Si la noi a prins tare reteta asta.Ba chiar ni se pare mai buna decat placinta cu branza.Week-end placut.
foarte buna reteta si foarte folositor modul in care ai descris pana in detaliu toti pasii.
Felicitari pt asta si multumim!!!!
Noi, finutii cei bad, protestam!!!
Normal ca, acum vrem si noi praji ca si a ta, arata foooaaarte bine si sigur e si foarte buna! Deci, pentru ca nici o fapta buna nu ramane nepedepsita, cine a avut idei, sa treaca la treaba :)))
Sau… poate mai faci tu o portie in weekend ?
Anonim, ma bucur mult ca vrei s-o faci pentru ca e delicioasa 🙂
O lingura de gris e de ajuns, eu am pus-o pliiiiina :P, dar daca vrei, poti pune si doua. Va iesi la fel de bine 🙂
Sa-mi dai de stire cum ti-a iesit, bine?!
Umplutura are doar o lingura de gris? As vrea sa fac placinta dar am dubiul asta cu grisul. Scuze, nu vreau sa supar, doar sa ma lamuresc :).
Multumesc.
arata bine…..
Eu fac des o alta varianta a acestei placinte, cu diferenta ca pun mai putin ulei si adaug si un pachet de branza de vaci usoara. Iese tare gustoasa, poate vei incerca si asa, eu cu siguranta voi incerca si varianta ta 🙂
daa…absolut delicioasa…stiu si eu reteta asta si nu am mai facut-o de mult timp! o idee buna pentru weekend!
Mmmm, deja imi ploua in gura. Sigur o sa incerc si eu reteta asta. Multumim. Pupici.
Buna Laura
urmaresc de ceva timp blogul tau si imi place f.mult cum gatesti. Si eu fac acesta placinta de mult timp. Data viitoare cand mai faci acesta placinta te rog mai dauga cca.500 gr smantana 12% , 3 oua , coaja de lamaie, 150 gr. stafide
Eu folosesc unt doar la unsul tavii. Pe fundul tavii pun cca.4-5 foi placinta/neunse cu ulei, apoi umplutura, din nou 3-4 foi placinta,umplutura,iar 3-4 foi placinta,umplutura si in final 3 foi placinta. Imi opresc din timp o cescuta cu umplutura (fara stafide ),pe care o intind cu pensula deasupra ultimei foi. Deasemni intzep cu cutitul placinta ,deoarece se umfla la copt.Zahar nu pun decat cca.200 grame avand in vedere faptul ca stafidele sunt destul de dulci.
Placinta pe care o fac eu este mai dietetica ,fara ulei, mai putin zahar.Placinta isi ia grasimea din smantana. Sper sa-tzi placa si varianta mea
Cu drag
petruta/bucuresti
Am facut si eu placinta asta .Este un desert bun si cald si rece.
IN REST PUPICI SI SPOR LA TREABA !