
Am venit, asadar, in intampinarea voastra, a celor care v-ati decis sa faceti acest mic sacrificiu, cu o prima reteta, dulce, evident 😛 , o reteta fara coacere, urmand ca pe parcursul acestor 40 de zile binecuvantate sa va chem, ori de cate ori pot, alaturi de mine, la masa.
Post cu folos tuturor si multa, multa intelegere si iubire!!!!
Ingrediente:
- 1 pachet de foi de napolitana (180 g)
Crema de cacao:
- 250 g zahar
- 25 g cacao
- 120 ml apa
- 250 g margarina
„Liant”:
- 60 g faina
- 100 ml apa
Sfat: Puteti sa inlocuiti margarina cu aproximativ 200 g unt de cocos, adica cu partea solida, de sus, dintr-o conserva de lapte de cocos (tineti conserva la frigider cu cateva ore inainte si nu o scuturati, pentru ca stratul de „unt” de cocos sa se „aseze”). Nu am incercat s-o fac cu ulei de cocos dar cred ca 120 g ulei de cocos, solid, ar fi de ajuns. Daca nu tineti post, puteti inlocui margarina cu unt, iar daca va place nuca in prajituri, folositi-o cu incredere (o amestecati cu crema inainte de a o intinde pe foi), cca. 100 g nuca macinata.
Refacute, astazi, 4.04.2020, si savurate afara, la foisor, impreuna cu Bogdi, Cipi…si Rafi 🙂
Mod de preparare:
Pentru crema de cacao, se amesteca zaharul cu cacaua si, treptat, apa; se adauga margarina taiata in bucati si se pune totul pe foc. Se lasa sa fiarba cca. 8-10 minute, la foc mic. Catre sfarsitul fierberii, crema se va umfla, va face spume, asa ca fiti cu ochii pe ea! 😀 Si amestecati des!
Pentru „liant”, se amesteca faina cu apa si se adauga cremei de cacao. Se lasa crema pe foc pana se ingroasa, amestecand energic. Daca totusi se formeaza cocoloase de faina, se trece crema printr-o sita, ajutandu-va de o spatula/lingura de lemn. Sau folositi mixerul vertical, cum am facut eu.
Se poate adauga si nuca macinata in crema, daca va place!
Crema se lasa apoi sa se raceasca si se umplu foile de napolitana (intr-un pachet sunt 5 bucati).
Crema e lucioasa 😛 …si se intinde foarte bine:
Se lasa la rece pentru minim 1 ora, pentru ca crema sa intre bine in foile de napolitana:
Se feliaza dupa plac, in romburi sau patrate, si se servesc cu mare pofta!!!!!!!

20 comentarii
divina reteta, am facut-o zilele trecute, si dupa 3 ore de la prepararea ei, disparuse, unde? ce mai conteaza…. delicioasa de-a dreptul
Buna!
Am facut si eu reteta dumneavoastra, dar crema mi s-a ingrosat foarte tare (ca si budinca, sa zicem), si mi s-a separat o parte din margarina topita deasupra partii foarte ingrosate. Stiti oare cu ce am gresit?
Va multumesc! Toate bune! 🙂
Buna,Laura!
Am si eu o nelamurire,sper sa ma poti ajuta.Am facut de 3 ori reteta.Crema este fff gustoasa,dar foile se inmoaie ff tare.Mentionez ca am tinut crema la rece inainte sa o intind pe foi.De ce mi se intampa asta??
Am facut si eu azi, este delicioasa. 5 foi mi se par cam multe, 4 ar fi fost la fix, recunosc ca la ultima m-am cam chinuit sa intind crema. Cu cocoloasele de faina nu am avut probleme, am batut bine in alt vas faina cu apa. Multumesc frumos Laura pentru retete, am incercat cateva si sunt foarte incantata de blogul tau.
Hi… from Indonesia.. 🙂
cu siguranta te anunt.
multumesc pentru raspuns
Ioana, napolitanele astea sint exact ceea ce cauti :P, adica crocante si delicioase!!!!!
Sa-mi dai de veste daca le faci 🙂
O zi frumoasa si tie!!!
Buna Laura draga
Arata f apetisante napolitanele tale, dar oare cum sunt in final… moi sau crocante? Pe mine ma intereseaza o reteta crocanta:)
Multumesc
O zi fumoasa si calduroasa iti doresc
Buna idee cu aceasta napolitana: delicioasa si usor de facut! Cu siguranta o sa o testez in timpul postului!
Simplu si delicios. Felicitari pentru reteta!
Irina, din pacate, nu stiu cat de „solid” e untul de cocos, si nici cel de palmier, fiindca n-am vazut asa ceva pe la noi…dar cred ca ar merge de minune, si pe deasupra i-ar da si o aroma minunata 🙂
Lapte de cocos am mai folosit, si avea o baza groasa, asemanatoare untului/margarinei, dar nu cred ca e acelasi lucru, asa-i?!
Daca esti multumita de rezultat, anunta-ma te rog 😛
recunosc ca la inceput si eu mi-am pus intrebarea:de doua ori 12 linguri de apa?dar,citind mai departe,am inteles…simplu..chiar azi o sa-mi iau ingredientele…fiica mea nu rezista fara dulciuri nici in post(recunosc ca nici eu nu rezist,hihi)…
Laura, crezi ca in loc de margarina ar merge unt de cocos, sau de palmier?
Tocmai eram in cautare de retete de post.. Am salvat`o si pe aceasta!
O prajitura foarte buna si rapida!Imi place!
buna laura!duminica e ziua baieteluli meu si vreau sa-i fac tortul cu 3creme de ciocolata dar cu etaj.ce parere ai, merge supraetajat?sa-i pun suport dedesubt celui de la etaj?(ma refer la fundul tavii in care il coc)nu am mai facut tort cu etaj si imi tare teama sa nu stric totul mai ales la asa ocazie importanta.astept cu nerabdare parerea ta. merci,georgiana
Emanuela, sint 24 in total 🙂
12 linguri la inceput, ce se pun impreuna cu margarina, etc. si alte 12 pentru a „desface” faina.
Sa vii cu vesti delicioase!!!!! 😛
am facut si eu o reteta asemanatoare…foarte buna….
laura …pana la urma cate linguri de apa sunt ? 12? sau 24 ?
Una vera delizia.
ciao