Halva de gris

4 comentarii

 

Prieteni dragi, astazi este prima zi din postul Craciunului, post care mi-a adus intotdeauna liniste si bucurie-n suflet…

Sper si imi doresc cu tarie ca si anul acesta sa simt aceeasi binecuvantare, mai ales ca am atata nevoie de ea. Tati meu iubit, Ioan, e in spital de cateva zile si nu ma pot impaca deloc cu situatia asta…il vreau acasa, teafar si sanatos!!!

Nu vreau sa va intristez dar am simtit nevoia sa va impartasesc durerea mea, la fel cum va impartasesc si bucuriile mele marunte…

Stiu insa ca rugaciunile si gandurile voastre bune il vor ajuta sa se insanatoseasca, iar pe mine sa ma linistesc, asa ca va pup cu drag si va doresc post cu folos si multa, multa sanatate!!!

Prima reteta de post va este, ca de obicei, dedicata. Este cea mai buna halva de gris pe care am mancat-o.

 

Ingrediente:
  • 750 ml apa (3 pahare cu apa)
  • 400 g zahar (2 pahare umplute pe trei sferturi)
  • 250 g gris (1 pahar plin)
  • 160-180 g nuci sau migdale (1 pahar cu varf)
  • 200 g margarina sau ulei (1 pahar) ori ulei de cocos
  • 10 ml esenta de migdale (2 linguri)
  • scortisoara

 

Mod de preparare:

Se pun zaharul si apa la fiert, la foc mic, si se amesteca din cand in cand. Se lasa pana capata consistenta de sirop (timp de cca. 20 de minute). Se infierbanta margarina intr-o tigaie si cand s-a topit se adauga grisul, putin cate putin, amestecand cu o lingura de lemn. Dupa ce s-au omogenizat, se adauga siropul fierbinte. Nu tot deodata, ci treptat. Se adauga apoi nuca macinata (sau tocata cu cutitul, daca vreti ca halvaua sa fie mai crocanta) si esenta de migdale. Se amesteca pana se observa ca halvaua se desprinde de pe peretii tigaii. Se ia de pe foc, se acopera cu un prosop si se lasa sa se umfle grisul. Se scot cu o lingura portii mici pe farfurie (eu am folosit “cupa” de inghetata pentru asta). Se lasa sa se raceasca si se presara cu scortisoara.

 

Sfat: pentru a o face si mai aromata, puteti folosi 500 ml apa+250 ml suc proaspat de portocale.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

4 comentarii

dana irod 16 noiembrie 2012 - 21:09

Laura draga, iti multumesc tare mult pentru toate retetele pe care, cu mare bucurie si dragalasenie, ni le impartasesti.
Chiar daca iti scriu extrem de rar, si cred ca multi dintre cititori se afla in situatia mea, iti citesc aproape zilnic blogul, si ma bucur de fiecare reteta si sugestie pe care ni le postezi.

Imi pare tare rau pentru tatal tau, te inteleg perfect, am trecut prin asta. Credinta si nadejde, si totul va fi bine!

Iti doresc ca postul care tocmai a inceput sa iti aduca linistea si bucuria pe care ti le doresti!
Te imbratisez si un gand bun spre Cer pentru tatal tau!

Raspunde
micsa speranta 15 noiembrie 2012 - 16:26

Buna.Cu drag astept noutatile se le fac chiar acum am facuto si ii fac poza.miroase divin sarutmana Laura pupici pt tot.o seara faina

Raspunde
Botanic Catalog 15 noiembrie 2012 - 01:12

Laura, aveti incredere in Dumnezeu si tatal tau se va insanatosii.
Numai bine si sa auzim de bine, continua tot asa cu blog-ul tau.
Alina-Afrodita

Raspunde
Marina Xena 14 noiembrie 2012 - 20:30

ne pare f. rau pentru tatal tau, dar lasa ca dumnezeu este mare si puterea si cararile lui sint multe si il va ajuta se va insanatosi sau va iesi repede din spital LAURA -ai sa vezi tu esti o fata buna si sincera si dumnezeu nu doarme asa cred eu si vede si ajuta la necaz-ai credinta te pup MARINA-ITALIA

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.