Musaca de vinete cu dovlecei

 

Musaca de vinete cu dovlecei: o mancare foarte cunoscuta, din bucataria greceasca, cu straturi delicioase de legume si carne, de care nu te poti satura! Asta avem astazi la masa, dragilor, si cu asta va servim si pe voi 😛

Eu am intervenit putin in reteta clasica de musaca, si am adaptat-o gusturilor noastre. Varianta mea, deci, nu este cea traditionala, cu un strat de cartofi la baza, un strat de vinete, carne si sos bechamel deasupra (de obicei, un strat gros). Eu am pus bechamel si intre straturi, pentru un plus de gust si cremozitate si am folosit si dovlecei, pe langa vinete.

Iar daca va spun ce am mai pus in sosul bechamel, pe langa cascaval, chiar o sa spuneti ca e prea inovator 😀 (detalii mai jos, la reteta) dar in bucatarie trebuie sa fim indrazneti si sa facem ceea ce ne place :))

Adevarul este ca reteta originala nu continea nici cartofi si nici besamel. Bucatarul grec Nikolaos Tselementes, prin anul 1920, inspirat de bucataria frantuzeasca, a adaugat sosul Bechamel. Si cartofii, cred…  Si a reinventat, cu mare curaj, zic eu, aceasta reteta care a ajuns celebra in toata lumea.

 

Inarmati-va cu rabdare, pentru ca musacaua ia timp! Dar merita tot efortul depus! Si puteti fi siguri ca voi reveni si cu reteta de musaca traditionala cat de curand!!

Retineti, va rog, si faptul ca nu e o mancare de zi cu zi, ci una foarte „bogata” si plina de gust! Daca sunteti la dieta, ocoliti aceasta reteta gustoasa :)) …si preparati in schimb aceasta Musaca „de vara”. La fel de gustoasa, sa stiti! Sau poate va face cu ochiul aceasta reteta de „musaca” cu paste, tot greceasca, numita: Pastitsio.

 

Ingrediente:

Strat de legume:
  • 2 kg vinete (6, 7 vinete potrivite)
  • 2 dovlecei tineri
  • 1, 500 kg cartofi (albi)
  • ulei de floarea soarelui pentru prajit
Sos de carne:
  • 1, 200 kg carne tocata (porc si vita sau doar vita)
  • 2 cepe + 1 ceapa mare, rosie
  • 7, 8 catei de usturoi (mari)
  • 80-100 ml ulei de masline
  • o lingura pasta de rosii
  • 500 bulion de rosii gros, facut in casa sau o conserva rosii (400 g)
  • 3, 4 linguri de pasta de ardei cu rosii (optional)
  • o lingurita oregano uscat
  • o lingurita rasa scortisoara (pudra)
  • sare si piper negru, macinat, dupa gust
In plus:
  • 120 g cascaval ras, pentru presarat intre straturi
Sos Bechamel:
  • 150 g unt
  • 150 g faina
  • 1, 500 l lapte
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 300 g cascaval ras
  • 4 triunghiuri branza Camembert (optional)

Sfat: puteti pune doua oua in sosul bechamel, dupa ce il luati de pe foc si puteti rade putina nucsoara.

 

Eu, de cand ne-am intors de la mare, am facut-o aproape in fiecare saptamana. Pentru Bogdi, care a tot sperat ca va gusta dintr-o musaca memorabila, de la ea „de-acasa”, dar, din pacate, nu a fost cum si-a dorit. Asa ca, i-am facut eu, ba cu cartofi si vinete, ba cu dovlecei…sau, ca si acum, recent, cu ambele! Si am folosit cea mai mare tava pe care o am in casa 😀 Daca, insa, nu sunteti multi la masa, injumatati cantitatile!!!

Intotdeauna delicioasa!

 

Aici e portia cu cartofi si vinete. Am prajit vinetele dar cartofii i-am fiert pe jumatate si apoi i-am feliat…putin cam gros, din ce se vede :))

Mod de preparare:

Pregatiri preliminare:

Sosul de carne se pregateste prima data iar eu, mai mereu, il prepar cu o zi inainte. Seara. Il las la racit, il acopar cu folie transparenta si il pastrez la frigider pana a doua zi, cand ma apuc de treaba. Imi e mult mai usor asa, decat sa fac totul in aceeasi zi (uneori, am prajit si feliile de vinete sau dovlecei dinainte). In acelasi mod, ati putea face din timp si sosul besamel dar nu adaugati cascavalul ras sau branza, ci lasati sosul simplu. Il finalizati cand e nevoie de el, la reteta. Il pastrati in frigider, acoperit cu folie, pusa direct pe suprafata lui, ca sa nu faca pojghita.

Pentru sosul de carne:

Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare. Adaugati carnea si prajiti la foc mare, amestecand intruna. „Spargeti” cu lingura de lemn bucatile mai mari de carne! Cand prinde o culoare frumoasa, bruna, dupa vreo 5-8 minute, adaugati ceapa taiata marunt impreuna cu usturoiul trecut prin presa sau tocat si condimentele: sare, piper, scortisoara si oregano.

Prajiti inca 2-3 minute apoi adaugati pasta de rosii si pasta de ardei cu rosii. La final, turnati bulionul de rosii, amestecati bine si lasati la fiert, la foc mic, cca. 25 de minute. Dupa ce e gata, lasati deoparte, la racit.

Preparare legume:

Spalati vinetele si dovleceii; feliati legumele pe lung, cu tot cu coaja. Sarati feliile si lasati-le intr-o strecuratoare, la scurs.

In acest timp, decojiti cartofii, taiati-i pe jumatate (mai ales daca sunt mari) si puneti-i la fiert intr-o oala cu apa si sare. Nu ii fierbeti complet dar sa fie totusi moi, sa puteti infige furculita in ei. Lasati-i sa se raceasca si taiati-i in felii subtiri.

In continuare, puneti putin ulei intr-o tigaie si prajiti feliile de vinete, rand pe rand. Adaugati din cand in cand ulei in tigaie, pentru ca vinetele absorb foarte repede uleiul. Nu le inghesuiti si intoarceti-le de mai multe ori, daca e cazul. Procedati la fel cu dovleceii. Eu nu le pun pe servetele de hartie, ca sa absoarba din „excesul” de ulei…pentru ca, de fapt, acolo e toata aroma!!!  Sunt atat de gustoase feliile de vinete prajite sau dovleceii prajiti, asa simpli, incat cu greu m-am abtinut sa nu tot gust :)))

Sos Bechamel (rantas alb):

Sosul Bechamel folosit este un sos alb cu branza (si atunci ar fi de fapt un sos Mornay, dar sa nu ne poticnim de acest amanunt 😀 ). Se prepara foarte usor si este extrem de gustos!!

Puneti untul rece intr-o cratita, sa se topeasca. Adaugati faina, amestecand repede cu o lingura de lemn, ca sa nu faca cocoloase. Turnati apoi jumatate din laptele fierbinte (incalziti-l separat, intr-o craticioara). Amestecati viguros! Turnati restul de lapte ramas si amestecati continuu pana se ingroasa.

Cand sosul s-a ingrosat, adaugati smantana pentru gatit si luati cratita de pe foc. La final, adaugati cascavalul ras, plus branzica-surpriza, daca vreti, si amestecati cu putere 😛

Asamblare Musaca:

Incalziti cuptorul la 180 de grade C (foc potrivit). Ungeti cu putin ulei o tava de aproximativ 40×30 cm (poate fi si mai mica). In mod normal, cartofii se prajesc si ei si atunci nu se mai unge tava dar eu am folosit intotdeauna cartofi fierti pentru baza musacalei. Daca vreti, pentru o varianta mai putin calorica, puteti pune la cuptor vinetele si dovleceii: ungeti feliile cu putin ulei de masline si lasati pana se rumenesc.

Puneti un strat de cartofi la baza formei in asa fel incat sa se suprapuna usor. Nu lasati niciun spatiu intre ei! Presarati apoi jumatate din cantitatea de cascaval ras (60 g) si un strat subtire de carne si sos bechamel.

Urmatorul strat este de vinete, pe care le puteti suprapune, ca sa intre toate si un strat de dovlecei, urmate de un strat din cascavalul ras ramas (celelalte 60 de grame).

Se intinde deasupra compozitia de carne ramasa si se niveleaza frumos. Ultimul pas este stratul de Bechamel, pe care trebuie sa il turnati astfel incat sa fie acoperita toata suprafata. Si daca nu v-ati saturat inca de atata branza, mai puteti presara putina branza rasa sau cascaval ras ori parmezan , pentru a forma o crusta perfecta!!!!

Coacere si servire:

Puneti tava in cuptorul incins si lasati musacaua la copt cca. 50 de minute sau pana cand se rumeneste foarte bine si devine extrem de apetisanta! 😀

Foarte important, de asemenea: lasati musacaua sa se odihneasca macar vreo 20 de minute, nu o feliati cat inca este fierbinte, cum am facut eu! La mine ieseau aburi din ea, se vede si in poze :))

 

A iesit suculenta si buna!!!

 

Un adevarat ospat!! Si nu doar cand afara este frig, ci si vara :))




Mini Pizza de post cu blat de mamaliga

Dragilor, sper ca sunteti bine cu totii! Eu, de cand e Bogdi cu mine acasa, sunt atat de fericita! I-am facut zilele astea Mini Pizza de post cu blat de mamaliga, o reteta de care ne-am bucurat si acum cativa ani, numai ca nu era de post: Pizza cu blat din mamaliga , si a fost extrem de incantat 🙂

M-am gandit ca ar fi o idee grozava pentru zilele astea tulburate in care nu gasim drojdie in magazine (si, da, inca nu se gaseste niciunde drojdie). Asta, pana cand va aduc si o reteta de paine fara drojdie, de post…la care mai trebuie sa „lucrez” putin 🙂 Cine nu tine post, insa, poate incerca aceasta reteta de paine cu iaurt si praf de copt.

La apetisantele mini pizza cu mamaliga, puteti adopta varianta „sofisticata”, cu rondele de mamaliga la grill si feliute de dovlecei+rosii cherry sau, mai practic, cu „bucati” de mamaliga prajita si tocanita de ciuperci (poze dupa lista cu ingrediente).

Pizza de mamaliga se poate servi cu branza tofu sau masline…ori cu salata de gogosari copti cu usturoi (revin cu reteta cat de curand). Va imbratisez pe toti cu mare drag!!!

 

Ingrediente:

Blat de mamaliga:
  • 500 ml apa
  • sare dupa gust (eu am pus vegeta de casa)
  • 100 g malai (faina de porumb)
Pentru pizza de post:
  • 3 dovlecei mici (cca. 500 g)
  • 1 lingurita de sare
  • ulei, pentru prajit
  • 250 g rosii cherry
  • 2,3 lingurite mix de ierburi aromatice grecesti, uscate (oregano, marar, ceapa, usturoi, chili, patrunjel)…sau condimentele pe care le iubiti mai mult 😀
  • praf de usturoi
Sfat: in locul „topping-ului” cu dovlecei si rosii puteti folosi o tocanita de ciuperci (ceapa si usturoi calite cu sare + ciuperci champignon feliate + jumatate de borcan de pasta de ardei cu rosii), cum am facut aici:

 

Mod de preparare:

Se face prima data mamaliga, pentru ca trebuie sa se raceasca. Cum se face mamaliga? Foarte usor acum, de cand exista malai instant 😀 Se da in clocot apa cu sarea si se presara malaiul, usor, in mijlocul oalei, amestecand intruna cu telul (cu telul nu se fac niciodata cocoloase). Mamaliga se lasa pe foc pana cand se umfla si bolboroseste :)) Aveti grija la maini, sa nu va ardeti! Cand e gata, se rastoarna intr-o forma unsa cu ulei, de aproximativ 30cm/20cm , si se niveleaza. Se lasa la racit:

Dovleceii se curata de coaja, se spala si se taie in felii potrivit de subtiri; se sareaza, se amesteca bine si se lasa 5 minute „sa-si lase apa”. Se scurg apoi si se prajesc in putin ulei, de preferat intr-o tigaie grill. Prajiti dovleceii in doua transe, pentru a nu-i inghesui (va trebui sa ii intoarceti si pe partea cealalta, ca sa se prajeasca uniform). Si pentru ca se prajesc foarte repede, nu am decat o poza cu dovleceii…inainte de prajire 😛

Rosiile cherry se spala si se taie, cu un cutit zimtat, in felii subtiri:

Revenim la mamaliga 🙂

Se unge suprafata mamaligii cu putin ulei (cu pensula de bucatarie) si se decupeaza cu ajutorul unui pahar rondele de mamaliga:

Mie mi-au iesit 6 bucati:

Rondelele de mamaliga se prajesc pe ambele parti, tot in tigaia grill, in putin ulei, de masline sau de floarea soarelui, si se presara imediat cu praf de usturoi:

Mini pizza de mamaliga e aproape gata! Rondelele fierbinti se aseaza pe un platou si se acopera cu felii de dovlecei, rosii si ierburi uscate:

Au iesit extraordinar de gustoase!!!!

 

Pentru voi, dragilor!!! S-aveti pofta!




Briose cu dovlecel si cascaval

 

Priviti ce briose cu dovlecel si cascaval scaldate-n soarele amiezii v-am adus, dragilor, dupa atatea zile de vacanta (la fel de insorite 😛 ), petrecute departe de voi. Iubesc si ploaia, nu zic nu, dar mai mult ploaia aia scurta de vara in care te invarti, dansezi si razi!!!

Totusi, nu pot spune ca nu sunt bucuroasa ca am scapat cateva zile de fierbinteala cuptorului 😀 …dar, pana cand imi pregatesc pozele din vacanta, vreau sa va spun cum am ajuns la aceasta reteta.

Am primit de la cumnata mea, Alina, un bol intreg cu compozitie de chiftelute de dovlecei…adica ceea ce am folosit si eu aici, mai putin cascavalul…si cum nu aveam niciun chef sa prajesc chiftelute, am schimbat „un pic” modul de preparare si am pus totul la copt. Foooarte inspirata decizie :))

Am obtinut astfel aceste briose sarate, extrem de savuroase (mai ales daca le acompaniati cu rosii cherry si inele de ceapa verde), pe care sper sa le incercati si voi cat de curand!

 

Bogdi, Matias si Amalia le-au atacat imediat ce au iesit din piscina 😀 …alaturi de cate un pahar de milkshake cu inghetata!!!

Si iata si varianta „la tava”, sub forma de placinta intinsa (am pus compozitia la copt in forma mare, de aragaz. Portie dubla 😀 ). Ah, si-acum am adaugat in plus bucatele de carnat de casa (puteti pune bucatele de salam sau sunca).

Reteta refacuta in 8 iulie 2024:

 

Ingrediente pentru 12 briose:

  • 1 dovlecel de cca. 600-700 g
  • 1 lingurita de sare
  • 4 oua, batute separat
  • 150 g cascaval
  • 100 g faina

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o forma de briose (nu se pun hartiute speciale pentru briose).

Dovlecelul se taie la ambele capete si se curata de coaja, apoi se taie pe lungime si se scobeste cu o lingura, pentru a scoate semintele. Se rade pe razatoarea mare si se amesteca cu sarea. Se adauga ouale batute si cascavalul taiat in cuburi mici si se amesteca totul foarte bine. La final, se adauga faina si se mai amesteca o data, viguros. Compozitia rezultata se toarna in formele de muffins, cat mai uniform, si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute.

Cand sunt gata, se lasa sa se racoreasca bine si se pot scoate din forme ( treceti cu lama cutitului pe langa marginile brioselor).

Se pot servi calde sau reci…dar neaparat cu rosii si ceapa verde! 🙂




Chiftelute de post cu legume

Postarea de astazi trebuia sa fie despre semintele de in (sau de chia) care, odata amestecate cu apa, se pot transforma intr-un inlocuitor de „oua”. Un inlocuitor vegetal, absolut uimitor, pe care l-am descoperit de ceva vreme deja, dar nu am apucat sa-l integrez niciunei retete. Aceste chiftelute de post cu legume au avut, insa, onoarea de a-l avea in compozitie, in premiera absoluta, si pot spune ca datorita acestui nemaipomenit „ingredient” au si iesit atat de extraordinar de bune!!!!! 😀

Toate multumirile pentru aceasta reteta vegana merg catre The Greek Vegan 

 

Ingrediente:

  • 2 dovlecei potriviti sau zucchini
  • 1 cartof mediu
  • 1 morcov
  • 1 ceapa alba, mica
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri seminte de in
  • 6 linguri apa calduta
  • 50 g pesmet fin
  • 60 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1 legatura mare de patrunjel
  • ulei pentru prajit

 

Mod de preparare:

Dati pe razatoare (nici pe cea mare, nici pe cea mica…vedeti in poza care 😀 ) dovleceii, decojiti si spalati:

Amestecati-i cu 2 lingurite sare (groasa) si lasati-i deoparte, sa isi lase zeama (cca. 15 minute).

Dati ceapa…pe razatoarea mare acum 🙂 Stoarceti-o in maini si lasati-o deoparte.

Tocati marunt cateii de usturoi:

Pregatiti „ouale” vegetale: dati prin rasnita sau macinati la blender semintele de in; amestecati pudra obtinuta cu apa calduta si lasati sa stea cca. 15 minute. Veti vedea ca se transforma intr-o pasta gelatinoasa, ca un ou 🙂

Intre timp, dati pe razatoare morcovul:

Si cartoful:

Tocati marunt verdeata:

Stoarceti foarte bine dovlecelul ras in maini; amestecati toate legumele cu patrunjelul tocat:

Adaugati pasta din seminte de in, faina amestecata cu bicarbonatul, pesmetul fin, lingurita de sare si piperul macinat:

Lasati compozitia rezultata sa stea 10 minute (la temperatura camerei). Ideal ar fi sa stea mai mult, dar e bine si atat! Recomandarea mea este sa pregatiti „aluatul” de chiftele seara si sa-l lasati la frigider pana a doua zi. Va veti usura foarte mult munca, ramanand ca a doua zi doar sa prajiti chiftelultele 🙂

Dupa ce s-a scurs timpul indicat, incingeti tigaia; adaugati 3, 4 linguri de ulei. Focul sa fie potrivit (spre mic). Eu am folosit tigaia de clatite.

Luati cu lingura din amestecul de legume si formati in palme chiftelute rotunde, de marime potrivita. Puneti 3 sau 4 bucati in tigaie (depinde de cat de mari le faceti):

Turtiti-le cu degetele sau cu o spatula:

Prajiti-le cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana cand se rumenesc frumos:

Nu le inghesuiti la prajit, pentru a le putea intoarce usor. Mie mi-au iesit vreo 14 bucati…absolut delicioase!!! 😀

Le-am mancat cu rosii cherry si Skordalia, care nu mai apare in poze :))

Daca nu tineti post, puteti strecura si-o bucatica de Feta pe-acolo 😛

Sunt grozav de bune!!!

 

Sfat: un sfat foarte bun, venit tot de la Kiki, de unde am preluat reteta, este ca puteti face pesmet „instant” din doua felii de paine prajite la prajitor! Se lasa cca. o ora sa se usuce si apoi se sfarama 🙂




Dovlecei pane de post

Dovlecei pane de post: cu asta am rasfatat-o eu pe mami a mea draga, ieri, la pranz 😛

Am obtinut vreo 80 de bucati, si tot s-au devorat rapid…va inchipuiti cat sunt de bune?!

Le-am savurat alaturi de-o portie mare de Skordalia, adica de un piure de cartofi cu usturoi (vin cu reteta imediat), de care mami s-a indragostit!!! De-acum, cand mai fac ceva prajit, tre’ sa fac o portie de Skordalia, ca-n Grecia 😀

Am facut si conopida pane, tot cu aluatul asta de post, si a iesit la fel de gustoasa, asa ca aprovizionati-va bine! :))

 

Ingrediente pentru 5 persoane:

  • 1 kg dovlecei tineri sau zucchini (4 buc.)
  • o lingura sare groasa (rasa)
Aluat de pane:
  • 160-180 g faina
  • 300 ml bere sau apa minerala
  • un praf de sare
  • ulei pentru prajit

 

Sunt foarte buni calzi, dar si reci sunt grozavi!!!

Mod de preparare:
Pregatire dovlecei:

Spalati si taiati dovleceii (sau zucchini) in felii subtiri (nu sa vedeti prin ele 😀 ). Daca au coaja frumoasa, ii puteti lasa asa cum sunt, ai mei au fost putin loviti, asa ca i-am decojit. Puneti feliile de dovlecel intr-un bol incapator si presati-le cu sare. Amestecati bine, pentru ca fiecare felie sa fie acoperita de sare. Eu am taiat fiecare dovlecel in rondele pana la capatul ingust, iar acolo am taiat pe lung, ca sa-mi fie mai usor la prajit. Lasati sa stea cu sare aproximativ 1 ora, timp in care mai amestecati de vreo doua ori. Ii scurgeti bine de zeama pe care o lasa si ii puneti intr-o strecuratoare (se mai scurg, pana cand preparati „crusta” de faina).

Aluat pane:

Bine de stiut: puteti sa inlocuiti berea cu apa minerala…am incercat eu si iese foarte bine!

Pentru aluat, amestecati faina cu berea pana obtineti o pasta densa. Lasati sa se odihneasca cca. 30 de minute.

Prajire:

Incingeti mult ulei intr-o tigaie mare; treceti feliile de dovlecel prin amestecul „dospit” de mai multe ori (are tendinta sa „alunece”) si prajiti-le in ture in baia de ulei. Nu inghesuiti feliile de dovlecel, pentru a se putea rumeni frumos!!!  Daca vedeti ca aluatul e prea gros si „pica” de pe dovlecei, mai adaugati putina bere si amestecati bine. Nu va zgarciti la aluat 😛 , „imbracati” bine feliile de dovlecel inainte de a le pune in uleiul incins si nu va stresati prea tare daca vedeti ca mai pica si pe langa, aluatul asta-i delicios!!! :))

Dovleceii se prajesc pe fiecare parte, pana prind o culoare frumoasa, galben-aurie (e mai mult portocalie, dar parca nu suna asa bine 😀 ). Focul sa fie potrivit, nici prea mic, pentru ca vor inghiti mult ulei, dar nici prea mare, pentru ca se vor arde repede! Cand sunt gata, se scot pe un platou, intr-un singur strat, ca sa ramana crocanti.

Iata cum mi-au iesit mie:

Deliciosi!!!




Placinta cu branza Feta si dovlecei

Intr-una din cartile pe care mi le-am cumparat in Grecia, aceasta reteta de placinta cu branza Feta si dovlecei aparea sub numele de Batzina dar din cate am aflat, navigand pe net, se pare ca ceea ce va arat eu acum n-ar fi tocmai o Batzina traditionala, care in mod normal contine numai branza, ci una cu dovlecei 😛

Sunt multe variatiuni pe tema asta, cu faina simpla, cu faina de malai, dar credeti-ma, oricum ar fi, se face foarte usor, si rapid, si e nemaipomenit de gustoasa!!!

 

Ingrediente:

  • 350 g faina
  • 2 lingurite pline praf de copt (8 g)
  • 200 ml lapte gras
  • 120 ml ulei de masline
  • 4 oua mari
  • 600 g dovlecei (sau zucchini)
  • 300 g branza Feta
  • 1 lingura unt

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de aprox. 20 x 30cm. cu hartie de copt.

Se decojesc dovleceii si se rad pe razatoarea mare. Se presara cu o lingurita de sare si se lasa cca. 15 minute la scurs intr-o sita. Se transfera apoi intr-un bol incapator si se amesteca cu ouale intregi (cu lingura sau mixerul). Se adauga uleiul de masline si laptele.

Branza Feta (o puteti inlocui cu telemea) se sfarama si se adauga compozitiei. Se presara putin piper negru (de sare nu mai e nevoie, mai ales daca folositi Feta). Se adauga faina amestecata cu praful de copt, neaparat cernute, si se amesteca totul foarte bine.

Se toarna aluatul in tava pregatita si se niveleaza. Se presara bucatele de unt rece deasupra placintei, din loc in loc. Se coace timp de aproximativ 45 de minute. Se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, dupa care se poate felia.

 

Poza veche 🙂




Prajitura cu dovlecei

 

Sunt atat de multe mancaruri cu dovlecei pe lumea asta, si toate bune 😀 , dar exista si deserturi cu aceasta minunata leguma, cum ar fi dulceata de dovlecei sau prajitura cu dovlecei pe care v-o prezint acum, si care va va uimi cu siguranta!!!!

 

Ingrediente:

  • 2 cani faina (umplute doar pe trei sferturi)
  • 1/2 cana ulei
  • 1/2 cana zahar
  • 3 oua mari
  • 2 cani dovlecei razuiti
  • 1/2 cana nuca
  • 3 linguri lichior de oua sau 1 lingura zeama de lamaie/portocala
  • un plic praf de copt (10 g)
  • zahar pudra si stafide pentru ornat

!!! Am folosit o cana de 250 ml.

Sfat: lichiorul de oua recomandat de mine mai sus, la ingrediente, este unul „instant” 😀 Chiar ar fi pacat sa nu il folositi, pentru ca duce prajitura la un alt nivel! Cat despre ornarea prajiturii, daca va place scortisoara, amestecati zaharul pudra cu putina scortisoara si apoi pudrati bucatile de prajitura.

 

O prajitura super faina!!! Se face atat de usor si rapid si este surprinzator de gustoasa..asa ca va invit sa o „testati” numaidecat! :))

 

Mod de preparare:

Preparare aluat (ca de chec):

Bateti ouale cu zaharul, cu ajutorul mixerului, timp de 1-2 minute. Turnati uleiul in fir subtire, apoi faina amestecata cu praful de copt (cernute) si amestecati usor.

Adaugati dovleceii rasi si nuca taiata marunt cu cutitul. Eu m-am lenevit rau 😀 , si am tocat nuca la blender (nu foarte fin).

La sfarsit, adaugati lichiorul de oua sau sucul de fructe si amestecati totul foarte bine. Nu insistati insa cu amestecatul!

Coacere si ornare:

Turnati compozitia intr-o tava de aprox. 25 x 35cm, tapetata cu hartie de copt.

Puneti prajitura in cuptorul preincalzit la 180 grade C (foc potrivit) si lasati la copt cca. 25 de minute:

Cand se raceste, se taie in bucati potrivite si se pudreaza cu zahar. Se orneaza cu stafide uscate sau inmuiate 1-2 ore in rom:

 

Serviti, va rog 🙂

 




Dovlecei pane

Dragilor, dovlecei pane mananca pana si Bogdi 😛 (si conopida pane ii place), asa ca nu vad de ce nu v-ar placea si voua! 😀

Sunt foarte gustosi si simpli dar cu un sos tzatziki ori cu mujdei de usturoi sunt incredibil de racoritori si buni!!!!

 

Ingrediente:

  • 2, 3 dovlecei mijlocii
  • o lingura de sare grunjoasa
  • 2 oua
  • sare, piper
  • o cana de faina
  • ulei pentru prajit

 

Mod de preparare:

Curatati de coaja dovleceii, spalati-i bine si taiati-i in felii de cca. 1 cm. grosime. Deci, nici prea subtiri dar nici prea groase, pentru ca focul sa le cuprinda perfect.

Puneti apoi feliile de dovlecel intr-un bol incapator si presarati sarea (sare grunjoasa). Amestecati bine, sa ajunga sarea pe fiecare felie de dovlecel, si lasati cateva minute „sa-si lase apa”. Vreo 10-15 minute, dupa care se scurg bine si se pregatesc de prajit.

Incingeti uleiul intr-o tigaie. Nu va zgarciti cu uleiul 😛 ,  dovleceii pane ies minunat in baie de ulei.

Bateti ouale cu un praf de sare si piper; rondelele de dovlecel se dau, pe rand, prin faina si apoi prin ou batut.

Prajiti dovleceii in ulei, pe ambele fete, pana se rumenesc frumos. Scoateti-i pe prosoape de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei, si…serviti cu pofta! :))

 

Foarte buni si calzi, si reci acesti dovlecei pane, care, la noi, s-au „topit” rapid!!! 😀




Dovlecei cu smantana la cuptor

Stiu ca ultimele postari au fost duuulci si pacatoase, asa ca v-am pregatit niste dovlecei cu smantana la cuptor tare gustosi!!

E o mancarica usoara si aromata, ce se pregateste rapid si foarte usor, cu un gust minunat, asa ca nu gasesc niciun motiv sa nu ii incercati 😛

Puteti servi dovleceii drept garnitura la friptura, daca nu concepeti o masa fara carne :))

 

Ingrediente:

  • 2 dovlecei mijlocii
  • 2 linguri unt
  • 100 g smantana (fermentata, grasa)
  • sare, piper
  • o legatura marar verde tocat

 

Mod de preparare:

Curatati dovleceii de coaja si seminte, daca e cazul…dovleceii folositi de mine au fost mititei, asa ca nu a fost cazul 😛

Spalati-i si taiati-i in bucati potrivite. Fierbeti-i in apa cu sare timp de cca. 5 minute; scoateti-i apoi intr-o sita si lasati-i la scurs.

Ungeti cu unt un vas de yena sau o tava (mica); asezati in el feliile de dovlecel, presarati sare si piper si turnati deasupra lor smantana.

Amestecati usor si dati la cuptor pentru aprox. 20 de minute la foc potrivit (180 grade C).

Amestecati din nou, ca sa-i cuprinda bine sosul de smantana, si presarati cu marar tocat. Mai lasati la cuptor 10-15 minute, dupa care se servesc imediat….desi sunt foarte buni si reci 🙂




Dulceata de dovlecei

De vreme ce anul asta am batut recordul la dulceata, gem, peltea etc, am zis sa incerc si ceva mai putin clasic 😛 , cum ar fi aceasta dulceata de dovlecei, fenomenala de altfel!!!!!
Daca o faceti si ajungeti sa va serviti prietenii, nu vor ghici nicidecum despre ce e vorba. Mie, una, mi se pare absolut geniala, dovleceii fiind atat de accesibili, mereu.

Revin cat de curand si cu compotul fals de dovlecei, supranumit pe buna dreptate compot de ananas romanesc, caci aduce incredibil de mult la gust cu unul.

Pana atunci, insa, va las la indemana toate retetele de pe blog cu dovlecel: Retete cu dovlecei. Sper sa va inspire!!

 

Ingrediente:

  • o farfurie adanca plina cu dovlecei taiati cubulete (cca.1, 500 kg )
  • 1 kg zahar
  • 300 ml apa
  • zeama de la o lamaie mica
  • 1/2 baton de vanilie

 

Mod de preparare:

Pregatiri preliminare:

Curatati dovleceii de coaja si de seminte si taiati-i cubulete. Puneti o oala cu apa la fiert iar cand apa clocoteste, adaugati bucatelele de dovlecel (atata apa cat sa le acopere bine).  Lasati la fiert cca. 5 minute apoi scurgeti totul printr-o strecuratoare.
Umpleti din nou oala cu apa (apa din prima tura de fiert o aruncati) si lasati pana cand da in clocot. Puneti din nou la fiert cubuletele de dovlecel in apa clocotita timp de 5 minute. Strecurati iar si treceti-le sub un jet de apa rece; lasati apoi in strecuratoare sa se scurga.

Preparare dulceata:

Fierbeti zaharul cu apa (300 ml) timp de aprox. 25 de minute, la foc mic (daca focul e mare, exista riscul ca spuma sa erupa 😀 ) sau pana cand vedeti ca siropul s-a „legat”. Luati spuma ori de cate ori este nevoie.
Adaugati apoi dovleceii si batonul de vanilie. In lipsa lui, puteti adauga 3, 4 pliculete de vanilie, dar atunci va trebui sa mai reduceti din cantitatea totala de zahar.
Lasati dulceata sa fiarba la foc mic inca vreo 15-20 de minute, dupa care se adauga zeama de lamaie.

Se lasa sa dea in clocot si se da cratita deoparte.
Se pune dulceata calduta in borcane care se inchid ermetic si se depoziteaza in camara.




Ciuspais (tuspais) de dovlecei

Tuspais sau Ciuspais de dovlecei (eu sub denumirea asta il stiu) este o mancarica delicioasa din dovlecei, cu muuult marar, pe care de un timp incoace a inceput si Bogdi sa o savureze. Mai ales langa o portie de cartofi „la duba” si ceva carnita 😀
Va servesc cu mare drag si pe voi, dar numai daca imi promiteti ca il veti incerca :))

Ingrediente:

  • un dovlecel mare sau doi potriviti
  • o lingura sare
  • o ceapa mare
  • 100 ml supa de pui sau apa
  • 1 cana mare cu lapte
  • 2 linguri faina
  • 2, 3 linguri otet
  • 1 lingurita zahar
  • sare, piper dupa gust
  • 1 legatura marar

Sfat: daca nu va place mararul in mancare (eu il ador!), adaugati in locul lui 1, 2 catei de usturoi sau daca totusi va place, dar nu vreti sa-l vedeti desirat pe-acolo 😛 , legati-l cu ata si lasati-l la dinstuit impreuna cu dovlecelul, dupa care il scoateti si toata lumea e fericita :)))

 

Mod de preparare:

Curatati dovlecelul de coaja si taiati-l in jumatate, pe lungime. Curatati-l de seminte (daca e nevoie) si dati-l pe razatoarea mare. Sarati (lingura sa fie rasa) si lasati la scurs intr-o strecuratoare.

Curatati ceapa, taiati-o marunt si caliti-o in uleiul fierbinte pana devine lucioasa. Amestecati des, sa nu se arda.

Adaugati apoi dovlecelul bine scurs si amestecati. Mai lasati la calit cca. 1 minut, dupa care „stingeti” totul cu supa de pui sau apa. Acoperiti cu un capac si lasati cateva minute, amestecand din cand in cand.

In continuare, presarati mancarea cu faina si amestecati bine. Turnati laptele rece si lasati la calit, la foc moale, tot cu capac, pana cand se inmoaie dovlecelul. Daca dovlecelul e tanar, se face foarte repede.

La final, adaugati sare si piper dupa gust, si un pic de apa (2-3 linguri), din cand in cand, pana e gata.
Tocati mararul si adaugati-l mancarii; mai lasati sa dea cateva clocote, adaugati otetul si lingurita de zahar si dati deoparte.

Ciuspaisul se serveste langa carne, cartofi…orice va place. Se poate manca si ca fel unic, cu paine proaspata si-o lingura de smantana, fiind o mancarica foarte gustoasa!!!!




Salata de dovlecei cu maioneza

Nu ati crede ca niste bucatele de dovlecel, prajite si „inmuiate” in maioneza, se pot transforma intr-o salata atat de gustoasa. Cea mai gustoasa salata de dovlecei cu maioneza din lume!!!   …din lumea mea :))
Va puteti bucura de ea si in zilele de post daca inlocuiti maioneza clasica cu o portie de maioneza de post 😉

Ingrediente:

Dovlecei:
  • 4-5 dovlecei mici (1 kg)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 100 ml ulei
Maioneza:
  • 1 galbenus
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita mustar
  • 200 ml ulei
  • zeama de la o jumatate de lamaie

Sfat: puteti inlocui galbenusul crud de la maioneza cu un galbenus fiert.

 

 

Mod de preparare:

Dovleceii curatati de coaja si spalati se taie in patru, pe lungime, si apoi in triunghiuri de 2, 3 mm. grosime. Se prajesc intr-o tigaie mare, in doua transe (ca sa nu ii inghesuiti, si sa nu se prajeasca cum trebuie). 

Jumatate din cantitatea de dovlecei se prajeste in cca. 50 ml. ulei incins si cealalta jumatate la fel. Cand se rumenesc putin, se scot pe un platou si se sareaza.

Se lasa sa se raceasca, intre timp preparandu-se maioneza din galbenus, mustar, sare si ulei (200 ml), careia i se adauga la sfarsit usturoiul trecut prin presa speciala sau taiat foarte fin, si suc de lamaie.

Maioneza se amesteca cu dovleceii, apoi se pun 1-2 ore in frigider dupa care se pot servi.

Delicios la maxim, fara nici o exagerare!!!!!!!!!!

Noi am savurat-o intinsa pe paine cu ou . Si o tura pe paine cu iaurt 😛




Baghete cu dovlecei

Rapide si gustoase, aceste baghete cu dovlecei si bacon sint ideale pentru un inceput (mereu anost :P) de saptamana. Sau, de ce nu, chiar pentru o petrecere. Vedeti sugestia de la sfarsitul postarii :))

Ingrediente pentru 10 portii:

– 1 dovlecel de 500 de grame sau 3 zucchini
– 5 felii mari de sunca sau 10 felii subtiri jambon/bacon
– sare, piper, boia
– 100-150 g. cascaval sau parmezan


Mod de preparare:
Spalati dovleceii, uscati-i si indepartati-le capetele. Daca folositi zucchini, ii taiati pe lung, in sferturi.
Daca folositi, insa, un dovlecel de-al nostru, romanesc, il taiati pe jumatate (tot pe lung), urmand ca fiecare jumatate sa fie taiata in 5:

Opariti-i apoi timp de cca. 3 minute in apa fiarta cu sare; lasati-i sa se scurga si sa se raceasca.
Daca folositi sunca, taiati fiecare felie in doua, obtinand astfel 10 bucati:

Infasurati dovleceii in sunca si prindeti-i cu jumatati de scobitori ca sa nu se desfaca:

Puneti baghetele intr-o tava tapetata cu hartie de copt; presarati cu sare, piper si boia dupa gust.
Radeti deasupra cascaval sau parmezan:

Dati la cuptor (in prealabil incins) pentru cca.18 minute sau pana cand vedeti ca se gratineaza:

Cand le serviti, radeti din nou putin cascaval sau parmezan deasupra:

Aceste baghete sint foarte bune la petreceri deoarece se pot manca fara sa fie puse pe farfurie, daca le-ati infasurat un capat in folie de aluminiu 😉




Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor

Dragii mei, m-am gandit ca daca tot avem o varianta dulce de tort-spirala pe blog, ar fi frumos sa avem si varianta sarata, adica niste rulouri de dovlecei cu branza si mult marar, asa cum imi place mie :))
…si sper, si voua!!!!!!!

 

Ingrediente:

  • 2 dovlecei
  • 200 g telemea (vaca sau oaie)
  • 3 oua
  • o lingura crema de branza (sarata)
  • 2 linguri smantana
  • o legatura marar
  • sare

 

Mod de preparare:

Se spala dovleceii si cu ajutorul cutitului de curatat legume se taie felii foarte subtiri, pe lungime (ii puteti lasa asa cum sint sau ii puteti decoji)

Se da branza pe razatoare si se amesteca cu 1 ou si cu jumatate din mararul tocat.
Pe fiecare felie de dovlecel se aseaza o gramajoara din compozitia de branza:

Se ruleaza apoi, nu foarte strans, sa nu se rupa (desi, chiar daca acest lucru se intampla, nu e o tragedie :P, dupa copt acest aspect nefiind deloc vizibil)

Se pun rulourile in picioare intr-o forma rotunda unsa cu unt/ulei:

Se amesteca smantana cu crema-branza, mararul si ouale ramase si se toarna peste compozitia de dovlecei:

Se da la cuptor pentru 30-35 de minute la 180 grade (foc potrivit)
Se lasa in forma sa se racoreasca bine si se feliaza (daca o faceti cat preparatul e fierbinte, felia se va rupe)

P.S. Prima oara cand am incercat „rulourile”, nu am prea reusit sa le fac sa stea drepte (dar adevarul este ca am folosit un alt instrument de razuit. Cel potrivit este, asadar, acela pe care vi l-am surprins in poza de la inceputul postarii)
…dar asta nu a fost o problema, rezultatul fiind (oarecum) mai putin surprinzator, insa la fel de gustos.
Aveti aici dovada:

…si desigur puteti jongla cu cantitatile de smantana sau branza, putandu-le in acelasi fel si inlocui. Daca de ex. nu aveti telemea, folositi branza dulce pe care o sarati dupa gust, sau folositi jumate-jumate 😛

Multa imaginatie si pofta pe masura!!! :)))




Dovlecei invizibili

Iata, am ajuns si eu sa prepar minunatii dovlecei invizibili 😛
Nu stiu de ce se numesc asa, sincer…poate pentru ca dispar repede de pe platou, hihi, dar poate si pentru ca la prima vedere nici nu realizezi prea bine ca despre dovlecei e vorba.
E o placinta minunata cu dovlecei, o reteta vegetariana pe care o puteti incerca oricand. Va fi apreciata si intr-o zi oarecare, a saptamanii, dar si intr-o zi mai festiva 🙂
O alta idee grozava cu dovlecei aveti aici: Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor.

Ingrediente:

  • 2 dovlecei mari sau 4 mici (sa aiba in jur de 700 g)
  • 2 oua
  • 70 g faina
  • un plic praf de copt (10 g)
  • 100 ml lapte
  • 20 g unt topit
  • 50 g cascaval ras
  • sare, dupa gust

 

Sfat: puteti adauga si parmezan ras in compozitie sau deasupra, impreuna cu cascavalul ras (vreo 20-30 de grame).

 

Mod de preparare:

Spalati dovleceii si curatati-i de coaja, dar nu in intregime cum am facut eu (ai mei erau cam mari si cu coaja cam distrusa) ci se lasa dare verzi de coaja (rezultatul final arata mult mai bine).

Taiati-i apoi rondele subtiri cu ajutorul unei razatoare.

Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Puteti folosi o tava de cca. 20×30 cm sau o forma de 24/24 cm, cum am folosit eu.

Compozitie placinta:

Amestecati faina cu praful de copt. Bateti ouale cu sarea si adaugati untul topit, laptele si faina amestecata cu praful de copt, ambele cernute.

Compozitia obtinuta se amesteca, usor, cu rondelele de dovlecei:

Turnati apoi totul in tava unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt si presarati cascavalul ras:

Dati la cuptor pentru cca. 35 de minute sau pana cand vedeti ca s-a rumenit frumos:

Cand e gata, se lasa la racit si se desprind marginile:

Se taie bucati:

O puteti servi atat calda cat si bine racorita. Cu pofta mare, bineinteles, si impreuna cu familia 🙂

 

 

Reteta preluata de la Eataly




Budinca de legume

Si astazi am tot o budinca de legume pentru voi, dar un pic mai altfel, una in varianta Tupperware 🙂 Coapta, molcom, intr-o forma speciala de silicon, in care am facut multe minunatii pana acum :))

O puteti servi atat calda cat si rece! E la fel de gustoasa!

 

O alta reteta cu dovlecei foarte gustoasa gasiti aici: Budinca de dovlecei

 

Ingrediente pentru 6 persoane:

  • 4 cepe verzi
  • 2 ardei
  • un dovlecel (250 g)
  • 2-3 catei de usturoi
  • 5 oua mari
  • sare, piper
  • o legatura marar proaspat, tocat
  • 3 linguri ulei
  • 4 linguri pesmet

Sfat: in loc de dovlecel puteti folosi o varza mica data pe razatoare.
Daca nu aveti forma de silicon dreptunghiulara de la Tupperware, sau o alta forma de silicon din comert, puteti folosi o forma clasica de chec, unsa cu unt. Incercati din timp daca s-a copt (de regula, se coace mai repede decat intr-o forma de silicon)

 

Mod de preparare:

Taiati marunt cepele, ardeii si dovleceii:

Caliti legumele cca. 5 minute, la foc mic:

In Magic Mixer (sau intr-un oricare alt shaker) se omogenizeaza ouale, sarea si piperul dupa gust, mararul tocat (pe care il puteti inlocui cu patrunjel) si uleiul:

Turnati peste amestecul de legume:

Adaugati pesmetul:

…si amestecati totul bine:

Introduceti compozitia rezultata in forma de silicon dreptunghiulara:

Coaceti budinca la temperatura medie timp de 20-25 minute:

Se lasa cca. 10 minute la racorit (cand e gata, marginile se desprind frumos de forma)

Se rastoarna apoi pe un platou, dupa urmatorul procedeu: puneti platoul peste forma de silicon:

…si-apoi cu o miscare ferma, intoarceti platoul, astfel incat forma de silicon sa ajunga sus, iar budinca jos 😛

Gata de atac!!! :)))

Gustoasa tare, mai ales acompaniata de, deja, celebrul sos de busuioc 😛
…desi nici langa sosul de marar, pe care am sa vi-l arat curand, nu i-ar sta rau :))

Tare buna a iesit!!!




Budinca de dovlecei


O bunatate de budinca, aceasta budinca de dovlecei!!! V-o recomand cu toata dragostea 🙂
Se prepara foarte usor si e perfecta pentru o cina usoara, alaturi de cei dragi.

Ingrediente pentru 4 portii:

– 4-5 dovlecei mici sau 500 g. dovlecei
– 2 linguri faina
– 100 g. smantana (acra, fermentata)
– 200 g. sunca presata
– 200 g. telemea de oaie
– 2 oua mari
– 1 legatura ceapa verde
– 1 legatura marar
– sare, piper
– 20 g. unt
– 1 lingura pesmet


Dovleceii se spala, se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba cateva clocote, doar cat sa se inmoaie putin:


Se scurg bine de tot de apa si cand s-au racit putin se dau pe razatoarea mare:


Se adauga faina si se amesteca bine:


Se adauga apoi, pe rand, smantana:


…sunca, taiata cubulete:


…branza rasa:


…ceapa verde, taiata inele:


…si mararul tocat marunt:


Se bat ouale si se adauga compozitiei:


Se sareaza, pipereaza si se rastoarna intr-un vas termorezistent (un vas de jena) uns cu unt si tapetat cu pesmet.
Eu am pus totul in forma mea patrata de copt, doar tapetata cu hartie pergament…a iesit foarte bine si asa 🙂


Se coace in cuptorul incins, la foc potrivit (180 grade), 25-30 de minute:


Se lasa putin sa se raceasca si i se desprind marginile detasabile (daca folositi o forma de copt asemanatoare celei folosite de mine)…daca nu, o feliati direct in vasul de jena sau ce folositi…


Bine rumenita, cum imi place mie:

Se taie in bucati de 4-5 cm. si se serveste alaturi de rosii (si ardei, care n-au mai aparut in poza 😛 …si pe care ii ador in orice combinatie)


P.S. Daca compozitia vi se pare prea apoasa, adaugati-i o lingura de pesmet inainte de a o da la cuptor.




Gratin cu mamaliga

Gratin cu mamaliga: o mancare delicioasa, preparata la cuptor, cu felii de dovlecei si mamaliga sub o crusta rumena de cascaval!! Ceva ce poate fi savurat atat separat, ca fel de mancare principal, cat si alaturi de-o portie de carne (noi am avut niste carnaciori picanti 😛 ). Puteti folosi, in locul dovlecelului, cartofi fierti, cum am facut aici: Cartofi cu bacon si mere la cuptor  sau buchetele de conopida!

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru mamaliga:
  • 750 ml supa de legume
  • sare, piper, nucsoara
  • 225 g malai
Pentru gratin:
  • 500 g dovlecei
  • 3 linguri ulei aromat cu busuioc
  • 2 linguri unt in fulgi
  • 100-150 g cascaval ras
  • 1 fir rozmarin

Mod de preparare:

Se pregateste supa de legume. Eu am facut o supa mega-vitaminizata, ca si asa e Bogdi meu racit si m-am gandit ca i-ar prinde tare bine 🙂

Supa se da in fiert cu sare, piper si nucsoara.
Se toarna malaiul si se fierbe timp de cca. 10 de minute. Eu nu l-am lasat atat la fiert si tot a fost ok 🙂


Se intinde mamaliga pe o tabla sau o tava mai intinsa (eu am turnat-o intr-un Tupperware) si se lasa sa se racoreasca:

Acum e randul dovleceilor, pe care ii curatam si ii taiem in felii groase de cca. 1 cm:


Ii prajim 2-3 minute in ulei fierbinte si ii condimentam dupa gust:

Incingem cuptorul la 200 grade C (foc puternic).
Pregatim straturile: taiem banuti de mamaliga:

Eu i-am taiat cu un pahar:

Ii asezam intr-o tava unsa, alternand cu feliile de dovlecei, ca tiglele pe acoperis:

Asezam deasupra untul in fulgi, adica unt rece dat pe razatoare (il puteti si taia cu cutitul, cum am facut eu) si presaram cascavalul ras:

Spalam rozmarinul, il scuturam, rupem frunzulitele si presaram pe gratin (eu am folosit rozmarin macinat, la plic)
Se coace gratinul la cuptor timp de cca. 20 de minute:

Gata de servit!

…noi, cu niste carnaciori deliciosi langa, voi cu ce vreti :))
P.S. Acum observ ca lipseste ceva din poza…niste castraveciori murati, mmm… 🙂



Rondele de dovlecei cu branza

Rondele de dovlecei cu branza: un aperitiv deosebit!!

 

Ingrediente:

  • 5 dovlecei
  • 75 ml ulei
  • sare, piper
  • 10 masline fara samburi
  • 2 legaturi hasmatuchi (optional)
  • 300 g branza de capra
  • 100 g branza de vaci

 

Mod de preparare:

Se curata dovleceii si se taie felii subtiri, pe lungime:


Se unge cu ulei o tava. Se aseaza deasupra dovleceii si se trec prin ulei. Se frig apoi 5 minute, pe fiecare fata:


Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se raceasca:


Se toaca maslinele (pe care eu nu le-am pus, fiindca mamei nu-i plac).  Se spala hasmatuchi, se sterge si se toaca. Se amesteca cu branzeturile.

Se sareaza si se pipereaza. Se formeaza bilute din compozitie, se infasoara in felii de dovlecei si se aranjeaza pe platou:

 



Zucchini umpluti cu carne

Zucchini umpluti cu carne si cascaval trebuie sa fie pe placul tuturor!!! I-am testat de mai multe ori, si cu dovlecei tineri, si au fost intotdeauna savurati la maxim, asa ca puteti avea incredere in marturia noastra! 😛

Alte idei gustoase pe asceasta tema gasiti aici: Retete cu zucchini

 

Ingrediente:

  • 500 g carne macinata (porc + vita)
  • o ceapa mare
  • 2-3 catei de usturoi
  • 6 zucchini sau dovlecei tinerei, subtirei
  • 1 doza de rosii
  • ulei de masline
  • sare, piper negru
  • frunze de busuioc
  • ramurele tinere de oregano
  • 200 g cascaval (Gouda)

 

Mod de preparare:

Tocati ceapa si usturoiul si puneti-le la calit in putin ulei de masline. Cand ceapa e transparenta, adaugati carnea macinata. Amestecati bine in timp ce se prajeste, ca sa nu ramana „bulgarasi” de carne compacti.

Cand carnea e rumena, adaugati rosiile, frunzele de busuioc si ramurelele de oregano sau oregano uscat (o lingurita); amestecati si lasati sa fiarba putin, pana se ingroasa sosul. Sarati si piperati dupa gust.

Intre timp, pregatiti zucchini, care se spala, li se taie coada si se taie in jumatate pe lungime.

Scoateti cu o lingurita miezul. Miezul se toaca si se pune la prajit, intr-o tigaie cu o lingurita de ulei de masline, pana devine auriu. Sarati si piperati dupa gust.

Adaugati sosul de carne cu rosii si amestecati. Mai lasati 1-2 minute pe foc.

Pregatiti o tava de copt si tapetati-o cu hartie de copt. Incalziti cuptorul la 170° C (foc moderat).

Umpleti jumatatile de zucchini cu compozitia de carne si presarati cascavalul ras deasupra.

Dati la cuptor  timp de 20-30 minute. Sunt gustosi atat calzi cat si reci!

Aici sunt pozele vechi, unde am folosit dovlecei, pentru ca nu am gasit pe-atunci, in niciun magazin, zucchini.
Au iesit tare buni si cu dovlecei, deci ii puteti incerca si asa 🙂
Va uram: Pofta buna!!!
Reteta preluata de la Afrodite