Mini Pizza de post cu blat de mamaliga

Dragilor, sper ca sunteti bine cu totii! Eu, de cand e Bogdi cu mine acasa, sunt atat de fericita! I-am facut zilele astea Mini Pizza de post cu blat de mamaliga, o reteta de care ne-am bucurat si acum cativa ani, numai ca nu era de post: Pizza cu blat din mamaliga , si a fost extrem de incantat 🙂

M-am gandit ca ar fi o idee grozava pentru zilele astea tulburate in care nu gasim drojdie in magazine (si, da, inca nu se gaseste niciunde drojdie). Asta, pana cand va aduc si o reteta de paine fara drojdie, de post…la care mai trebuie sa „lucrez” putin 🙂 Cine nu tine post, insa, poate incerca aceasta reteta de paine cu iaurt si praf de copt.

La apetisantele mini pizza cu mamaliga, puteti adopta varianta „sofisticata”, cu rondele de mamaliga la grill si feliute de dovlecei+rosii cherry sau, mai practic, cu „bucati” de mamaliga prajita si tocanita de ciuperci (poze dupa lista cu ingrediente).

Pizza de mamaliga se poate servi cu branza tofu sau masline…ori cu salata de gogosari copti cu usturoi (revin cu reteta cat de curand). Va imbratisez pe toti cu mare drag!!!

 

Ingrediente:

Blat de mamaliga:
  • 500 ml apa
  • sare dupa gust (eu am pus vegeta de casa)
  • 100 g malai (faina de porumb)
Pentru pizza de post:
  • 3 dovlecei mici (cca. 500 g)
  • 1 lingurita de sare
  • ulei, pentru prajit
  • 250 g rosii cherry
  • 2,3 lingurite mix de ierburi aromatice grecesti, uscate (oregano, marar, ceapa, usturoi, chili, patrunjel)…sau condimentele pe care le iubiti mai mult 😀
  • praf de usturoi
Sfat: in locul „topping-ului” cu dovlecei si rosii puteti folosi o tocanita de ciuperci (ceapa si usturoi calite cu sare + ciuperci champignon feliate + jumatate de borcan de pasta de ardei cu rosii), cum am facut aici:

 

Mod de preparare:

Se face prima data mamaliga, pentru ca trebuie sa se raceasca. Cum se face mamaliga? Foarte usor acum, de cand exista malai instant 😀 Se da in clocot apa cu sarea si se presara malaiul, usor, in mijlocul oalei, amestecand intruna cu telul (cu telul nu se fac niciodata cocoloase). Mamaliga se lasa pe foc pana cand se umfla si bolboroseste :)) Aveti grija la maini, sa nu va ardeti! Cand e gata, se rastoarna intr-o forma unsa cu ulei, de aproximativ 30cm/20cm , si se niveleaza. Se lasa la racit:

Dovleceii se curata de coaja, se spala si se taie in felii potrivit de subtiri; se sareaza, se amesteca bine si se lasa 5 minute „sa-si lase apa”. Se scurg apoi si se prajesc in putin ulei, de preferat intr-o tigaie grill. Prajiti dovleceii in doua transe, pentru a nu-i inghesui (va trebui sa ii intoarceti si pe partea cealalta, ca sa se prajeasca uniform). Si pentru ca se prajesc foarte repede, nu am decat o poza cu dovleceii…inainte de prajire 😛

Rosiile cherry se spala si se taie, cu un cutit zimtat, in felii subtiri:

Revenim la mamaliga 🙂

Se unge suprafata mamaligii cu putin ulei (cu pensula de bucatarie) si se decupeaza cu ajutorul unui pahar rondele de mamaliga:

Mie mi-au iesit 6 bucati:

Rondelele de mamaliga se prajesc pe ambele parti, tot in tigaia grill, in putin ulei, de masline sau de floarea soarelui, si se presara imediat cu praf de usturoi:

Mini pizza de mamaliga e aproape gata! Rondelele fierbinti se aseaza pe un platou si se acopera cu felii de dovlecei, rosii si ierburi uscate:

Au iesit extraordinar de gustoase!!!!

 

Pentru voi, dragilor!!! S-aveti pofta!




Briose cu dovlecel si cascaval

 

Priviti ce briose cu dovlecel si cascaval scaldate-n soarele amiezii v-am adus, dragilor, dupa atatea zile de vacanta (la fel de insorite 😛 ), petrecute departe de voi. Iubesc si ploaia, nu zic nu, dar mai mult ploaia aia scurta de vara in care te invarti, dansezi si razi!!!

Totusi, nu pot spune ca nu sunt bucuroasa ca am scapat cateva zile de fierbinteala cuptorului 😀 …dar, pana cand imi pregatesc pozele din vacanta, vreau sa va spun cum am ajuns la aceasta reteta.

Am primit de la cumnata mea, Alina, un bol intreg cu compozitie de chiftelute de dovlecei…adica ceea ce am folosit si eu aici, mai putin cascavalul…si cum nu aveam niciun chef sa prajesc chiftelute, am schimbat „un pic” modul de preparare si am pus totul la copt. Foooarte inspirata decizie :))

Am obtinut astfel aceste briose sarate, extrem de savuroase (mai ales daca le acompaniati cu rosii cherry si inele de ceapa verde), pe care sper sa le incercati si voi cat de curand!

 

Bogdi, Matias si Amalia le-au atacat imediat ce au iesit din piscina 😀 …alaturi de cate un pahar de milkshake cu inghetata!!!

Ingrediente pentru 12 briose:

  • 1 dovlecel de cca. 600-700 g
  • 1 lingurita de sare
  • 4 oua, batute separat
  • 150 g cascaval
  • 100 g faina

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o forma de briose (nu se pun hartiute speciale pentru briose).

Dovlecelul se taie la ambele capete si se curata de coaja, apoi se taie pe lungime si se scobeste cu o lingura, pentru a scoate semintele. Se rade pe razatoarea mare si se amesteca cu sarea. Se adauga ouale batute si cascavalul taiat in cuburi mici si se amesteca totul foarte bine. La final, se adauga faina si se mai amesteca o data, viguros. Compozitia rezultata se toarna in formele de muffins, cat mai uniform, si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute.

Cand sunt gata, se lasa sa se racoreasca bine si se pot scoate din forme ( treceti cu lama cutitului pe langa marginile brioselor).

Se pot servi calde sau reci…dar neaparat cu rosii si ceapa verde! 🙂




Chiftelute de post cu legume

Postarea de astazi trebuia sa fie despre semintele de in (sau de chia) care, odata amestecate cu apa, se pot transforma intr-un inlocuitor de „oua”. Un inlocuitor vegetal, absolut uimitor, pe care l-am descoperit de ceva vreme deja, dar nu am apucat sa-l integrez niciunei retete. Aceste chiftelute de post cu legume au avut, insa, onoarea de a-l avea in compozitie, in premiera absoluta, si pot spune ca datorita acestui nemaipomenit „ingredient” au si iesit atat de extraordinar de bune!!!!! 😀

Toate multumirile pentru aceasta reteta vegana merg catre The Greek Vegan 

 

Ingrediente:

  • 2 dovlecei potriviti sau zucchini
  • 1 cartof mediu
  • 1 morcov
  • 1 ceapa alba, mica
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri seminte de in
  • 6 linguri apa calduta
  • 50 g pesmet fin
  • 60 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1 legatura mare de patrunjel
  • ulei pentru prajit

 

Mod de preparare:

Dati pe razatoare (nici pe cea mare, nici pe cea mica…vedeti in poza care 😀 ) dovleceii, decojiti si spalati:

Amestecati-i cu 2 lingurite sare (groasa) si lasati-i deoparte, sa isi lase zeama (cca. 15 minute).

Dati ceapa…pe razatoarea mare acum 🙂 Stoarceti-o in maini si lasati-o deoparte.

Tocati marunt cateii de usturoi:

Pregatiti „ouale” vegetale: dati prin rasnita sau macinati la blender semintele de in; amestecati pudra obtinuta cu apa calduta si lasati sa stea cca. 15 minute. Veti vedea ca se transforma intr-o pasta gelatinoasa, ca un ou 🙂

Intre timp, dati pe razatoare morcovul:

Si cartoful:

Tocati marunt verdeata:

Stoarceti foarte bine dovlecelul ras in maini; amestecati toate legumele cu patrunjelul tocat:

Adaugati pasta din seminte de in, faina amestecata cu bicarbonatul, pesmetul fin, lingurita de sare si piperul macinat:

Lasati compozitia rezultata sa stea 10 minute (la temperatura camerei). Ideal ar fi sa stea mai mult, dar e bine si atat! Recomandarea mea este sa pregatiti „aluatul” de chiftele seara si sa-l lasati la frigider pana a doua zi. Va veti usura foarte mult munca, ramanand ca a doua zi doar sa prajiti chiftelultele 🙂

Dupa ce s-a scurs timpul indicat, incingeti tigaia; adaugati 3, 4 linguri de ulei. Focul sa fie potrivit (spre mic). Eu am folosit tigaia de clatite.

Luati cu lingura din amestecul de legume si formati in palme chiftelute rotunde, de marime potrivita. Puneti 3 sau 4 bucati in tigaie (depinde de cat de mari le faceti):

Turtiti-le cu degetele sau cu o spatula:

Prajiti-le cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana cand se rumenesc frumos:

Nu le inghesuiti la prajit, pentru a le putea intoarce usor. Mie mi-au iesit vreo 14 bucati…absolut delicioase!!! 😀

Le-am mancat cu rosii cherry si Skordalia, care nu mai apare in poze :))

Daca nu tineti post, puteti strecura si-o bucatica de Feta pe-acolo 😛

Sunt grozav de bune!!!

 

Sfat: un sfat foarte bun, venit tot de la Kiki, de unde am preluat reteta, este ca puteti face pesmet „instant” din doua felii de paine prajite la prajitor! Se lasa cca. o ora sa se usuce si apoi se sfarama 🙂




Dovlecei pane de post

Dovlecei pane de post: cu asta am rasfatat-o eu pe mami a mea draga, ieri, la pranz 😛

Am obtinut vreo 80 de bucati, si tot s-au devorat rapid…va inchipuiti cat sunt de bune?!

Le-am savurat alaturi de-o portie mare de Skordalia, adica de un piure de cartofi cu usturoi (vin cu reteta imediat), de care mami s-a indragostit!!! De-acum, cand mai fac ceva prajit, tre’ sa fac o portie de Skordalia, ca-n Grecia 😀

Am facut si conopida pane, tot cu aluatul asta, si a iesit la fel de gustoasa, asa ca aprovizionati-va bine! :))

 

Ingrediente pentru 5 persoane:

  • 1 kg dovlecei tineri sau zucchini (4 buc.)
  • 1 lingura sare groasa (rasa)
  • 160-180 g faina
  • 300 ml bere sau apa minerala
  • un praf de sare
  • ulei pentru prajit

 

 

Mod de preparare:

Spalati si taiati dovleceii (sau zucchini) in felii subtiri (nu sa vedeti prin ele 😀 ). Daca au coaja frumoasa, ii puteti lasa asa cum sunt, ai mei au fost putin loviti, asa ca i-am decojit. Puneti feliile de dovlecel intr-un bol incapator si presati-le cu sare. Amestecati bine, pentru ca fiecare felie sa fie acoperita de sare. Eu am taiat fiecare dovlecel in rondele pana la capatul ingust, iar acolo am taiat pe lung, ca sa-mi fie mai usor la prajit. Lasati sa stea cu sare aproximativ 1 ora, timp in care mai amestecati de vreo doua ori. Ii scurgeti bine de zeama pe care o lasa si ii puneti intr-o strecuratoare (se mai scurg, pana cand preparati „crusta” de faina).

Pentru aluatul de bere (puteti sa inlocuiti berea cu apa minerala…am incercat eu si iese foarte bine!), amestecati faina cu berea pana obtineti o pasta densa. Lasati sa se odihneasca cca. 30 de minute.

Incingeti mult ulei intr-o tigaie mare; treceti feliile de dovlecel prin amestecul „dospit” de mai multe ori (are tendinta sa „alunece”) si prajiti-le in ture in baia de ulei. Nu inghesuiti feliile de dovlecel, pentru a se putea rumeni frumos!!!  Daca vedeti ca aluatul e prea gros si „pica” de pe dovlecei, mai adaugati putina bere si amestecati bine. Nu va zgarciti la aluat 😀 , „imbracati” bine feliile de dovlecel inainte de a le pune in uleiul incins si nu va stresati prea tare daca vedeti ca mai pica si pe langa, aluatul asta-i delicios!!! :))

Dovleceii se prajesc pe fiecare parte, pana prind o culoare frumoasa, galben-aurie ( e mai mult portocalie, dar parca nu suna asa bine 😀 ). Focul sa fie potrivit, nici prea mic, pentru ca vor inghiti mult ulei, dar nici prea mare, pentru ca se vor arde repede! Cand sunt gata, se scot pe un platou, intr-un singur strat, ca sa ramana crocanti. Sunt foarte buni calzi, dar si reci sunt grozavi!!!

Iata cum mi-au iesit mie:

Deliciosi!!!




Placinta cu branza Feta si dovlecei

[shashin type=”photo” id=”17344″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Intr-una din cartile pe care mi le-am cumparat in Grecia, aceasta reteta de placinta cu branza Feta si dovlecei aparea sub numele de Batzina, dar din cate am aflat, navigand pe net, se pare ca ceea ce va arat eu acum n-ar fi tocmai o Batzina traditionala, care in mod normal contine numai branza, ci una cu dovlecei 😛

Sunt multe variatiuni pe tema asta, cu faina simpla, cu faina de malai, dar credeti-ma, oricum ar fi, se face foarte usor, si rapid, si e nemaipomenit de gustoasa!!!

 

Ingrediente:

  • 350 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 200 ml lapte
  • 150 ml ulei de masline
  • 4 oua
  • 600 g dovlecei (sau zucchini)
  • 300 g branza Feta
  • 1 lingura unt

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de aprox. 20 x 30cm. cu hartie de copt.

Se decojesc dovleceii si se rad pe razatoarea mare. Se presara cu o lingurita de sare si se lasa cca. 15 minute la scurs intr-o sita. Se transfera apoi intr-un bol incapator si se amesteca cu ouale intregi (cu lingura sau mixerul). Se adauga uleiul de masline si laptele.

Branza Feta (o puteti inlocui cu telemea) se sfarama si se adauga compozitiei. Se presara putin piper negru (de sare nu mai e nevoie, mai ales daca folositi Feta). Se adauga faina amestecata cu praful de copt, neaparat cernute, si se amesteca totul foarte bine.

Se toarna aluatul in tava pregatita si se niveleaza. Se presara bucatele de unt rece deasupra placintei, din loc in loc. Se coace timp de aproximativ 45 de minute. Se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, dupa care se poate felia.

[shashin type=”photo” id=”17345,17346,17347″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E super buna!!!

Poza veche 🙂

[shashin type=”photo” id=”15717″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura cu dovlecei

 

Sunt atat de multe mancaruri cu dovlecei pe lumea asta, si toate bune 😀 , dar exista si deserturi cu aceasta minunata leguma, cum ar fi dulceata de dovlecei sau prajitura cu dovlecei pe care v-o prezint acum, si care va va uimi cu siguranta!!!!

 

Ingrediente:

  • 2 cani faina (umplute doar pe trei sferturi)
  • 1/2 cana ulei
  • 1/2 cana zahar
  • 3 oua
  • 2 cani dovlecei razuiti
  • 1/2 cana nuca
  • 2 linguri lichior de oua sau 1 lingura zeama de lamaie/portocala
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • zahar pudra si stafide pentru ornat

 

!!! Am folosit o cana de 250 ml.

 

 

Mod de preparare:

Se bat ouale cu zaharul, cu ajutorul mixerului, timp de 1-2 minute. Se adauga uleiul in fir, apoi faina amestecata cu praful de copt (cernute), dovleceii rasi si nuca taiata marunt cu cutitul. Eu m-am lenevit rau 😀 , si am tocat nuca la blender (nu foarte fin). Se adauga lichiorul de oua sau sucul de fructe si se amesteca totul foarte bine.

Se toarna compozitia intr-o tava de aprox. 25 x 35cm, tapetata cu hartie de copt. Se pune prajitura in cuptorul preincalzit la 180 grade C (foc potrivit) si se lasa la copt cca. 25 de minute:

Cand se raceste, se taie in bucati potrivite si se pudreaza cu zahar. Se orneaza cu stafide uscate sau inmuiate 1-2 ore in rom:

 

Serviti, va rog 🙂

 

Sfat: Daca va place scortisoara, amestecati zaharul pudra cu putina scortisoara si apoi pudrati bucatile de prajitura.




Dovlecei pane

 

[shashin type=”photo” id=”15239″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Dragilor, dovlecei pane mananca pana si Bogdi 😛 (si conopida pane ii place), asa ca nu vad de ce nu v-ar placea si voua 😀

Sint foarte gustosi si simpli dar cu un sos tzatziki ori cu mujdei de usturoi sint incredibil de racoritori si buni!!!!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

– 2, 3 dovlecei mijlocii

– 1 lingura de sare grunjoasa

– 2 oua

– sare, piper

– o cana de faina

– ulei pentru prajit

 

Mod de preparare:

Se curata de coaja dovleceii, se spala si se taie in felii de cca. 1 cm. grosime. Deci, nici prea subtiri dar nici prea groase, pentru ca focul sa le cuprinda perfect.

Se pun feliile de dovlecel intr-un bol incapator si se sareaza (cu sarea grunjoasa). Se amesteca bine si se lasa cateva minute „sa-si lase apa”. Vreo 10-15 minute, dupa care se scurg bine si se pregatesc de prajit.

Se incinge uleiul intr-o tigaie. Nu va zgarciti cu uleiul :P, dovleceii pane ies minunat in baie de ulei.

Se bat ouale cu un praf de sare si piper; rondelele de dovlecel se dau, pe rand, prin faina si apoi prin ou batut. Se prajesc in ulei, pe ambele fete, pana se rumenesc frumos. Se scot pe prosoape de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei, si…se servesc 🙂

Foarte buni si calzi si reci!!!!!!!!!!!!




Dovlecei cu smantana la cuptor

 

[shashin type=”photo” id=”13249″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Stiu ca ultimele postari au fost duuulci si pacatoase, asa ca v-am pregatit o mancarica (mai) usoara, cu dovlecei!!! Se pregatesc rapid si foarte usor, si au un gust minunat, asa ca nu gasesc niciun motiv sa nu ii incercati 😛

Puteti sa ii serviti drept garnitura la friptura, daca nu concepeti o masa fara carne 🙂

 

Ingrediente:

– 2 dovlecei mijlocii

– 2 linguri unt

– 100 g. smantana

– sare, piper

– 1 legatura marar verde tocat

 

Mod de preparare:

Se curata dovleceii de coaja si seminte, daca e cazul…dovleceii folositi de mine au fost mititei, asa ca nu a fost cazul 😛

Se spala si se taie in bucati potrivite. Se fierb in apa cu sare timp de cca. 5 minute. Se scot apoi intr-o sita si se lasa la scrus.

Se unge cu unt un vas de yena sau o tava (mica); se aseaza in el feliile de dovlecel, se presara sare si piper si se toarna smantana. Se amesteca usor si se dau la cuptor pentru aprox. 20 de minute la foc potrivit (180 grade C).

Se amesteca din nou, ca sa-i cuprinda bine sosul de smantana, si se presara cu marar tocat. Se mai lasa la cuptor 10 minute, dupa care se servesc imediat….desi sint foarte buni si reci 🙂




Dulceata de dovlecei

De vreme ce anul asta am batut recordul la dulceata, gem, peltea, etc, am zis sa incerc si ceva mai putin clasic :P, cum ar fi aceasta dulceata de dovlecei, fenomenala de altfel!!!!! Daca o faceti si ajungeti sa va serviti prietenii, nu vor ghici nicidecum despre ce e vorba. Mie, una, mi se pare absolut geniala, dovleceii fiind atat de accesibili, mereu.

Revin cat de curand si cu compotul fals de dovlecei, supranumit pe buna dreptate compot de ananas romanesc, caci aduce incredibil de mult la gust cu unul.

Ingrediente:

– 1 farfurie adanca plina cu dovlecei taiati cubulete (cca.1, 500 kg )
– 1 kg. zahar
– 300 ml. apa
– zeama de la o lamaie mica
– 1/2 baton de vanilie

Mod de preparare:
Se curata dovleceii de coaja si se seminte, se taie cubulete si se pun in apa clocotita (cat sa le acopere bine). Se lasa la fiert cca. 5 minute. Se scurg intr-o strecuratoare.
Se umple din nou oala cu apa (apa din prima tura de fiert o aruncati) si se lasa pana cand da in clocot. Se pun din nou la fiert cubuletele de dovlecel in apa clocotita timp de 5 minute. Se strecoara iar si se tec sub un jet de apa rece; se lasa apoi in strecuratoare sa se scurga.
Se fierbe zaharul cu apa (300 ml.) timp de aprox. 25 de minute, la foc mic (daca focul e mare, exista riscul ca spuma sa erupa :D) sau pana cand vedeti ca siropul s-a „legat”. Se ia spuma ori de cate ori este nevoie.
Se adauga apoi dovleceii si batonul de vanilie. In lipsa lui, puteti adauga 3, 4 pliculete de vanilie, dar atunci va trebui sa mai reduceti din cantitatea totala de zahar.
Se lasa dulceata sa fiarba la foc mic inca vreo 15-20 de minute, dupa care se adauga zeama de lamaie. Se lasa sa dea in clocot si se da cratita deoparte.
Se pune dulceata calduta in borcane care se inchid ermetic si se depoziteaza in camara.




Ciuspais (tuspais) de dovlecei

Ciuspaisul (eu sub denumirea asta il stiu) este o mancarica delicioasa din dovlecei, cu muuult marar, pe care de un timp incoace a inceput si Bogdi sa o savureze. Mai ales langa o portie de cartofi „la duba” si ceva carnita 😀
Va servesc cu mare drag si pe voi, dar numai daca imi promiteti ca il veti incerca :))

Ingrediente:

– 1 dovlecel mare sau 2 potriviti
– 1 lingura sare
– 1 ceapa mare
– 1 ceasca (de cafea) cu lapte
– 2 linguri faina
– 2, 3 linguri otet
– 1 lingurita zahar
– sare, piper dupa gust
– 1 legatura marar

Mod de preparare:

Se curata dovlecelul de coaja, se taie in jumatate pe lungime; se curata de seminte (daca e nevoie) si se da pe razatoarea mare. Se sareaza (lingura sa fie rasa) si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.
Se curata ceapa si se taie marunt. Se caleste in ulei fierbinte pana devine lucioasa. Se amesteca des, sa nu se arda. Se adauga dovlecelul bine scurs si se amesteca bine. Se mai lasa la calit cca. 1 minut, dupa care se „stinge” totul cu 100 ml. supa de pui sau apa. Se acopera cu un capac si se lasa cateva minute, amestecand din cand in cand.

Se presara mancarea cu faina si se amesteca bine. Se adauga laptele rece si se lasa la calit, la foc moale, tot cu capac, pana cand se inmoaie dovlecelul. Daca dovlecelul e tanar, se face foarte repede. Se adauga sare si piper dupa gust, si un pic de apa (2-3 linguri), din cand in cand, pana e gata.
Se toaca mararul si se adauga mancarii; se mai lasa sa dea cateva clocote, se adauga otetul si lingurita de zahar si se da deoparte.

Se serveste langa carne, cartofi…orice va place. Se poate manca si ca fel unic, cu paine proaspata si-o lingura de smantana, fiind foarte gustoasa!!!!

P.S. Daca nu va place mararul in mancare (eu il ador!), adaugati in locul lui 1, 2 catei de usturoi, sau daca totusi va place, dar nu vreti sa-l vedeti desirat pe-acolo :P, legati-l cu ata si lasati-l la dinstuit impreuna cu dovlecelul, dupa care il scoateti, si toata lumea e fericita :)))




Salata de dovlecei cu maioneza

Nu ati crede ca niste bucatele de dovlecel, prajite si „inmuiate” in maioneza, se pot transforma intr-o salata atat de gustoasa. Cea mai gustoasa salata de dovlecei cu maioneza din lume!!!   …din lumea mea :))
Va puteti bucura de ea si in zilele de post daca inlocuiti maioneza clasica cu o portie de maioneza de post 😉

Ingrediente:

Dovlecei:
  • 4-5 dovlecei mici (1 kg)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 100 ml ulei
Maioneza:
  • 1 galbenus
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita mustar
  • 200 ml ulei
  • zeama de la o jumatate de lamaie

Sfat: puteti inlocui galbenusul crud de la maioneza cu un galbenus fiert.

 

 

Mod de preparare:

Dovleceii curatati de coaja si spalati se taie in patru, pe lungime, si apoi in triunghiuri de 2, 3 mm. grosime. Se prajesc intr-o tigaie mare, in doua transe (ca sa nu ii inghesuiti, si sa nu se prajeasca cum trebuie). 

Jumatate din cantitatea de dovlecei se prajeste in cca. 50 ml. ulei incins si cealalta jumatate la fel. Cand se rumenesc putin, se scot pe un platou si se sareaza.

Se lasa sa se raceasca, intre timp preparandu-se maioneza din galbenus, mustar, sare si ulei (200 ml), careia i se adauga la sfarsit usturoiul trecut prin presa speciala sau taiat foarte fin, si suc de lamaie.

Maioneza se amesteca cu dovleceii, apoi se pun 1-2 ore in frigider dupa care se pot servi.

Delicios la maxim, fara nici o exagerare!!!!!!!!!!

Noi am savurat-o intinsa pe paine cu ou . Si o tura pe paine cu iaurt 😛




Baghete cu dovlecei

Rapide si gustoase, aceste baghete cu dovlecei si bacon sint ideale pentru un inceput (mereu anost :P) de saptamana. Sau, de ce nu, chiar pentru o petrecere. Vedeti sugestia de la sfarsitul postarii :))

Ingrediente pentru 10 portii:

– 1 dovlecel de 500 de grame sau 3 zucchini
– 5 felii mari de sunca sau 10 felii subtiri jambon/bacon
– sare, piper, boia
– 100-150 g. cascaval sau parmezan


Mod de preparare:
Spalati dovleceii, uscati-i si indepartati-le capetele. Daca folositi zucchini, ii taiati pe lung, in sferturi.
Daca folositi, insa, un dovlecel de-al nostru, romanesc, il taiati pe jumatate (tot pe lung), urmand ca fiecare jumatate sa fie taiata in 5:

Opariti-i apoi timp de cca. 3 minute in apa fiarta cu sare; lasati-i sa se scurga si sa se raceasca.
Daca folositi sunca, taiati fiecare felie in doua, obtinand astfel 10 bucati:

Infasurati dovleceii in sunca si prindeti-i cu jumatati de scobitori ca sa nu se desfaca:

Puneti baghetele intr-o tava tapetata cu hartie de copt; presarati cu sare, piper si boia dupa gust.
Radeti deasupra cascaval sau parmezan:

Dati la cuptor (in prealabil incins) pentru cca.18 minute sau pana cand vedeti ca se gratineaza:

Cand le serviti, radeti din nou putin cascaval sau parmezan deasupra:

Aceste baghete sint foarte bune la petreceri deoarece se pot manca fara sa fie puse pe farfurie, daca le-ati infasurat un capat in folie de aluminiu 😉




Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor

Dragii mei, m-am gandit ca daca tot avem o varianta dulce de tort-spirala pe blog, ar fi frumos sa avem si varianta sarata, adica niste rulouri de dovlecei cu branza si mult marar, asa cum imi place mie :))
…si sper, si voua!!!!!!!

Ingrediente:

– 2 dovlecei
– 200 g. telemea (vaca sau oaie)
– 3 oua
– 1 lingura crema de branza (sarata)
– 2 linguri smantana
– 1 legatura marar
– sare

Mod de preparare:
Se spala dovleceii si cu ajutorul cutitului de curatat legume se taie felii foarte subtiri, pe lungime (ii puteti lasa asa cum sint sau ii puteti decoji)

Se da branza pe razatoare si se amesteca cu 1 ou si cu jumatate din mararul tocat.
Pe fiecare felie de dovlecel se aseaza o gramajoara din compozitia de branza:

Se ruleaza apoi, nu foarte strans, sa nu se rupa (desi, chiar daca acest lucru se intampla, nu e o tragedie :P, dupa copt acest aspect nefiind deloc vizibil)

Se pun rulourile in picioare intr-o forma rotunda unsa cu unt/ulei:

Se amesteca smantana cu crema-branza, mararul si ouale ramase si se toarna peste compozitia de dovlecei:

Se da la cuptor pentru 30-35 de minute la 180 grade (foc potrivit)
Se lasa in forma sa se racoreasca bine si se feliaza (daca o faceti cat preparatul e fierbinte, felia se va rupe)

P.S. Prima oara cand am incercat „rulourile”, nu am prea reusit sa le fac sa stea drepte (dar adevarul este ca am folosit un alt instrument de razuit. Cel potrivit este, asadar, acela pe care vi l-am surprins in poza de la inceputul postarii)
…dar asta nu a fost o problema, rezultatul fiind (oarecum) mai putin surprinzator, insa la fel de gustos.
Aveti aici dovada:

…si desigur puteti jongla cu cantitatile de smantana sau branza, putandu-le in acelasi fel si inlocui. Daca de ex. nu aveti telemea, folositi branza dulce pe care o sarati dupa gust, sau folositi jumate-jumate 😛

Multa imaginatie si pofta pe masura!!! :)))




Dovlecei invizibili

[shashin type=”photo” id=”17275″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Iata, am ajuns si eu sa prepar minunatii dovlecei invizibili :P. Nu stiu de ce se numesc asa, sincer, poate pentru ca dispar repede de pe platou, hihi, dar poate si pentru ca la prima vedere nici nu realizezi prea bine ca despre dovlecei e vorba. E o placinta minunata cu dovlecei!!!

Ingrediente:

– 2 dovlecei mari sau 4 mici (sa aiba in jur de 700 g.)
– 2 oua
– 70 g. faina
– 1 plic praf de copt (10 g.)
– 100 ml lapte
– 20 g. unt topit
– cascaval
– sare

 

Mod de preparare:
Se spala dovleceii si se curata de coaja, dar nu in intregime cum am facut eu (ai mei erau cam mari si cu coaja cam distrusa) ci se lasa dare verzi de coaja (rezultatul final arata mult mai bine). Se taie apoi rondele subtiri cu ajutorul unei razatoare.
Se amesteca faina cu praful de copt. Se bat ouale cu sare si se adauga untul topit, laptele si faina amestecata cu praful de copt, ambele cernute. Compozitia obtinuta se amesteca, usor, cu rondelele de dovlecei:

[shashin type=”photo” id=”17276″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se toarna totul intr-o tava unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt; se presara cascaval ras:

[shashin type=”photo” id=”17277″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se da la cuptor pentru cca. 30-35 de minute, la 180 grade C (foc potrivit):

[shashin type=”photo” id=”17278″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa la racit si se desprind marginile:

[shashin type=”photo” id=”17279″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se taie bucati:

[shashin type=”photo” id=”17280,17281″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se serveste, cu pofta mare, impreuna cu familia 🙂

[shashin type=”photo” id=”17282,17283″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Reteta preluata de la Eataly




Budinca de dovlecei


O bunatate de budinca, aceasta budinca de dovlecei!!! V-o recomand cu toata dragostea 🙂
Se prepara foarte usor si e perfecta pentru o cina usoara, alaturi de cei dragi.

Ingrediente pentru 4 portii:

– 4-5 dovlecei mici sau 500 g. dovlecei
– 2 linguri faina
– 100 g. smantana (acra, fermentata)
– 200 g. sunca presata
– 200 g. telemea de oaie
– 2 oua mari
– 1 legatura ceapa verde
– 1 legatura marar
– sare, piper
– 20 g. unt
– 1 lingura pesmet


Dovleceii se spala, se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba cateva clocote, doar cat sa se inmoaie putin:


Se scurg bine de tot de apa si cand s-au racit putin se dau pe razatoarea mare:


Se adauga faina si se amesteca bine:


Se adauga apoi, pe rand, smantana:


…sunca, taiata cubulete:


…branza rasa:


…ceapa verde, taiata inele:


…si mararul tocat marunt:


Se bat ouale si se adauga compozitiei:


Se sareaza, pipereaza si se rastoarna intr-un vas termorezistent (un vas de jena) uns cu unt si tapetat cu pesmet.
Eu am pus totul in forma mea patrata de copt, doar tapetata cu hartie pergament…a iesit foarte bine si asa 🙂


Se coace in cuptorul incins, la foc potrivit (180 grade), 25-30 de minute:


Se lasa putin sa se raceasca si i se desprind marginile detasabile (daca folositi o forma de copt asemanatoare celei folosite de mine)…daca nu, o feliati direct in vasul de jena sau ce folositi…


Bine rumenita, cum imi place mie:

Se taie in bucati de 4-5 cm. si se serveste alaturi de rosii (si ardei, care n-au mai aparut in poza 😛 …si pe care ii ador in orice combinatie)


P.S. Daca compozitia vi se pare prea apoasa, adaugati-i o lingura de pesmet inainte de a o da la cuptor.




Gratin cu mamaliga

Gratin cu mamaliga: o mancare delicioasa, preparata la cuptor, cu felii de dovlecei si mamaliga sub o crusta rumena de cascaval!! Ceva ce poate fi savurat atat separat, ca fel de mancare principal, cat si alaturi de-o portie de carne (noi am avut niste carnaciori picanti 😛 ). Puteti folosi, in locul dovlecelului, cartofi fierti, cum am facut aici: Cartofi cu bacon si mere la cuptor  sau buchetele de conopida!

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru mamaliga:
  • 750 ml supa de legume
  • sare, piper, nucsoara
  • 225 g malai
Pentru gratin:
  • 500 g dovlecei
  • 3 linguri ulei aromat cu busuioc
  • 2 linguri unt in fulgi
  • 100-150 g cascaval ras
  • 1 fir rozmarin

Mod de preparare:

Se pregateste supa de legume. Eu am facut o supa mega-vitaminizata, ca si asa e Bogdi meu racit si m-am gandit ca i-ar prinde tare bine 🙂

Supa se da in fiert cu sare, piper si nucsoara.
Se toarna malaiul si se fierbe timp de cca. 10 de minute. Eu nu l-am lasat atat la fiert si tot a fost ok 🙂


Se intinde mamaliga pe o tabla sau o tava mai intinsa (eu am turnat-o intr-un Tupperware) si se lasa sa se racoreasca:

Acum e randul dovleceilor, pe care ii curatam si ii taiem in felii groase de cca. 1 cm:


Ii prajim 2-3 minute in ulei fierbinte si ii condimentam dupa gust:

Incingem cuptorul la 200 grade C (foc puternic).
Pregatim straturile: taiem banuti de mamaliga:

Eu i-am taiat cu un pahar:

Ii asezam intr-o tava unsa, alternand cu feliile de dovlecei, ca tiglele pe acoperis:

Asezam deasupra untul in fulgi, adica unt rece dat pe razatoare (il puteti si taia cu cutitul, cum am facut eu) si presaram cascavalul ras:

Spalam rozmarinul, il scuturam, rupem frunzulitele si presaram pe gratin (eu am folosit rozmarin macinat, la plic)
Se coace gratinul la cuptor timp de cca. 20 de minute:

Gata de servit!

…noi, cu niste carnaciori deliciosi langa, voi cu ce vreti :))
P.S. Acum observ ca lipseste ceva din poza…niste castraveciori murati, mmm… 🙂



Rondele de dovlecei cu branza


 Ingrediente:
– 5 dovlecei
– 75 ml.ulei
– sare, piper
– 10 masline fara samburi…pe care eu nu le-am pus, fiindca mamei nu-i plac …
– 2 legaturi hasmatuchi (optional)
– 300 g. branza de capra
– 100 g. branza de vaci


Mod de preparare:
Se curata dovleceii si se taie felii subtiri, pe lungime:


Se unge cu ulei o tava. Se aseaza deasupra dovleceii si se trec prin ulei. Se frig apoi 5 minute, pe fiecare fata:


Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se raceasca:


Se toaca maslinele. Se spala hasmatuchi, se sterge si se toaca. Se amesteca cu branzeturile:


Se sareaza si se pipereaza. Se formeaza bilute din compozitie, se infasoara in felii de dovlecei si se aranjeaza pe platou:





Zucchini umpluti cu carne

[shashin type=”photo” id=”15313″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Zucchinii sau dovleceii umpluti cu carne si cascaval trebuie sa fie pe placul tuturor!!!!! 😛

 

Ingrediente:

– 500 g carne macinata (porc + vita)
– 1 ceapa
– 2-3 catei de usturoi
– 6 zucchini sau dovlecei tinerei, subtirei 😛
– 1 doza de rosii
– ulei de masline
– sare, piper negru
– frunze de busuioc
– ramurele tinere de oregano
– 200 g cascaval (Gouda)

Mod de preparare:

Se toaca ceapa si usturoiul si se pun la calit in putin ulei de masline. Cand ceapa e transparenta, se adauga carnea macinata. Se amesteca in timp ce se prajeste.
Cand carnea e rumena, adaugati rosiile, frunzele de busuioc si ramurelele de oregano; amestecati si lasati sa fiarba putin, pana se ingroasa sosul. Sarati si piperati dupa gust.
Intre timp, pregatiti zucchini, care se spala, li se taie coada si se taie in jumatate pe lungime. Scoateti cu o lingurita miezul. Miezul se toaca si se pune la prajit, intr-o tigaie cu o lingurita de ulei de masline, pana devin aurii. Sarati si piperati dupa gust. Se adauga sosul de carne cu rosii; se amesteca si se mai lasa 1-2 minute pe foc.

Pregatiti o tava de copt si tapetati-o cu hartie de copt. Se umplu zucchini si se presara cascavalul ras deasupra; se dau la cuptor la 170° C (foc moderat) timp de 20-30 minute. Sint gustosi si calzi si reci:

[shashin type=”photo” id=”15312″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pozele vechi 🙂
Reteta preluata de la Afrodite