Cartofi cu bacon si mere la cuptor

4 comentarii

De la cartofii acordeon, pe care vreau de mult sa vi-i arat, am ajuns la aceasta reteta de cartofi cu bacon si mere la cuptor, foarte gustoasa…si mai putin migaloasa 😀  La varianta asta, feliile de cartof se pot aranja fara prea mari batai de cap si se pot adauga in plus si alte ingrediente de prin frigider :))

Si daca tot suntem la categoria „la cuptor”, va las aici si o mancare vegetariana, cu dovlecei si mamaliga: Gratin cu mamaliga

 

Ingrediente:

  • 900 g cartofi (maxim 1 kg)
  • 250 g bacon
  • 1 ceapa mare
  • 200 ml supa de pui sau legume (ori apa)
  • 100 g smantana (acra)
  • 2, 3 mere potrivite (aprox. 500 g)
  • 20 g unt (1 lingura), pentru tava
  • 50 g  unt

 

Mod de preparare:

Cartofii, de preferinta de aceeasi marime, se spala bine si se pun la fiert, intregi, in apa sarata.

In timpul acesta, baconul se taie cuburi si se prajeste in unt. Cand e bine rumenit, se adauga ceapa tocata marunt; se amesteca de cateva ori si se toarna supa. Se lasa la foc mic cca. 8 minute, amestecand din cand in cand. La sfarsit, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa sa se racoreasca bine si se adauga smantana.

Cartofii bine fierti (daca furculita intra usor, sunt gata) se trec rapid prin apa rece. Si ca sa nu va frigeti prea tare la maini 😛 , dar si ca sa se decojeasca mai repede. Se taie apoi in felii potrivite si se sareaza pe fiecare parte. Faceti asta cand sunt inca fierbinti, ca sa intre bine sarea in ei!

Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se unge o tava rotunda (minim diam. 30) sau una dreptunghiulara, de jena, cu unt (1 lingura). Se aseaza intercalat felii de cartofi si mere. Incercati sa refaceti cartofii, dar nu-i nimic si daca ii amestecati 😀 Totul e sa asezati o felie de cartof si una de mere, de aceeasi marime.

Se toarna deasupra cartofilor compozitia de bacon cu ceapa si smantana (daca nu vreti sa puneti smantana, nu puneti. Sau puneti lapte, dar numai 50 ml).

Se da tava la cuptor si se lasa cca. 20 de minute. Se scoate apoi si se presara, cat mai uniform, restul de unt rece (cele 50 de grame), rupt in bucatele. Se da din nou la cuptor pentru 25-30 de minute sau pana cand bucatelele de bacon se rumenesc frumos:

Daca va place mancarea picanta, presarati putina boia iute si pentru un plus de aroma, rozmarin (uscat):

Bun si pe moment, si a doua zi!!! :))

Iar daca puneti si putin cascaval ras deasupra (sau o branza sarata, rasa fin), vor fi si mai buni!!!

 

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

Andreea 18 noiembrie 2022 - 11:48

Multumim pentru reteta! Sotul meu a declarat-o cea mai buna reteta pe care am facut-o eu vreodata. :)))

Raspunde
nicoleta 8 noiembrie 2022 - 19:27

buna seara, painea se crapa pt ca nu a fost lasat adestul la crescut.
Cartofii acestia cu mere oar super buni, abia stept sa ii incerc

Raspunde
A friend 24 ianuarie 2016 - 12:37

super retete!asi vrea sa va intreb daca stiti ca vad ca santeti specialista de ce imi crapa painea pe margine la cuptor?ms

Raspunde
Laura Sava 28 ianuarie 2016 - 11:16

Esti o draguta, multumesc frumos de aprecieri, dar specialista nu sunt mai deloc 😀
Nici macar la dulciuri, pe care le ador si le fac atat de des…daramite la paine!!!

Poate ca aluatul nu sta indeajuns la dospit sau cuptorul nu e bine incins…
O fi si prea multa drojdie?!

Poate primesti vreun raspuns de la cititorii mei 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.