E prima oara cand fac aceasta inedita dulceata…si vreau sa va spun ca-mi place la nebunie!!! :))
Nu stiu daca a iesit atat de buna datorita prunelor noastre din gradina (cred ca da :P) dar cert este ca e gustoasa tare!!!
Reteta o am dintr-un nr. vechi de „Practic in bucatarie”…si suna cam asa:
– 5 kg. prune
– 2 kg. zahar
– 1/2 kg. miez de nuca (uscata)
…am sa-mi incep postarea ca de obicei :))) …cu prunii din gradina, incarcati la maxim:
…si cu „productia” de fructe zemoase si dulci 😛
Pe asta am desfacut-o rapid si, dupa ce am pozat-o scurt, am savurat-o cu un zambet larg pe buze, hi, hi…
…pacat ca nu va pot reda in cuvinte gustul lor minunat:
…si din nou la reteta 😛
Se aleg prunele (sa fie foarte coapte), se spala si li se scot samburii. Se pun intr-o cratita, un strat de prune si unul de zahar si se lasa pana a doua zi, dupa care se fierb pana cand siropul se ingroasa.
Se adauga nuca taiata cu cutitul (aici am cam avut ceva de lucru :D) si se mai fierbe putin.
Se pune dulceata in borcane si se lasa sub patura pana se raceste.
Minunata!!! 🙂
16 comentarii
mda interesant
Mie gradina imi place cel mai mult.
eu azi o fac, abia astept, sunt vreo4ani decand nu mai fac dulceata………strainatatea asta…..
bafta !!
o bunatate! este delicioasa….
Arata foarte bine! iar gustul trebuie sa fie minunat! Miine am sa pun in practica reteta ta.
Arata foarte bine ! Eu fac dulceata de prune cu miezul de nuca pus in interiorul prunei, se desface pe jumatate se scoate samburele apoi se pune miez de nuca pana se umple pruna,apoi se fierbe,este foarte buna si aspectoasa
Azi fac si eu aceasta dulceata. Am curatat prunele de coaja aseara (le-am oparit si s-au curatat imediat) si le-am pasat putin, apoi le-am lasat cu zahar. Azi le fierb si adaug nuca. Apropo de nuca, se pune cruda sau usor coapta la cuptor? Multumesc!
am facut si eu…e BETON!!!cum a spus fetita mea:))azi voi face zacusca de vinete!
o minunatie! mama face dulceata din acelasi tip de prune cum ai folosit si tu ( la noi la tara li se spune ” prune vinete ” ), dar reteta e putin altfel ….daca nu te deranjeaza , pot sa iti fac o sugestie, pentru ca nu vei regretata rezultatul: iese o dulceata super! Deci, mama face asa: curata prunele de coaja ( operatiune migaloasa, care presupune riscul de a-ti pata mainile ), apoi le pune in apa cu var pentru cca 3-4 ore….la finalul acestui timp le scoate si samburii, apoi in locul acestora pune miez de nuca….e ceva absolut delicios ….: ) …seamana intrucatva cu dulceata de nuci verzi si nicidecum cu cea de prune !
Laura,esti extraordinara !am auzit de aceasta dulceata si o caut de cateva zile.Azi am ajuns pe blogul tau cautand o reteta de zacusca…insa acum vreau sa fac cate putin din tot ce am vazut aici!!!
Te rog, daca ai, sa postezi si o reteta pentru pasta de gogosari:)
…si nu in ultimul rand…o poza de ansamblu cu toata gradina!:))
Spor in tot ce faci!
Sunt tare invidioasa pe prunele tale…hi,hi!Am facut si eu magiun , dar parca nici nu are gust de prune le-am cumparat din piata,prunisorii mei din curte au fost distrusi de atata caldura apoi de omizi.Dar am multe gutui si abia astept sa se coaca.Pupici multi,iar lui BOGDI…mult succes la gradi in noul an scolar (ne pregatim nu?).
scuze 🙂
adevarata
Laura, esti o adevara gospodina!!!
Madalina
Ce bine arata! Si mie nici macar nu-mi place dulceata de nuci, dar a ta face o pofta!
cwaw arata super! eu nu am facut dulceata niciodata. si cea d eprune nici nu pot sa o vad. dar combinatia asta cu nuci ma intriga ff tare. imi sta gandul sa o incerc si eu. sa vad. mai vreau s afc una de portocale. am venit cu reteta din spania. am s ale pun pe blog daca le fac.