Nu am urmat niciun tipar prestabilit atunci cand am pregatit acest cheesecake cu capsuni fara coacere, ci am dat frau liber poftelor de moment 😀 In primul rand, ale sarbatoritului, adica ale tatalui meu, a carui zi de nume o sarbatorim poimaine (tati e Ioan, dar el se alinta „Ion-Milion” 😀 ), si-apoi ale nepotului lui, iubirea mea: Bogdan!!! Amandoi au visat creme aromate cu vanilie, fara frisca batuta sau creme la abur, si muuulte capsuni…si de vreme ce pana si blatul de biscuiti a fost pomenit, le-am indeplinit pe loc dorinta. Zic pe loc, fiindca acest tort e cel mai rapid si usor de preparat din toate timpurile!!!!
Sunt foarte fericita ca tati a trecut cu bine peste operatia de acum trei ani si ca e la fel de vesel, de avid de cunoastere (citeste cu nesat carti, reviste, rebusuri 😀 ) iar tolba lui cu glume e chiar cu mult mai plina! Va multumesc tuturor pentru gandurile bune indreptate catre el…si catre noi. Va iubim mult!!!
Sa incercati tortul!!!!! :))
Ingrediente:
Blat de biscuiti:
- 150 g biscuiti cu unt
- 150 g piscoturi
- 200 g unt
- 2 linguri dulceata de capsuni (fara fructe)
Crema mascarpone cu lapte condensat:
- 500 g branza mascarpone
- 1 conserva (400 g) lapte condensat indulcit
- 4 foi gelatina sau 6 g gelatina granule (optional)
Jeleu de capsuni:
- 400 g capsuni congelate sau proaspete
- 100 ml apa
- 1 pastaie de vanilie
- 80 g zahar (brun)
- 5 foi gelatina sau 8 g gelatina granule (la plic)
- 1 lingurita zeama de lamaie
!!! Inainte de toate, vreau sa va spun sa alegeti cu grija laptele condensat. Sa fie la conserva, nu la sticla sau la cutie, pentru ca ala e pentru cafea si e prea lichid (chiar daca e deja indulcit). Un lapte condensat bun e gros, ca un caramel. Daca nu gasiti, mai bine-l faceti in casa. Aveti doua linkuri mai jos (cu rosu).
De asemenea, aveti grija la branza Mascarpone! Ideal ar fi sa fie cat mai grasa, dar daca vedeti ca e mai apoasa, va sfatuiesc sa folositi foi de gelatina, atat cat am mentionat la ingrediente, ca sa nu aveti surprize! Am avut si eu odata neplacuta surpriza de a-mi vedea tortul destramandu-se…la propriu 😀 Iar daca va ganditi sa il si transportati, atunci chiar e obigatoriu sa folositi gelatina!!!
Mod de preparare:
Se unge cu ulei o forma de tort, cu inel detasabil, cu diametrul de 26 cm.
Se maruntesc biscuitii si piscoturile la robot sau se macina cu sucitorul (ii puteti pune intr-o punga). Untul se topeste si se amesteca foarte bine cu „praful” de biscuiti. Se incorporeaza dulceata de capsuni si se amesteca din nou, bine de tot! Compozitia rezultata se preseaza pe fundul formei cu dosul unei linguri. Blatul de biscuiti se pune la frigider pentru cca. 15 minute.
Crema se realizeaza incredibil de usor: se amesteca, cu ajutorul mixerului, branza mascarpone cu laptele condensat din conserva, lasat sa curga incet. Atat! 😛 Daca folositi gelatina, inmuiati foitele de gelatina in apa rece cca. 10 minute, scurgeti-le si topiti-le la microunde cateva secunde sau pe foc foarte mic (nu are voie sa dea in clocot!); amestecati gelatina topita cu 2 linguri din crema preparata si adaugati-o in crema ramasa. Amestecati energic. Daca folositi gelatina sub forma de granule, puneti-o in doar 60-70 ml apa rece, iar cand e gata nu o mai scurgeti ci o topiti si o amestecati cu crema, ca si mai sus!
Crema se toarna apoi peste blatul de biscuiti si se niveleaza. Se pune din nou la rece, pana se pregateste jeleul de capsuni, cca. 30 de minute.
Daca nu gasiti lapte condensat indulcit, puteti incerca aceasta reteta de lapte condensat facut in casa. Sau acest delicios dulce de leche facut in casa, care e ca un caramel gros!!!
Pentru jeleul de capsuni, se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca e sub forma de foite, se pune in multa apa rece, iar daca e granule, se pune in cca. 100 ml). Se lasa sa se hidrateze aproximativ 10 minute, timp in care se pun capsunile impreuna cu apa si zaharul pe foc (domol) si se lasa pana cand da in clocot iar zaharul se topeste. Se cresteaza pastaia de vanilie si se scot semintele; se pun in jeleul fierbinte si se amesteca foarte bine. Va trebui sa insistati si sa „spargeti” bobitele de vanilie, care sunt prea mari. Se ia oala de pe foc si se adauga foitele de gelatina, scurse bine de apa; se amesteca energic. Se toarna zeama de lamaie si se lasa 2-3 minute sa se racoreasca. Se mixeaza apoi foarte bine cu mixerul vertical, pana cand obtineti o pasta. Turnati jeleul de fructe peste crema alba din forma si nivelati.
Daca doriti sa simplificati si mai mult toata treaba, folositi dulceata de capsuni in locul jeleului de capsuni cu gelatina, pe post de glazura (pupici dulci, Sanda!!! )
Puneti tortul la frigider pentru minim 4 ore sau asa cum fac eu mereu, peste noapte. Se orneaza. Sau nu, cum vreti :))
Asa arata minunatia 😀
Lasati-l la temperatura camerei 15-20 de minute si-apoi feliati-l! Blatul de biscuiti, imediat ce scoateti cheesecake-ul din frigider, este destul de tare si il veti felia mai greu.
…aici am prins un pic de soare:
Mai mult decat delicios!
16 comentarii
Este foarte bună combinația cu lapte condensat, este cel mai gustos cheesecake pe care l-am făcut până acum…Am primit numai laude..
Mersi pentru reteta Laura 👍
Buna, Laura! Pot inlocui laptele condensat cu crema de branza? 🙂
Ana-Maria, dupa parerea mea, va fi cam prea multa crema de branza in toata chestia asta 😀
Ai putea folosi 250 g crema de branza, pe langa Mascarpone, dar restul completeaza-l cu un sos caramel sau miere, ori ciocolata alba topita…ceva care sa ii nuanteze gustul…
Desi, daca stau bine si ma gandesc, nici asa simpla nu ar fi rea (crema) :))
Fa asa cum iti place!!!!
Multumesc! Tocmai l-am terminat, te-am urmat intocmai cu toate ingredientele. Doar ca mi-e teama ca jeleul nu se va intari (mi s-a parut prea lichid desi am pus apa cat scrie in reteta…?), iar cand am blenduit, s-a format multa spuma pe care am inlaturat-o. Tortul tau arata demential, sper sa-mi iasa si mie ceva ?
Buna seara! Am facut cheesecake-ul mi-a iesit perfect am postat poze pe fb, cred ca e o problema la laptele condensat romanesc eu am avut laptele condensat din Republica Moldova, e o crema consistenta, si nu are cum sa fie moale.
Iti multumesc din tot sufletul, Maria draga!!!! Marturia ta ma mai alina 🙂
Tie ti-a iesit perfect cheesecake-ul. M-am bucurat enorm cand am vazut frumoasele tale poze pe FB.
Am avut si eu lapte condensat din Moldova (mi-a adus mami a mea draga, din pelerinajele ei) si e cu adevarat senzational!!! Totusi, eu acum am folosit lapte condensat de la noi, din magazin, cum au incercat si fetele si n-am avut absolut nicio problema.
Poate aflam ce n-a mers bine…poate ca tot ce trebuia era ca tortul sa stea la frigider vreo 30 de minute, pentru ca crema sa se intareasca. Si-apoi turnat jeleul.
Sau poate ca si jeleul era cald…nu stiu ce s-a intamplat, dar stiu sigur ca e un tort delicios, ce nu ar trebui sa puna nicio problema!!!
Te pup si-ti multumesc, Maria draga!!!
Cu mare drag Laura! Multumesc si eu pentru retetele tale minunate si delicioase, niciodata nu am dat gres cand am facut o reteta de a ta, am facut capucino, milch snite, nu mai zic torturi ies deosebite!!!
Aceeasi problema o am si eu. Am avut lapte condensat bun la cutie cum zici, crema e ca un lapte mai gros :((nu pot pune capsunile peste ca se afunda in crema. Am pus la congelator sa vad poate se incheaga asa. Tava cu inel detasabil de calitate am.
Alina, ma bucur ca ai incercat si tu cheesecake-ul 🙂
Nu stiu, sincer, ce se intampla…
Daca intri pe pagina mea de Facebook vei vedea cat de frumos, cat de perfect i-a iesit uneia dintre fetele care l-au incercat (intra pe pagina de prieteni: Sava Laura).
La tine, daca spui ca laptele condensat a fost bun, ise poate sa fi fost branza mascarpone. Sau poate nici aia :))
Poate ca trebuia, pur si simplu, sa torni crema si sa il lasi la frigider 30 de minute, pana se mai intareste crema si de-abia dup-aia sa asezi jeleul. Voi mentiona lucrul acesta si pe blog, poate va este de ajutor!
Eu zic sa n-o lasi la congelator, pentru ca, atunci cand se va dezmorti, va fi si mai moale…
Te astept,macar pe tine, cu vesti bune (Bianca n-a mai ajuns…)
L-am scos din congelator si am turnat restul de capsuni peste incetisor dar nu a rezistat deasupra asa ca am amestecat usor pt un efect marmorat ca sa nu arate ft urat. Am folosit mascarpone de la penny. 🙁 o sa pun o poza pe fb la comments ca aici nu pot. Sa vedem daca se incheaga pana maine. Sperrr!
Alina, ma bucur mult ca ne-am regasit si pe FB 🙂
Sper sa se mai „aseze” pana maine si sa ne bucuram impreuna de el!!!
De aratat, va arata foarte bine si marmorat :))
Buna ziua, am incercat cheesecake cu capsuni dar ceva nu e bine la crema de mascarpone cu lapte condensat. A trebuit sa adaug gelatina pentru ca amestecul era lichid fara nicio sansa de inchegare. Am cumparat lapte condensat la cutie de 410 g.
Bianca draga, crema e o minune, nu are nevoie de gelatina si nu are cum sa dea gres!!!!
Laptele condensat recomandat de mine e cel indulcit, la conserva…nu stiu cum e ala la cutie…Trebuie sa fie exact ca aici: https://www.laurasava.ro/2010/04/07/lichior-de-oua-si-ciocolata/. Daca ai folosit un alt tip de lapte, ca cel pentru cafea, foarte lichid, atunci, da, nu prea e bine…
Dar nici rau 😀
Amesteca totul foarte bine cu mixerul (rapid, nu insista) si toarn-o peste blatul de biscuiti. Se va intari la frigider!
Sper ca ai o forma buna, cu inel detasabil…
Te astept cu vesti bune!!!
A si inca ceva, am batut bine de tot mascarpone si dupa aia am turnat cate un pic din lapte condensat.
Maria, ma gandesc acum…poate ca fetelor li s-a taiat crema…se mai intampla uneori, cu branza mascarpone…
Eu nu am insistat cu amestecatul, am facut asa cum spui si tu, M amestecat cu mixerul la maxim, rapid, si-apoi am turnat crema, in doua ture. Cand s-a incorporat, m-am oprit si am amestecat cu spatula. Crema a fost gata! A avut tinuta, o consistenta super, spumoasa, deloc moale.
De-aia am si fost atat de extaziata 😀 …fiindca e cea mai rapida, usor de facut si delicioasa crema din lume!!!!
Asa e cea mai simpla crema de pe lume!! si buna!!