Dragii mei, desi m-am saturat pana si eu sa folosesc atatea superlative, mai ales cand va prezint niste retete simple, ba chiar de post, sunt nevoita sa o fac din nou. Acest chec cu nuci e incredibil de bun, ce sa fac?! 😀
Un adevarat chec de iarna, cu aroma calda de scortisoara si portocale!!!
Iar daca va plac checurile, va las aici intreaga mea colectie de retete de chec, si de post, si de „dulce”: Checuri
Ingrediente pentru un chec:
- 5 cesti de faina (450 g)
- 2 cesti de zahar (200 g)
- o ceasca ulei (150 ml)
- 3/4 ceasca nuca macinata (100-120 g)
- 2 cesti suc (proaspat stors) de portocale (400 ml)
- scortisoara pudra, dupa plac (o lingurita)
- 1 lingura coaja de portocala (optional)
- o lingurita plina cu varf praf de copt
- o lingurita bicarbonat
- zahar pudra si scortisoara pentru ornat
Sfat: in locul sucului proaspat stors de portocale puteti folosi lapte vegetal (300 ml) si apa (150 ml). Daca masurati ingredientele cu ceasca, trebuie sa stiti ca este vorba despre una de 200 ml.
Refacut chiar astazi, 12 Februarie 2021 🙂
La fel de gustos!!!
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se acopera fundul unei forme de chec cu hartie de copt (ungeti cu ptina apa sau ulei fundul formei inainte de a aseza hartia…pe care, de altfel, ati putea-o aseza in dublu strat).
Pentru aluatul de chec, se bate zaharul cu uleiul cateva secunde apoi se toarna sucul de portocale si se adauga faina in care s-a amestecat praful de copt si bicarbonatul (cernute). Se adauga nuca macinata si pudra de scortisoara, plus coaja rasa de portocala, mai ales daca gasiti portocale bio, si se amesteca scurt.
Compozitia rezultata se rastoarna imediat in forma pregatita, se niveleaza si se lasa la copt pentru cca. 45-50 de minute.
Pozele vechi 🙂
Pudrat asa, cu zahar praf si-un pic de scortisoara, aducea foarte bine cu turta dulce 🙂
…pe care am sa v-o arat cat de curand (nu am uitat de voi, fetelor!!!)…si in varianta de post si-n cea „de dulce”.
Reteta preluata din cartea doamnei Garoafa Coman „Mancaruri si dulciuri de post”
17 comentarii
Draga Laura esti minunata! Am mai incercat retete de la tine dar asta m-a uimit. Nu credem ca poate fi un chec de post asa bun si pufos! Multumesc!
Exceptionala reteta asta, am incercat-o si rezultatul a fost exact ca cel din imagini. Multumesc!
din cantitatile scrise mai sus iese un chec sau 2?
intrebare, checul acesta nu necesita oua?
multumesc, liana
Esti un om minunat Laura..Minunat Universul tau gustos, caruia,ii deschid usa foarte des.
Acum…Checul cu nuci e checul preferat al sotului meu :). Delicios! Te fura si te poarta prin amintirile copilariei.
Noi suntem vegetarieni..si fericita gasesc aici, la tine,multe bunatati pe gustul nostru…Iti multumesc. Nu doar pentru arta culinara , dar si pentru Pozitivitate !!! Te pup 🙂
Buna, Laura!
Am facut si eu azi checul…e nemaipomenit…am pus in loc de portocala suc de lamaie. E extraordinar! Pupici
Livia
buna, eu as vrea sa te intreb daca in loc de suc de portocale as putea folosi altceva………….si ce ar merge, ma gandeam ceva compot ca e tot dulce.
Am facut si yo aseara acest chec!Este intr-adevar f bun!Felicitari Laura pt toata munk ta si mii de multumiri k ne usurezi activitatea noastra,a gospodinelor,in bucatarie. Romina
si eu am facut reteta doar ca in loc de nuci am pus mac, mie imi place mult macul….sper sa iasa bun
Diana, foloseste aceeasi cana la masuratul ingredientelor, si n-ai cum sa dai gres 🙂
…cred ca ceasca mea e de 250 ml.
Te pup si te-astept cu vesti imbucuratoare 😛
Eu inca mai astept raspunsul tau in legatura cu ceasca, ce volum are????? Maine vreau sa l execut:) si nu stiu cum cantaresc.
Diana
Buna Laura:) Reteta ta de chec simplu, este nelipsita din casa mea si nu numai:) Trebuie neaparat s o incerc si pe asta, te rog spune mi ce inseamna ceasca? Nu vreau sa dau gres cu asa o bunatate:) Te pupacesc dulcexxx
Diana
Laura salut!
Am facut si eu checul aseara, dar nu am avut suc de portocale decat o parte, am pus apa minerala 3 parti si o parte suc portocale….da sunt de acord cu tine ca este foarte bun.Multumesc pentru reteta…Angela
wowwwwwwwww il profumo arriva fin qui! bravissima Laura!baci!
daca e atat de laudat… inseamna ca trebuie incercat
cozonacul tau arata foarte reusit:)
pare tare bun checul asta,cum sant in cautare de retete de post in aceasta perioada am notat reteta si am s-o si fac maine cred,abia astept,pare tare simpla dar bunnn,felicitari si un sfarsit de saptamana excelent