
Ingrediente pentru un chec:
- 180 g faina
- 25 g cacao
- 2 lingurite praf de copt
- 120 ml ulei
- 180 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
- 1/2 lingurita scortisoara (optional)
- 200 ml lapte vegetal (migdale)
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza baza unei forme de chec cu hartie de copt sau se unge cu putin ulei si se presara cu faina.
In continuare, intr-un bol mai mic se amesteca faina, cacaua si praful de copt iar separat, intr-un bol mai incapator, se amesteca uleiul, zaharul, zaharul vanilat si scortisoara sau romul (vedeti varianta de mai jos). Se adauga laptele vegetal sau apa minerala (la fel, urmariti „tabelul” de ingrediente de la sfarsitul postarii) peste compozitia cu ulei si se mixeaza bine. La final, se amesteca si ingredientele uscate, dar nu se exagereaza cu amestecatul! Compozitia se toarna in tava pregatita si se niveleaza.
Checul se coace 20 minute, la foc potrivit, apoi se scade putin temperatura cuptorului (160 grade C) si se mai lasa cca. 15 minute. Se face testul scobitorii, pentru a fi siguri ca e gata! Se lasa la racit in forma si abia apoi se scoate, cu grija, pe un platou.
Pufoooos tare!!!
Pozele vechi 🙂 …cu „masuratorile” in cani (cantitati pentru 2 checuri):
- 3 cani faina
- 2 cani zahar
- 2 cani apa minerala
- 3/4 cana ulei
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
- cacao ( 2-4 linguri )
- esenta de rom
- stafide (optional)
Sfat: folositi aceeasi cana la masurarea ingredientelor (200 ml)!
27 comentarii
Al meu se împrăștie când îl tai, cald sau rece!
A iesit demential, l-am pus la copt in tava pentru tort, si l-am umplut cu nuca si mere! A iesit un
tort minunat! Multumim pentru reteta!:)
Laura , am facut acest minunat chec de doua ori pana acum , intr-una din variante am pus ciocolata neagra topita a iesit o nebunie ciocolatoasa , sunt mai incantata de acest chec decat cel cu oua.
te imbratisez virtual
Laura, o declaratie: TE IUBESC! Acum 10 minute am scos cele doua checuri din cuptor. Nu am rezistat si am taiat dintr-unul, asa cald, si nu pot sa spun decat DELICIOS. Mersi. (Am pus praf de copt 1 si 1/2, iar zaharul a fost pudra). Maine iau la serviciu sa imi zapacesc colegele. Inchei cu: Laura, TE IUBESC!
este delicios!!!!!!!!!atat de fin!!!!!!!!prea bun pentru post
numaice am dat si eu de acest site si de aceasta reteta..si vreau si eu sa incerc..numai ca nu am apa minerala..doar plata..deja miine cumpar una..si incerc)
Bună Laura,am incercat și eu reteta ta de chec de post akm:) doar k eu nu am pus cacao in toata compozitia,am facut un model ca la checul obisnuit:D
Foarte multe retete interesante am gasit la tn.multumesc:):*
te-am bagat la pagaina mea la Bogurile pe care le urmăresc sa vad ce mai aduci nou:)
Anca, poti linistita sa il faci in forma de cozonac, atata doar ca rezultatul final va fi unul mai „mignon” 😛
…cat despre compozitie, ce sa-ti zic…tu vrei mai multa compozitie alba decat neagra, nu?!
Eu zic sa-ncerci 🙂
Iti tin pumnii sa iti reuseasca!!!
P.S. Sa-mi dai de veste cum ti-a iesit 🙂
Te pup pentru urarile calde, la fel iti doresc si eu!!!
Buna Laura,am si eu doua intrebari te rog.Vreau sa fac checul cu cacao de post,dar nu am tavi de chec doar de cozonac 8/32.Crezi ca intra toata compozitia intr-o tava? si pot oare sa amestec doar o parte din compozitie cu cacao sa iasa cu model? stric oare ceva? te pup si sarbatori pline de sanatate si dragoste! anca.
foarte bun…..si gustos….
felicitari pt blog…..sunt multe retete pe care vreau sa le fac…
Imi place mult checul,e super!Multumesc mult pentru reteta! :*
Imi place foarte mult blogul tau. Am dat peste el acum cateva zile dar sunt fascinata de el. Am descoperit aici retete interesante de post, ceea ce ma intereseaza in perioada asta si nu numai. Am sa incerc si eu cateva retete. Felicitari pentru retetele prezentate.
Intamplator am dat de aceasta reteta. Mi-am spus sa o incerc.
Ideea e ca a iesit prea pufos si cand sa il scot dintava mai ca se farma, desi am pus cantitatile dorite.
Imi poti spune unde am gresit. Si nu a crescut, spun eu asa de mult. Trebuia sa pun mai multa faina?
MUltumesc si felicitari pentru blog. Eu scriu retetle pe un blog pentru fiicele mele 🙂
Sanatate maximasi spor la prajituri.
si mie mi s-a intamplat acelasi lucru …de ce oare?
Ideea este sa nu il scoateti fierbinte din tava pentru a nu se farama. Iar legat de crescut, ati pus un plic si 1/2?
Cu maaaare intarziere, te felicit pentru reusita, naen! 😉
Mult succes in continuare…pe toate planurile nu doar cel culinar! 😛
Primul chec din viata mea a iesit foarte, dar foarte gustos! Am pus si stafide, si cocos, era consistent. L-am cam ars la exterior, nu-mi cunosc prea bine cuptorul. Multumesc pentru sfaturi, data viitoare va fi si mai bun, sunt sigura!
Naen, bine ai venit! 🙂
Ma bucur ca ti-a facut cu ochiul checul, pe care te invit, cu mare incredere, sa il incerci…mai ales daca tii post 🙂
…caci este intr-adevar foarte pufos si gustos!
Pufos, cum bine-ai intuit, il face apa minerala, deci la revedere apa de la robinet data viitoare 😛
…si-apoi praful de copt sa stii ca il poti pune oricum…eu de ceva timp incoace il amestec cu faina…nu mai am nervi sa-l „sting” :))
Iti tin pumnii!!!
Te puuuup!!!
Buna seara, am o intrebare: checul iese pufos datorita apei minerale? Am incercat acum, pentru intaia oara in viata, un chec, car cu apa de la robinet. Data viitoare voi incerca cu carbogazoasa. Mai am o intrebare 🙂 Praful de copt se incorporeaza in faina, la inceput, ca atare? Ori se „stinge” cu ceva acru (otet, zeama de lamaie). La cineva am vazut, candva, practica asta. E vreo deosebire?
Of, Elena, daca m-as fi gandit sa-ti recomand glazura de nuca de la praji aia cu nuca, ce am facut-o eu de post (Nusse… imposibil de pronuntat 😀 )
…si de-abia dup-aia sa adaugi frisca, din cornetul de ornat…asa, ca niste turturi…
Ar fi aratat si fain dar mai mult de atat ar fi fost un tortulet super-gustos!
…nu-i bai, Gabitza mica sa fie sanatoasa si sa traiasca o mie de ani! …si George la fel! 🙂
Va pup pe toti!
L-am facut pe post de blat de tort:) si am pus Tymbark de fructe exotice, e o idee cu Pepsi, incerc sapt. viitoare:) Partea aiurea e ca frisca vegetala nu mi-a placut, si asa ca tortul meu de post nu e chiar asagustos, trebuia alta crema:( Am amestecat-o cu nuca, dar degeaba:(
Hey, ce draguta e si poza aceasta de la profil:) si cea cu Bogdi:))
Wowww, Elena, ce mult imi place ideea! …cred ca am sa-l fac si eu maine da’ pun Pepsiiiii!!! :))
…cu Fanta cred ca primeste o aroma, mmm… de-abia astept sa-l faci si sa-mi spui cum e 😛
Laura, ultima varianta, aflata aseara de la o vecina, e ca pune in loc de apa minerala suc de portocale, fanta sau altceva:) Mi-a zis ca iese tare fain:) Poate il incerc mai deseara, si o sa il postez iar:P
Mersi mult Elena si pentru reteta si pentru pupici:P
Si noi va trimitem voua un manunchi! 🙂
Pai eu il fac periodic de cand e post!:) Si ultima data am folosit cacao Alka, parca e mai buna.
Pupam bucatarul nazdravan, si el ca George, nerabdator:))
Edith, la mine, toata lumea a fost fermecata de checul asta, asa ca trebuie sa il incerci si tu 😛
…e mai pufos si mai bun decat unul „de dulce” 🙂
Pup u back! :))
Suuper chec-ul, Laura! Sigur o sa il incerc si eu! Puup!