
Ingrediente pentru 12 bucati mari:
Pentru aluat:
- 2 oua mari
- 8 linguri zahar
- 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
- 9 linguri ulei
- 250 ml iaurt
- 1/2 plic praf de copt (5 g)
- 330 g faina
- coaja de lamaie, rasa (1 lingura)
Pentru umplutura:
- 500 g branza de vaci proaspata
- 10 linguri zahar
- 2 oua mari
- 1 lingura gris
- 3 linguri praf de budinca de vanilie(sau amidon, ori gris)
- 50 g stafide (optional)
- 12 visine fara samburi, din compot sau proaspete
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o tava de aprox. 20 x 30cm cu hartie de copt (doar baza) sau se unge cu ulei si se presara cu faina amestecata cu pesmet sau nuci macinate (1, 2 linguri de amestec, rasfirate cat mai uniform).
Pentru aluat, se bat ouale spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga apoi zaharul (si cel vanilat) si se bate in continuare 2-3 minute, pana cresc in volum. Se toarna uleiul, iaurtul si faina amestecata cu praful de copt (cerneti-le intr-un bol separat inainte de a le adauga in compozitie). La final, se adauga coaja de lamaie rasa (nu e obligatoriu s-o adaugati!). Se lasa deoparte, pana se prepara umplutura.
Pentru umplutura, se bat ouale spuma cu zaharul; se adauga apoi branza dulce si se amesteca totul foarte bine. In final punem grisul, praful de budinca si stafidele, puse cu jumatate de ora inainte de a va apuca de treaba, intr-un bol cu apa calda (cat sa treaca peste ele) si putin rom sau esenta de rom. Se scurg bine inainte de a le adauga in umplutura. Eu n-am pus deloc, pentru ca Cipi nu le suporta 😀
Aluatul se toarna in tava pregatita si se niveleaza cu o spatula sau cu dosul ulei linguri. Peste aluatul din tava se pun cu lingura gramajoare de branza, sub forma de turnulete. Ele se mai labarteaza, nu va stresati 😀 Mie mi-au intrat 12 gramajoare, puse aproape unele de altele. Se orneaza fiecare gramajoara cu cate o visina (scurgeti bine visinele…eu le-am pus intre doua prosoape de bucatarie).
Prajitura se lasa la copt cca. 35-40 de minute, cand va arata cam asa:
Se feliaza usor, urmand gramajoarele de branza:
Se pudreaza bine cu zahar 🙂
Foarte gustoasa!!!!
O alta idee minunata cu branza proaspata de vaci gasiti aici: https://www.laurasava.ro/prajitura-cu-visine-si-branza-dulce/
Iar aici e poza veche cu prajitura, careia nu i-am mai facut cuibusoarele alea de branza fiindca Bogdi ma tot zorea s-o termin…ca nu stiu cine m-a pus sa-i spun ca-i fac praji :)))
…asa ca, toata compozitia de branza am turnat-o efectiv deasupra aluatului si apoi am netezit. A iesit foarte bine si asa!!!
Reteta preluata de la Alis
3 comentarii
Buna ziua. Numele meu este Alice.
Azi am facut aceasta reteta si mi-a iesit intocmai ca in prezentarea ta. Multumesc si o zi buna iti doresc.
Mersi mult, Teo! 🙂
Exact asa e: pufoasa si gustoasa! :))
…si mi-a placut mult ca e rapida, mnai ales in varianta in care am facut-o eu…
S-o incerci, ca-i faina.
Te pup!
Laura, inca o data jos palaria! Foarte bine arata, cred ca a fost ufoasa, asa-i? Eu asa mi-o inchipui, o pufosenie 😀
I-a placut lui Bogdi?