Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Prieteni dragi, am o marturisire foooarte importanta de facut: iubesc la nebunie celebrul desert italian Tiramisu, cu accent pe u 😀 !!!!!!!!!! Ador aroma lui puternica de cafea, piscoturile imbibate, crema spumoasa de mascarpone, totul!!!!!!! Aici il aveti in varianta “la pahar”: Tiramisu in cupe dar acum va voi arata varianta cea mai apropiata de un Tiramisu original, adica cea care probabil va oripila multe persoane :D, avand oua crude in compozitie. Eu nu am nicio problema cu asta, ba din contra savurez mereu cu pofta fiecare bucatica de Tiramisu, oricum ar fi el, dar inteleg pe deplin temerile sau dezgustul unora dintre voi, drept pentru care va propun ori sa preparati reteta de mai sus, care nu are oua crude in compozitie ori sa asteptati un pic pana revin cu reteta de Zabaglione, unde galbenusurile vor fi prelucrate termic. Iar albusurile vor iesi din ecuatie. Asta pentru ca tot ce imi doresc este sa fiti voi multumiti!!!!!!!!

Ca fapt divers, stiati de unde-i vine numele?!…din italiana, desigur 🙂 …si inseamna “trage-ma in sus”. De la cele doua ingrediente principale: cafeaua si Marsala, sau romul, imbibate in piscoturi. S-aveti pofta!!!!!!!

 

Ingrediente:

– 500 g mascarpone

– 250 g piscoturi (cca. 30 de bucati)

– 4 oua, separate

– 80 g zahar

– 300 ml cafea concentrata, rece

– 3, 4 linguri vin Marsala, rom sau Amaretto, ori lichior de cafea

– 50 g cacao

 

Mod de preparare:

Frecati branza mascarpone (cu mixerul) pana devine spumoasa. Intr-un alt bol, frecati galbenusurile cu zaharul pana ce amestecul devine cremos (cca. 5 minute) si apoi adaugati crema mascarpone.  Separat, bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Cu miscari usoare, ascendente, incorporati spuma in compozitia cu galbenusuri.

Intr-un bol, amestecati cafeaua cu Marsala sau rom, ori lichior, si inmuiati complet cateva piscoturi. Atatea cat sa formati un rand de piscoturi in tava (forma mea a avut aprox. 24 cm. lungime si 18 cm. latime). Aveti grija sa fie bine imbibate, dar sa nu se sfarame. Asezati-le, asadar, intr-un strat la baza vasului. Turnati deasupra o parte din compozitie si pudrati cu cacao. Inmuiati inca un rand de piscoturi si asezati-le deasupra. Puneti inca un strat de crema si pudrati din nou cu cacao. Acoperiti cu piscoturile ramase, imbibate, si cu restul de crema. Bateti usor vasul de masa pentru ca piscoturile sa se aseze mai bine. Pudrati pentru ultima oara cu cacao si dati la rece peste noapte. Neaparat peste noapte, pentru ca altfel nu va veti bucura de gustul sublim al unui Tiramisu reusit!!!

 

In alta varianta 🙂

Tags:
  • Pingback: Fursecuri cu cafea si ciocolata neagra | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Violeta

    Laura, te iubesc!
    Si martursesc ca si eu iubesc foarte foarte mult
    tiramisu. Sambata am facut reteta de la tine si tiramisu a iesit
    perfect. Chiar daca din exces de zel am insiropat piscoturile prea
    prea… Stiu precis ca retetele de la tine sunt succes garantat, de
    aceea cand vreau ceva bun ma gandesc automat la tine si gasesc reteta.
    Nu pot decat sa iti multumesc de o mie de ori pentru ca pot sa-mi fac
    tiramisu oricand doresc.

    Te pup cu drag.
    Violeta

    • Violeta, draga mea, ce mult ne asemanam noi doua!!! 😀
      Te pup dulce si iti multumesc pentru incredere!!!

  • cristina

    blogul este minunat, retetele sunt suuper dar din pacate trebuie sa iti spun ca tiramisu nu prea a a iesit cum trebuie la aspect, crema trebuie sa fie tare nu sa curga. sunt sigura ca este bun!!!! si eu am facut tiramisu de zeci de ori pana acum

    • Any

      Any
      Intr-adevar crema nu trebuie sa curga…..eu de curand am primit o reteta de Tiramisu fff buna: 3 oua(se bate numai un albus, nu toate), 3 lg zahar(daca vrei mai dulce poti pune inca o lg saudoua de zahar), 250 gr mascarpone si 200 ml frisca in loc de mascarpone sa nu fie prea greu la stomac…. dar SECRETUL CEL MAI MARE ESTE ca in cafeaua care o prepari dupa ce e gata, pune un paharel de Amaretto si o jumatate de paharel de Cognac….si inmoi asa piscoturiledupa ce s-a racit cafeaua…..este un tiramisu exatraordinar de bun…piscoturile prind un gust foarte bun.

      • Any, multumim pentru varianta ta de Tiramisu 🙂
        Sigur este delicioasa!!!

    • Violeta

      Am facut tiramisu dupa retea Laurei de multe ori si a fost totul ok.
      Mi-a iesit si mie crema „curgatoare“ de vreo 2-3 ori, dar din vina mea. Am
      trisat din lipsa de timp si am amestecat albusul spuma cu crema nu cu
      lingura si cu miscari de sus in jos, ci cu … mixerul.
      In rest, cand am facut totul pe indelete, crema a iesit tare.
      Alta data am tinut crema „curgatoare“ la frigider vreo ora-doua pentru ca nu
      am avut timp sa termin prajitura si s-a intarit si consistenta a fost
      cum trebuie.

      • Am pastrat mesajul tau la final, Violeta scumpa, ca sa iti multumesc pentru toate mesajele tale frumoase si calde!!! Si eu te iubesc <3 …si daca ai fi acum langa mine, te-as strange tare, tare in brate!!!
        Iti trimit cei mai dulci pupici!!!!!!

        • Violeta

          Bună, Laura. Mulțumesc pentru cuvintele tale calde.
          Răspund mesajului tău abia acum, deoarece am avut acces doar la o tabletă și nu-mi e deloc prietenă.
          Așa cum ți-am mai zis, întotdeauna când vreau să fac ceva bun de mâncare mă gândesc la tine și caut printre rețetele tale (pe care cu mărinimie ni le pui la dispoziție). Găsesc întotdeauna ceva bun și ușor de făcut. Și atunci gândurile mele bune se îndreaptă către tine.
          De multe ori am vrut să îți scriu următoarele: „Laura, nu vrei să fii verișoara mea?“ (Nu am soră sau frate, deci verișorii sunt cei mai apropiați pentru mine) Fără să te cunosc și fără să fi vorbit vreodată cu tine, îmi ești foarte foarte dragă. Cine știe dacă nu vom ajunge una în orașul celeilalte și atunci chiar ne vom putea îmbrățișa.
          Te pup cu drag. Și închei, așa cum încep comentariile la rețete: Laura, te iubesc!

    • Cristina, iti multumesc mult pentru ca ma urmaresti 🙂
      Eu iubesc Tiramisu, oricum ar fi :))) Totusi, varianta (originala) pe care o ador eu, e cea cu mascarpone si zabaglione. Fara frisca, care odata batuta si amestecata in crema, ii da o oarecare “prestanta”. Si, evident, fara gelatina.
      Pozele vechi arata o crema moale, intr-adevar, dar sunt doua motive pentru care ea a iesit asa:
      1. Aproape toate retetele mele sunt pozate pe fuga, imediat ce le finisez (fara sa stea la frigider cat ar trebui, in mod normal), si asta ori din cauza ca vanez soarele, care ma ajuta sa fac poze mai reusite, ori din cauza pofticiosilor mei, care ma pandesc fara mila 😀
      2. Reusita acestui desert consta si in calitatea branzei mascarpone folosite. Eu, atunci, cred ca nu am gasit ce voiam…
      Si nu in ultimul rand, e foarte important ca piscoturile sa nu fie excesiv insiropate, ceea ce eu mereu fac :))

      Sa ne “reauzim” cu bine!!!

  • AndreeaDenisa

    O bunatate!!

One Pingback/Trackback