Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Aceasta reteta de cuib de viespi este una absolut delicioasa si face parte din categoria Retetele bunicii, si ale mamei mai nou :P, cele care ne-au indulcit copilaria, alaturi de “saviecute” si Greta Garbo, asa ca va invit cu mare drag sa le incercati (e incredibil dar adevarat: la baza tuturor sta acelasi banal aluat cu drojdie).

Zilele astea, tati meu drag a mai intinerit cu un an, asa ca noi, fetele, i-am planuit o surpriza, de care s-a bucurat nespus. Te pupam tati, sa ne traiesti o mie de ani, sa fii sanatos si pus pe sotii, ca-ntotdeauna, si sa-ti dea bunul Dumnezeu putere sa-i povestesti in fiecare zi lui Bogdi cum se-nvartesc planetele prin univers ;)

 

Ingrediente:

Maia:

– 25 g. drojdie proaspata

– 2 lingurite zahar

– putin lapte caldut (nu fierbinte!)

 

Aluat:

– 500-600 g. faina

– 250 g. margarina Rama la cub sau Unirea

– 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)

– 2 galbenusuri

– un varf de cutit sare

– 2 linguri zahar

– 1 lingura rasa untura de porc (optional)

 

Umplutura de nuca:

– 250 g. nuca

– 200 g. zahar

– 100 ml. lapte

 

Mod de preparare:

Se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua. Se adauga smantana, un praf de sare, zahar si galbenusurile. Se adauga apoi margarina, incalzita putin la microunde si untura, daca aveti, ea avand rolul de a fragezi aluatul. Se framanta bine aluatul. Se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, se adauga nuca macinata. Se amesteca bine si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma+putin zahar.

Se imparte aluatul in 4 parti; se intind foi care se umplu cu compozitia de nuca. Se ruleaza si se taie din aluat bucati potrivite, care se pun la copt pe o tava mare (de aragaz) tapetata cu hartie de copt. Se coc cca. 20-25 de minute, dupa care se dau, fierbinti, prin zahar pudra.

Sint nemaipomenite!!!!!!!!!!!!!

La noi, sint nelipsite de sarbatori, asa ca voi reveni cu un later edit, prin decembrie :))




Tags:
About the Author

  • Anonymous

    CE BINE ARATASI SUN FOARTE GUSTOASE!!

  • http://www.blogger.com/profile/02005248067550978967 Georgiana

    Doamne, cât de bine poate să arate! Îmi place să lucrez cu aluaturi dospite, așa că sigur o să le încerc, însă cu mac, pt. că soțul meu nu suportă nuca.

  • http://floridemandarin.wordpress.com/ floridemandarin

    Eu am probat rețeta dintr-o revistă exact așa, doar că la final în tavă am adăugat un sos de lapte și am mai dat 5 minute la cuptor. Rețeta o găsești și aici
    http://floridemandarin.wordpress.com/2011/11/23/cuib-de-viespi-un-stup-in-cuptorul-tau/
    Ies mai pufoși și irezistibili….

  • Sorina U

    Buna Laura,
    Vroiam sa te felicit pt toate retetele tale deosebite.
    Am o intrebare referitor la prajitura asta…cuib de viespi..se ung cu ou inainte sa le bagi la cuptor?

  • Dorina

    draga Laura…eu la reteta de cuib de viespi cand este aproape gata torn peste fiecare cuib putin sirop din lapte si zahar si mai las vreo 5 minute la cuptor….

  • http://www.blogger.com/profile/11063517998011683340 Mariana

    draga laura, mi-ai trezit amintiri dragi cu reteta asta si m-ai dus inapoi la anii tineretii cind mama ni le facea ce-l putin o data pe luna. erau foarte bune de dus la scoala. eu nu le-am facut niciodata, dar am in plan sa le fac si o sa-ti spun parerea colegelor mele( hm, de fapt lor le place tot ce le aduc facut din retetele tale). acu sa nu-ti imaginezi ca gatitul meu se poate compara cu al tau. nuuuu, nici vorba! oricum eu sint de principiul “intentia conteaza” :):):)
    la multi ani lu tati tau si multa sanatate si bucurii.

  • http://www.blogger.com/profile/07498922200349769299 Micul

    Doamne cum pot arata.Orice revista culinara ar fi invidioasa.
    Sa ai o zi frumoasa in continuare.

  • http://www.blogger.com/profile/00610015809826630687 sisiphe

    buna Laura, asta e varianta de cuib de viespi pe care o stiu eu, fara nuca ;;) poate o probezi, cred ca iti va face placere :)

    http://bubulinmania.blogspot.com/2009/01/cuiburi-de-viespe.html

  • http://www.blogger.com/profile/14321640504035512408 naty

    ce bine arata si nu ma indoiesc ca sunt la fel de buna