Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)

Dragilor, trebuie neaparat sa incercati prajitura asta insiropata si delicioasa!!! E o prajitura greceasca cu sirop, o placinta mai mult, o baclava rapida :P. Se face incredibil de usor si e mai mut decat perfecta pentru sfarsitul asta ploios de saptamana.

 

Ingrediente:

– 1 pahar de ulei
– 1 pahar de zahar
– 1 pachet foi de placinta (400 grame)
– 1 pahar de iaurt (200 ml)
– 1 plic praf de copt
– 1 plic zahar vanilat
– 4 oua
– 1 lamaie
– 1 fiola esenta de rom
– sirop de zahar ars (6, 7 linguri zahar, 3 cani apa)

 

!!! Pentru masurarea ingredientelor folositi acelasi pahar (al meu era, parca, de 200 ml.)

 

Mod de preparare:

Se dezgheata foile de placinta; se zdrentuiesc fara mila :P

Acum e momentul pentru a va rezolva vechile rafuieli, ramase nerezolvate…la nivel mental, bineinteles :D

Se bat ouale cu zahar; se adauga ulei, iaurt, zahar vanilat si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se adauga esenta de rom si se amesteca totul bine:

Se pun zdrentele foilor de placinta si se omogenizeaza:

Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent (nu e nevoie sa ungeti cu nimic forma)

Se da prajitura la cuptor cca. 35-40 de minute pana se rumeneste, la foc potrivit (180 grade)

Intre timp se prepara siropul de zahar ars: ardeti pe foc foarte mic 6, 7 linguri de zahar (eu am pus zahar brun). Cand incepe sa se caramelizeze (nu are voie sa fumege sau sa se arda/sa se innegreasca, fiindca va fi amar) adaugati trei pahare mari de apa. Lasati sa se topeasca caramelul si fierbeti pana scade putin.

Siropul se pune peste prajitura cat inca e calda:

Nu va grabiti, siropul se va absorbi incet, incet, pe masura ce-l turnati:

Asa arata la final:

Se taie cand e rece:

Zemoasa si dulce ca o baclava, adica delicioasa!!!! :)

 

P.S. Siropul original era de lamaie: din 3 pahare de apa, zeama de la 2 lamai + coaja, 2 pahare de zahar.
Se fierb toate pana scade putin, dupa care se toarna peste prajitura, exact ca cel de zahar ars.
Eu am facut si varianta asta, dar ai mei n-au fost prea incantati. Gustul acru la noi in familie e foarte slab tolerat :D
E adevarat, insa, ca asa e foarte racoritoare…si mai putin dulce.

Va invit sa alegeti voi varianta care va place mai mult!!!

 

Reteta preluata de la Floridecamp

Tags:
About the Author

  • Pingback: Placinta cu smantana | Retete culinare cu Laura Sava()

  • carmen

    Ar merge inlocuite foile de placinta cu taitei proaspeti?

  • anca

    Buna Laura. De ceva timp iti urmaresc cu mare interes blogul. Prajitura a iesit delicioasa, numai ca un pic cam gretoasa, poate trebuia sa pun mai putin ulei. Toate aprecierile din partea mea si o sa refac cat de curand prajitura greceasca.

One Pingback/Trackback