Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)

Inainte de toate trebuie sa va spun ca in cele cateva posturi pe care le-am tinut pana acum, aceasta maioneza de post din cartofi a fost mereu prezenta in meniul nostru (si varianta asta, pe care vreau sa v-o prezint acum, si anume “cu cartofi”…dar si asta “cu telina” :P)
Se face usor si e chiar gustoasa, putand fi folosita si inafara zilelor de post.

Eu acum am facut-o cu cartofi fierbinti dar de multe alte ori am facut-o cu cartofi reci (cum spune si reteta), deci merge de minune in ambele variante, asta voiam sa stiti ;)
…atata doar poate ar trebui sa spun…daca nu aveti un mixer vertical (de mana) nu garantez ca veti obtine aceeasi consistenta, dat fiind faptul ca, fierbinti fiind, cartofii au tendinta de a se incleia rapid…ceea ce nu e prea nice :P

Oricum ar fi, insist s-o incercati :))

– 1 cartof mare fiert (1 capatana de telina fiarta)
– 1 ceasca de ulei
– zeama de la o lamaie
– 2 lingurite mustar
– 2 linguri de apa foarte rece

Se curata cartoful/telina si se fierbe bine in apa cu sare. Dupa ce se raceste, se paseaza intr-un castron si se amesteca, cu lingura de lemn sau mixerul, cu mustarul, zeama de lamaie si (putin cate putin) uleiul. Pe parcurs se adauga si cate putina apa rece.
Eu am folosit-o aici, la salata de conopida, ce mi-a iesit uimitor de gustoasa :)

P.S. Cum va spuneam si mai sus, puteti prepara aceasta maioneza si cu telina sau chiar cu fasole boabe, bine fiarta…tot o ceasca :P

Reteta preluata din cartea “Mancaruri si dulciuri de post” -Garoafa Coman

Tags:
About the Author

  • Pingback: Salata de conopida | Retete culinare cu Laura Sava

  • marina

    buna,Laura….imi place reteta ta de maioneza din cartofi(deoarece noi tinem toate posturile),insa am o mica problema…crezi ca s-ar putea prepara fara mustar? eu sunt alergica la mustar si nu pot sa-l includ deloc in preparatele mele…oricum,o sa incerc…

  • Anonymous

    merci ptr reteta,eu am facut-o si e delicioasa,bravo

  • Anonymous

    Draga Laura,
    Te-am descoperit de putin timp si sunt incantata de retetele tale.Vreo doua dintre ele le-am si experimentat si sunt foarte bune!!!Te felicit din tot sufletul pentru talentul, amabilitatea si rabdarea de care dai dovada!
    Cu drag,
    Eve

  • http://www.blogger.com/profile/00631865426911693443 FlyingRoo

    Buna Laura

    Si eu ca si “anonim” mai sus sunt un “lurker” – trec cam o data pe saptamana pe “aici” ca sa vad ce a mai gatit Laura. Intradevar, noua “fatada” arata bine, este mai moderna si pune in valoare mai bine pozele.
    O singura remarca: unele dintre texte cred ca au fost scrise in original cu alte culori, si nu s-au trasferat foarte bine, sunt aproape negru pe negru. Exemplu: postul din 8 Septembrie 2007, Poze cu aperitivele si masa (poze cu aperitive 1), sub prima poza, fraza apropo de cele 12 colege invitate este imposibil de citit daca nu se “highlight”

    Acum o intrebare legata de reteta de mai sus: nu crezi ca daca s-ar fierbe cartoful in coaja proprie ar fi mai bine, ar absorbi mai putina apa si s-ar preta emulsionarii mai usor? Ma gandesc la asta pentru ca atunci cand vreau sa fac un piure de cartofi, sau mai ales de telina sau conopida, prefer sa le gatesc in abur, tocmai pentru a fi mai “uscate”, ca sa nu iasa terci ci sa se faca pufoase si usoare.

    Numai bine
    Nina

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Oh my God, this message is soooo emotional!!! I’m so happy and overwhelmed by your sweet, sweet thoughs that if I’d be near you right now, I’d kiss you a thousand times :)))
    Thank you so much for sharing this with me, it means a lot :)
    Have fun in the kitchen, impressing your friends with our Romanian cuisine!!!
    …and please come back to check out what’s new :P

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Grazie, Federica :)
    Baci!!!!!!!

  • Anonymous

    Hi Laura, I have been visiting your blog for almost a year now…I just thought I would let you know that the new ‘face’ looks amazing, well done!…and also that your recipes are so easy to follow..thank you, because I am usually a disaster in the kitchen…friends now enjoy eating Romanian cuisine (something they have never been introduced to before-and they love it) …thank you… I am now considered a great chef (if only they knew…thanks!) :D

  • http://www.blogger.com/profile/18131077349653166357 Federica

    sempre ottima! baci!

One Pingback/Trackback