Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

(Gerbeaud, Zserbo, Jerbo)

Asa o stiu eu dintotdeauna, prajitura Greta Garbo, fiindca asa ne spunea mami de Craciun si de Pasti: “Va fac Greta Garbo!!!” :D, dar o mai puteti gasi si sub alte denumiri, cum ar fi Zserbo sau Jerbo. Uneori, poate chiar si sub forma de Gerbeaud. In final, nu asta conteaza atat de mult, ci faptul ca e nemaipomenit de gustoasa!!!!!!!!!! Incercati-o o data, si o veti face mereu :D
Ingrediente:

Aluat:
- 600 g. faina
- 300 g. unt
- 2 galbenusuri + 1 ou intreg
- 2 linguri mari smantana (acra nu frisca lichida)
- un praf de sare si zahar
- 400-450 g. gem de caise sau prune

Maia:
- 25 g. drojdie proaspata
- 2 lingurite zahar
- putin lapte caldut

Umplutura:
- 250 g. nuca
- 250 g. zahar pudra
- coaja de lamaie optional

Glazura:
- 6 linguri zahar
- 3 linguri apa
- 1 lingura mare cacao
- unt cat o nuca

Mod de preparare:

Maiaua si aluatul se prepara in acelasi mod ca si la “Saviecuta” cu mac si nuca
Se pune faina intr-un bol, se adauga maiaua gata crescuta, smantana, praful de sare si de zahar, untul incalzit putin in microunde, oul intreg si cele 2 galbenusuri.
Se framanta bine, pana cand nu se mai lipeste de mana si se lasa la dospit intr-un loc cald.
Dupa ce isi dubleaza volumul, aluatul se imparte in 3 parti egale.
Se intinde prima foaie de marimea tavii in care doriti s-o coaceti, tapetata bineinteles cu hartie de copt.
Se prepara umplutura, operatiune care decurge foarte rapid si usor: se amesteca nuca cu zaharul praf si aromele.
Se intinde jumatate din cantitatea de gem pe prima foaie din tava.
Se presara jumatate din umplutura de nuca si zahar.
Se intinde cea de-a doua foaie de aluat, la care, cine doreste poate adauga 2 linguri de cacao, pentru un aspect si gust mai deosebit.
Este important de stiut ca foile de aluat se ruleaza pe sucitor si se deruleaza apoi, cu grija, in tava.
Peste aceasta a doua foaie se adauga restul de gem, deasupra careia se adauga nuca cu zaharul ramas.
Se adauga si ultima foaie deasupra, care se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se baga in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade C.
Dupa aproximativ o jumatate de ora se face testul “scobitoarea” :P
Cand e gata, se scoate din cuptor si se toarna imediat glazura deasupra, glazura care se face in felul urmator: se amesteca zaharul cu cacaoa, se adauga apa si se lasa pe foc pana se leaga ca un sirop (5-7 minute). Se adauga apoi untul si se toarna deasupra prajiturii calde!

Doua poze delicioase pentru voi!!!

…ca sa va starnesc pofta! :)



S-aveti pofta!!!!!!!!!!

Tags:
About the Author

  • Anonymous

    aluatul se poate face si la masina de paine?

  • http://www.blogger.com/profile/05691867633018235314 machi

    intotdeauna o fac cu placere,o si mananc cu placere!

  • http://ioanamiroiu.wordpress.com/ ioanamiroiu

    Hristos a-nviat! Aş vrea să încerc şi eu prăjitura asta, dar aş dori să vă întreb ceva referitor la unt. Aţi spus că trebuie încălzit puţin la microunde; ce îi fac dacă nu am microunde? Înţeleg că nu trebuie topit efectiv, ci să fie mai moale, aşa-i?

    Mulţumesc!

  • http://www.blogger.com/profile/05052565510644232974 gabriela

    Tin sa te felicit pt talentul pe care il ai!!! Ieri am facut si eu prajiturica , pt prima oara:)) … suppper buna!!! Si tin sa te anunt ca iti fac reclama in Suedia!!! Deja am tradus cateva retete de ale tale …. inca odata felicitari!!!

  • http://www.blogger.com/profile/11722884051414181926 Mónika

    Zserbó a férjem kedvence. 7végén elkészítem neki :) Azt nem tudtam hogy pont innen származik az elnevezése :)

    Pussz és köszi a sok receptet:)

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Si eu te pup, Ninia si ma bucur ca, in final, a placut tuturor! :)
    Iti urez spor in continuare la bucatarit :P …caci vad ca te pricepi si cu siguranta, vei avea rezultate din ce in ce mai bune! :)

  • http://www.blogger.com/profile/11778806628985174260 Ninia

    Eu iti multumesc Laura ca m-ai impulsionat sa incerc si altceva decat cu ce m-am obisnuit. Pana la urma s-a mancat prajiturica , chiar daca a ramas un pic cam crocanta :D nu exagerat , promit ca am sa tin cont de sfaturile ce mi le-ai dat acum . Recunosc ca nu ma am prea bine nici cu cuptorul dar din greseli invatam . Multam inca o data te pup si tie spor la retete cat mai spectaculoase ;)

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Ninia, eu iti multumesc ca ai incercat-o si te felicit pentru reusita, mai ales ca am aflat ca a fost prima ta prajiturica cu drojdie :P
    Ma bucur mult ca ti-a placut gustul si sper ca dupa ce ai pus glazura peste prajitura calda (chiar scoasa din cuptor)…foaia ” a cedat” :D
    Conteaza foarte mult ca drojdia sa fie proaspata si la intinsul foilor sa nu se adauge faina in exces (duce la intarirea foilor) iar glazura sa fie turnata fierbinte…peste prajitura la fel de fierbinte :))
    …saaau se poate si asta: ca temperatura din cuptor sa fi fost prea ridicata si intr-adevar sa ti se fi “prajit” un pic prea tare foaia…
    Oricum ar fi, eu ma bucur ca te-ai incumetat la asa ceva si te felicit din nou pentru reusita ei!

  • http://www.blogger.com/profile/11778806628985174260 Ninia

    multumesc draga Laura, in seara asta am facut-o si eu pe Greta. Am lasat exact jumate de ora sa stea la cuptor si s-a cam maronit. Aia nu e o problema ca nu s-a ars. Doar ca e prima data cand fac o praji cu aluat dospit, n-am mai folosit niciodata drojdia; foaia de deasupra mi s-a parut cam tare. Asa trebuie sa fie? Eu m-am gandit ca pana dimineata in moment ce am pus glazura va deveni ok. La gust e super clar am gustat-o calda :D.

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Un mesaj din asta, ca al tau, draga Amalia, face cat o mie de cuvinte!!! :)
    Te pup cu drag!!!

  • http://www.blogger.com/profile/06599390164350120548 Amalia

    Draga mea Laura, TOATE prajiurile tale au fost pur si simplu devorate. Mi-au iesit toate foarte bine, am primit numai laude si promisiuni ca am sa le fac si prietenilor curand. Mie cel mai mult mi-au placut prajitura cu mac si Rigo Janci. Te sarut cu mare drag si iti sunt recunoscatoare pentru tot! Facem o mica pauza (sa nu luam proportii…) si abia astept sa incerc si alte bunatati de la tine de pe blog. Cu drag te imbratisez!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Amalia mea draga si scumpa…si harnicuta-foc :) …sper sa ma ierti ca iti raspund atat de tarziu…
    Sint extaziata ca ai pus in aplicare atatea retete de pe umilul meu blog si te pup dulce, dulce!!!

    …si-acum despre faimoasa “Greta” :)) …nu e nici o regula in ce priveste tava in care vrei s-o faci, te orientezi “dupa ochi”, cum bine ai facut si tu :)
    …acelasi lucru fiind valabil si la taierea ei, afara sau in tava :)
    Important este sa obtii cele 3 “straturi” de aluat egale si apoi, cand prajitura e gata, sa o lasi la racit pana o feliezi…asta daca reusesti, hi, hi…ca noi am tabarat pe ea!!! :D
    De lasat insa foile la crescut, nu e nevoie, desi e vorba de un aluat cu drojdie, caci aluatul creste atat cat trebuie atunci cand il lasam la dospit…

    Deci, in final, v-a placut au ba?! :P
    Multi, multi pupici pentru incredere!!!

  • http://www.blogger.com/profile/06599390164350120548 Amalia

    Pana la urma am pus-o intr-o tava mai lunga dar nu foarte lata (nu stiu dimensiunile) si a iesit OK. Am turnat glazura si maine o tai bucatele. Aceeasi intrebare ca la Snickers: prajitura o tai in tava? (tava e tapetata cu hartie de copt). Mersi, te sarut!

  • http://www.blogger.com/profile/06599390164350120548 Amalia

    Laura draga azi fac aceasta vestita prajitura si am mari emotii…Am pus deja aluatul la crescut. As vrea sa te intreb care a fost dimensiunea tavii pe care ai folosit-o (ca pare mare si intinsa din poza). Oare e tava obisnuita de cuptor? Si eu stiam ca foile cu umplutura trebuie sa stea vreo 2 ore la crescut inainte de a fi puse la cuptor…oare nu stiu eu bine? Te rog mult sa ma ajuti! Iti multumesc!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Claudi draga, bine-ai venit!!! :)
    M-a bucurat nespus tot ce mi-ai spus!
    Te pup si iti urez sa ai parte numai de succese…pe toate planurile, nu doar in cel culinar!

    La multi ani piciului tau scump! :)
    Sa va traiasca!!! …iar mami sa il rasfete si-n continuare cu papica buna! :P
    …si pe taticul lui, la fel! :))

  • http://www.blogger.com/profile/07709967261862591470 clauditza

    Buna Laura…de cind am gasit blogul tau,fac saptaminal cite o prajitura pentru baietii mei, cristi sotul si baietelul meu care a implinit in 23 dec. un an . multe salutari din berlin claudia

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Monica, esti tare, tare draguta!
    …si la propriu si la figurat :)
    Iti multumesc frumos pentru utila interventie!
    Linkul pe care mi l-ai dat este deja in bookmarks-ul meu si presimt ca va fi unul fooarte “rasfoit” :P
    Sa mai treci pe la noi!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Laurici, nu te mai chinui, fa o tura macar :P …ca la cat e de gustoasa, s-ar putea sa repeti foooarte curand “experimentul”! :)))

  • http://www.blogger.com/profile/07713490901496050165 Monica

    numele prajiturii vine de la cafeneaua Gerbeaud din Budapesta, iar o mica explicatie se gaseste aici:
    http://www.chew.hu/gerbeaud_szelet.html

  • http://www.blogger.com/profile/03067704470277604984 Laura

    Salivez cu spor privind la poze. :)

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Te pup, Miha!!! :)
    Sa stii ca-mi face mare placere sa te vizitez! ;)

    Tin pumnii cu praji…de-abia astept sa o incerci, sa vedem daca iti readuce in amintiri o bucatica de copilarie… :)

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Sabina draga, iti multumesc muuult, mult de tot pentru felicitari!!! :)
    Am fost atat de fericita la aflarea vestii…ca inca plutesc! :P
    Mai am ceva, ceva de postat (dulcegarii, of course! :D )…si-apoi am sa fac un post special, ca sa ma laud cu noua titulatura! :))
    Te pup cu drag!

  • http://www.blogger.com/profile/16547766189292998717 salmi

    Laura, multumesc si eu de vizita. Am sa vad daca reusesc in we sa fac praji asta buna, dau de veste!
    Pupam

  • http://www.blogger.com/profile/01825019126731504799 Sabina

    Buna Laura,

    Felicitari pentru premierea de pe ardei. Chiar ma bucur …pentru ca meriti.

    Sabina

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Cristina draga, daca ai stii cate retete faine ne facea mami…si nu numai de sarbatori…
    Am sa o rog sa va mai arate cateva “specialitati” de-ale ei, pe care cred ca va fi incantata sa le puna in practica, caci a fost extrem de emotionata si fericita dupa ce a “vazut” ce reactii a starnit! :)
    Te pupam!!!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Ha, ha, Orange…stiu ce simti!!! :P
    Si eu sufar la vazul pozelor, caci de mult s-a dus… :))
    Tot ce iti ramane de facut e sa o pui in practica, cat mai curand cu putinta!!! :P

  • http://www.blogger.com/profile/00579539889088982692 Cristina

    Laura felicitari !!! si la cit mai multe retete ale mamei tale. Eu nu imi aminteam cum se numeste dar stiu cit e de buna de pe vremea vacantelor la rudele din Blaj. Acum trebuie musai sa o execut si eu, si ruladele cu nuca ( mac n-am ) …

  • http://www.blogger.com/profile/03784508577736047215 orangepunctgreen

    Bine cam vazut postul tau imediat dupa ce am mancat, ca altfel nu situ ce ma faceam :)

    Arata foarte bine si o s-o adaug in lista de prajituri de incercat cand mai dau prin bucatarie :)

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Andreea, iti multumesc frumos pentru premiu!
    Mi-ai facut o mare bucurie, chiar daca mi-a fost deja “inmanat” :P
    Cat despre papricas, te felicit din tot sufletul pentru alegerea facuta, caci este intr-adevar teribil de gustos…si ai mei mananca ca spartii cand le fac o tura :))
    Ma bucur ca ai avut succes cu el! :)
    Te puuup!!!

  • http://www.blogger.com/profile/00125567156860006828 Andreea Badran

    Vezi ca ai un premiu la mine pe blog! Stiu ca l-ai mai primit in trecut dar am vazut asta abia dupa ce ti l-am daruit.
    Si apropo, pt ca tot am scotocit astazi pe la tine pe blog, am facut si eu paprikas cu pui si au mancat astia ai mei ca niste disperati! Tare bun a iesit! Yummy

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Cristinel drag, bine-ai facut!!! :P
    Pacat ca nu te pot servi decat asa…mi-ar fi placut sa te am aproape si sa ne delectam cu o portie (dubla :D ) de praji, langa o cafea…si langa ceva ce contine nuca de cocos!!! :)))
    Te pup tare! :)

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Andreea, esti tare, tare draguta!!!
    Iti multumesc in numele tatalui meu pentru urari, se va bucura cu siguranta!
    Pupici!!!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Laura draga, tare ma bucur cand te “vad” la mine pe blog!!! :)
    Iti urez din tot sufletul: La multi ani, acum la inceput de nou an…si La multi ani de ziua ta de nastere! :)
    Te puuuuuuup!!!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Elisu mititel si tare frumusel :P …te pup si-ti multumesc pentru mesaje! (l-am citit si pe cel de la saviecute dar nu am ajuns sa iti raspund)
    Sa stii ca pentru tine am si postat reteta ieri seara…
    …de fapt ieri noaptea, ca se facuse noapte deja… :))
    Am vazut ca ai facut numai minunatii de sarbatori, asa ca poate te incumeti s-o incerci si pe Greta! :P

  • http://www.blogger.com/profile/14167704471275256720 CristinaK

    Lauraaa!!! Ce bine arata!!!♥♥♥
    N-am mai mancat de mult timp o “Greta”… asa ca ti-am luat o bucatica ;)
    pupicei dulci!

  • http://www.blogger.com/profile/00125567156860006828 Andreea Badran

    La multi ani pentru tatal tau! Vad ca-l cheama Ioan! Sa fie sanatos si fericit alaturi de voi toti!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Draga mea Ana, tu esti inca la dieta?! …caci atunci te compatimesc sincer! :)
    …dar si eu si Bogdi iti trimitem cate-un pupic dulce, dulce, ce speram sa te mai invioreze si sa te faca sa crezi ca ai si gustat din prajitura :P

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Miha draga, te pup si iti multumesc de vizita!!! :)
    Datorita tie m-am edificat (si am iesit invingatoare! :D ) asupra celeilalte denumiri sub care mai este cunoscuta faimoasa Greta! :P
    Ieri ma “duelam” cu mami in privinta asta… :))
    Ma bucur nespus de mult ca ti-am starnit amintiri frumoase cu ea si ca vrei s-o faci :)
    Sa-mi dai de stire ce si cum! :P

  • http://www.blogger.com/profile/01066689806023121423 Bosina

    Felicitari! Complimenti, Laura! Este frumoasa si delicioasa!
    Noroc si un an nou fericit!
    Pupici, pe curind
    Laura din Varese-

  • http://www.blogger.com/profile/06851267530797834458 Elisu mic

    Ce bine ca aiu postat reteta.. aseara ma chinuiam sa imi dau seama ce crema ai folosit :)

    arata delicios!

  • http://www.blogger.com/profile/03850548145823143427 Ana

    hmm o stiu ,e delicioasa, o facea si mamaia mea,Dumnezeu sa o ierte! Da,e tare gustoasa!!! Vai de mine,ce ma mai fac ca s tare pofticioasa,eu!

  • http://www.blogger.com/profile/16547766189292998717 salmi

    yamiiii, mancam si eu cand eram copil, reteta se numeste si jerbo, vine din limba maghiara. Mi-ai facut pofta asa ca am sa preiau reteta si am sa fac si eu…