Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)

O alta prajitura cu mac a facut ravagii la noi. Are biscuiti si crema de vanilie, si glazura de ciocolata :P, ceea ce o face absolut irezistibila!!!!!!!!!!!

 

Blat:
- 8 albusuri
- 200 g zahar
- 100 g mac macinat
- 100 g nuca de cocos
- 4 linguri faina
- 1 praf de copt (10 g.)

Crema:
- 1 portie budinca de vanilie sau crema de vanilie
- 200 g unt
- 2 plicuri de zahar vanilinat
- 2-3 pachete de biscuiti Petit Beurre sau alti biscuiti cu unt

Glazura:
- 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie
- 2 linguri zahar
- 4 linguri lapte
- 50 g unt sau margarina
- 1 cutie mica nutella sau finetti

 

Mod de preparare:
Se bat albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare, spuma. Se amesteca usor celelalte ingrediente si se adauga bezelei. Se pune compozitia intr-o tava, cu dimensiunile de aproximativ 20×30 cm,  tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc potrivit (180 grade C) cca. 20 de minute.

In timp ce se coace blatul se face crema de vanilie sau budinca de casa, urmand pasii descrisi in retetele de mai sus marcate cu rosu.  Oricare dintre cele doua retete veti alege trebuie sa stiti ca aveti doua variante de a incorpora untul. Una ar fi sa adaugati untul rece, taiat cubulete, direct in crema fierbinte si sa amestecati energic. O a doua ar fi sa bateti untul spuma (lasat din timp la temperatura camerei, adica moale) si apoi sa adaugati cate o lingura de crema de vanili, rece (nu din frigider) in untul spumat pana se incorporeaza. Crema si untul, in situatia asta, trebuie sa aiba aceeasi temperatura, pentru ca altfel crema se taie…

De fapt, mai exista o varianta, cea mai rapida: sa faceti budinca asa cum o faceti in mod obisnuit, dintr-un plic cu praf de budinca, folosind insa mai putin lapte (doar 300 ml. in loc de 500 ml. lapte), si sa adaugati zahar dupa gust (si vanilat)si unt, dupa care sa mixati bine ;)

In continuare, se intinde crema peste blat si se adauga, unul langa altul, biscuitii.

Se pregateste glazura: se pun toate ingredientele intr-o oala, la foc mic, si se lasa timp de 1-2 minute. Dupa ce da in cateva clocote se ia de pe foc si se toarna peste biscuitii din tava. Glazura asta este minunata!!! …chiar si tinuta la frigider se taie foarte bine. Se pune tava la frigider pentru cca. 4- 5 ore, pentru ca biscuitii sa ” traga” din crema, iar prajitura sa se poata taia. Se taie bucati si se serveste.

Ca sa taiati prajitura fara sa murdariti crema, trebuie sa ungeti lama cutitului cu putin ulei, pe ambele parti, si sa taiati dintr-un capat in altul, daca se poate, dintr-o miscare. Aveti nevoie de un cutit lung pentru asta :P …iar la a doua “taietura” va trebui sa repetati chestia cu unsul lamei cutitului, dar nu inainte de a spala cutitul si a-l sterge. Un pic migalos, dar foarte util ;)
Deasupra se poate presara nuca de cocos.

Sfat: Macul nu-i musai sa fie macinat :P

 

Pozele vechi :)

 

Reteta preluata de la Yta

Tags:
About the Author

  • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

    Paula, doar albusurile se folosesc la blat :)

    Galbenusurile le poti folosi, de exemplu, la budinca de vanilie: http://www.laurasava.ro/2012/10/22/budinca-de-casa/ si la acest lichior de oua “instant”: http://www.laurasava.ro/2011/08/26/lichior-de-oua-instant/, cu care vei putea mai apoi crea alte noi retete ;)

  • paula

    buna am o intrebare dar galbenusurile se folosesc la blat sau doar albusurile?

  • sonia

    super buna,am facut-o si eu delicioasaaaa

  • andreea

    wow …chiar vreau sa o incerc

  • leyna

    da fac si eu aceasta prajitura de ceva ani dar e putin mai diferita,macul nu il macin iar galbenusurile le amestec cu laptele si budinca si pe urma le pun la fiert iar in loc de glazura folosesc frisca e suuuuuper buna!

  • Aliciasimion

    Am facut si eu prajitura,este preferata de toti prietenii mei,dar in loc de budinca de vanilie am pus cele 8 galbenusuri si o lingura de faina.

  • SZARVADI MARIANA

    E FOARTE BUNA.AM FACUT-O DEJA DE VREO 4 ORI.MERITA INCERCATA.

  • Anonymous

    De mult timp am pus ochii pe aceasta prajitura si azi a venit randul ei…abia astept sa o gust…Laura imi poti spune te rog cat de mare a fost tava ta? iar in momentul in care se adauga crema trebuie pusa intr-o tava adanca, ca sa nu curga? parca asa am observat in fotografii…multumesc pentru toate retetele pe care le postezi, gasesc aici o adevarata carte de bucate!

  • marinela

    felicitari pt tot ce faci!!!!foarte bune retetele tale.nu de mult am intrat pe blogul tau dar vreau sa-ti spun ca de cand am intrat in fiecare sambata fac o prajitura dintre retetele tale.multumim ca le faci public

  • silvia

    buna laura,am facut aceasta prajitura si este nemaipomenit de buna mi-a iesit foarte bine,ai mei au fost foarte incantati iti multumesc pentru toate retetele nemaipomenite pe care le postezi pe site si ca avem si noi posibilitatea de a invata foarte multe lucruri super de la tine te pwp dulce silvia din italia….apropo si eu sunt banateanca din caras-severin.

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Iti multumesc draga Mia pentru urarile frumoase! Si eu iti doresc un an nou mai bun! :)
    Ma bucur mult ca ai incercat prajitura, e gustoasa tare, intr-adevar ;)

  • http://www.blogger.com/profile/10751055193962378238 mia

    De Craciun am facut si eu aceasta prajitura…o nebunie! Merci, LAura! Un an nou plin de impliniri!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Geo, scuze pentru raspunsul intarziat!!!
    Te invit cu drag sa incerci prajiturica, pentru ca este delicioasa! :)
    …si da, albusurile de la congelator se pot folosi fara nici o problema, le lasi la dezghetat si apoi le bati exact ca pe alea proaspete…
    Sppor la prajiturit! :P

  • http://www.blogger.com/profile/02005248067550978967 Georgiana

    Sper sa ii vina randul cat mai repede si acestei prajituri pt ca eu sunt mare fan al macului!
    Pot sa folosesc albusuri din congelator? Sau acestea nu se mai bat bine?