Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Dedic aceasta prajitura rapida cu branza dulce socrelei Nuti :P, caci de la ea o am. Dar si voua, bineinteles :)
E absolut delicioasa, deci trebuie neaparat s-o incercati!!!

Ingrediente:

Blat:

– 100 g. unt

– 50 g. zahar

– 200 g. faina

– 1 ou mare

– 1/2 lingurita bicarbonat

– 1/2 lingurita praf de copt

 

Crema:

– 3 galbenusuri

– 1 ou (intreg)

– 100 g. zahar

– 1-2 pliculete zahar vanilat

– 1/2 kg. branza dulce

– 300 ml. lapte

– 3 linguri gris

– 1 plic praf budinca de vanilie

– 2-3 linguri stafide (optional)

 

Pentru bezea:

– 3 albusuri

– 200 g. zahar

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la foc potrivit (180 grade C.)

Pentru blat, se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul (folositi mixerul). Se amesteca 2, 3 minute, pana nu se mai simte zaharul. Se adauga oul intreg si se mai amesteca putin. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul (daca nu vreti sa folositi bicarbonat, inlocuiti-l tot cu praf de copt); se adauga peste compozitia cu unt. Se amesteca usor, pana se formeaza un “bulgare” de aluat, La inceput, va fi mai sfaramicios, dar apoi se leaga. Il puteti amesteca si cu mainile, daca vreti. Se intinde apoi intr-un strat cat mai uniform direct in tava tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit acum o forma cu dimensiunea de 24/24 cm dar altadata am facut-o in tava rotunda de tort, cu diam. de 26 cm sau intr-o tava mai mica de prajituri, de cca. 24 cm. lungime si 18 cm. latime.

Pentru crema, se amesteca oul (intreg) si cele 3 galbenusuri cu zaharul pana se spumeaza usor. Se adauga branza dulce, amestecand energic, apoi praful de budinca si grisul. Se amesteca rapid; se toarna laptele si stafidele, tinute cateva ore in apa si esenta de rom (o lingurita). Atat cat sa treaca peste ele. Rezulta o crema fluida, care se toarna cu grija peste blat.
Se da prajitura la cuptor, timp de cca. 35 de minute. Se scoate apoi tava din cuptor si se aseaza pe un gratar de bucatarie, pana cand pregatim bezeaua :)

Se bat cele 3 albusuri (ramase de la crema) cu 200 g. zahar. Se pune bezeaua peste prajitura:

Se introduce din nou tava in cuptor si se mai lasa cca. 15 minute, sau pana cand bezeaua se coloreaza in auriu:

Sectiune, calda inca :)

Se feliaza prajitura in cuburi, cu un cutit bine ascutit si uns cu ulei (in felul acesta bezeaua se taie perfect) si se serveste cu mare, mare pofta!!!

Pentru voi!!!

Sfatul meu este sa urmati intocmai reteta, cu gramajul exact si pasii descrisi si va veti delecta cu o minunatie de prajitura. S-aveti pofta!!!

Tags:
About the Author

  • http://www.facebook.com/slanoiu.elena Deaconu Elena

    Buna .poate sa imi spuna cineva daca in loc de branza dulce pot folosi ricotta?

  • Adina

    Buna, eu am o problema cu bicarbonatul, nu pot sa mananc prajituri care il contin. Pot sa il inlocuiesc cu praf de copt? Merci

  • Anonymous

    care sunt dimensiunile tavii?

  • Anonymous

    am incercat si eu prajitura ca nu ma puteam abtine :)… mi a iesit foarte bine insa umpic cam dulce :) data viitoare am sa pun mai putin zahar :)

  • mikaelacorina

    In compozitia blatului am pus margarina si nu pentru prajituri.La crema am inlocuit praful de budinca cu 2 linguri gris,iar zahar am pus cu tot cu vanilina 200 g.Stafide nu am avut,am pus cateva visine conservate ,scurse si infainate.Am pus si putina coaja de portocala .La spuma de albus am pus mai putin zahar,~ 150 g ,vreo 2 lingurite suc de lamaie si foarte putina coaja de lamaie.
    Prajitura este grozava,gustoasa si aspectuoasa.Vor urma si altele,cu siguranta.Multumesc!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Corina, da, tava e mai micuta :)
    …iar crema e in regula, adica mai lichida, asa ca spor la treaba :P
    Te astept cu vesti!!!!!!!!

  • mikaelacorina

    Crema trebuie sa fie fluida,mie asa imi iese? E bine asa?

  • mikaelacorina

    Minunate retete gasesc aici.Tava folosita este mai mica ,adevarat? Si era sa uit: pot inlocui untul din blat cu margarina?

  • Claudia

    Draga Laura,am incercat 2 dintre retele tale, “cozonacei ca-n Banat ” si “Prajitura Brath ” .
    Sunt ff delicioase si au iesit nemaipomenit de aspectuoase.
    Multumim pentru ingeniozitatea ta de a crea acest site.
    Te pupam din Burley-Idaho,SUA
    PS: O sa incercam si aceasta reteta .

  • coco114

    Felicitari pentru site si un an bun !

  • http://www.blogger.com/profile/00577138382430136449 claudia

    Buna Laura

    As dori sa incerc si eu aceasta prajitura
    Imi poti spune te rog ce dimensiuni are tava in care trebuie coapta prajitura?

    Multumesc

  • http://www.blogger.com/profile/08241390604139774550 diana

    o fac si eu de mult timp si este bestiala!!!

  • Anonymous

    am facut prajitura si este senzationala!multumesc!

  • http://www.blogger.com/profile/17587773328245749244 cccris

    am facut si eu prajitura acum, dar nu am pus budinca, ci doar o lingura in plus de gris. E minunata cu bezeaua aia deasupra. Multumesc!

  • Lara

    Buna, Laura. Am descoperit recent blogul tau. Felicitari si multumiri de inspiratie :)
    Doua intrebari referitor la aceasta reteta: citi cm in diametru are tava ta?
    Cam care e consistenta cremei inainte de a o baga la cuptor (ma gindesc ca e destul de multisor lapte; trebuie sa fie apoasa? cam de consistenta clatitelor? sau cum?).
    Toate bune :)

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Nikoll, te pup pentru ca ma urmaresti si ma bucur tare ca vrei sa incerci delicioasa prajitura cu branza :)
    Praful de budinca se adauga odata cu celelalte ingrediente, adica: branza, laptele si grisul, asa cum am mentionat si in reteta.
    In poza vei vedea ca e vorba de un plic de budinca de vanilie de la Dr. Oetker, pe care il adaugi asa cum este, praf…deci nu facut budinca! :P
    Spor la treaba…si la degustat!!! :))

  • http://www.blogger.com/profile/17994509455605017043 nikoll

    Buna! desii iti urmaresc de ceva vreme blogu-ul si m-am inspirat de multe ori din minunatele tale delicatese, e prima oara pt care iti scriu! Am facut asta pt k am o nelamurire la reteta de mai sus: nu am inteles cum si cand trebuie adaugat praful de budinca! Multumesc!

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Julie, la mine totul pare ok…
    Te refereai la tortul-cupola de cioco, de aici?! http://savalaura.blogspot.com/2008/05/cupola-ninsa-de-ciocolata.html

    …scrie-mi, te rog, daca nu la asta te gandeai…sau daca problemele cu (ne)vizualizarea retetelor persista :)

  • http://www.blogger.com/profile/15862025721915584325 julie

    de ce nu mai apar si restul retetelor?m-ar interesa tortul in forma de cupola

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Mai, Alizelule, mai…da’ tu chiar le-ai pus gand rau retetelor mele!!! :)))

    …si bine-ai facut! :P …caci si asta ti-a iesit minunata!
    Puuuup dulce!!!

  • http://www.blogger.com/profile/05452033456065861144 ISABELA

    Laura am incercat si eu prajitura asta, ne-a placut :)

    Pupici

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Bine-ai venit Mihaela! :)
    Buna intrebarea ta :P …caci, intr-adevar, mesajul era destul de confuz (am sa “revitalizez” zilele astea toate subiectele astea vechi)
    Deci, e vorba despre praful de budinca, la plic…cum bine ai intuit :)
    Te mai astept pe la mine!

  • http://www.blogger.com/profile/16356914939009773317 Mihaela Nistor

    Buna , am o intrebare legat de cum se face crema, budinca se face obisnuit sau se adauga ca un praf fara fierbere?
    Mihaela