Tort Mousse au chocolat

16 comentarii

 

Astazi sarbatorim iubirea, marea iubire care s-a infiripat intre mine si Cipi meu drag inca din liceu. Acest Tort Mousse au chocolat, extraordinar de fin si delicios a fost facut in amintirea acelor vremuri…

Au trecut foarte multi ani de atunci (din pacate) dar totul e atat de viu. Parca ieri treceam unul pe langa altul pe coridor…eu total indiferenta, bineinteles 😀 …ca dupa ceva timp sa ne trezim in fata altarului, stransi la maini cu o batista, fericiti si emotionati…

Sunt 12 ani de-atunci dar il iubesc pe Cipi de-un milion de ori mai tare!!!!!!!!!

La multi ani, iubitule!!! Tortul asta este pentru tine.

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 200 g ciocolata cu continut ridicat de cacao (minim 50%)
  • 175 g unt
  • 180 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 5 albusuri
  • 40 g faina
  • 100 g migdale macinate (sau nuci)
Pentru spuma de ciocolata:
  • 300 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 450 ml smantana pentru frisca, batuta
  • 100 g zahar pudra
Pentru ornat:
  • pudra de cacao

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 220 grade C (foc mare).

Pentru blat, se marunteste ciocolata si se topeste la bain-marie. Se lasa sa se racoreasca. Se bate untul pana e cremos; se adauga ciocolata topita si se amesteca usor, cu o spatula. Galbenusurile se bat spuma cu 100 g zahar si se incorporeaza in compozitia de ciocolata. Migdalele se amesteca cu faina (cernuta) si se adauga si ele, amestecand usor. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar (80 g) si se adauga in compozitia spumoasa, amestecand usor, de sus in jos.

Se tapetetaza o forma de tort cu diam. de 24 cm cu hartie de copt. Aluatul se toarna in forma si se pune la cuptor pentru cca. 8-10 minute. Dupa ce timpul s-a scurs, se reduce temperatura la 180 grade C (foc potrivit) si se lasa la copt pentru aproximativ 30 de minute.

Pentru spuma de ciocolata, se marunteste ciocolata (sau se rade); se toarna peste ea smantana pentru frisca, data in clocot. Se amesteca bine compozitia si se lasa la racit. Odata racita, se amesteca cu grija in smantana batuta cu zahar pudra (cu o spatula, usor, pentru ca crema sa ramana aerata). Totusi, cred ca e bine de stiut ca, pentru o degustare fara peripetii, se poate adauga putina gelatina in crema (vreo 3 foi). Spuma de ciocolata e sacra, nu se pune gelatina veci pururi, dar n-as vrea sa va traumatizati! 😀

Se aseaza blatul pe un platou (nu are nevoie de insiropare deoarece e umed si “afanat”). Se inchide in jurul lui inelul detasabil al tortului si se adauga crema de ciocolata. Se niveleaza si se lasa la frigider peste noapte. Acoperiti-l cu folie transparenta, daca vreti sa-si pastreze aroma.

A doua zi desprindeti cu un cutit ascutit si tinut in apa fierbinte (il stergeti cu un prosop) marginile tortului. Manevrati-l cu mare grija! Spuma de ciocolata e “lipicioasa” 😛 …aranjati marginile cu o spatula ingusta pentru ca tortul sa isi recapete forma (spuma se va lasa usor). Lasati la frigider pentru inca 1-2 ore, neacoperit.

Inainte de a-l servi, pudrati din belsug cu cacao si desenati cu degetul o inimioara!!! …mai ales daca va sarbatoriti iubirea. Fata de iubit, sot, copil, caine sau pisica 🙂

 

Nu v-am uitat nici pe voi!!!

…iar asta este pentru Cipi 🙂

Cel mai spumos si delicios tort din lume!!!!!!!!

 

Sfat: Puteti inlocui smantana pentru frisca cu frisca vegetala. Daca e deja indulcita, nu mai e nevoie sa adaugati zahar cand o bateti spuma.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

16 comentarii

Mirela Ghita 9 mai 2014 - 13:08

Ce smântână frișcă pot folosi? La mega image nu am găsit nimic mulțumitor. 🙁

Raspunde
Iulia Liacu 28 februarie 2014 - 22:33

Tocmai am facut si eu o incercare cu acest tort…este in frigider peste noapte… maine vad ce iese..am pus si o foaie de gelatina – am zis sa nu fie prea mult dar nici deloc 🙂 sunt curioasa sa vad ce iese.. am emotii

Raspunde
andreea 2 septembrie 2013 - 18:28

Am facut si eu acest tort, tot pt ziua sotului. 😀 am emotii pentru maine cand il voi scoate de la frigider, pt ca am folosit smantana -crema de la lidl, care e ceva mai apoasa si frisca a iesit mai moale. Oricum il servesc in pahare si tot il servesc pt ca e fff delicios. 🙂

Raspunde
Carmen Ionescu 28 martie 2013 - 19:52

Am facut si eu acest tort dar crema mea s-a intarit nu arata asa moale si cremoasa ca ta :(. Nu imi dau seama unde am gresit

Raspunde
iulia 4 februarie 2013 - 17:02

Laura, se poate pune 1 plic de gelatina in crema de frisca ca sa nu am surprize?

Raspunde
Laura Sava 13 februarie 2013 - 11:55

Da, sigur ca se poate. Pentru o degustare fara peripetii 😛

Raspunde
corina 14 noiembrie 2012 - 12:58

Lauraaaaaaa!!!!! am incercat minunatul tort si mi-a iesit absolut perfect!!! m-am intrecut pe mine, Sotul si parintii mei au fost foarte incantati, cred ca o sa il mai fac si de Craciun, mi se pare ideal pentru perioada aia…si ca tot sunt o asa buna gospodina o sa ii scriu mosului o scrisoare sa imi aduca un carusel muzical pe care l-am vazut recent pe http://www.cutiuta-muzicala.ro … de mica imi doresc unul!!! te pup si sa stii ca astept cu nerabdare postarile tale

Raspunde
delicii.wordpress.com 17 octombrie 2012 - 00:27

ce pofta mi-ai facut draga Laura!!! salivez…

Raspunde
Roxana 10 octombrie 2012 - 16:16

La multi, multi ani! Mi-a plouat in gura la fiecare poza! 🙂

Raspunde
micsa 10 octombrie 2012 - 12:09

La multimulti Ani! sa fiti Fericititi.,sanatate si numa impliniri.pup.bunbun.

Raspunde
Cristina Gabriela Patrascu 9 octombrie 2012 - 23:40

iamy..iamyy…arata foarte bine draga Laura, iti doresc muulti ani si casnicie pana la adanci batraneti…il voi face si eu la sf. de octombrie am si eu 14 anisori de cand ma stiu cu sotul meu…e interesant…tre’sa fie si extrem de bun…sper sa-mi iasa draga Laura…cele bune si sa fiti fericiti pana la adanci batraneti!!!;-))si pe langa voi si noi.;))

Raspunde
Melania 9 octombrie 2012 - 19:42

La multi ani! Sa fiti fericiti ca si pana acum.
Am incredere ca a iesit fffffffff bun ………Pe mine m-a salvat foarte mult retetele tale in diferite ocazii si pentru asta iti multumesc!

Raspunde
Angela Lapadat 9 octombrie 2012 - 15:47

In primul rand va doresc multi ani fericiti impreuna, iar in al doilea rand…cred ca fur si eu o felie din aceasta ciocolatosenie :))
Pup!

Raspunde
Ana Antoneta Guran 9 octombrie 2012 - 14:21

Buuun! Imi aminteste de reteta tortului meu Joffre. La multi ani!

Raspunde
Rita Oarga 9 octombrie 2012 - 13:50

Multa fericire si intelegere in continuare. Ce bine ca noi, fetele, ne putem arata iubirea si cu torturile astea delicioase! Stiu din proprie experienta ca astfel de cadouri sunt foarte apreciate de perechile noastre. Felicitari si inca o data multa fericire!

Raspunde
Cristina Barabas 9 octombrie 2012 - 13:01

yammy …ce bine arata! Va doresc o casnicie luuuunga! Abia astept la 50 ani de casnicie sa vad ce tort vei face :))

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.