Tort Foret Noire cu visine

19 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15564″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cine a ajuns zilele astea pe Facebook a putut citi pe pagina mea ca sinuzita pe care o credeam tratata (blestemate sa fie punctiile alea oribile care n-au rezolvat nimic…) a revenit cu forte proaspete, si ca tonusul meu, altadata de invidiat, a coborat vertiginos, dar fiind ziua mamei mele, pe care o iubesc nespus, mi-am adunat umbra de forte si i-am pregatit tortul suprem: Tort Foret Noire sau Tort Padurea Neagra (in viziunea ei, nu exista ceva mai delicios ca visinele si ciocolata. Ba, poate amandinele 😀 )
Si anul acesta, asadar, va prezint acelasi minunat tort, asemanator celui de aici: Tort Padurea Neagra, facut tot cu ocazia zilei ei. Spun asemanator, deoarece tortul de anul acesta are in blat nuca.

Oricum ar fi, acest tort este un adevarat deliciu, ce trebuie savurat macar o data-n viata!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 150 g ciocolata amaruie sau cu lapte

– 120 g unt moale

– 100 g zahar

– 1 praf sare

– 7 oua

– 200 g nuci macinate

– 50 g faina

– 1 pliculet praf de copt (10 g)

 

Pentru crema:

–  4 foi gelatina sau 5 g gelatina granule

– 100 ml sherry-wine (lichior de cirese)

– 500 ml smantana dulce pentru frisca

– 1 borcan compot de visine -720 ml

 

Pentru jeleul de visine:

– 250 ml suc de visine

– 1 pliculet Tort Gelee

– 2 linguri zahar

 

Pentru insiropat:

– 8-10 linguri zeama din compot

– 3-4 linguri lichior de cirese

 

Pentru ornat:

– 100 g ciocolata cu lapte

– 200 ml smantana dulce pentru frisca

– 10-12 visine din compot

 

Mod de preparare:
Blat: Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit).
Ciocolata se topeste in bain-marie sau cu grija, in cuptorul cu microunde (nu-l setati la puterea maxima!).
Se bate untul, lasat din timp la temperatura camerei, cu zahar si sare.
Se separa ouale; albusurile se bat spuma. Galbenusurile se inglobeaza in unt.
Se adauga apoi, folosind mixerul, ciocolata topita, nucile macinate si faina cu praful de copt (cernute impreuna). Se adauga, treptat, albusul batut si se amesteca usor cu o spatula.
Se toarna aluatul intr-o forma cu diam. de 26 cm tapetata cu hartie de copt. Se coace timp de cca. 30 de minute.

Crema: Se injumatatesc si se inmoaie foile de gelatina in apa rece (cat sa treaca cu doua degete peste ele). Se scurg bine de apa si se dizolva la bain-marie sau la microunde (doar 5-6 secunde). Gelatina nu are voie sa dea in clocot, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare. Se amesteca apoi cu lichiorul de cirese.
Se bate frisca; se adauga o lingura de frisca in compozitia cu gelatina si se omogenizeaza. Se adauga apoi intreaga cantitate de frisca, amestecand usor cu o spatula.
Jeleu de visine: Se scurg visinele; se pregateste o glazura din suc de visine, zahar si Tort Gelee, punandu-le pe toate intr-un ibric, la foc mic, pentru cca. 1 minut.

Finisare: Blatul se taie pe 2 nivele (veti obtine 3 straturi). Blatul inferior se stropeste cu amestecul de lichior si zeama din compotul de visine si se unge cu cca. 7-8 linguri de crema de frisca. Se aseaza deasupra visinele scurse (le presarati cat mai uniform si le presati usor in crema) si jumatate din jeleu (glazura cu Tort Gelee). Se aseaza al doilea blat deasupra, se stropeste si el cu cateva linguri din amestecul licoros 😛 , si se unge cu restul de jeleu si 7-8 linguri de crema de frisca. Se acopera cu cel de-al treilea blat si se unge cu restul de frisca. Se lasa la frigider peste noapte (sau minim 3 ore).

Ornare: Se bate bine frisca; se pune deoparte 4-5 linguri, pentru avelinele de frisca.
Se unge cu restul de frisca, de jur imprejur, tortul. Se rade ciocolata si se presara pe margine, cat mai uniform (inclinati usor tortul si presarati fulgii de ciocolata cu mana, fara sa-i atingeti insa suprafata; ii aruncati pur si simplu, iar cei care cad ii “refolositi”).

In bucatarie, in plin proces de creatie 😀

[shashin type=”photo” id=”15565,15566″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pe masa, langa alte, multe, bunatati:

[shashin type=”photo” id=”15567,15568″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Delicios!!!!!!!!!!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

19 comentarii

Daniel Ciobanu 12 martie 2014 - 11:48

Am facut acest tort.
La blat, am mai adaugat 2 linguri de zahar in albus.
Am mai pus 4 linguri de zahar pudra si in smantana pentru frisca si cu toate acestea tortul nu a iesit suficient de dulce.
Nuca ii da blatului un gust ciudat, poate ca ar fi fost mai bine sa fie prajita inainte .
Sunt dezamagita si o sa incerc celelate retete de blat pentru acest tort

Raspunde
Vasilescu Ioana 24 octombrie 2013 - 13:43

foarte bunul tortul, o sa-l incerc si eu, mai ales ca se apropie ziua sotului 🙂

fara legatura cu bunatatea de mai sus, as mai adauga o recomandare foarte buna in caz de sinuzita, testata, dupa multe tratamente cu erdomed &co.
salvarea care a avut intr-adevar efect vine de la Sinutox, niste pastile din plante, le gasesti in farmacii. (la noi in familie e testat la dublu pt ca si sotul are probleme cu sinuzita. intai am testat sinutoxul pe el, pt ca are probleme cu stomacul, iar cu aceste pastile nu tb sa iei antiinflamator. dupa ce am vazut ca lui i-au facut bine si mult mai repede decat ma asteptam, am incercat si eu toamna asta )
sanatate si la cat mai multe prajituri buuune 😉

Raspunde
nico 7 februarie 2013 - 23:57

buna,
4 foi de gelatina cate pliculete cu gelatina granulata inseamna?
Pentru sinuzita, antialergice!

Raspunde
Adrea 30 octombrie 2011 - 22:13

La multi ani,ceva special,brv

Raspunde
Diana 27 octombrie 2011 - 12:16

Te citesc de multi ani cu mare drag si am facut cu succes multe din minunatiile tale. Te-am si recomandat cu patos altora, care la randul lor au devenit cititori fideli 🙂

Daca imi permiti, totusi, sa iti dau doua sfaturi (cate neobrazare! dar stiu ca ai sa o ierti 🙂 ):

1. Cred ca visinele din visinata ar fi de vis, in loc de cele din compot. Ori, macar inmuiate in niste lichior, dupa ce le scoti din compot.

2. Incearca frisca naturala, de vaca, nu cea vegetala! E… inimaginabil mai buna. Odata ce ai trecut de partea ei, sincer, nu exista cale de intoarcere! E drept, e mult mai pretentioasa, se bate mult mai greu, dar mai ales in cremele cu gelatina, nu ai de ce sa iti faci nicio problema.

Multumim, Laura, pentru toate minunatiile ce ni le dezvalui.

Raspunde
iasminna 25 octombrie 2011 - 13:56

super arata si cred ca este si foarte gustos,il fac astazi pentru sotul meu de sf. dumitru .o intrebare gelatina eu o am la plic tu la foi.o foaie este echivalentul la 1/2 plic?

Raspunde
Maria12 24 octombrie 2011 - 21:52

o alta reteta cu numele Laura Sava foarte gustoasa. Felicitari.

Raspunde
Papusa M 24 octombrie 2011 - 20:58

Cred ca ar fi cadoul perfect pentru ziua sotului meu . Ce-i drept nu m-as incumeta sa-l fac dar cred ca se gaseste cineva.

Raspunde
Delicious Flavours 24 octombrie 2011 - 13:57

Absolut minunat tortul! La multi ani mamei tale iar tie insanatosire grabnica!

Raspunde
Tudor Elena Cristina 24 octombrie 2011 - 09:20

…..iar am inghitit in sec!!!este delicios acest tort!!!LA MUUUULTI,MULTI,MULTI ANI SI MUUUULTA SANATATE!!!PUP

Raspunde
Fancy Cake 23 octombrie 2011 - 23:02

Minunat tortulet!

Raspunde
sarah 23 octombrie 2011 - 21:11

chiar ca e un deliciu tortul asta.la multi ani fericiti mamei tale!

Raspunde
Anonymous 23 octombrie 2011 - 20:34

Am facut si eu acest tort, este minunat si tare simplu de facut, fara creme complicate. La multi ani mamei tale si tie multa sanatate!!!
PS. Incearca un tratament naturist pt sinuzita, eu de mult nu mai cred in medicina traditionala
Claudia V

Raspunde
Sara & Miki 23 octombrie 2011 - 18:40

La multi ani mamei tale! Un tort pe masura. Pup1

Raspunde
Alice4161 23 octombrie 2011 - 17:44

Una vera golosità.

complimenti per il blog…bellissime ricette e foto.

ciao

Raspunde
ophelia1983 23 octombrie 2011 - 15:45

oooo…ce bine arata! la multi ani, mamei!

p.s: azi iti imprumut reteta de placinta turnata cu mere…mi-e asa o poftaaa!

Raspunde
Federica 23 octombrie 2011 - 15:17

meravigliosa questa torta! baci!

Raspunde
Dan si Ionela Dumitru 23 octombrie 2011 - 15:12

Multa sanatate si LA MULTI ANI MAMEI!
Pentru reteta multumim! Va salutam cu respect si va uram o duminica superba.

Raspunde
FLORY 23 octombrie 2011 - 14:56

Arata minunat,trebuie sa ma-ncumet sa-l fac si eu.
La multi ani mamei tale iar tie muuuulta sanatate!Pupici!

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.