Tort Diplomat

141 comentarii

Dragilor, nu imi vine sa cred ca nu v-am aratat pana acum clasicul Tort Diplomat, pe care-l savuram mereu cu placere. Mai ales Cipi, caruia ii plac la nebunie torturile cremoase si racoroase!!!
De ziua lui, asadar, in 1 iunie, de ziua copiilor 😀 , l-am surprins cu bunatatea asta de tort, pe care il puteti face oricand, cu succes, acasa.

Lui Bogdi i-am pregatit alta trasnaie 😀

 

Ingrediente:

  • 5 galbenusuri
  • 180 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 500 ml lapte
  • 9 foite gelatina sau 15 g gelatina granule
  • 250 g smantana pentru frisca
  • 2 portocale mari
  • 1 banana mare, bine coapta
  • o cutie compot de ananas (rondele)
  • 1-2 kiwi, foarte bine coapte
  • 200 g piscoturi de sampanie

 

Mod de preparare:

Pregătire

Intai, lasati gelatina la inmuiat in apa rece (daca folositi foite de gelatina, le puneti in multa apa rece; daca folositi gelatina granule, puneti doar atata apa cat sa treaca cu doua degete peste ele). In ambele cazuri, se lasa sa se inmoaie cca. 10 minute, timp in care se prepara crema.

Mai apoi, pregatiti baia de aburi, celebra bain-marie, punand un vas, plin pe jumatate cu apa, la fiert. Cand apa clocoteste, se da focul la minim.

Pregătire crema

Amestecati galbenusurile cu zaharul intr-un bol mic si adanc pana ce se albesc (cca. 2-3 minute). Sau la robot.

Incalziti laptele si turnati-l peste compozitia spumoasa de galbenusuri. Transferati apoi compozitia intr-un alt vas, mai mic, care sa intre perfect in vasul cu apa clocotita de pe foc (fundul vasului in care ati pus compozitia nu are voie sa atinga apa de dedesubt). Se lasa la bain-marie timp de aproximativ 10 minute, timp in care se amesteca des (mai mult spre finalul fierberii). Compozitia va fi destul de lichida chiar si la final, asa ca nu va speriati!!!

Următorul pas

La sfarsit, dati crema deoparte si adaugati foitele de gelatina inmuiate si bine scurse sau gelatina granule, care e posibil sa fi absorbit toata apa si care nu se mai scurge ci se pune asa cum e.

Amestecati bine compozitia cu telul, dupa care lasati-o la racit. Daca vreti sa grabiti intregul proces de racire, scufundati fundul vasului intr-un altul cu apa rece (aveti grija sa nu ajunga apa in crema).

Nu in ultimul rand, se bate apoi frisca cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se incorporeaza in compozitia rece. Crema se tine la frigider pana cand se pregatesc forma si fructele.

Asamblare

Desigur, se umezeste si se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort rotunda cu diam. de 26 cm (daca forma e uda, folia se aseaza foarte usor).

Pregatim acum fructele: portocalele se feliaza pe latime, obtinand niste rondele frumoase si subtiri, si abia apoi se curata de coaja; kiwi la fel, iar bananele se taie in felii subtiri care se stropesc cu zeama de lamaie, pentru a nu se innegri (se oxideaza repede).

Peretii si fundul formei se imbraca in felii de ananas, kiwi, banane si portocale (aici intra in scena imaginatia proprie 😛 ).

Totusi, trebuie retinut faptul ca kiwi proaspat (si ananasul proaspat) contine o enzima care distruge gelatina, astfel incat va recomand sa folositi kiwi-ul numai pe margini sau sa il opariti inainte (in putina apa clocotita cu zahar, ca la compot). Desigur, fructele din conserva sunt insa binevenite 🙂

Se toarna jumatate din compozitia racita peste fructe si se niveleaza (vedeti si in poze ca crema este inca lichida, dar se va intari dupa ce sta la frigider):

Conservare

Se presara felii subtiri de banana sau bucatele de ananas (eu am ales banane, fiindca ii plac mult lui Bogdi).

Tortul se tine cca. 12-15 minute la frigider, ca sa se inchege putin compozitia:

Se scoate apoi de la rece si se toarna restul de crema (tinuta la temperatura camerei) deasupra, peste fructe. Usor, fara graba, in asa fel incat sa acopere treptat fructele. Nu va stresati daca totusi feliile de fructe incep sa „danseze” 😀 Nu e deloc important ca fug din loc. Cand crema se incheaga, nici nu se va observa acest lucru, iar gustul tot minunat va fi!!!

La final, se aseaza un strat de piscoturi (pe care le insiropati cu suc de ananas din conserva) pe toata suprafata tortului, apasand usor:

Se acopera forma cu folie si se lasa la frigider peste noapte, NEAPARAT peste noapte, ca sa nu aveti surprize! A doua zi, se rastoarna cu grija pe platoul de servit (nu uitati sa desprindeti folia transparenta)

Se poate orna cu frisca batuta, dar mie mi s-a parut foarte aspectuos asa simplu:

Detaliu:

 

Dupa cateva prim planuri absolut necesare pentru voi 🙂 …se imparte cu generozitate intregii familii, si mai ales sarbatoritului!!!

L-am savurat rece si cu o pooofta pe masura!!!

La multi ani, iubitule!!! 🙂

 

Sfat: In loc de rondelele de ananas de la baza tortului puteti folosi felii rotunde de portocala, si in locul feliilor de portocala de pe margini, puteti folosi felii rotunde de ananas.
…daca nu gasiti ananas feliat, folositi bucatele. Veti obtine un tort la fel de atragator!

In loc de feliutele de banana din mijlocul tortului (care la mine s-au deplasat, rebele 😀 ) puteti folosi bucatele de ananas, care vor da o nota si mai savuroasa, si proaspata, tortului. De altfel, puteti aseza inca un strat de piscoturi, bine insiropate cu suc din conserva de ananas deasupra lor, si de-abia apoi puteti turna restul de crema.
Dupa cum vedeti, combinatiile sunt infinite!!! :))
S-aveti pofta!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

141 comentarii

Anna 9 noiembrie 2023 - 19:18

Nu stiu daca mai sunteti activa, dar am facut acum tortul, este la frigider. Nu am citit partea cu decoratul, pt ca am zis ca ma descurc si am inceput cu piscoturile deoarece nu mi am dat seama ca va trebui sa intorc tortul maine. Stiti cumva cum pot rezolva aceasta mica probema?

Raspunde
LIZUCA 29 decembrie 2022 - 15:26

Am facut de cateva ori reteta si mi-a iesit intocmai ca in poze. Doar o singura data nu mi-a iesit pentru ca nu am respectat timpii de preparare si am lasat prea mult gelatina la inchegat. Este preferatul nostru de revelion. Multumesc mult, Laura!

Raspunde
Ionela 29 aprilie 2021 - 22:11

Buna Laura
Am facut acest tort de foarte multe ori…..fiul meu il cere la fiecare zi de sarbatoare si nu numai . Nu am incercat niciodata retete de diplomat in care crema se face cu faina… nu-mi place ideea. Dar reteta aceasta este delicioasa…. O singura data am patit sa nu se inchege crema…. m-am grabit si am pus gelatina in compozitia cam fierbinte. Dar am observat inainte sa o amestec cu frisca . Am incalzit-o putin si am adaugat din nou gelatina … a functionat si mi-am invatat si lectia ….gelatina nu se pune in compozitia fierbinte .
In alta ordine de idei , draga Laura iti multumesc pentru retetele minunate…am pregatit foarte multe dintre ele ,atat de post cat si de dulce.

Fie ca lumina Învierii Mântuitorului sa va inunde casa şi sa va aducă numai armonie, fericire şi multă iubire.
Paşte fericit!

Raspunde
Raluca 6 martie 2021 - 23:38

La mine nu a iesit crema. Dezamagire totala. Explicatiile tale nu sunt foarte detaliate si sincer desi am respectat ce ai spus nu a iesit…

Raspunde
Laura Sava 8 martie 2021 - 11:21

Raluca draga, imagineaza-ti cat de dezamagita sunt eu de comentariul tau, dat fiind faptul ca la fiecare reteta va dau mereu si extra-detalii (chiar unele care se subinteleg din start si care pot parea ofensatoare pentru unii). Sunt absolut sigura ca ai gresit ceva, poate cu gelatina sau poate ca ai scris sub influenta primului impuls… Da-mi tu acum mai multe detalii, ca sa vedem ce nu ai facut bine. L-ai lasat la frigider cat trebuia sau te-ai grabit?! Crema se incheaga, am spus-o de zeci de ori, dupa ce sta minim 5 ore la frigider (ideal ar fi ca tortul sa stea peste noapte la frigider). Asadar, fii sincera, cum marturisesti ca esti, si spune-mi tot ce ai facut, ca sa ne lamurim, pentru ca doar asa, cu un mesaj negativ nu vei rezolva nimic.

Raspunde
Cami 11 februarie 2021 - 23:24

Buna,am făcut și eu tortul ,mi a ieșit așa ca n postare acum sa văd cum va fi și la gust,eu cred ca bun după cum arată.

Raspunde
Stoenescu Lavinia 1 ianuarie 2020 - 17:45

Bună!Am facut tortul diplomat si nu s-a închegat suficient crema. Gelatina am folosit granule (hidratata in apă și apoi pus vasul puțin la bain-marie,ptr a se dizolva. Asa scrie pe plic).Unde am greșit?Oare nu mai trebuia dizolvată gelatina?Gustul foarte bun, dar aspectul……

Raspunde
Laura Sava 1 ianuarie 2020 - 22:06

Lavinia draga, ma bucur ca te-a incantat gustul lui 🙂
Cat despre gelatina, eu mereu va sfatuiesc sa folositi doar foi de gelatina la creme, mai ales ca acum se gasesc in orice magazin. Cu toate astea, nici gelatina granule nu ar fi trebuit sa-ti puna probleme. Nu era necesar sa o topesti la bain-marie, ci doar sa o adaugi in crema fierbinte, asa cum am mentionat in postare. Crema se intareste treptat, nu imediat ce pui gelatina. Cum a fost tortul dupa ce a stat la frigider minim 5 ore (desi ideal era sa il lasi peste noapte)?! Si, intotdeauna, sa verificati termenul de garantie al ingredientelor, pentru a nu avea surprize 😉

Raspunde
Nicoleta 31 decembrie 2019 - 15:48

Bună ziua, am făcut astăzi tortul dar crema s-a branzit crezând ca am ținut-o prea mult pe abur, am făcut din nou după instrucțiuni (10min)și tot asa s-a făcut, asa ca nu știu ce sa zic ….

Raspunde
Laura Sava 1 ianuarie 2020 - 20:31

Nicoleta, acest procedeu numit „bain-marie” exact asta face, impiedica cremele sa se branzeasca. E cel mai sigur mod de a obtine o crema fina. Iar daca ai respectat cu strictete pasii si sfaturile din reteta, chiar nu aveai cum sa dai gres! Eu cred ca oala in care ai preparat crema nu a intrat perfect in oala de jos, de pe foc, si a ramas prea mult spatiu intre ele. Si cred ca si focul a fost prea tare. Laptele era proaspat, presupun?! Da-mi, te rog, mai multe detalii, ca sa aflam impreuna ce n-a fost bine 🙂

Raspunde
Jurma claudia 5 aprilie 2020 - 21:14

Buna ff bun si am facut pt prima data acest tort e super mia iesit

Raspunde
Ela 11 ianuarie 2019 - 17:05

Super tort! Dar cum de ramane atat de lichida compozitia dupa ce ati pus gelatina si ati lasat-o si la rece ? A mea nici nu am bagat-o la rece si s-a gelifiat.Multumesc ,astept un raspuns

Raspunde
Daniela 12 februarie 2018 - 19:11

Am facut tortul de ziua surori mele, toata lumea m-a laudat. A iesit delicios, musafiri au zis ca nu au mancat asa diplomat bun si mi-au cerut reteta😘😘 . Am incercat mai multe retete si toate au iesit delicioase. Multumesc pentru ajutor😘😘

Raspunde
Diana Silion 1 decembrie 2015 - 06:17

Câteva întrebări importante: cât de cald trebuie să fie laptele ( fierbinte sau în jur de 40 de grade) și lăsam 10 minute din momentul în care am așezat vasul pe aburi sau din momentul în care iese aburi și din compoziție? Am făcut tortul acesta. E la frigider acum. Am turnat laptele ușor încălzit ( 40 de grade) și am lăsat pe aburi 10 minute. Compoziția nu a suferit nici o modificare a consistentei, a rămas la fel de lichidă, după etapa cu aburul. E ok așa? Bineînțeles, cu gelatina a capatat consistență. Mă tem un pic de ouăle crude… cu toate ca intr-adevar pe abur compoziția s-a înfierbântat să spunem, dar fără să dea în clocot. Mulțumesc de răspuns!

Raspunde
Laura Sava 6 februarie 2018 - 00:21

Diana draga, a trecut ceva timp de cand mi-ai scris, dar ce e timpul in comparatie cu acest tort…vesnic delicios?! 😀 Glumesc si eu un pic, in speranta ca vei reciti cu drag mesajul tau (si-al meu).
Acum, voi lasa aici pentru toata lumea o idee de baza: procedeul bain-marie exact asta face, „ucide” bacteriile de care ne temem cu totii atunci cand folosim oua crude. Deci nu aveai de ce te ingrijora!
Cat despre consistenta cremei, din nou, n-ai fi avut niciun motiv de-ngrijorare, pentru ca asa e ea, mult mai lichida decat alte creme diplomat (care au in compozitie faina). Crema mea e bazata pe mult lapte 🙂
Desigur, dupa ce sta la rece peste noapte, crema se transforma in ceva matasos si extra-delicios! :))
Cum ti-a iesit pana la urma?! Sper ca bine!

P.S. Daca vrei, data viitoare cand refaci tortul, poti sa lasi crema mai mult de 10 minute pe aburi, dar nu uita sa amesteci intruna!

Raspunde
Nicholas Rivera 7 iunie 2014 - 13:28

Laura, am si eu o intrebare: cum vine aia „gelatina inmuiata si bine scursa”? Cum scursa? Doar gelatina se dizolva in apa, cum s-o scurgi? Ce-mi scapa mie la aceasta expresie, pe care am vazut-o la mai multe retete de diplomat?

Raspunde
Andreea Stanica 14 iunie 2014 - 13:31

Laura probabil a folosit gelatina foi care este diferita de cea granule. Foile de gelatina sunt transparente si tari, le inmoi in apa rece dar ele nu se dizolva asa ca le vei putea scurge la final. 🙂 Ai dreptate insa, gelatina granule se dizolva in apa. ^^

Raspunde
1 2 3

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.