Tort de pere cu caramel de alune

43 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15108″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort de pere cu caramel de alune este un tort excelent, de toamna, pe care l-am facut numai de dragul lichiorului de pere pe care mi l-am cumparat in Croatia.
Sau poate si a perelor frumoase ce ne-au impodobit gradina…
Desi, daca stau sa ma gandesc la alunul nostru drag, care ne-a incantat cu atatea mici si aurii alune, as putea spune ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta minunatie dulce si cremoasa era predestinata sa fie impartasita cu voi 🙂
Ingrediente pentru 16 felii
Compozitie de pere:
– 700 g pere
– 250 ml suc de pere
– 1 lingura suc de lamaie
– 100 g zahar
– 20 ml lichior de pere
– 2 cuisoare
– 1 baton scortisoara
– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
– scortisoara macinata
Blat:
– 1 pandispan
– 4 linguri caramel de mere, facut dupa reteta asta: Caramel de portocale
Crema si decor:
– 500 g branza de vaci sau mascarpone
– 1 lingurita coaja de portocala rasa
– 100 g zahar
– 350 ml smantana dulce pentru frisca
– 75 g zahar pudra
– 60 g alune tocate
Mod de preparare:
Perii nostri, care si-au aplecat crengile sub greutatea fructelor ca toti ceilalti pomisori pe care i-am surprins in postarile mele…

Se curata perele si se taie cubulete:

Se pune robotul de bucatarie in functiune si se obtin 250 ml suc dulce si parfumat 🙂

Si iata si faimosul meu lichior de pere, ce-mi aminteste si acum de Omis 🙂
Se da, deci, in fiert sucul de pere cu sucul de lamaie si mirodeniile. Un baton de scortisoara si vreo 2 cuisoare sint de ajuns 🙂
Se adauga zaharul si se amesteca bine:
La final, se toarna lichiorul de pere:
Daca nu aveti lichior de pere, inlocuiti-l cu suc de pere sau cu zeama din acest borcan aromat de pere in sirop, pe care, de altfel, il puteti prepara fara alcool. Urmariti reteta si veti afla ca siropul de soc poate fi inlocuitorul alcoolului.
Se adauga perele si se fierb cca. 2 minute:
Se dizolva inauntru gelatina inmuiata cca. 10 minute in apa rece si-apoi bine scursa…gelatina, cumparata tot din Omis, culmea!!!
La noi nu am mai vazut, din pacate, decat gelatina granule…
Se lasa compozitia la racit:
Se coace blatul de pandispan urmand pasii din reteta. Folositi o forma cu diam. de 26 cm. Cand s-a racit, se taie pe jumatate obtinand doua blaturi subtirele.
Pentru crema, se amesteca branza de vaci cu coaja de portocala si zahar:
Se inglobeaza 200 ml frisca batuta:

…dupa care se da la rece:
Pregatim caramelul de mere (pe care eu il aveam deja facut). Daca e prea gros, se incalzeste putin la microunde, putand fi cu usurinta intins peste blat.
Am urmat aceeasi reteta cu cea a caramelului de portocale, numai ca la prepararea lui am pus in loc de suc de portocale, suc de mere…evident 😛Daca nu aveti caramel, folositi un jeleu sau gem de fructe.Blatul de jos se unge cu caramelul de mere:Se aseaza jumatate din crema; se acopera cu al doilea blat uns cu caramel, apoi cu restul de crema.
Se da la rece 30 de minute.


Se aseaza deasupra compozitia de pere:

…si se mai lasa la rece 2-3 ore:

Se scoate inelul cu grija…si se hraneste pisica, care a venit ca-ntotdeauna, la usa, sa ceara atentie (un copan, adica 😀 )


Ingrediente decor 😛


Se caramelizeaza zaharul pudra; se inglobeaza alunele tocate:

Compozitia rezultata se aseaza pe o folie de aluminiu unsa si se lasa sa se intareasca, apoi se sparge. Eu am facut intreaga operatiune cu ajutorul unei pungi (a fost super, nu mi-au zburat nicaieri bucatile de crant 😛 )

Asta e privelistea mea zilnica, atunci cand bucataresc, cu fata catre gradina 😛

Marginea tortului se unge cu frisca batuta:

Asa scapam de surplusul de frisca care, inevitabil, ne murdareste platoul:

Se presara caramel, tinand tortul putin inclinat:

Si inca o imagine “casnica”, cu matura pe care a lasat-o puiul meu sprijinita de scari, dupa ce bineinteles, a fost foaaarte harnic si-a maturat 3 frunze 😀

Prima taietura :))

…si sectiunile de rigoare:



Poza asta imi place tare mult, fiindca in ea se oglindesc ramurile, aici neclare, ale teiului meu, care imi aduce liniste mereu…

Incredibil de bun si aromat!!!
Cand am sa-l mai fac, caci cu siguranta se va intampla asta la cate pere avem in gradina :)…am sa-mi inving lenea si am sa coc 2 blaturi subtirele, desprinse, poate, din reteta asta: Tort de ciocolata si nuga
Cred ca va fi nebunie!!!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

43 comentarii

valentina 28 mai 2014 - 08:50

Buna, imi puteti spune ce dimensiune ati folosit pentru forma tortului???multumesc frumos

Raspunde
Monica Radu 15 octombrie 2013 - 20:50

Foarte bine arata. Cu siguranta il voi incerca.

Raspunde
idurimessenger.info 20 octombrie 2012 - 17:16

Ce bine si gustos arata mamaa !!!

Raspunde
Laura 11 octombrie 2012 - 12:33

Laura, totul este o poezie, un poem adus placerii de a bucatarasi , de a avea natura aproape. Te felicit si te urmaresc.

Raspunde
ramona 31 august 2012 - 19:57

buna laura. dau click pe linkuri dar nu merg. arata super tortul. numai bun pt fetita mea care a implinit 2 ani:)

Raspunde
Roxana 7 iunie 2011 - 20:55

Hei Laura,

Vai ce bine arata si cred ca si gusta… Felicitari!!! Am o intrebare; am observat ca la torturi folosesti lichioruri de diferite arome. As putea folosi altceva la insiroparea blatului, fara sa schimb prea mult gustul final? Multumesc

Raspunde
raluca_tecusan 13 ianuarie 2011 - 13:25

Uau, sunt convinsa ca e suuuuper delicios. De mult aveam chef de un tort cu pere si caramel, insa nu aveam nicio reteta satisfacatoare! Acum am gasit-o! stiu ce desert mancam in weekend 🙂 (crantul de alune eu l-am cumparat din comert saptamana trecuta (ca sa am just in case…))

Raspunde
kamessytta 13 octombrie 2010 - 14:15

Draga mea draga…eu locuiesc in Cypru si nu gasesc foi de gelatina( deci nu numai in RO nu se gasesc) in schimb gelatina praf la plic e stive…deci cam cat sa pun oare?…si apoi aici nu am gasit neam de lichior de pere, banuiesc ca merge si fara cu toate ca nu mai are acea aroma deosebita.Oricum o sa-l fac ca il visez noaptea…hehehe…e minunat, BRAVO!

Raspunde
Laura 16 octombrie 2009 - 01:00

Aruca, esti atat de scumpa!!!!!!!! Iti multumesc din tot sufletul pentru bucuria pe care mi-ai facut-o, acum, in miez de noapte 🙂
Esti prima, asadar, care-a “testat” toamna alaturi de mine 😛
Te pup cu mare drag si poate odata vom iesi la o cafea impreuna, la mici impresii despre retete, hi, hi…
Un weekend minunat iti doresc, asa cum l-ai transformat tu pe al meu! 🙂

Raspunde
aruca 13 octombrie 2009 - 23:53

Vreau sa-ti spun ca nu e primul tort pe care il fac dupa retetele tale si toate mi-au iesit minunat. L-am facut si pe acesta si a iesit delicios. Felicitari din tot sufletul pt toate retetele tale minunate, sa traiesti si sa te bucuri de tot ce ti-a daruit Dumnezeu.Esti o norocoasa. Asteptam si alte retete delicioase. De la cineva de pe aproape de tine (Timisoara)multi pupici.

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 23:45

Mika.mini, bine-ai venit!
Multumesc frumos pentru aprecieri, ma bucura tare 🙂
…si pentru adresa de mail, pe care am sa o folosesc atunci cand va fi cazul…desi eu sper ca la o viitoare plimbare culinara prin Metro, visul tau sa devina realitate 😛
Eu doar in Metro am vazut tavi de muffins..mereu…
Mult succes in toate!!!

Raspunde
mika.mini 11 octombrie 2009 - 19:37

Felicitari pentru toate retetele. :);) arata delicios toate. Am o intrebare: de unde imi pot cumpara o tava din accea pentru briose ? ca am cautat in supermarket si nu am gasit :(. Daca e pot sa iti las adresa de email si sa-mi trimiti raspunsul knd ai tu timp 😀 ? mika.mini@yahoo.com .. Multumesc anticipat. :* !

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 15:13

Shari scumpa, milioane de pupici pentru mesajul extrem de incantator!!! 🙂
M-ai prea-rasfatat! 😛

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 15:12

Andreea draga, mesajele tale mi-au adus atata bucurie, incat am decis sa le impartasesc cu restul lumii…mai ales pentru ca ideea de preluare a retetelor trimise de voi mi se pare extraordinara si mi-a mai fost adusa la cunostinta si de alti vizitatori de-ai mei…
Cu toata dragostea, deci, iti multumesc pentru cuvintele minunate si pentru ca ai contribuit la hotararea mea de a publica toate retetele pe care le-am primit de cand mi-am “deschis” blogul…si pe care, sper, sa le primesc si de-acum incolo 🙂

P.S. Reteta trimisa de tine este exact pe gustul meu…ador tonul in orice combinatie!!! 🙂
Te pup si iti doresc un inceput de saptamana excelent!

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 15:00

Stefana, te pup!!!!!!!!! Esti o draguta! 🙂
Iti multumesc pentru atentia pe care mi-o acorzi si pentru premiu!
De maine incep sa sap dupa premii :))

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 14:55

Mariana, iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase si pentru premiu! 🙂
Am ramas in urma rau de tot cu colectarea premiilor, dar promit sa ma revansez cat de curand!

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 14:45

Giiiiina scumpa, am ras de numa’ cand ti-am citit mesajul…si chicotesc si-acum 😛
Eu pe al meu l-am zburat de mult sub un dulap, hi, hi…de cantar zic! :)))

Te pup pentru ca-ti place tortul nostru tomnatic 🙂

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 14:20

Te pup si eu cu foc, Claudita scumpa!!! 🙂 …mie-mi place enorm toamna desi atunci crizele mele melancolice ating valori maxime 😛
…toamna ne numaram anii de casnicie, hi, hi…si pe cei ai copilului nostru care creste…
Acum de-abia astept sa se coaca mai tare gutuile, ca sa va bucur privirile cu ceva “in sensul asta” :))
Sa ai o saptamana minunata!!!

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 14:01

Cristina, te pup pentru ca-ti place tortul si gradina care imi este atat de draga 🙂
Bine-ai facut ca te-ai aprovizionat cu gelatina…din cate se vede, sintem cei mai prosti comercianti din lume, noi romanii…
Mii de nervi mi-am facut cautand dupa foi de gelatina si mereu ma intrebam cum de nu putem gasi ceva atat de banal…
Ce ar trebui sa facem pentru a gasi pe rafturi gelatina sau martipan, sau coloranti adevarati sau oale, tavi de copt care sa nu se defecteze inca de la prima utilizare…o petitie on-line??!?!?
…probabil ca nu, ca tot nu vom rezolva nimic :)) …deci, tot ce ne ramane de facut e o scurta vizita pe la vecini…

Te pup, un inceput de saptamana minunat!!! 🙂

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 13:52

Aditza, cu mare drag te invit sa ii testezi savoarea 😛
M-as bucura mult sa aflu ca v-a placut la fel de mult ca noua 🙂

Raspunde
Laura 11 octombrie 2009 - 13:50

Te pup, Lissa!!!
A fost taaare bun, intr-adevar, lichiorul de pere aducandu-si pe deplin aportul la succesul lui 😉

Raspunde
Shari 10 octombrie 2009 - 13:34

Este unul dintre cele mai frumoase torturi ! …

Raspunde
andreea 10 octombrie 2009 - 09:52

am vazut ca nu se pot afisa comentariile pana nu sunt aprobete. e bine, pt ca urmatorul nu as vrea sa il afisezi. uite care e povestea: am fost la un hram la o manastire si am mancat o salata care a placut tuturor. eu am facut-o. am cautat-o si pe alte situri, dar nu am gasit-o. vroiam sa te intreb daca tu ai fi de acord sa o publici pe blogul tau. e delicioasa, sa stii. ingrediente: cascaval, ceapa taiata fideluta si marinata, ton maruntit, oua fierte tari si o branza( cas sau branza de vaci). mai trebuie si maioneza. cascavalul si casl date pe razatoare, separat. si se pun straturi: primul de jos sunt ouale taiate rondele, maioneza,ceapa, maioneza,casul( sau branza de vaci scoapta), maioneza, tonul, maioneza, cascavalul. de preferat in bol de sticla se pune pt a se vedea mai frumos. te pup si sper ca prin intermediul tau sa se bucure si altii de salata asta minunata.(daca ai mai vazut-o in alte parti sau e prea simpla pt a fi pusa pe blog, ignora mesajul meu). o zi frumoasa.

Raspunde
andreea 10 octombrie 2009 - 09:45

buna laura. e prima data cand iti scriu. felicitari pt reusitele culinare si iti multumesc ca m-ai facut de multe ori sa-mi impresionez musafirii.

Raspunde
Laura 9 octombrie 2009 - 22:55

Lacrima, ai mare dreptate: e foarte savuros si delicios…mai ales “crantul” ala de alune in combinatie cu “gelatina” de pere 😉
…asa mi s-a parut mie, adica 😛 …caci el a fost cu totul un deliciu!!!

Raspunde
Laura 9 octombrie 2009 - 21:42

Te pup, Miha!!! Esti o scumpa!
N-am prea muncit eu la el, ca na’ am avut la indemana blaturi la care-au muncit altii 😛 …da’ de gustos a fost…tare! 🙂

Raspunde
Laura 9 octombrie 2009 - 21:37

Esti o draguta, roz bonbon!!! 🙂
Mi-ai inseninat seara!

Raspunde
Laura 9 octombrie 2009 - 21:22

Hi, hi, Flori draga, acum salivezi tu la deserturile mele…cum s-ar zice, sintem chit! :)))

Daaa, sintem niste norocosi si savuram fiecare minut petrecut in curte si gradina…doar o vita de vie mai lipseste din decorul idilic 😛 (problema care va fi rezolvata in toamna asta, din porunca mea 😀 )
Te puuup!!!

Raspunde
Laura 9 octombrie 2009 - 20:38

Mersi fain, Ala! Ma bucur ca-ti place, chiar a fost o combinatie tare reusita 🙂

Raspunde
Stefana 9 octombrie 2009 - 19:29

Laura,iti urmaresc blogul cu mare placere, torturile tale(si nu numai!) sunt superbe,te admir si te invit pe blogul meu sa ridici un premiu,in caz ca nu l-ai primit deja de la altcineva.Iti multumesc mult pentru tot ce ne arati!

Raspunde
Mariana 9 octombrie 2009 - 18:46

Ce nu este f.bun la tine!
TOTUL SI BRAVO lAURA!
minunat tort!
Te rog sa ridici de la mine,pentru ca-l meriti un premiu de aur!

Raspunde
Vergi 9 octombrie 2009 - 11:27

e destul sa il vezi si ai uitat de …cintarul din baie!

Raspunde
Claudia-Maria 9 octombrie 2009 - 11:07

tort idel de toamna, are toate ingredientele ce-mi plac, felicitari Laura si un we fain iti doresc!

Raspunde
madeineu 9 octombrie 2009 - 10:27

Ce apetisant arata tortul!!!!! Si gradina (pere si alune).
Si eu am cautat pe la noi (TM) foi de gelatina si nu am gasit, decat la Szeged. Si mi-am luat vreo 6 pachetele pe care nu le-am folosit inca:)).
Un weekend frumos:*

Raspunde
nana 9 octombrie 2009 - 09:53

Arată super acest tort. Cred că a avut un gust deosebit. Felicitările mele! Sper că nu o să te superi dacă o să-l încerc şi eu.

Raspunde
Lissa's Cakes 9 octombrie 2009 - 08:15

…nebunie e si asa ,waaau can ma gandesc ce bun trebuie sa fie cu pere.

Raspunde
Lacrima 9 octombrie 2009 - 03:43

gustul cred ca e nemaipomenit. tentanta reteta. felicitari 🙂

Raspunde
Miha 9 octombrie 2009 - 00:13

Felicitari Laura! Arata fantastic!

Raspunde
Roz_bonbon 8 octombrie 2009 - 22:09

Laura, m-ai cucerit definitiv cu reteta aceasta 🙂
Felicitari!

Raspunde
Flori 8 octombrie 2009 - 20:57

ce mai bunatateeeeeeeee! salivez pe langa monitor! iar pozele sunt de vis…
ce norocoasa esti mai Laura, sa ai asa o gradina, o curte, o livada… alunele pe crenguta sunt superbe! notez si eu reteta dar cu ingrediente de cumparat parca vad ca nu o sa am asa spor…..
te pup si felicitari, ai facut un desert minunat!

Raspunde
Ala Oancea 8 octombrie 2009 - 20:10

Ce super arata ! Si ce gust minunat trebuie sa aiba combinatia asta ! Felicitarile mele 😉

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.