De doi ani astept ca smochinii nostri sa-mi faca niste smochine delicioase, numa’ bune de bagat in vreo prajitura 😀 Dar sunt inca puiuti, dragii de ei, si de-abia, de-abia s-au deztelenit. Oricum, au rezistat eroic la climatul haotic al ultimilor ani, din zona Timisoarei in care ne aflam, asa ca ii iubesc mult, mult!!! Anul asta am reusit sa adun mai multe, asa ca am preparat imediat un tort cu smochine si crema de miere, fabuloooos!!!!! 😀 Nu sunt foarte mari, ba chiar micute, dar sunt atat de bune…de nedescris!!! Cipi e topit dupa ele, asa ca a trebuit sa fiu pe faza atunci cand le-am sustras, haha!!!!!! Pupam cu drag pe Miha si pe Leo care ni i-au adus 🙂
Ingrediente:
– 400-500 g smochine proaspete, coapte
– 25 g fistic crud
Pentru blat:
– 180 g unt
– 160 g zahar
– 2 linguri zeama de lamaie sau portocale
– 4 oua
– 320 g faina
– 2 lingurite praf de copt
– 100 ml smantana pentru frisca
Pentru crema de miere:
– 200 g crema de branza Philadelphia
– 100 g unt moale (80% grasime)
– 50 g zahar pudra
– 50-60 ml miere lichida, nezaharisita
Asa cum v-am obisnuit deja, inainte de reteta vin pozele!!! Multe, multe poze cu smochinele noastre delicioase…si cu tati, care, ca de obicei, ma secondeaza 😛
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diam. de 26 cm.
Pentru aluat, se bate untul moale (scos cu 2-3 ore inainte din frigider) cu zaharul, folosind mixerul. Se separa ouale, iar galbenusurile se inglobeaza in compozitia de unt, adaugandu-se apoi zeama de lamaie sau de portocale. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei; se amesteca bine. Se toarna smantana lichida (puteti folosi lapte gras). Separat, se bat albusurile spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga in amestec, cu atentie (folositi mixerul pe cea mai mica treapta sau o spatula). Se toarna aluatul in forma pregatita si se niveleaza. Eu am copt blatul urmand procedeul de coacere de aici: http://www.laurasava.ro/2015/07/04/tort-cu-iaurt-si-spuma-de-coacaze-negre/, adica am invelit forma cu un prosop ud, pentru a obtine un blat cat mai neted, fara cocoasa 😛 Blatul se coace, asadar, cca. 30 de minute. Ca sa fiti siguri, faceti testul scobitorii(daca scobitoarea cu care intepati blatul iese curata, blatul e gata). Se lasa apoi la racit si se pregateste crema.
Pentru crema, se bat impreuna untul si crema de branza (o puteti inlocui cu mascarpone), ambele la temperatura camerei (e foarte important acest aspect, sa nu fie reci!!!) pana se spumeaza usor. Se adauga zaharul pudra si apoi mierea, batand in continuare cu mixerul pana se incorporeaza. Eu am pus si miere dar si sirop gros de smochine din borcanul cu dulceata de smochine pe care mi l-am cumparat anul asta in Grecia. Nu va pot reda in cuvinte ce gust a avut crema!!!!!! 😀
Finalizare tort: se intinde crema cu miere peste blatul racit, lasand crema sa „pice” usor pe margini. Smochinele se spala, se sterg si se taie in jumatate. Se orneaza cu ele suprafata tortului si se acopera cu putina miere sau sirop de smochine (din dulceata).
La sfarsit, se presara fistic tocat si se feliaza dupa plac:
Pentru voi , prieteni dragi, cu maaare drag!!!
2 comentarii
Am cativa smochini,dar va trebui sa astept pana spre sfarsitul verii pentru a le folosi fructele.
Oricum,reteta este foarte binevenita;o voi folosi in toamna.
Multumesc!
Ma bucur tare mult de smochini, sa va dea roade bune!
Si ca vrei sa incerci reteta ma bucur la fel de mult 🙂