Sarbatori fericite, dragilor!!!! Sper ca ziua de Craciun sa va fi gasit sanatosi si cu pace-n suflet, cum ne-a gasit si pe noi, fericiti ca suntem impreuna. Singurul regret, al lui Bogdi mai mult, a fost ca nu am avut zapada 🙂 …dar am rezolvat si problema asta rapid: i-am facut puiului meu iubit un tort in forma de bulgare de zapada, un tort-cupola cu o crema atat de fina si gustoasa, din mascarpone si ciocolata, incat nu si-a mai dorit nimic altceva. Ba, poate sa mai vina inca o data Mos Craciun 😀
Si aici: Tort de artificii, aveti o idee grozava de revelion (si pentru cei mici, si pentru cei mari)!
Ingrediente pentru o forma cu diam. de 18 cm (10 felii):
Blat:
- 3 oua
- 75 g zahar
- 80 g faina
- 20 g amidon
Sirop:
- 100 g zahar tos
- 250 ml apa
- 1 lingurita esenta de vanilie
Crema:
- 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
- 3 galbenusuri
- 75 g zahar pudra
- 4 linguri lapte
- 3 foite gelatina sau 8 grame gelatina fin maruntita
- 250 g branza mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
Ornat:
- 200 g ciocolata alba
- 100 ml smantana pentru frisca
- 50 g unt
- 100 g nuca de cocos
- stelute de martipan (optional)
Mod de preparare:
Primul pas este sa incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Apoi, tapetati o forma de tort cu hartie de copt; daca nu aveti o forma de tort atat de mica, folositi un vas de Jena, cu diam. de 18 cm, uns cu unt si tapetat cu faina.
Pentru blat, se bat ouale cu zaharul timp de 5 minute (cu mixerul). Faceti asta, va rog eu, chiar daca vi se pare mult…dupa 5 minute, veti obtine o compozitie spumoasa, care va da nastere unui blat frumos si pufos 🙂
Cerneti faina si o inglobati impreuna cu amidonul in compozitia de oua. Daca nu aveti amidon, folositi faina, insa doar 90 de grame. Se toarna apoi aluatul in forma si se niveleaza. Se coace cca. 20 de minute. Se lasa apoi blatul copt sa se racoreasca bine si se scoate din forma.
Crema: galbenusurile se bat in bain-marie cu lapte si zahar pudra timp de 2-3 minute sau pana cand crema se ingroasa.
Intre timp, se inmoaie gelatina foi sau granule (gelatina granule se gaseste la pliculete de 10 g) in apa rece aprox. 5 minute (apa sa treaca cu 3 degete peste foite sau granulele de gelatina). Se scurge apa, iar gelatina hidratata se dizolva in crema fierbinte de oua. Se amesteca totul energic si se lasa deoparte.
Se bate frisca intr-un bol. Separat, se rupe ciocolata in bucati si se topeste la bain-marie sau la microunde. Ciocolata fluida se inglobeaza in crema de oua racorita, impreuna cu mascarpone si frisca batuta.
Blatul se taie pe doua niveluri (veti obtine 3 blaturi). Se insiropeaza fiecare blat cu sirop de zahar ars si vanilie (se arde zaharul la foc mic, fara sa amestecati, si se stinge cu apa; se lasa pe foc pana cand zaharul se topeste). Se adauga esenta de vanilie si se lasa la racit.
Castronul, de aceeasi dimensiune ca forma de copt (aprox. 18 cm in diametru) se tapeteaza cu folie transparenta si se aseaza straturi succesive de crema si blaturi. Se da tortul la frigider peste noapte, apoi se rastoarna si se desprinde folia.
Se topeste ciocolata alba (rupta dinainte in bucatele) la bain-marie impreuna cu frisca si unt. Se decoreaza cupola, turnand glazura de ciocolata alba in mijlocul ei si apoi pe margini. Aveti grija ca cupola sa fie complet acoperita de ciocolata. Se presara imediat nuca de cocos, pentru ca fulgii de cocos sa se prinda bine de glazura.
Suprafata cupolei se orneaza cu stelute decupate din martipan sau se lasa asa cum e, e foarte de efect oricum!
Bulgarele nostru de zapada 😀
Foarte, foarte delicios!!!!!!!
1 comentarii
Un An Nou fericit Laura draga mea cu realizari multe si bucurii!