Tort Bulgare de zapada

1 comentarii

 

Tort Bulgare de zapada pentru voi!!! 🙂

Sper ca ziua de Craciun sa va fi gasit sanatosi si cu pace-n suflet, cum ne-a gasit si pe noi, fericiti ca suntem impreuna.

Singurul regret, al lui Bogdi mai mult, a fost ca nu am avut zapada dar am rezolvat si problema asta rapid: i-am facut puiului meu iubit un tort in forma de bulgare de zapada, un tort cupola cu o crema atat de fina si gustoasa, din mascarpone si ciocolata, incat nu si-a mai dorit nimic altceva!

Ba, poate sa mai vina inca o data Mos Craciun 😀

Si aici: Tort de artificii, aveti o idee grozava de revelion (si pentru cei mici, si pentru cei mari)!

 

Ingrediente pentru o forma cu diam. de 18 cm (10 felii):

Blat:
  • 3 oua
  • 75 g zahar
  • 80 g faina
  • 20 g amidon
Sirop:
  • 100 g zahar tos
  • 250 ml apa
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Crema:
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 3 galbenusuri
  • 75 g zahar pudra
  • 4 linguri lapte
  • 3 foite gelatina sau 8 grame gelatina fin maruntita
  • 250 g branza mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
Ornat:
  • 200 g ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt
  • 100 g nuca de cocos
  • stelute de martipan (optional)

 

Sarbatori fericite, dragilor!!!!

Mod de preparare:

Primul pas este sa incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Apoi, tapetati o forma de tort, cu diam. de 18 cm, cu hartie de copt; daca nu aveti o forma de tort atat de mica, folositi un vas de Jena, uns cu unt si tapetat cu faina.

Pentru blat, bateti ouale cu zaharul timp de 5 minute (cu mixerul). Faceti asta, va rog eu, chiar daca vi se pare mult…dupa 5 minute, veti obtine o compozitie spumoasa, care va da nastere unui blat frumos si pufos 🙂

Cerneti faina si o inglobati impreuna cu amidonul in compozitia de oua. Daca nu aveti amidon, folositi faina, insa doar 90 de grame. Turnati apoi aluatul in forma si nivelati. Coaceti blatul cca. 20 de minute; lasati-l sa se racoreasca bine inainte de a-l scoate din forma.

Crema: bateti galbenusurile in bain-marie cu laptele si zaharul pudra timp de 2-3 minute sau pana cand crema se ingroasa.

Intre timp, inmuiati foitele de gelatina in multa apa rece. Gelatina granule se acopera doar cu 100 ml apa. In ambele cazuri, tineti gelatina aprox. 5 minute la hidratat.

Scurgeti foitele de gelatina si adaugati-le in crema fierbinte de oua. Amestecati energic (gelatina se va dizolva rapid). Gelatina granule nu se scurge de apa ci se adauga asa cum e in crema fierbinte. Lasati crema deoparte.

In continuare, bateti frisca intr-un bol. Separat, rupeti ciocolata in bucati si topiti-o la bain-marie sau la microunde.  Ciocolata fluida se inglobeaza in crema de oua racorita, impreuna cu mascarpone si frisca batuta.

Taiati blatul pe doua niveluri (veti obtine 3 blaturi subtirele).

Insiropati fiecare blat cu sirop de zahar ars si vanilie (se arde zaharul la foc mic, fara sa amestecati, si se stinge cu apa; se lasa pe foc pana cand zaharul se topeste). Adaugati esenta de vanilie si lasati la racit.

Acoperiti cu folie transparenta un castron de aceeasi dimensiune ca forma de copt (aprox. 18 cm in diametru); asezati straturi succesive de crema si blaturi. Dati tortul la frigider peste noapte, apoi rasturnati si desprindeti folia.

Topiti ciocolata alba (rupta dinainte in bucatele) la bain-marie impreuna cu frisca si untul. Decorati cupola, turnand glazura de ciocolata alba in mijlocul ei si apoi pe margini. Aveti grija ca cupola sa fie complet acoperita de ciocolata.

Presarati imediat nuca de cocos, pentru ca fulgii de cocos sa se prinda bine de glazura.

Suprafata cupolei se orneaza cu stelute decupate din martipan sau se lasa asa cum e, e foarte de efect oricum!

Bulgarele nostru de zapada 😀

Foarte, foarte delicios!!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

1 comentarii

Iulia 30 decembrie 2012 - 12:04

Un An Nou fericit Laura draga mea cu realizari multe si bucurii!

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.