Pui la cuptor in vas roman

8 comentarii

Reteta asta nu e deloc o mare filozofie, stiu, dar e extrem de gustoasa si simt ca trebuie sa v-o impartasesc. Aveti nevoie doar de-un vas de lut, traditional, simplu sau mai „cu creasta”, ca al meu, si de un pui bine crescut :P. Veti obtine cel mai savuros pui in vas roman din lume!!!!!!!!
Noi l-am „testat” de ziua lui Bogdi cu mare succes, gustul puiului fiind practic de nedescris, cu carnea moale si zemoasa si cu-o crusta aurie si crocanta, la care-mi lasa gura apa si acum 😀
Incredibil de simplu si incredibil de bun!

Nu aveti asadar nevoie decat de-un pui, de condimentele preferate si de muuulta rabdare 😛
Nu mai stiu exact cat l-am tinut la cuptor, dar oricum destul cat sa ma bombardeze ai mei cu intrebari, sfioase, de genul: Caaaand e gataaa??!!!!!????????? 😀

Deci, de vreme ce povesti nemuritoare, de data asta, nu am sa va spun, am sa lansez doar pozele, ademenitoare sper :))

E foarte important de stiut ca inainte de prima utilizare, vasul nou va fi periat pentru a indeparta praful, dupa care va fi spalat cu apa fierbinte si apoi cufundat, atat vasul cat si capacul acestuia, in apa rece timp de aproximativ 1 ora; de-abia dupa aceea puteti aseza pe fundul vasului, uns usor cu ulei, puiul bine condimentat:

Puiul se pune in cuptorul rece, nu incalzit dinainte…caldura trebuie sa creasca treptat, pentru a evita riscul de a se crapa…
Il puteti lasa la 180-200 grade C., iar in ultimele 10-15 minute il lasati fara capac, pentru a se rumeni frumos. Eu l-am tinut cam 45-50 de minute, dar depinde si de cat de mare e puiul…asa ca, verificati catre sfarsit daca e asa cum va place 🙂

Puiul s-a facut, practic, in sos propriu…

…un sos extrem de gustos pe care l-am turnat fara nicio remuscare peste garnitura de cartofi crocanti…pe care i-am asortat unei delicioase salate de ridichi…da, (inca) de la noi din gradina :))

…si totusi, la finalul apoteotic al acestei postari, hi, hi…am sa adaug cateva cuvinte, poate folositoare celor care au norocul sa aiba o/un astfel de oala/vas in bucataria proprie 😉

Vasul roman este realizat manual, din lut, un material poros ce absoarbe apa, aceasta formand in timpul incalzirii treptate in cuptor un strat de aburi atat in interiorul vasului cat si in cuptor. Alimentele pregatite astfel isi pastreaza savoarea naturala, iar friptura va avea o coaja crocanta, dar va fi moale si suculenta la interior.
Vasul roman se preteaza pentru prepararea oricaror tipuri de alimente: orice fel de carne, garnituri (legume, orez, etc.) ori feluri de mancare combinate.
Prepararea in suc propriu a alimentelor favorizeaza pastrarea gustului lor natural, permitand o digestie usoara si sanatoasa. De asemenea, in vasul roman alimentele se pot gati si fara grasime, fiind indicat in prepararea meniurilor dietetice.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

8 comentarii

anna 13 martie 2011 - 23:59

l am facut in seara asta…a iesit superbbb)))maine incerc saratelele

Raspunde
Lucia 12 octombrie 2010 - 13:02

DAAAAAA !!! am patit-o si eu si-am trimis un e-mail la Baia Mare la d-na care se ocupa cu vasele de la Tupperware pentru Romania !! pentru ca aveau obligatia sa-l schimbe, si mi-a trimis tot prin e-mail , „modul de folosire” ca si cum eu as fi fost o proasta si n-as fi stiut sa-l manevrez cand e cald!!!! Dar , daca ai stii,chiar sant OBLIGATI sa le schimbe!! Eu am avut norocul sa cunosc o reprezentanta a tuper-lui din Suedia si mi-a dat in schimbul vasului crapat(la toarte) cu unul nou nout, si si paleta de silicon, ca s-a rupt varful, si pe aceea mi-a schimbat-o si si-au cerut si mii de scuzeeee !!!!! Asa ca…. ia si tu Atitudine !!! (alta -data cand patesti ceva similar,dar sa pastrezi”mostra”) TE pup si sa stii ca zinic te „vizitez” !!!FELICITARI PENTRU TOATE BUNATATILE !!!

Raspunde
Laura 4 octombrie 2010 - 21:25

Lucia, ma bucur mult ca ai un echivalent la minunatul vas de lut …si inca ce „echivalent”, caci cunosc foarte bine cu ce puteri magice e inzestrat Ultra Plus-ul de la Tupperware 😉
Mie, din pacate, mi s-a crapat…acum ceva ani buni…si nu l-am mai putut folosi…am doar capacul, amintire 😀
Spor la treaba, asadar 😛 …si sa auzim numai de bine 🙂

Raspunde
Laura 4 octombrie 2010 - 21:17

Oh, da, Daiana, asta am simtit si eu :)))

Raspunde
Laura 4 octombrie 2010 - 21:15

Kittyweedy, ma bucur mult ca stii cat sint de pretioase vasele astea 🙂
Sa le stapanesti sanatoasa!!!
Eu sint atat de incantata de ele, incat as fi in stare sa fac un drum pana-n Horezu ca sa-mi aleg ce-mi place 😛

Puiul a fost cu adevarat suculent si de-acum incolo doar asa il voi face (desigur, se pot pune pe langa el si cartofi, sau doar pulpe, ori aripioare, etc.)
Ai punctat foarte bine ce avantaje presupune detinerea unui astfel de vas, asa ca nu imi ramane decat sa astept reactii pozitive din partea celor care ma viziteaza 😛

Raspunde
Lucia 30 septembrie 2010 - 20:00

Laura draga ,ce pofta ne faci! Eu n-am asa ceva dar am Ultra Plus de la Tupperware ,si -am sa-l incerc cat de curand. Daca s-a facut bine ciolanul in el, sigur va fi buuuuun si puiul.Multumesc ….de idee !!!

Raspunde
vdaiana 30 septembrie 2010 - 19:05

Ce cuminte sta puiul acolo in vas! Imi vine sa-l mananc de dragut ce e! Yummmmmm!

Raspunde
kittytweedy 30 septembrie 2010 - 17:23

Laura

Ai dreptate,mancarurile preparate in vase de lut sunt foarte gustoase.Am si eu cateva vase din astea…un vas mult mai mare ca al tau care trebuie scufundat in apa inainte de folosire („unglazed”) si cateva vase de lut „glazed” cum se cheama aici in America..alea nu au nevoie de scufundare prealabila in apa. Imi place sa fac orez in ele,ciorba de fasole,fripturi, sarmale etc…

Puiul tau arata foarte suculent si apetisant…eu nu pot suporta carnea „uscata” adica gatita (fie fripta,la gratar etc) pana cand ajunge ca o bucata de cauciuc. Pieptul de pui si muschiul de porc prezinta acest risc,pentru ca nu au aproape nici un fel de grasime si risca se se usuce foarte usor si foarte repede in mainile unui bucatar neexperimentat.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.