De la fursecurile ce poarta amprenta iernii, delicioasele fursecuri Snickerdoodles (care, de fapt, nu au nimic in comun cu Snickersul 😀 ), am ajuns la aceasta prajitura Snickerdoodles cu mere, absolut incantatoare!!! Voiam sa folosesc gutui initial, dar Bogdi mi-a schimbat cursul retetei, si-acum, cand am vazut cat de reusita a fost creatia noastra, nu mai fac nimic inainte de a-i cere lui parerea! 😛
Daca va e dor de o ninsoare ca-n povesti, o carte buna si „ceva dulce” care sa acompanieze acest tablou feeric de iarna, va invit s-o incercati cat de curand!!!
Ingrediente:
Blat Snickerdoodles:
- 300 g faina
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu (rase)
- un praf de sare
- 200 g unt
- 180 g zahar
- 3 oua
- 1 lingura mare lapte batut
- 2 linguri zahar tos
- 2 linguri pudra de scortisoara
Compot de mere:
- 1 kg mere
- 200 ml apa
- 100 g zahar
Crema de ciocolata alba cu branza Quark:
- 500 g branza Quark
- 50 g zahar pudra (vanilat)
- 200 g ciocolata alba
- 200 ml smantana pentru frisca
- 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 190 grade C (foc mare).
Se pun intr-un bol faina, bicarbonatul si sarea. Se lasa deoparte. Se amesteca intr-un alt vas untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul. Dupa ce se spumeaza usor, se adauga ouale, amestecand scurt dupa fiecare.
Se adauga apoi amestecul uscat peste amestecul cu oua, printr-o sita. Se amesteca usor; se incorporeaza laptele batut. Aluatul se toarna intr-o tava unsa cu unt si presarata cu putin pesmet sau nuca macinata, de cca. 20 x 30cm, si se niveleaza cu dosul lingurii. Se amesteca zaharul cu pudra de scortisoara si se presara cat mai uniform deasupra aluatului intins:
Se coace blatul la foc mare cca. 10 minute, dupa care se scade temperatura cuptorului la 180 grade C (foc potrivit) si se mai lasa la copt 12-15 minute. Se scoate din cuptor si se lasa la racit:
Se prepara compotul de mere: se curata merele de coaja, se inlatura cotorul, iar pulpa fructelor se taie in cuburi mici; se pun apoi impreuna cu apa si zaharul la fiert, cu capac, timp de 8 minute. Se lasa sa se racoreasca bine si se strecoara printr-o sita (nu metalica!). Zeama din compot se pastreaza pentru insiropatul blatului.
Se pregateste crema: se pune gelatina la inmuiat in apa rece, timp de 5-8 minute, timp in care se face ganache-ul de ciocolata alba. Se rupe ciocolata alba in bucatele; se pune frisca lichida intr-un vas la bain-marie si se infierbanta (nu se lasa sa dea in clocot!). Se adauga imediat bucatelele de ciocolata si se amesteca bine. Cand ciocolata s-a topit, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca 1-2 minute. Se scot foitele de gelatina din apa, se scurg si se pun, pe rand, in crema de ciocolata fierbinte. Se amesteca energic. Se pune intr-un bol branza quark si zaharul pudra si se mixeaza de cateva ori. Se toarna ganache-ul de ciocolata alba, in cateva ture, amestecand bine de fiecare data. Crema se lasa la temperatura camerei cca. 15 minute, sa prinda putina consistenta.
Finalizare: se insiropeaza blatul cu zeama de la compotul de mere; se rastoarna apoi merele cubulete peste blatul insiropat si se niveleaza:
Se toarna crema de ciocolata peste stratul de mere si se intinde cat mai uniform:
Prajitura se acopera cu folie transparenta si se tine la frigider pentru minim 4 ore. Recomandarea mea este sa o lasati peste noapte la frigider. Va avea „tinuta” si un gust mai pronuntat.
Se serveste taiata in cuburi, mari, potrivite…mici (nu cred! 😀 )
Incredibil de aromata si buna!!!!!
O puteti pudra cu praf de scortisoara…va fi si mai buna! 🙂
2 comentarii
am facut si prajitura asta deosebita a fost!
Chiar este deosebita!!! Usor de facut si atat de aromata 🙂