Dragilor, cred ca ati observat si voi ca in ultimul timp mi-am concentrat (aproape) toate fortele creatoare asupra prepararii unor retete de prajituri in care nucile si ciocolata au fost ingredientele-vedeta 😛 (vezi prajitura Snickers cu ciocolata alba, etc)
Revin si astazi cu o minune de prajitura, cu blat (extreeeeem de gustos :P) din nuci, si crema fina de ciocolata, perfecta pentru a va mai dezmorti simturile „inghetate” (la noi acum, curtea si gradina, sint parca desprinse dintr-un basm…va pun o poza mai jos…)
Prajitura este cu adevarat delicioasa, nu degeaba se numeste „Regina de ciocolata” :))
Ingrediente:
Pentru blat:
– 6 albusuri
– 250 g. zahar
– 250 g. nuci tocate
– 2 linguri rase de cacao
Pentru crema:
– 6 galbenusuri
– 200 g. zahar tos, cu granulatie fina
– 2 linguri apa fierbinte
– 2 linguri cacao
– 50 g. ciocolata cu lapte/amaruie
– 150 g. unt
– esenta de rom
Pentru ornat:
– 100 g. ciocolata neagra
Mod de preparare:
Blatul: se bat albusurile spuma cu un praf de sare; se adauga zaharul, in transe, si se mixeaza in continuare la viteza mare. Se adauga nucile tocate (le maruntiti cu cutitul sau cu robotul, dar nu foarte fin) si cacaua si se amesteca usor, cu o spatula. Se toarna compozitia rezultata intr-o forma dreptunghiulara pentru prajituri (20×30 cm) tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Se da la cuptor, la foc potrivit (180 grade C) pentru cca. 25 de minute.
Crema: se pun la bain-marie galbenusurile impreuna cu zaharul, amestecat in prealabil cu apa fierbinte, si cacaua. Se lasa sa fiarba timp de aprox. 15 minute, dupa care se adauga ciocolata rasa sau taiata in bucatele. Se mai lasa pe foc inca 2-3 minute, dupa care se lasa la racit.
Se bate untul cu mixerul intr-un castron incapator; se adauga cate putin din crema racita, mixand intruna, si esenta de rom dupa gust 😉
Se aseaza blatul pe un platou, se unge cu crema de ciocolata si se orneaza cu fasii de ciocolata neagra.
E un deliciu!!!!!!!!!!! 😛
P.S. Ciocolata din crema nu e obligatorie. Si nici cea din glazura 😛
…noi asa am savurat-o :))
26 comentarii
aaaaa
F.buna prajitura, dar blatul in cuptor creste f. mult, iar apoi se lasa si devine f. subtire, iar crema mi-a iesit cam moale, nu s-a intarit si am observat asta de cand am fiert la bain- marie galbenusurile, apa, zahar si cacaua nu stiu de ce.
Este senzationala prajitura! Cand l-am gustat, blatul m-a dus cu gandul la pricomigdalele cumparate de la cofetarie…
ce bine arata sigur o sa incer si eu…multumesc!
arata grozav si cred ca e pe gustul meu, o fac duminica!
multumesc frumos!
… mie im place foarte mult. O fac macar o data pe luna.
Iubesc prajiturile dulci. Ibesc tot ce-i DULCE!
Pentru colectia mea am tradus reteta in limba Germana.
Laura, daca vrei ti-o pot trimite si o poti atasa linga originalul acesta.
buna, laura! am o intrebare: esti sigura ca nu ai uitat sa mentionezi si faina la blat?
tocmai am facut portie dubla, dar nu sunt incantata de blat:(
arata senzational in pozele tale, pe cand la mine…
poate am gresit eu ceva
Am facut si eu prajitura…este o delicatese…este ff dulce…in crema
data viitoare o sa pun mai putin zahar…Eu nu am pus cacao in blat…si
arata ff bine….iar in crema am pus numai o lingura ca mi s-a parut
putina crema…Crema eu am fiert-o vreo 30 min…pe foc mic…si s-a
intarit! Incercati aceasta prajitura ca e fina si delicioasa..mai ales
ca vine Craciunul in curand!:):*
si eu am facut prajitura si la fel, nu mi-a reusit blatul. aceeasi intrebare am vrut sa o pun si eu: sigur nu trebuia si faina in blat?
Laura, prajitura arata foarte foarte bine, as vrea sa o fac si eu, imi spui te rog ce dimensiuni are tava in care ai facut-o? Mersi, te pup!
am facut si eu aceasta prajitura… a iesit delicioasa; toata familia a apreciat-o, este perfecta – cu ciocolata si nuca 😀
iti multumim pentru ca imparti cu noi aceste retete minunate si felicitari!
te-am descoperit de 2 sapt. si deja sunt topita dupa bunatatile tale. Felicitari !
O reteta care abia asteapta sa fie incercata!
Minunat arata! Felicitari si spor si reusite in bucataria ta virtuala!
Ne-a placut foarte mult! Multumim!
Pupici lui Bogditu!
Va pupam
Alina si buni Nuti
Laura, si eu fac o reteta foarte asemanatoare, doar ca prajesc nucile tocate. Are un gust special asa, poate incerci 🙂
Buna!!Nu stiu cat esti cu premiile virtuale,dar pentruca te te urmaresc iti trimit si tie premiul,care te asteapta pe blogul meu…http://blog-ank09.blogspot.com/
yami yami…ce bn arata…ce pacat ca sunt la cura…ador ciocolataaaaa…bine spus , e o adevarata regina a prajiturilor
Ca de obicei tot ce faci este nemaipomenit. Am sa incerc si eu aceasta reteta. Felicitari si pupici !
Laura, iti daruiesc cu drag un premiu
Isi merita numele:)!Finuta….ca o regina!Pupici:x
Si aceasta prajitura arata tare bine!Se vede ca e plinaaa de ciocolataa!!!Probabil o voi incerca si pe asta!Mersi!
Wow!!!! Chiar regina!!! Iubesc ciocolatoasele…arata minunat….imbratisari….
Ce delicios arataaaa! Imi place foarte tare!
Pupici
Foarte bine arata prajitura.Sunt sigura ca e si foarte buna.Am facut si eu ieri snickers si a iesit super buna.Si la noi in maramures e foarte multa zapada,perfecta pentru sanius.Pupici
Superba prajitura si e ciocolatoasa, exact pe gustul meu! Pupicei Laura!