Cand petrecerea lui Bogdi a fost gata, am zis ca doua zile nu fac absolut nimic, doar dorm 😀 , ceea ce nu s-a intamplat, bineinteles, pentru ca nu pot sta nicicum locului! Totusi, nu am ales sa fac o reteta complexa, cu straturi, blaturi, zeci de creme, ci una usoara, o prajitura fara coacere cu jeleu de struguri. Strugurii aia buni si aromati, de la noi din gradina, pe care i-am folosit si la Cheesecake-urile cu struguri la pahar 🙂
Ingrediente:
Pentru jeleul de struguri:
– 400-450 g boabe de struguri (albi)
– 1 lingura rasa de zahar
– 1 plic gelatina pentru tarte, incolora (Tortenguss)
Pentru crema:
– 200 g ciocolata alba
– 200 ml smantana pentru frisca
– 100 g frisca batuta
– 125 g iaurt (natur)
– 4 foite gelatina
In plus:
– 9 piscoturi
– 200 g boabe de struguri
Mod de preparare:
Tapetati o forma de chec cu folie transparenta (sau cu doua pungi mai mari). Udati forma inainte de a aseza folia; se va aseza usor.
Boabele de struguri se storc la storcatorul de fructe sau manual. Va trebui sa obtineti 250 ml suc de struguri, pe care il veti pune la fiert impreuna cu zaharul si cu praful din pliculetul de gelatina. Lasati la foc mic sa fiarba 1 minut; amestecati intruna. Turnati imediat jeleul in forma pregatita. Lasati sa se raceasca, si-apoi puneti forma la frigider cca. 30 de minute.
Pentru crema, puneti mai intai foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece. Lasati-le sa se umfle cca. 5-8 minute. In acest timp, puneti ciocolata alba, rupta in bucatele, impreuna cu frisca lichida (neindulcita) la foc mic. Lasati pana cand se topeste ciocolata si nu uitati sa amestecati des! Dati deoparte si adaugati foitele de gelatina, scurse. Amestecati energic si lasati la racit. Cand crema de ciocolata e rece, adaugati frisca batuta si iaurtul si amestecati totul foarte bine.
Scoateti forma de chec din frigider. Turnati crema de ciocolata peste jeleul intarit de struguri si nivelati.
Stoarceti zeama din cele 200 g struguri si insiropati piscoturile; asezati-le cate trei, pe lungimea formei (taiati putin din ultimul rand de piscoturi, pentru a putea intra cum trebuie in forma). Apasati usor.
Puneti forma din nou la rece pentru minim o ora, dupa care rasturnati forma, inlaturati folia si feliati prajitura. Simplu si rapid 🙂
A iesit cremos si buuun!!!!!
7 comentarii
cand spui smantana pentru frisca, la ce te referi? Aici in Canada, avem whipped cream, pe care o bati si faci frisca. este acelasi lucru cu smantana pentru frisca?
Da, da, ea e!!! 😀 Frisca lichida, pe care o bati bine si se transforma-n frisca!
Multumesc mult de tot. daca ai sti cate intrebari am, urmaresc site-ul tau in fiecare zi. dar am prea multe sa te intreb ca sa le pun aici in comments. este vreo alta cale sa pot comunica cu tine?
Maria draga, eu te astept cu mare drag si aici pe blog, nu-i bai ca-s prea multe de-ntrebat 😀 Poate ca avem cu totii de castigat din asta…
Dar daca vrei sa povestim mai pe indelete, imi poti scrie pe adresa de e-mail: arualsv@gmail.com
Pupici si multumiri pentru ca-mi esti aproape!!! <3
multumesc mult de tot. O sa iti scriu cat de curand.
am trimis e-mailul de acum doua spatamani dar cred ca ai fost foarte ocupata, asa ca o sa pun aici toate acele intrebari.
Anyway, primele mele intrebari ar fi despre cateva retete de pe vremea copilariei mele si cred ca si ale tale.
1. Amandina, am citit atatea retete si mai ales glazura de amandine, dar nici una nu pare sa iasa exact ca si glazura aia de la cofetarie. sau poate mana mea nu e buna. Ai vreun secret pentru acea glazura?
2. Merdenelele, asa cum erau ele fierbinti de la patisserie. Nu am mai mancat merdenele asa de bune ca atunci. Stii cum sa le reusesti?
3. Nu stiu daca pe vremea ta erau, dar in pauza de la liceu mergeam la o gogoserie de peste drum unde faceau niste LANGOSI, si-acum imi ploua in gura. Ne ardeam pe limba, dar nu renuntam. Le mancam asa fierbinti cum ieseau, cu branza aia care se intindea superb, iar ele erau asa de gustoase si moi inauntru dar crocante un pic pe dinafara….Stii ceva despre ele/
4. Ultimul din deria de astazi, aici in Canada sunt foarte multi chinezi, asa ca si cofetariile lor sunt foarte raspandite. Ei fac un sponge cake, asa il numesc ei generic, dar nu pot sa iti spun cat de bun e, usor, moist, cu porisorii aia frumosi in el, nici prea dulce, ti se topeste in gura. Am incercat toate trucurile pe care le zic ei pe internet dar nu iese ca ala pe care il cumperi de la ei in nici un caz. Iar de la cofetarie nu poti afla reteta sub nici o forma. Seamana ca si textura ca swiss rolurile, dar e si mai moist. Acuma poate ca intr-adevar, ei la cofetarie pot pune chestii pe care eu nu le pot avea acasa, dar tare mi-as dori sa am reteta magica. Multi din ei cresc blatul fara praf de copt, iar unii pun baking soda (bicarbonat) fara sa se inroseasca blatul. Ai avut de a face cu asa ceva?
Imi cer scuze daca ti-am pus prea multe intrebari (si astea sunt doar din patisserie) dar daca cineva poate sa me resolve, tu esti aceea.
Multumesc mult anticipat si astept cel mai mic semn de la tine. Sa ai un weekend minunat.
Maria draga, reiau aici mesajul de pe e-mail 🙂
„Poate ca vei rade, dar intrebarile pe care ti le-ai pus tu, mi le-am pus si eu de multe ori 😀
Din pacate, aceste trucuri, aceste secrete nu le detin decat cei care lucreaza in mediul culinar profesional, dar putem si noi tinde catre ele…intr-o oarecare masura…
1. Amandinele au o glazura speciala, din sirop de zahar, care e fooooarte dulce, de-aia nici nu prea mi-am batut capul cu ea. Pot doar sa-ti spun ca prepararea ei are un grad ridicat de dificultate… Dar cred ca si o glazura facuta in casa poate egala una din cofetarie, asa ca o voi testa, sper, pana de Craciun.
2. Merdenele nu am facut inca, dar stiu foarte bine despre ce vorbesti 😀 Si mie mi se face uneori o pofta colosala, si fug imediat sa-mi cumpar, numai ca, din pacate, n-am mai gasit niciuna cu gustul de atunci. Voi incerca sa gasesc o reteta cat mai apropiata de reteta originala!
3. Langosi, Doamne ajuta, am!!!! :))) In reteta ei apar simpli, fara branza, fiind de post, dar ii poti umple tu: http://www.laurasava.ro/2010/01/11/langosi/
4. Cunosc sponge cake-ul chinezesc, l-am si incercat o data, dar nu mi-a iesit nici mie asa cum speram… se pare ca unele secrete sunt menite sa ramana secrete 😀 …de bucatarie!
Te pup, si sper sa incerci macar langosii :))
Poate ca urmatoarele tale intrebari vor avea mai mult succes!!!
Numai bine,
Laura