Fascinatia lui Bogdi pentru untul de arahide nu a scazut deloc in intensitate odata cu trecerea anilor, asa ca, zilele trecute, cand i-am facut aceasta prajitura de post cu unt de arahide, fooarte gustoasa, a declarat-o pe loc „cea mai buna din lume!!!” 😀
E atat de usor de facut si atat de simpla (el a preferat varianta fara ciocolata)…si e o modalitate minunata de a folosi gemurile care v-au iesit mai lichide decat va doreati 😛
Savurati-o cu placere, langa o cafea sau un pahar cu lapte rece!!!
Ingrediente:
Pentru blat:
- 225 g gem moale de prune sau caise
- 180 g zahar
- 50 g ulei de cocos sau 80 ml ulei de floarea soarelui
- 200 ml apa
- 250 g faina
- 1 plic praf de copt (10 g)
- un varf de cutit bicarbonat
- 30 g cacao
- o lingurita rasa scortisoara pudra (optional)
In plus:
- 280-300 g unt de arahide
- 100 g ciocolata neagra
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza o forma de aprox. 28×20 cm cu hartie de copt.
Pentru blat, se amesteca intr-un bol incapator gemul moale, fluid (sunt sigura ca aveti prin camara gemuri care nu s-au legat foarte bine, cum am si eu 😛 ) impreuna cu zaharul. Nu aveti nevoie neaparat de mixer la reteta asta! Se adauga apoi uleiul de cocos, topit, sau uleiul vegetal si apa si se amesteca totul foarte bine. La sfarsit, se adauga amestecul uscat format din faina, cacao, praf de copt, bicarbonat si praf de scortisoara. Se amesteca doar pana cand vedeti ca ingredientele s-au incorporat, dupa care se rastoarna in tava pregatita. Se niveleaza cu dosul unei linguri si se da la cuptor pentru cca. 20 de minute. Ca sa nu existe surprize, puteti face testul scobitorii (intepati blatul cu o scobitoare si daca aceasta iese curata, blatul e gata).
Cand blatul e rece, se intinde untul de arahide cat mai uniform deasupra lui…si se poate felia :))
Bogdi o adora in felul asta!!!!
Prima muscatura 😀
Prajitura se presara cu ciocolata tocata (dupa ce ati feliat-o):
A iesit incredibil de buna!!!!
Si pentru ca nu m-am putut decide asupra sectiunii, v-am „atasat” doua, sper eu, la fel de apetisante :))
Sfat: puteti folosi piure de fructe (de mere) in locul gemului, daca nu aveti gem moale!