Prajitura cu mere

18 comentarii
Prajitura cu mere la tava sau pe tipsie, cum zicea buna mea (si toti banatenii 😛 ) e una nemaipomenit de buna!!! Nu, nu am uitat de Pasca, dar pana o “finalizez” m-am gandit ca v-ar prinde bine o prajitura rapida si delicioasa cu mere, mai ales ca e de post (asta fiind, probabil, ultima reteta de post din primavara asta).

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 250 g margarina (rece)
  • 1 varf de cutit sare
  • 2 linguri zahar
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 150 ml apa calduta
Pentru umplutura:
  • 8 mere potrivite
  • 2 lingurite scortisoara
  • 8 linguri zahar
  • 6-8 linguri gris
Pentru ornat:
  • zahar pudra

 

E  foarte buna aceasta prajitura si sper s-o incercati cat de curand, ori in varianta de post, ori “de dulce”, inlocuind portia de margarina cu unt!!! Aici sunt cele mai noi poze cu “minunea” 😀

Mod de preparare:

Se cerne faina si praful de copt si se framanta, intr-un castron incapator, cu margarina taiata bucatele. Se adauga zahar, sare si apa calduta si se framanta in continuare, pana cand aluatul se desprinde de pe maini (nu dureaza mult). Daca aveti timp, infoliati-l si lasati-l la frigider pentru cca. 10-15 minute.

Se imparte aluatul in doua; se intinde o jumatate in forma dreptunghiulara, pe o planseta infainata:

Se transfera apoi in tava tapetata cu hartie de copt (de aprox. 30 x 20cm).
Se presara deasupra, cat mai uniform, 3, 4 linguri de gris:

Se decojesc si se rad merele pe razatoarea mare; se stropesc cu putina zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca si se amesteca cu zahar si scortisoara. E foarte important sa faceti asta doar in momentul in care intindeti aluatul, deoarece merele in combinatie cu zaharul lasa prea multa zeama, fapt ce va poate compromite aluatul.

Se intinde compozitia de mere peste aluatul din tava si se presara restul de gris:

Se acopera cu cealalta jumatate de aluat, intinsa la fel ca prima. Se inteapa cu o furculita din loc in loc pentru ca aburii sa-si faca loc nestingheriti 😛 , si sa nu umfle aluatul:

Se da prajitura la cuptor (incalzit in prealabil), la 180 grade C (foc potrivit) pentru cca. 30-35 de minute:

Se lasa la racit si se feliaza dupa plac 🙂

Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste…nu chiar fierbinte, desi tentatia e mare 😀

Eu am facut-o seara si ma bucur enorm ca am fotografiat-o rapid, caci pana dimineata n-a prea ramas mare lucru 😀

Pentru voi, dragilor!!!!

 

Sfat: In acelasi mod o puteti face si cu dovleac.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

18 comentarii

Nicoleta Sima 2 mai 2013 - 23:57

am facut prajitura cu mere e super buna multumim e o reteta de apreciat o mai fac

Raspunde
Inuta Rac 21 aprilie 2013 - 15:49

Am făcut-o din nou. E delicioasă! Ador combinația de aluat cu mere și mai ales scorțișoară! Mersi Laura!

Raspunde
Adela 3 noiembrie 2012 - 23:37

Prajitura asta e excelenta…are gustul copilariei mele! Multumesc Laura si inca o data felicitari pentru lucrurile minunate pe care le imparti cu noi!

Raspunde
MIHAELA 7 septembrie 2012 - 13:46

am facut prajitura si mia iesit delicioasaaaa
am uitat sa ii pun lamaie dar oridum e foarte bunaa

Raspunde
koka 3 august 2012 - 10:33

e foarte buna cum a zis alice(adica cu merele calite)iese mult mai bn .ms pt reteta pupici<3

Raspunde
Anonymous 10 iulie 2012 - 00:15

eu am facut azi aceasta prajitura multumesc ptr reteta

Raspunde
larissa_personal 22 martie 2012 - 20:17

eu am facut azi aceasta prajitura si am primit fff multe laude..multumesc ptr reteta..a iesit extrem de buna…

Raspunde
Mihaela 28 noiembrie 2011 - 18:31

Delicioasa! A iesit cu mult mai buna decat ma asteptam, intra in categoria preferatelor. Ai avut mare dreptate, cu greu m-am abtinut sa nu tai din ea cat era foarte fierbinte :).

Raspunde
Anonymous 30 septembrie 2011 - 09:03

Se poate face si cu branza de vaci? Multumesc

Raspunde
Anonymous 11 iulie 2011 - 14:43

yami…arata super:>;):)

Raspunde
Anonymous 16 aprilie 2011 - 22:51

e la cuptor prajiturica.sunt nerabdatoare sa o gust.mii de multumiri Laura pt retetele minunate cu care ne incanti tot mai des.te pup

Raspunde
retete- ina 14 aprilie 2011 - 07:00

foarte frumos ti-a iesit

Raspunde
andra 13 aprilie 2011 - 20:28

O prajitura clasica! Abia astept sa o fac si sa-mi mai aduc aminte de copilarie 😀 !

Raspunde
Nico 13 aprilie 2011 - 20:18

Buna,
Arata foarte bine, dar ce dimensiuni are tava din imagine?

Raspunde
Alice 13 aprilie 2011 - 16:16

Ce bunatate! Din astea facea bunicul meu…si nu numai.
Permiti o sugestie? }ncearca sa calesti merele rase, adica le pui putin pe foc cu 2-3 linguri de ulei si zahar..si le tot invirti….la urma adaugi scortisoara si tragi de pe foc. Lasi la racit si apoi pui in prajitura, foi, strudel ce vrei tu. E o chestie pe care o facea bunicul meu la mai toate prajiturile cu mere (la noi…la bucovineni)….Incearca si nu ai sa regreti.
poate facem schimb de linkuri http://alice-albinutza.blogspot.com/
Eu te urmaresc mereu….o zi faina sa ai…

Raspunde
Federica 13 aprilie 2011 - 15:05

mmmmmmmmmmmmmmm…deliziosi!!!!

Raspunde
yaya6 13 aprilie 2011 - 14:44

ah ce buna e prajiturica asta,cred ca in dupa amiaza asta fac,ce nu-mi place sa rad mere!!!dar ma sacrific la cat e de buna,o zi excelenta

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.