O noutate absoluta pe blogul meu aceasta prajitura numita Pastel de cuatro leches!!!
Pastel de Tres Leches (cake of three milks) e o prajitura tipica in Latin America, originile se pare ca pornesc din Mexic iar traducerea ar fi prajitura cu 3 feluri de lapte.
Acesta, insa, are 4 feluri de lapte, al patrulea fiind crema de lapte (dulce de leche) care se pune deasupra.
Nu are unt si de aceea mie mi se pare usoara si e gata foarte rapid!!!
Ingrediente:
- 6 oua
- 300 g faina
- 2 lingurite praf de copt
- un varf de cutit de sare
- 200 g zahar
- 125 ml lapte
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 lingura rom (negru)
- 400 g lapte condensat indulcit
- 340 g lapte evaporat (pentru cafea)
- 250 ml smantana dulce pentru frisca
- o cutie/borcan de 450 g dulce de leche sau crema caramel
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit). Ungeti o tava de 23×33 cm cu ulei sau unt si tapeti-o cu faina. Scuturati excesul de faina.
Pentru blat, cerneti si amestecati faina, praful de copt si sarea. Separati ouale; bateti albusurile spuma. Adaugati apoi zaharul in 3 reprize, batand in continuare pana cand este complet incorporat.
Se adauga galbenusurile pe rand si se bate in continuare dupa fiecare.
Se incorporeaza treptat faina si laptele, in 3 reprize, amestecand mai incet, cel mai bine cu o paleta, de jos in sus, astfel incat compozitia sa pastreze cat mai mult aer. La sfarsit se amesteca vanilia si romul, apoi se toarna in tava si se da la copt.
Prajitura se coace aprox 30 min sau pana cand devine aurie deasupra.
Se lasa cateva minute la racit apoi se impunge cu un cutit pe toata suprafata, cat mai bine.
Intre timp se amesteca bine laptele condensat indulcit, laptele evaporat (cel pentru cafea) si frisca nebatuta si cand blatul nu mai e foarte fierbinte, dar inca cald se toarna deasupra.
La un minut dupa, a „baut” tot laptele 🙂
Se lasa la racit cel putin 4 ore dupa care se pune deasupra crema de lapte (dulce de leche) pe care ori il cumparati ori il faceti voi acasa, dupa reteta asta:
Dulceata de lapte
Eu am pus, sa fie! 😀
Reteta preluata de la aLAndala
6 comentarii
Laptele evaporat e cel ce se pune in cafea, in timp ce laptele condensat e cel indulcit cu consistenta cremoasa. Eu am gasit ambele variante la conserva in Carrefour (atat facut de Carrefiur cat si de alte firme, pt cel condensatm cel mai bun ar fi „Carnation”)
Din cate stiu eu laptele evaporat este cel care se foloseste pt cafea si pe care noi il numim condensat:))Lapte condensat si evaporat sunt 2 tipuri diferite de lapte la „conserva”!Pe cel condensat il gasesti la magazinele mari,evaporat nu am vazut inca la noi!
Dar cred ca ar trebui sa spuna Laura de unde l-a cumparat ea!
as fi intrebat si eu ce e laptele evaporat, dar vad ca s-a mai intrebat acum un car de vreme si nici un raspuns.oricum cautand ce e laptele evaporat am descoperit ca exista si reteta de 4 tipuri de lapte caramel ca si glazura si nu a fost inventata in romania 🙂
mimi
salut,arata bestial prajitura, de fapt toaate prajiturile tale,ma uit ,inghit in sec si deja le-am programat 🙂
am o intrebare insa. ce e laptele evaporat?multumesc
Jenika, iti multumesc frumos pentru aprecierile pozitive! Inseamna mult pentru mine, caci a fost pentru prima oara cand am preparat asa ceva 🙂
Imi place la nebunie sa experimentez, numai ca uneori nu am la indemana tot ce-mi trebuie…
…stiu ca bucataria mexicana e fascinanta si de-abia astept sa „navighez” printre aromele ei… 🙂
Excelenta reteta si desi ma mira prezenta ei intr-un retetar romanesc, felicitari. Este o reteta foarte cunoscuta in America Latina , intr-adevar se folosesc trei tipuri de lapte, lapte evaporat, lapte condensat si dulce de leche(adica lapte condensat preparat prin coacere in cuptor pe baie de apa) si frisca . Insa aici , respectiv unde sunt eu ( Costa Rica) , dar si in Mexic marea majoritate utilizeaza frisca pentru ornare.