Mucenici muntenesti

24 comentarii
[shashin type=”photo” id=”16213″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Mucenici muntenesti. Adica fierti in zeama de scortisoara. Foarte yummy!!!!!!!! 😀

Va aduc maine si varianta “dospita”, adica mucenicii moldovenesti (stiu, mucenicii se fac in data de 8 martie, iar in 9 martie se consuma, dar eu i-am facut mai repede pentru a va servi drept inspiratie).
Va previn ca este prima data cand ii prepar, asa ca daca am gresit pe undeva, aveti mila :)))
Astept cu drag sfaturile voastre, sa stiti!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
– 500 g faina
– 260-280 ml apa
– 50 ml ulei
– sare

Pentru zeama de scortisoara:
– 3 litri apa
– 8-10 linguri zahar
– 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
– 4 lingurite cu varf de scortisoara
– 2 lingurite cacao (optional)
– coaja rasa de la o lamaie
– 2 cesti de nuca macinata
– esenta de rom (optional)

Mod de preparare:

Se pune faina intr-un castron, iar in mijloc se toarna uleiul, apa calduta si un praf de sare:

[shashin type=”photo” id=”16214″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se framanta pana se obtine un aluat moale, timp de cca. 10 minute. Rezulta un aluat foarte maleabil, deloc lipicios…ce mai, un aluat super, pe care l-am framantat cu mainile si pe care l-am izbit de masa minute-n sir, dupa care m-am plictisit :)))

[shashin type=”photo” id=”16215″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa apoi sa se odihneasca, pe o planseta infainata, timp de cca. 10-15 minute:

[shashin type=”photo” id=”16216″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se intinde aluatul, nu foarte subtire, si se stanteaza opturi cu o forma speciala:

[shashin type=”photo” id=”16217,16218,16219″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza pe o tava (mare) tapetata cu hartie de copt si se lasa la uscat cca. o ora. Ideal ar fi sa ii lasati pana a doua zi…

[shashin type=”photo” id=”16220″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ii puteti pune un pic si la cuptor, cum am facut eu (timp de 5-10 minute la foc mic, 150 grade C.)

[shashin type=”photo” id=”16221″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se pune apa la fiert intr-o oala mare, incapatoare.
Cand apa clocoteste, se pun mucenicii. Se fierb la foc mic, cca. 20 de minute sau pana cand se ridica la suprafata:

[shashin type=”photo” id=”16223″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se adauga zahar, zahar vanilat, esenta de rom si nuca macinata si se mai lasa sa dea cateva clocote.
Se adauga scortisoara si coaja de lamaie (eu n-am mai pus coaja de lamaie fiindca nu-mi place asocierea citrice+scortisoara, dar si pentru ca nu am avut lamaie bio 😛 )
La un moment dat s-a format, miraculos, un vartej de scortisoara :))

[shashin type=”photo” id=”16222″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Intr-un final, la mine zeama a capatat aspect de sirop, deoarece am lasat mai mult la fiert (am vrut ca siropul sa fie gros) dar voi puteti sa-i lasati mai in zeama:

[shashin type=”photo” id=”16224″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se servesc reci, presarati cu nuca, scortisoara:

[shashin type=”photo” id=”16225″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

La final de epopee, va aduc cateva poze foooarte edificatoare 😀
Le-am facut in joaca, si initial nu am vrut sa le pun, dar m-am gandit ca poate vor fi, totusi, cuiva de folos.
Deci, daca nu aveti forma speciala de stantat opturi, faceti in felul urmator: impartiti aluatul in mici bucatele, si rulati-l in suluri subtiri:

[shashin type=”photo” id=”16226″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Modelati opturi foarte mici, unind capetele aluatului:

[shashin type=”photo” id=”16228″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…destul de migalos (pana impletesti 40 de bucatele te trec toate transpiratiile 😛 ), dar merita!

[shashin type=”photo” id=”16227″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

24 comentarii

Ioana 12 martie 2012 - 11:00

Eu am acasa o forma de genul acesta http://www.davion.ro/index.php?main_page=popup_image&pID=248 dar se intampla sa-i cumpar si din oras la punguta. Eu fac numai mucenici de acest fel si reteta e asemanatoare cu a ta, doar ca ai mei au mult mai multa zeama, iar aceasta e mai subtire (intr-un castronel plin, mucenicii nu se vad la suprafata). Zeama o fac cu apa, zahar, coaja de lamaie, scortisoara, rom (nu neaparat esenta, ci rom rom) si nuca macinata. La servire mai adaug niste nuca tocata mare ca ne place sa o rontaim. Anul acesta nu am mai cantarit nimic, pur si simplu am tot adaugat si am tot gustat. A iesit o bunaciune 🙂

Raspunde
Roxana 9 martie 2012 - 13:22

Cred ca pot sa-i fac si astazi, nu?
Nu am 8… deci va dura ceva. 🙂
Dar cum nu e mama sa-mi faca, trebuie. Arata delicios!

Raspunde
langmina 7 martie 2012 - 16:53

Multumesc frumos Laura pentru ajutor!Nu am forma pentru mucenici si sunt nevoita sa-i fac asa cum mi-ai aratat tu.O sa am grija la anul sa nu-mi lipseasca forma.
Mi-ai fost de mare ajutor!Pupici!

Raspunde
Adina 5 martie 2012 - 22:17

O sa ii incerc si eu maine … am treaba serioasa, trebuie sa fac vreo 100.:)

Raspunde
AleLory 3 martie 2012 - 18:16

aaaaaa cata salivare!

Raspunde
Mihaela Radulescu 2 martie 2012 - 03:33

Asa da mucenici,din lene anul trecut am luat o punga din comert,dezamagire totala.Anul asta am sa ma invrednicesc si asa ii fac,numai ca eu in alti ani ,pentru ca nu am forma si sa impletesc opturi, e durere,ii faceam ineluse pe deget.Grozavi.
Sucees in tot ceea ce faci!

Raspunde
gini_eyes 29 februarie 2012 - 19:12

Laura tocmai ce cautam reteta!m-ai salvat!ca de obicei

Raspunde
Dan 29 februarie 2012 - 18:39

arata super!!cred ca la gust sunt si mai si!!:)
bv

Raspunde
Anonymous 28 februarie 2012 - 17:05

Ai niste retete minunate! Am incercat cateva dintre cele de prajituri. Delicioase!!!!!!!!!!
Cat despre mucenici…abia astept!Mie imi plac mai zemosi.Lamaia, scortisoara si nucile le pun in castronele separate si fiecare isi pune dupa gust.Anul acesta voi incerca si reteta ta de mucenici moldovenesti.

Raspunde
Anonymous 15 martie 2011 - 01:16

tocmai ce am savurat ultima portie de mucenici.eu chiar am o mare pb!tb sa gasesc forma asta pana in luna mai cand am primit ultimatum.dar unde ?

Raspunde
Laura 9 martie 2011 - 18:27

Jenyk, te pup dulce pentru cuvintele frumoase!!! 🙂
De mare ajutor interventia ta, multumesc din suflet!!!
…da, ai dreptate, mucenicii nu au iesit foarte moi, dar credeam ca asa trebuie sa fie…
Am sa modific chiar acum in post, pentru ca toata lumea sa se bucure de ei, asa cum trebuie sa fie (revistele astea pe care le am eu mai mult te-afunda :P)

Deci anul viitor preconizez ca voi avea cei mai buni mucenici din zona :)))
Ma felicit acum pentru ca v-am cerut sfatul 😛

Raspunde
Laura 9 martie 2011 - 18:23

Ana Maria, forma mea nu este una speciala, ci una de fursecuri :))
Daca gasesti tu pe undeva, da-mi de stire!!!

Raspunde
Laura 9 martie 2011 - 18:22

Anna, ce draguta esti!!! :))
I-ai facut pana la urma?!

Raspunde
Laura 9 martie 2011 - 18:14

Zgaiby, forma asta magica pe care-am folosit-o este de fapt un “8” din colectia mea de forme pentru fursecuri :)))
…nici nu stiam ca exista o forma speciala pentru mucenici…

Raspunde
Laura 9 martie 2011 - 18:12

Anonim, mersi fain de inca o sugestie minunata!!! 😉
Ador combinatia descrisa de tine, adica scortisoara laolalta cu rom si cacao :))

Raspunde
Laura 9 martie 2011 - 18:10

Adriana, iti multumesc mult pentru sfat 🙂
Dupa cum am zis, nu am facut pana acum mucenici, si orice sugestie e mai mult decat binevenita.

Faina treaba cu esenta de rom, o voi pune in aplicare la anu’ 😛

Raspunde
Laura 9 martie 2011 - 18:09

Ophelia, si eu, tot din cauza ca imi era pofta, m-am incumetat sa-i fac 😛
Iti dai seama ca am mancat pentru prima oara asa ceva?!…nici macar nu stiam ca exista gata facuti, de cumparat :)))
…sint foooarte in pas cu traditia 😀

Raspunde
jenyk 9 martie 2011 - 16:56

Laura,sunt foarte incantata de ceea ce vad aici,in blogul tau!Esti o gospodina desavarsita!Felicitari! Insa,sa-mi fie cu iertare dar eu stiu ca zaharul se adauga numai atunci cand mucenicii au fiert,caci altfel se intaresc.
Sunt curioasa daca-i asa,daca vrei sa-mi raspunzi.Mersi!

Raspunde
ana maria 7 martie 2011 - 19:30

Ne spui si noua de unde ai cumparat forma aceea pt macinici? Ma apuca groaza cand ma gandesc ca trebuie sa confectionez cerculete…de mana…Iar din supermarket m-am lecuit de cumparat macinici, toti se fac mii si mii de bucatele, din care nu mai intelegi nimic.
Multumesc!

Raspunde
anna 6 martie 2011 - 14:53

cand am gasit in Inbox mailul acesta tocmai aveam pe foc oala cu 5 litri de apa clocotind in care nu stiam sigur ce sa pun. asa ca mesajul tau a venit exact cand trebuia
multumesc mult pt idei. sunt nerabdatoare sa se termine fierberea

Raspunde
Zgaiby 6 martie 2011 - 14:24

Frumoasa prestatie, felicitari!!.. dar mai,zi si tu la popor de unde ai targuit forma de mucenici, ca tare haioasa este. Se gasesc la noi?..Eu le stiu pe cele antice, ca un fel de stantza,care se impotmoleshte`n aluat uneori:)) Merci pt raspuns, zi buna!

Raspunde
Anonymous 5 martie 2011 - 23:28

o sugestie pentru mucenicii fierti: inloc de 3 lingurite de scortisoara incearca sa folosesti doar una si in completare pune doua linguri de cacaoa si ceva esenta de rom.Garantat vor fi mai gustosi!

Raspunde
Anonymous 5 martie 2011 - 16:57

Eu fierb mucenicii in apa cu un pic de sare si adaug restul mirodeniilor cand zeama este rece.S-a dovedit de-a lungul timpului ca este mai bine daca procedam asa .Pun si esenta de rom , mi se pare ca da un plus de gust .Dar cum gusturile difera , fiecare face cum ii place !!!

Adriana C

Raspunde
ophelia1983 5 martie 2011 - 15:41

tare pofta imi mai este de ei! nu prea avem niciun coment negativ – pentru ca asa se prepara ei in Muntenia!!! super si alternativa cu modelatul de mana ( asa mai proceda si bunica mea, cand isi pierdea forma de mucenici)….si sincera sa fiu, daca o sa am timp o sa fac si eu, dar putem recurge cu incredere si la pungile de cumparat ( nu sunt deloc scumpe- intre 2 si 3 lei )…

P.S : daca vrei o zeama ceva mai groasa, intr-o cescuta dizolvi o lingura de faina cu putina apa, o subtiezi, apoi o torni in oala care deja e pe foc…oricum trebuie procedat cu atentie, ca nu cumva sa iti iasa o ciulama : )

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.