
Sper din tot sufletul sa-l incercati, daca mai gasiti cirese sau de ce nu, sa-l incercati cu alte fructe, nu poate fi decat delicios!!! Puteti sa-l „presarati” cu putina nuca tocata si ciocolata, sau il lasati simplu, pudrat cu zahar.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g faina
- 250 ml lapte
- 2 lingurite zahar
- 1 cub drojdie proaspata (25 g) sau 7 g drojdie uscata
- 80 g zahar
- 2 pachetele zahar vanilat (20g)
- 5 oua
- 150 g unt
Pentru umplutura:
- 1,200-1, 500 kg cirese
- 50-80 g migdale sau fulgi de migdale
Pentru sirop:
- 6 linguri zahar
- 10 linguri apa
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un castron si se face la mijloc o gropita. Se incalzeste usor jumatate din cantitatea de lapte, in care se dizolva drojdia si 2 lingurite de zahar. Compozitia se toarna in gropita, se presara putina faina deasupra si se lasa acoperit cca. 15 minute intr-un loc cald.
Se adauga restul de lapte si zaharul, zaharul vanilat, ouale si untul moale si se framanta energic (un robot de bucatarie v-ar fi aici de mare folos). Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa 30 de minute intr-un loc cald, ferit de curenti de aer. Imi pare rau ca nu am reusit sa-i fac o poza aluatului, ca sa vedeti cat de frumos a crescut…
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se asterne cu hartie de copt tava mare de aragaz sau o alta tava plata. Se rastoarna inauntru coca si se niveleaza cu o spatula (ei, ce va ziceam eu…floare la ureche 😛 )
Se mai lasa sa creasca 15 minute in apropierea cuptorului.
Se spala ciresele, se scot samburii, se introduc incet, prin presare, in aluat. Se presara fulgi de migdale sau migdale maruntite (mai mare, nu marunt):
Se coace 25 de minute:
Intre timp, se pun la fiert apa si zaharul pentru sirop si se lasa sa dea cateva clocote. Acest sirop se repartizeaza cat mai uniform deasupra prajiturii si se mai coace inca 10 minute. Daca vedeti ca se arde prea tare, micsorati putin focul.
La final, se feliaza cozonacul si se pudreaza cu zahar praf…desi e delicios si asa simplu!
Mi-ar placea mult sa va servesc cu macar o bucatica!
P.S. Puteti folosi in loc de migdale, nuci, si in loc de cirese, visine…
De asemenea, si cirese puteti folosi mai putine, adica doar 1 kg.
14 comentarii
Buna. Experienta mea suna cam asa: a iesit perfect, bine copt, pufos…gustul…sa o citez pe fetita mea..*paine dulce cu cirese fierte*….si eu zic ca ne plac diverse gusturi, acesta pur si simplu nu ne-a placut noua, familiei si prietenilor care ne-au vizitat….
E incredibil de bun! Multumesc foarte mult pt reteta!
L-am facut, cu cirese si nuci. E atit de fraged, incredibil, si fffff usor de facut.Spor la gatit!
L-ai „povestit” asa de frumos, incat imi notez reteta si musai sa incerc :))
Laura, as vrea sa stiu daca se poate se pot inlocui ciresele cu capsuni. Si nu, nu am mai gasit cirese 😛
Mmmmmmmm… Deliziosa!!!
Bun-bunut si la cum arata …hmm…imi vine sa intind mana.
Daca imi permiti un sfat…e de recomandat ca ciresele sa fie date prin faina inainte de a fi puse in aluat.
Imi place ca esti inventiva si originala si ai curajul experimentezi!Asta face diferenta!
Nu am facut niciodata cu aluat de cozonac dar cred ca e o bunatate de prajitura…O saptamana frumoasa!
Imi place foarte mult!!!! Cuvantul cozonac m-a facut curioasa :-)))).
am facut si eu astazi,minunat!!!!! multumesc de reteata
Foarte simpatica reteta! Mama e specialista in aluaturi dospite. Si mie imi place sa le fac, dar daca e pe alese, prefer toate celelalte tipuri de aluaturi 🙂 Felicitari pentru idee si pentru rezultate 🙂
Arata tare bine, merita incercata, cred ca este si tare bun acest ,, cozonac,, O zi minunata!
Draga Laura si eu ma cosider o experimentata in cozonaci, mai ales in cei cu crema de ciocolata, dar am incercat si alte umpluturi mai bizare, gen portocale sau cocos. Reteta ta este super si merita incercata.Numai bine!