Cizmulite pentru Mos Nicolae

7 comentarii

 

Dragii nostri, sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, prima dintre ele fiind cea a Sfantului Nicolae, pe care anul acesta ne-am gandit sa il intampinam cu niste fursecuri in forma de cizmulite, niste cizmulite mai speciale…cu gust bun, de turta dulce 🙂
Aromate, dar mai mult dragalase, le-am faurit cu mare bucurie, de la mic la mare, ceea ce speram sa faceti si voi!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 230 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita condimente pentru turta dulce (scortisoara, cuisoare, nucsoara, cardamom)
  • 80 g unt rece
  • 2 linguri lichior de nuci
  • 100 ml sirop de sfecla de zahar sau jeleu de soc cu mere
  • 50 g smantana grasa (acra)
Pentru decor:
  • 200 g zahar pudra
  • 1 lingurita apa
  • 1 sticluta colorant alimentar rosu

 

!!! Daca aluatul este lipicios, mai adaugati putina faina (trebuie sa fie maleabil si usor de intins) iar lichiorul de nuci il puteti inlocui cu oricare altul (sau cu 2, 3 linguri suc de portocale, daca nu vreti sa adaugati alcool in reteta). Daca nu aveti sirop de sfecla de zahar (desi acum sunt multe magazine online care il comercializeaza), puteti sa il inlocuiti cu sirop de artar sau sirop de agave.

 

Mod de preparare:

Pentru aluat, se amesteca faina cernuta impreuna cu praful de copt, condimentele de turta dulce, untul taiat in bucatele, lichiorul de nuci (se poate inlocui si cu rom sau coniac) si siropul de sfecla sau melasa ori jeleul de mere, si smantana. O puteti face cu mixerul, dar va spun din proprie experienta ca se framanta mult mai bine cu mainile.

Se face o bila din aluat, se inveleste in folie alimentara transparenta si se pune la rece pentru cca. 1 ora:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de copt (tava de la aragaz) cu hartie de copt.

Se intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, la o grosime de cca. 5 mm. Se deseneaza o forma de cizma pe un carton (inaltime 15 cm., latime 13 cm.) si se decupeaza. Cu ajutoul sablonului se “stanteaza” apoi  forme de cizma in aluat.

Noi (mai mult Cipi 😛 ) am preferat sa decupam cizmulitele direct din aluat (am facut si forme mici si mari) cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit (trecut, din cand in cand, prin faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de el):

Se aseaza cizmulitele in tava si se coc timp de aprox. 12 minute:

Pentru glazura, se amesteca un sfert din zaharul pudra cu 1 lingurita de apa.
Restul de zahar se amesteca cu colorantul lichid rosu, atata cat sa se obtina o compozitie buna de intins (nu foarte curgatoare). Se coloreaza interiorul cizmelor cu rosu, cu o pensula de bucatarie, lasand o portiune libera la capatul cizmei:

Se pune amestecul de zahar cu apa (cu consistenta asemanatoare celui rosu) intr-o punguta careia ii taiati un varf (mic, nu mare). Se deseneaza conturul cu alb:

Lasati cateva minute sa se usuce, dupa care umpleti si portiunea de sus cu alb sau doar pudrati-o cu zahar pudra:

Transferati apoi fursecurile-surpriza pe platoul de servit:

Asteptati-l, acum, bucurosi, pe Mos Nicolae :))

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

7 comentarii

Federica 7 decembrie 2011 - 20:26

che meraviglia questa ricetta!!è sempre un piacere passare nel tuo blog!baci

Raspunde
Lina 4 decembrie 2011 - 22:24

am fost azi la Bucuresti, la Muzeul Taranului si am vazut turta dulce ornata frumos si chiar vroiam sa incerc si eu. O sa folosesc reteta ta, multumesc.

Raspunde
catkitchen 4 decembrie 2011 - 12:40

Superb au iesit cizmulitele mosului ;)…

Raspunde
adnia 4 decembrie 2011 - 11:26

superbe cizmulitele voastre! sigur vine mosul cu multe cadouri la voi!

Raspunde
Alexandra 4 decembrie 2011 - 08:57

Delicios. Si eu as vrea sa le fac insa am nevoie de un indiciu…unde gasesc colorant alimentar?

Raspunde
Karina 3 decembrie 2011 - 23:59

Doamne, tin post…si mooor cu tot ce e aici. O reteta de post cu nuca ai?

Raspunde
Paradis 3 decembrie 2011 - 23:00

Frumoase cizmulitele lui Nea Niculasi!La tine pe blog deja miroase a sarbatori!te pup.

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.